Re: Co aktualnie czytacie?
Ja w ramach dalszego poznawania literatury fantasy zaczalem czytac Terry'ego Pratchetta, na poczatek (zanim przejde do swiata dysku) o przygodach Johny'ego - Johny i zmarli, a teraz Johny i bomba.
Co do Tolkiena - czytalem chyba wszystko, wiekszosc jego ksiazek mam tez we wlasnej kolekcji (oprocz Ksiecgi zaginioych opowiesci). I nie zgodze sie z Toba Furvus - jesli ktos dopiero zaczyna przygode z Tolkienem to zdecydowanie niech omija Silmarillon, bo zwyczajnie sie sparzy ;) To niezwykle trudna ksiazka, raczej rodzaj mitologii Srodziemia. Natomiast Hobbit (od niego proponuje zaczac) i Wladca to typowe powesci, ktore czyta sie bardzo latwo. Do 'powazniejszych' pozycji tgo autora lepiej przejsc pozniej.
Obie ksiazki Cejrowskiego tez posiadam i zgadzam sie z przedmowcami - niezwykle ciekawe, zabawne pozycje. Obowiazkowe dla fanow pana Wojtka ;)
ja uwielbiam książki popularnonaukowe o tematyce historycznej, ale z powodu obowiązków szkolnych( jestem w klasie maturalnej) czytam lektury- obecnie Chłopów ;)
Ja wziąłem się teraz za pierwszą "Diunę", Herberta. Musiałem iść do drugiej biblioteki, bo w pierwszej mieli ale "Dżihad Butleriański" a wolałem najpierw zacząć od sagi pisanej wcześniej.
Ja wczoraj skończyłem "Działa Nawarony" Alistaira MacLeana.
ja kończe czytać "jerozolimę 1099" od Bellomy
Cytat:
Zamieszczone przez Joopiter
Co do Tolkiena - czytalem chyba wszystko, wiekszosc jego ksiazek mam tez we wlasnej kolekcji (oprocz Ksiecgi zaginioych opowiesci). I nie zgodze sie z Toba Furvus - jesli ktos dopiero zaczyna przygode z Tolkienem to zdecydowanie niech omija Silmarillon, bo zwyczajnie sie sparzy ;) To niezwykle trudna ksiazka, raczej rodzaj mitologii Srodziemia. Natomiast Hobbit (od niego proponuje zaczac) i Wladca to typowe powesci, ktore czyta sie bardzo latwo. Do 'powazniejszych' pozycji tgo autora lepiej przejsc pozniej.
Czytałem w kolejności Hobbit (to była lektura) -> Sillmarillon -> Władca Pierścieni (wszystko w wieku 13-14 lat) i już jak byłem w trakcie czytania tej ostatniej to byłem trochę zawiedziony dlaczego nie jest tak dobra jak Sillmarillon ;) Ale rzeczywiście jest on dość specyficzny.
Kniga od Metaloznastwa :]
No i od czasu do czasu Narrenturm Sapkowskiego
Niedawno skończyłem ,,Ivanhoe" Waltera Scotta, obecnie zaś czytam ,,Koniec Zgody Narodów" Teodora Parnickiego. Wcześniej nie wiedziałem, że w minionym wieku mieliśmy w kraju tak wybitnego powieściopisarza.
Eeee forum?
A poza tym, Podstawy konstrukcji maszyn tomy I,II,III oraz Poradnik Mechanika (tak to da się czytać....)
A ja czytam Filary ziemi Ken Follett-a. Kilka splecionych wątków przedstawiających przekrojowo byt XII wiecznej Anglii. Lekka i ciekawa, ale za to gruba książka.
Sapkowskiego mam już za sobą i czekam na kolejne jego dzieła. Trylogia Husycka moim zdaniem o niebo lepsza od Wiedźmina wiec licze na coś ciekawego i mocno absorbującego.
Żakuj czy poleciłbyś ,,Żołnierze Marka Antoniusza. III Legion Galijski". Ostatnio się nad tym zastanowiałem!