Czyli trzy salwy.
Wersja do druku
Czyli trzy salwy.
Wykorzystaj mobilność oraz elastyczność rzymskiej szachownicy poddanej pewnym modyfikacjom.Ustaw się w formacji skośnej do linii falangi tak aby Twoje prawe skrzydło było "szczytowe" a lewe "dolne" w znacznej odległości od nieprzyjaciela.Dzięki temu wydłużysz czas jego ewentualnego flankowania swojego lewego skrzydła.Na prawym które poniesie dość spore straty umieść odwody których zadaniem oprócz wsparcia pierwszej linii będzie przyjęcie na siebie flankującego ataku konnicy.Ważne abyś cały czas tak manewrował swoimi jednostkami by falangici nie byli zwróceni do Ciebie czołem i mieli odkrytą swoją słabszą prawą stronę nie chronioną tarczami co musisz wykorzystać podczas własnego ostrzału.Po drugie staraj się tak wycofywać swoimi jednostkami aby utworzyć wyrwę u siebie w centrum i tym samym rozbić na dwa fronty linię falangi.Mając do dyspozycji rezerwy z trzeciego rzutu możesz je wykorzystać do ataku na tyły postępujących za Tobą falangistów.
Jeśli złamiesz nieprzyjacielską linię a następnie zlikwidujesz 2-4 oddziały falangistów możesz wyjść z tego zwycięsko.Chociaż problemem może być już sama nieprzyjacielska konnica za którą mając tylko piechotę poganiasz się aż do us.... j śmierci.
Jak sobie radzić z flotami złożonymi ze statków transportowych? Wystrzelac amunicję, a potem taranować to co się ostało? Teraz na próbę hexamenami wjechałem od frontu w taki statek i on skończył na dnie, a mój okręt popłynął dalej.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Po którymś patchu okręty transportowe idą na dno po staranowaniu przez prawie każdy okręt wojenny, śmiało taranuj nawet okrętami z balistami, tylko uważaj na wrogich miotaczy by cię nie podpalili.
Wróciłem do Romka i od razu narodziło się kilka pytań. Posiadam prowincję, w której w kolejnej turze wybuchnie bunt. Czy jest możliwe ustalenie, który to będzie region?
W sumie to nie, ale w większości przypadków będzie to ten region bez wojska. Do tego odrodzone nacje mają pierwszeństwo.
Nie do końca prawda z tym regionem bez wojska, ma większą szansę, ale tylko niewiele większą.
Jak sobie radzić z tymi rydwanami z kosami i słoniami. Pierwszym pozwalam wjechać w wojsko i liczę, że zostaną ubite, z drugimi podobnie.
Warta zachodu jest artyleria, czy łucznicy są od niej lepsi?
Niby ma większy zasięg, ale wolniej strzela i jak się zrobi gorąco to ma marne szanse na ucieczkę, czy obronę własnego tyłka.
Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Z artylerii warto brać tylko balisty.
Są tanie, szybko dostępne, mogą się ruszać. Wielkie balisty niby mają większy zasięg, ale są nieruchome. Oczywiście amunicja tylko wybuchowa. Inne machiny są za drogie lub zadają za mało obrażeń.
Balisty (te zwykłe podstawowe) mają same plusy: zasięg, różne rodzaje amunicji (choć w praktyce używam tylko dwóch zwykłych i wybuchowych, ogniste chyba na słonie ale to trzeba by sprawdzić), mogą się poruszać.
Plus to co wymienił Asuryan.
Tier V to budynki unikatowe dla nacji i w sumie dają minimalnie lepsze premie niż IV, ale ja stawiam je głownie dla klimatu.
Walcz liderem swojej nacji i zrób poparcie ponad 70% dla monarchii i koło 50-60% (chyba bo nie pamiętam) dla republik.
