Re: Co aktualnie czytacie?
Po "Herodzie, Królu Judei" Krawczuka (świetna opowieść) i "IV Wojnie Syryjskiej: Ostatni Triumf Ptolemeuszy" Grabowskiego (też fajne) przyszedł czas na chwilę refleksji i pokuty z racji Wielkiego Postu i zbliżających się świąt męki i zmartwychwstania Pańskiego...
Daniel Gazda, "Pola Katalunijskie 451".
Po każdym rozdziale robię sobie przerwę na samobiczowanie, okrążam dziesięć razy na kolanach mój pokój i zawodzę moja ulubioną "Ludu, mój ludu".
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Fakt :D , mam pytanie to jest wydanie poprawione przez autora? Jest jakaś adnotacja, czy wznowienie niepoprawionego?
To zależy o co pytasz bo nie miałem styczności ze wcześniejszym wydaniem. Na końcu zamieszczony jest aneks, w którym autor analizuje przebieg bitwy nad Granikiem. Sugeruje on, że miały tam miejsce dwie bitwy - jedna przegrana, po czołowym natarciu przez rzekę i druga, rozegrana następnego dnia po przeprawieniu się przez Granik w innym miejscu.
Dziękuję za odpowiedź i przepraszam za offtop, to przez wzgląd na sympatię do Aleksandra :D
Ch. Whiting, Ostatni kontratak Hitlera, Amber, Warszawa 2008
P.S. Moglibyście się wypowiedzieć jaką wartość historyczną przedstawiają książki Leo Kesslera?
W końcu dostałem w księgarni Lepanto 1571. Autor Leszek Podhorodecki; książka tego autora, Chocim 1621 bardzo mi się spodobał myślę że na tej pozycji się nie zawiodę.
"Hitler w Argentynie" I.Witkowskiego. Książka niczego sobie, i nie jest tylko o możliwej ucieczce Adolfa do Argentyny.
Jako, że aktualnie wtajemniczam się dogłębnie w całą pracę Johannesa Keplera, postanowiłem dla rozluźnienia przeczytać jego książkę "Somnium" - fantastyka, ale oparta na naukowym umyśle, racjonalnie - trafnie, przewidział przyszłość kosmologii. :D
S. Pletniewa, Połowcy, Moskwa 2010 - oczywiście po rosyjsku :) Ogółem autorka warta polecenia jeśli ktoś szuka czegoś o historii i ludziach bardziej na wschód od naszej granicy ;)
"Druga Wojna Światowa na morzu" Jerzego Lipińskiego
Wcześniej przeczytałem "Pierwsza Wojna Światowa na morzu" J. Gozdawa-Gołębiowski, T. Wywerka Prekurat, bo lubię takie książki :)
Cytat:
Zamieszczone przez Solve Lind
S. Pletniewa, Połowcy, Moskwa 2010 - oczywiście po rosyjsku :) Ogółem autorka warta polecenia jeśli ktoś szuka czegoś o historii i ludziach bardziej na wschód od naszej granicy ;)
Hm już się napaliłem na jej zakup ale doczytałem, że po rosyjsku i zonk. Cos tam pamiętam z rosyjskiego ale nie na tyle by taką książkę przeczytać.
P.S. A po polsku to Ktos nie zna czegoś o Połowcach? I o Bułgarach Nadwołzanskich bym coś poczytał tych z Bołgaru Wielkiego a nie z Bałkanów :mrgreen: Ale pewnie niewiele jest na ich tematy, ale moze jednak. :P Pozdrawiam.