Re: Co aktualnie czytacie?
Z niczym odkrywczym tu nie wpadnę, nie znam żadnej monografii o Połowcach. Jeśli chodzi jednak o ludy tureckie można sięgnąć do rosysjkiego historyka Lwa Gumilowa (trzeba z nim ostrożnie, bo dawał się czasem ponieść swoim niezwykle oryginalnym teoriom, które nie zawsze przekonywały świat naukowy siłą argumentacji):
Lew Gumilow: Śladami cywilizacji Wielkiego Stepu. Warszawa: 2004.
Jest tam nieco o Połowcach.
Lew Gumilow: Dzieje dawnych Turków. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 1972, s. 524.
Oczywiście też można zajrzeć do:
Lew Gumilow: Od Rusi do Rosji. Warszawa: Państwowy Instytut Wydawniczy, 2004.
Podobno wyszło też to, z tym, że nigdy tego w ręku nie miałem:
Lew Gumilow: Dzieje etnosów Wielkiego Stepu. Kraków 1997.
Ze źródeł historycznych:
Słowo o wyprawie Igora czyli Wyprawa Igora na Połowców: http://www.amazonka.pl/slowo-o-wyprawie ... 8616.bhtml
Dzięki. To pierwsze mam: Śladami cywilizacji Wielkiego Stepu. Może spróbuję dopaść inne. Pozdrawiam.
David Mitchell - Widmopis. Ktoś wie czym jest iloraz alfa? :D
Cytat:
Zamieszczone przez Araven
P.S. A po polsku to Ktos nie zna czegoś o Połowcach? I o Bułgarach Nadwołzanskich bym coś poczytał tych z Bołgaru Wielkiego a nie z Bałkanów :mrgreen: Ale pewnie niewiele jest na ich tematy, ale moze jednak. :P Pozdrawiam.
W XX numerze Światowita było o kurhanie z Tahańczy, który dziś kojarzony jest z Połowcami. Osprey wydał po polsku "Kałka 1223. Najazd Mongołów Czyngis-chana na Ruś" z cyklu Kampanie cz. 3, jest tam trochę o Połowcach. Za źródeł to wspomniane "Słowo o wyprawie Igora" - polecam tłumaczenie Tuwima ;) Może być ciężko z tymi Kumanami po polsku, sam znam rosyjski, mam znajomych zza Uralu to poszedłem po najmniejszej linii oporu. Ale jeśli znajdę coś ciekawego po polsku to pochwalę się tutaj albo wyślę tytuł na priv.
Co do Bułgarów Kamskich to proponuje starą publikację:
K. Dąbrowski, T. Nagrodzka-Majchrzyk, E. Tryjarski, Hunowie Europejscy, Protobułgarzy, Chazarowie, Pieczyngowie, Warszawa 1975
W rozdziale o Protobułgarach jest parę podrozdzialików ciekawych o Bułgarach Nadwołżańskich. Na koniec rozdziału jest bibliografia i może coś ciekawego stamtąd wyciągniesz. Sam jakoś poza tą książką i wzmiankami w publikacjach o Mongołach wiele o nich nie czytałem. Jak wyżej L. Gumilow jak najbardziej godny uwagi.
Dzięki bardzo Solve Lind. Dwie bardzo ciekawe pozycje mi poleciłeś. Super - spróbuje je kupić ;) . Pozdrawiam.
Edit. 25.05.2011 Kałkę 1223 - już kupiłem, tej drugiej znaczy Hunów Europejskich, Protobułgarów itd. nie udało mi się namierzyć :P
Skończyłem Anubisa autorstwa Hohblein'a - strasznie wkurzający jest brak rozwiązania wszystkich wątków. Zaczynam Ritus - Heitz'a i jak na razie nie jest zbyt zachęcająca mimo pozytywnych opinii w internecie o niej.
Przygody dobrego wojaka Szwejka Jaroslava Haška
Nie wiem po raz który to czytałem, ale "Szwejk" jest tak mistrzowski, że zawsze warto do niego wrócić. Przytoczona opowieść o poruczniku, który dla rozbawienia oficerskiego towarzystwa rozbiera się do naga, wkłada sobie ogon ryby w tyłek i zaczyna udawać syrenę, zwyczajnie bezcenna.
Szwejk to naprawdę arcydzielo :)
a obecnie:
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=1800
mocna rzecz- o froncie wschodnim oczami estety...
http://www.o-wojnie.pl/recenzje/274-prz ... ewski.html
Też o froncie wschodnim ,tyle ,że autentyczne wspomnienia żołnierza Armii Czerwonej .
Bez gloryfikowania tow.Stalina ,a wręcz przeciwnie. A i o Polakach (z LWP) ,i walkach w Polsce jest co nie co.
Kapitalna książka która potrafi wzruszyć ,wkurzyć ,a też rozbawić -np historyjka z koszar ,o kapusiu (który był tłuściochem) donoszącym na kolegów (że,grają w karty) za marmoladki :lol:.Przy okazji można też zapoznać się np z historią słynnego oddziału snajperek tzw 'Niedotykalnych' z 331 dywizji strzelców. Z jedną z tych pań ,autor miał 'typowy frontowy romans' :) ;) -bunga bunga :lol:
Choć jeszcze całej książki nie przeczytałem - POLECAM !!!.
Adam Mez, Renesans islamu, Warszawa 1980.
Szwajcarski historyk Adam Mez, uczeń Jakuba Burckhardta, pisał to dzieło około sto lat temu i śmierć przeszkodziła mu niestety w jego dokończeniu. Krótko: piękna książka, opowiadająca historię kultury muzułmańskiej X wieku za pomocą przytaczanych licznie świetnych anegdot, zaczerpniętych ze źródeł narracyjnych. Polecam.
EDIT, o mało bym przeoczył ciekawą kwestię:
Cytat:
P. Green, Aleksander Wielki, PWN, Warszawa 2010
Niesamowita biografia, genialnie napisana. Nic więcej nie trzeba dodawać.
Też uwielbiam tę książkę
Cytat:
Fakt :D , mam pytanie to jest wydanie poprawione przez autora? Jest jakaś adnotacja, czy wznowienie niepoprawionego?
Cytat:
To zależy o co pytasz bo nie miałem styczności ze wcześniejszym wydaniem. Na końcu zamieszczony jest aneks, w którym autor analizuje przebieg bitwy nad Granikiem. Sugeruje on, że miały tam miejsce dwie bitwy - jedna przegrana, po czołowym natarciu przez rzekę i druga, rozegrana następnego dnia po przeprawieniu się przez Granik w innym miejscu.
Jeśli dobrze pamiętam to jest wznowienie niepoprawionego. Bodaj gdy miałem w ręku to nowsze wydanie to na chybcika sprawdziłem kwestię Filipa, syna Menelaosa, który pod Granikiem był dowódcą jazdy sprzymierzonych (Green, Aleksander Wielki, s. 164). O którym Autor pisze na s. 173, że poległ nad Granikiem. Podczas gdy na s. 190 Green pisze, że po tej bitwie dowódca Tesalów Kalas został pozbawiony swego dowództwa i przeniesiony na stanowisko satrapy Frygii nad Hellespontem, a zastąpił go nikt inny jak... Filip syn Menelaosa. Jeśli dobrze pamiętam ten sam błąd był w wydaniu z 2010.