Przy monarchii poparcie od 69%, przy republice od 49%. Co do sposobu na rydwany i słonie to, jak na prawie wszystko w tej grze;), najlepsze są oszczepy. Nie ważne czy z piechoty czy od harcowników. Rydwany zostaną mocno osłabione i kilka padnie, a słonie wpadną w panikę albo nawet padną (przy płonących chyba szybciej wpadną w szał, ale nawet jedna salwa zwykłych oszczepów wystarcza). Balistami możesz nie trafić tyle razy ile trzeba, może być ciężej. Łucznicy też powinni pomóc, słonie mogą wpaść w szał od płonących strzał, ale rydwanom wiele nie zrobią, mimo zasięgu mają małe obrażenia w porównaniu do oszczepów.
Bo widzisz, ja pisałem o łucznikach i balistach w kontekście kontry na słonie czy rydwany:p. W ogólnym rozrachunku to oczywiście łucznicy są lepsi od harcowników, choć ja osobiście preferuję procarzy. A oszczepników nie doceniasz, przeciw komputerowi, który dąży do jak najszybszego zwarcia łucznicy i tak wiele się nie nastrzelają i o wiele lepiej jest wziąć oszczepników, ich dwie salwy zrobią tyle co łucznicy, a może i nawet więcej.
Co do oszczepników, to polecam sprawdzić Traków. Koszą wszystko, co wejdzie im w zasięg, a do tego w zwarciu też można nimi coś ugrać.
Rydwany zazwyczaj kontrowałem jazdą do walki w zwarciu (szturmową nie próbowałem, bo nie miałem nigdy okazji) i nawet przeciętnie silni jeźdźcy nie mieli problemów.
Ze słoniami jest trochę gorzej. Moim ulubionym sposobem są konni oszczepnicy. Do tego w miarę łatwo można pokonać je odpowiednią piechotą. Wystarczy zaatakować je z flanki/tyłu włócznikami lub trackimi albo dackimi falxmenami. Najczęściej jednak używa się do tego pieszych strzelców z racji dostępności.
czy wie ktos jak wlaczyc napisy pl podczas przemowy generała przed bitwą? mam właczone napisy w opcjach graficznych czy dzwiekowych nie pamietam juz gdzie dokładnie - a nie ma ich przed bitwą - gra oryginalna odpalana przez steam żeby nie było......
W tej części przemowy generałów potraktowano olewatorsko i nie ma nawet napisów do nich, nic nie poradzisz.
woow dzieki za odpowiedz! niemożliwe że nie ma a jednak hmmm no to sie zdziwiłem:)
a takie pytanko jak można: jest misja mam np zbudować flote w osadzie x i jest nagroda np + 2 do lcizby okretów czy mniejsze koszty utrzymania - ta nagroda dotyczny tej konkretnej floty? ten bonus jest czasowy (no np mniejszy koszt utrzymania) czy działa przez jakis czas? są tam jakies klepsydry z numerkiem obok zadania.......
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale chyba chodzi Ci o zwiększone możliwości werbunkowe, czyli przez jakąś (podaną w misji jako liczba przy klepsydrze koło nagrody) ilość tur możesz budować więcej okrętów w ciągu jednej tury, np o 2 na turę więcej. W misji masz zawsze podane czy jest i jaki jest czas na jej wypełnienie, a przy nagrodzie czas jej działania (jeśli chodzi o bonusy) podany właśnie w tych klepsydrach. Takie bonusy jak mniejsze koszty utrzymania to powinny na całą flotę działać, nie tylko na konkretną.
Szybkie pytanie.
Nigdzie nie mogę znaleźć jakichś recenzji gry po patach. Wiem, że na początku gra mocno wymagała poprawek, dlatego też pogranie odłożyłem w czasie, jako że na horyzoncie Warhammer to chciałem odświeżyć sobie nieco serię. Jak według was wygląda teraz rozgrywka w porównaniu do tego co było na początku. Gra się przyzwoicie? SI zmądrzało? Bugi połatane?
Technicznie jest już przyzwoicie. Nacji do gry sporo z DLC dwa razy więcej. SI prawie się nie zmieniło, jest bo jest. Gra się teraz bardzo dobrze i dla mnie to najlepszy TW (choć Attyla lepszy technicznie).
