http://www.moddb.com/mods/potop-tota...ownloads/potop
Wersja do druku
Mam pytanie. Czy tylko u mnie jest taki dziwny błąd? Mianowicie...kiedy włączę grę i ustawię wszystkie opcje, pogram sobie, zapiszę i wyłączę grę jest wszystko ok...ale jak włącze grę ponownie to wszystkie ustawienia które miałem resetują się automatycznie (sterowanie, grafika, wielkość jednostek itd...) czy jest ktoś w stanie jakoś pomóc?
Sprawdź w pliku cfg w głównym moda powinien być. Może tam masz zapisane te ustawienia grafiki do jakich komp wraca po każdym ponownym włączeniu.
Hej Araven, jak tam pograłeś trochę w Potop? Jakie wrażenia, spostrzeżenia?
Ogólnie z tą mechaniką wzrostu jest strasznie namieszane w tym modzie.
Jeszcze mechanika wzrostu nie jest najgorsza (w sensie, że namieszanie w niej można przeboleć), prawdziwym problemem jest to, że jakiś geniusz robiący wcześniej prowincje (według moich domysłów) nie wrzucił pliku tekstowego z zmianami, tylko sam plik string.bin. Przez to dalej w pliku tekstowym zamiast Bracławia jest Winnica, albo Kraków w różnych plikach jest opisany jako Krakow, Crakow i Cracow (Nie mam pojęcia jakim cudem to działa:eek:). Próbowałem to naprawić, dotarłem do momentu, gdzie kampania się uruchamiała i normalnie działała, ale po zapisaniu gry nie można było już jej wczytać i tutaj skończyła się moja wiedza na temat bawienia się prowincjami.
Na chwilę obecną nie jesteśmy w stanie nawet nazwy miasta zmienić, a co dopiero mówić o jakimś większym modowaniu mapy i to chyba jest największy obecny problem :help:.
Hej Ordenus nie pograłem na razie nic. W Attylę gram.
Czy ikony jednostek kozackich, pochodzą z gry Polskie Imperium?
Tak, znalazłem kiedyś przypadkiem screeny z tej gry w necie i zauważyłem te fajne ikonki. Trochę je tylko edytowałem, poczym eksperymentalnie wrzuciłem do Kozaków na próbę czy się przyjmą. Odzew z tego co widzę jest pozytywny, więc w przyszłości zamierzam wszystkie ikony jednostek w grze zastąpić tymi z Imperium.
Z dodaniem ikon z Imperium, może być problem, ponieważ jest tam dużo mniej jednostek i krajów niż w modzie.
Jakby co to zapomniałem napisać, że udało mi się to ogarnąć. A raczej samo się to naprawiło, gdyż po 4-5 uruchomieniu gra jakby zrozumiała że chce TE ustawienia i już je wczytuje cały czas ale dzięki z góry za porady ;)
A jeśli chodzi o moda to grałem w niego troszkę i jak zwykle świetny, nie zauważyłem zbytnio problemów, bardzo trudno jest mi sie przyzwyczaić do nowych ikonek Kozaków ale jakoś daje rade. Muzyka dobrana bardzo dobrze (przesłuchałem cały folder muzyczny). Jedyna rzecz jaka ciągle sprawia mi wątpliwości to to, ze da się uratować Stefana Potockiego. Niby fajnie, bo jest to jakieś wyzwanie, jednakże jest to troszkę ahistoryczne. Nie wiem czy taki jest zamysł autorów, ażeby była możliwość uratowania go, czy nie.
ogólnie oceniam moda na 8/10 z nadzieją na 9 w przyszłości ;)
Winszuje cierpliwości, bo cały "soundtrack" ma pewnie ponad godzinę. Co do Potockiego, to jest możliwość, a w zasadzie dwie: możesz uratować go "ręcznie" Mikołajem Potockim i Kalinowskim, co jednak jest dość trudne, lub rozegrać bitwę Stefana na autoresolvie. Wówczas Potocki zazwyczaj przeżywa i wycofuje się do pobliskiego fortu.
W tym modzie była mechanika dobrze wyważona swego czasu i ktoś ją tak popsuł, że szkoda gadać, nakombinowane, niedokończone i nieprzemyślane.
Piter, nie obraź się, to w końcu masz ochotę pomóc czy tylko gorzkie żale wylewać? To że jest to zje... to wiemy.
teraz grając sobie ponownie napotkałem dziwny błąd w nazwie kapitana szwedzkiegoZałącznik 2287
ta nazwa z "podłogami"
Polecam sobie poczytać: http://totalwar.org.pl/potop-total-w...ial-specjalny/
Kiedy wyjdzie ten patch?
Główne sprawy skrypterskie są już chyba zamknięte. Pozostaje jeszcze porobić opisy do eventów, potłumaczyć na angielski, potestować... W przyszłym miesiącu myślę, że wyjdzie (jak wszystko pójdzie dobrze).
Jak tam posuwają się prace nad patchem? Pojawi się w tym miesiącu?