Naprawiono największe bolączki jak błyskawiczne bitwy, poprawiono przeżywalność nacji dużych. Niestety ułatwili rozgrywkę przez reorganizacje budownictwa i ostatnio dodali bonusy do surowców. Zmienili też kolory nacjom na gorsze.
Swoją drogą słyszałem że właśnie Atylla jest gorsza, ale no to ciekawie, bo zrezygnowałem z zakupu, ale mam zniżkowy kod więc może i bym wziął tą Atyllę przetestować. Warto?
Szybkie pytanie, które pewnie już padło, ale nie umiem znaleźć odpowiedzi w tych wszystkich postach;
czy po zakupie Blood&Gore muszę zaczynać kampanię od nowa?
Blood&Gore powinien bez problemu działać na starych sejwach, bo poza nową opcją w ustawieniach grafiki nie zmienia nic w mechanice gry.
Panowie, prośba o rekomendacje.
Mam trochę czasu aby pograć w Romka. Wstyd się przyznać ale nie miałem do tej pory czasu wciągnąć się w dwójkę. Zniechęcały mnie wieczne aktualizacje i wszelkie inne problemy z tego wynikające.
Na chwilę obecną mam zainstalowaną wersję cesarską z 15 patchem.
Wiem, że doszły jeszcze dwa updaty 16 i 17.
Czy warto aktualizować grę aby pobrała te patche?
Czy też zostać na tym co jest?
Jak z grywalnością Romka po 17 patchu?
Czy też może powinienem skierować się w stronę jakiegoś moda? Jeśli tak to jakiego?
Nie jestem hardcorowym graczem.
Proszę o radę.
Będę wdzięczny za komentarze.
Patche pobierz, zmiany w jednostkach nie są wielkie, ale zmiany w gospodarce, tzn w surowcach ułatwiają rozgrywkę. Teraz jeśli posiadasz surowiec, np. żelazo, konie, to możesz ulepszać jednostki na terenie całego państwa a nie tylko w prowincji z tym surowcem. Z jedzeniem też jest łatwiej, jest go więcej:). Oba te patche nie wiele zmieniły w samej grywalności, gra się przyjemnie i jeśli nie jesteś hardcorem to nie musisz bawić się w mody, vanilla wystarcza;).
To prawda, trochę obniżyły poziom trudności ale nie ma to wielkiego realnego przełożenia rozgrywkę. Pobierz i graj na od trudnego wzwyż:).
Czy armia podłączona do floty szybciej pływa? Czy wyzwalanie zostało dodane w którymś z patchów czy było od początku?
Zdaje mi się, że armia podłączona do floty jest trochę spowolniona.
Wyzwalanie było od początku.
Mam głupie pytanie ale cóż, orientuje się ktoś może, czy zdolność "Wyśmienici włócznicy" działa tylko na oddziały włóczników (hoplici, hypaspiści) czy też na oddziały falangitów (piesi kompani)? Pytam o to, bo taką zdolność mam u Macedonii i nie wiem czy rozwijając ją, jest sens rekrutować Macedonią falangi (sic!).
Z tego co zauważyłem w Romku mamy zasadę kamień, papier, nożyczki. Jeżeli coś dotyczy włóczników, to dotyczy wszystkich bez wyjątku, chociaż opis sprawia wrażenie spersonalizowane dla danej nacji itp. Oczywiście nie dam sobie reki za to uciąć. Pewnie nie muszę dodawać, że opis +20 dla mieczy przeciwko barbarzyńcom, nie zadziała na Rzym czy Kartaginę ;)
Co pokazuje statystyka ''Walka z piechotą''
Edit: Już znalazłem odpowiedź
Mam pytanie czy po opanowaniu Gibraltaru z obu stron mogę flotą w 100% zablokować przebiegający tam szlak handlowy ?
Witam, mam problem z okrętami chodzi mi o ulepszenia okrętów, nie o doświadczenie. Gdy produkuje się jednostkę ta jest bez niczego ale w boju dostaje doświadczenie, a jak sprawić by dostała ona ulepszenie kadłuba?
@Kogut28
Zdaje mi się, że wpływa na to obecność jakiś surowców, ale pewien nie jestem.