Właściwe prace zostały już zakończone i obecnie trwają prace tłumaczeniowe. Jako, że ja mam teraz czas tylko w weekendy, a Ordenus od jakiegoś czasu się nie odzywał, to patch wyjdzie chyba dopiero za jakieś 2 tygodnie.
Umiecie stworzyć budynek, który nazywałby się Roszczenia Korony Polskiej i dawał +100% ładu publicznego? Ja bym zrobił tak że osada bez tego budynku ma -100% ładu i trzeba by np. siedzieć w podbitej osadzie dużą armią 5 tur żeby się nie zbuntowała tak jak w Medieval Ultra Balanced.
Zrobiłem dużo w kwestii mechaniki moda i poprawy AI, jeszcze dużo roboty żeby to było dobre ale myślę, że gra będzie 10x ciekawsza.
Mocno premiuje małe państwa i minusuje duże.
Tutaj pliki do nowej mechaniki mapy:
http://ge.tt/1P8AN9n2
Na pewno gra będzie dużo grywalniejsza.
Witam
Wszystkie party wypakowałem na dysk D: Odpalam grę i nie ma moda POTOP. Jak to uruchomić ?
Stworzyłem nowy folder na dysku D: i tam to wrzuciłem
Piter, super że miałeś chęć pomęczyć się przy tym modzie, od razu ja sam nabrałem nowego zapału do roboty przy nim. Bo szczerze powiedziawszy te mankamenty mechaniki moda mocno obniżały jego atrakcyjność, więc :clap: ale mógłbyś wrzucić ten plik gdzieś indziej bo nie mogę go pobrać, możliwe że to wina antywirusa.
A podałby ktoś mniej więcej zakres zmian tego pliku Pitera?
Piter zmienił zasady funkcjonowania miast - mechaniki przyrostu naturalnego itp. Zmienił również wpływy kasy z miast na znacznie niższe, co ogólnie jest bardzo dobre, ale w chwili obecnej nie do zastosowania, bo trzeba zbalansować do pozyskiwanego golda ceny jednostek, utrzymanie, ceny budynków itp. Obecnie jak sobie wrzucisz te zmiany, to nawet Francja jest 8k w plecy na starcie, a ja w tym patchu już nie zamierzam już się bawić z rebalansowaniem całego moda.
Nie, nie, nie, wszystko było zbalansowane, może coś źle zorbiłem i się źle wgrało. Nie po to obniżyłem dochody z miast, żebyście zmniejszali ceny wszystkiego, to dałbym większe dochody jakbym uznał to za złe. Tak poobcinałem ilości armii, że wszyscy byli na zero. Plik descr_strat dobrze Ci się wgrał?
Największym problemem jest to, że generał ma za silną straż przyboczną i że muszkieterzy potrafią maszerować i pozwolić w siebie uderzyć bez salwy.
Najbardziej widoczne zmiany to dochody, wzrost populacji, niepokoje religijne, wpływ zarządcy na miasto, korupcja.
Uploaduje obecnie na moddb nowy patch, za około godzinę będzie można go pobrać.
http://www.moddb.com/mods/potop-total-war
Czy poprawki Pitera zostały dodane już do 1.2? A jeżeli nie, to czy obecna wersja jego submoda jest kompatybilna?
Nie zostały zawarte, ponieważ wymagały by one rebalansu moda. Trzeba by pozmieniać ceny budynków, jednostek, ponownej edycji pliku descr_strat. Nie jest też kompatybilny, bo zmiany w descr_strat są na tyle duże, że jeśli podmienisz ten plik, to część frakcji straci swoje unikalne budynki, nie mówiąc o tym, że zmieniony został system portów i koszar, więc będziesz mógł rekrutować jednostki na XVIII wiek. Zmiany w mechanice miast można w każdej chwili wrzucić, tylko wówczas większość frakcji będzie na minusie, a Paryż będzie miał -7,5% przyrostu naturalnego, więc nie wiem czy jest sens.
No, bo plik strat jest ważny, a Ty tylko jeden wgrywałeś, a zmiany cen budynków i jednostek to jakiś absurd. Otwórz głowę i zrozum, że gracza ma być stać na mniej. Jakiś schemat Ci się w głowię utarł i chcesz mi coś popsuć, a miasta po 500 000 nie pasują do mechaniki medka i nie może ich być.
Dzięki za poprawki, fajnie się gra po prostu super mod Dzieki:D
Czyli można powiedzieć, że mod jest już nareszcie gotowy i skończony podobnie jak ten o Wojnie Trzydziestoletniej 1648 ? :)
Chyba, że za każdy budynek damy wzrost populacji razy 10 ale trzeba też przerobić poziomy wznoszenia murów.
Co do mechaniki to wystarczy sakasować część armii startowych by zrównoważyć budżet.
Chyba, że się chcecie uwziąść, żeby SI i AI tu trzymało poziom medka, czyli do dupy i najlepiej dowalić spawnu armii z dupy komputerowi (ironia).
Witam Piter ...mam problem po wgraniu twoich zmian nie moge rozpocząć nowej kampani. co może być problemem....?
Obecna wersja dodatku to AIO czy muszę pobrać wszystkie od 1.0 ?
Dodatek jest pod czystego Medievala czy wymagane dlc