Cytat:
Chyba po to płacisz podatki by państwo się rozwijało, a następnie inwestowało środki jakie Ty dajesz w polepszenie życia obywateli, gdy zabierzesz podatki wówczas państwo przestanie się rozwijać i upadnie. Nie będzie za co płacić służbom mundurowym, modernizować wojska, inwestować w badania naukowe. Podatków nie płacą chyba jedynie w państwach afrykańskich i jak rozumiem to jest wzór do naśladowania.
Ja tam nie widziałem aby ktoś tutaj wspominał przykróceniu totalnie podatków.
A co do Afryki - pewnie Somalia
Zgadłem?
Cytat:
Ja ogromną ilość, i wcale nie uważam się przez to za geniusza.
Beletrystyki, historycznych czy naukowych? - bo to zasadnicza różnica
Cytat:
A teraz nie decyduje jak jego dziecko jest wykształcone? Jeżeli idę do biblioteki i słyszę matkę ,która prosi o lekturę z opracowaniem, bo jej dziecko i tak jej nie przeczyta. Więc dla mnie to już jest decyzja o wykształceniu dziecka.
Jak dla mnie decyzja o wykształceniu polegałaby na tym czy dziecko będzie się uczyć tego co w programie, czegoś więcej albo mniej albo w ogóle czegoś innego.
Dobrze, że w moim liceum nauczyciele mieli podstawę programową w głębokiej du...
Ja tam nie żałuję, że nie przeczytałem większości lektur w liceum.
Cytat:
:ok::clap: Patrz, taki przykład służba zdrowia w USA. Istnieje ogromna konkurencja na rynku a mimo to wszystko jest chole... drogie. I gdzie ta zasada konkurencji?
W Szwajcarii jest chyba w całości( na pewno większościowa) prywatna opieka zdrowotna -9 albo 10 miejsce w rankingu Bloomberg. Generalnie jednak mieszane finansowanie służby zdrowia jest najodpowiedniejsze.
Cytat:
Widzę, że muszę to rozłożyć na czynniki pierwsze i wyjaśnić Ci to łopatologicznie.
Etap 1 - znika NFZ, co dalej?
Wynik - odwołane zabiegi, często potrzebne i ratujące zdrowie. Łamiesz nogę musisz mieć przy sobie gotówkę by szpital Cię przyjął. Leki, które są refundowane przez NFZ przestają nimi być, wynik - 100% ceny.
Efekt - powstaje chaos, podczas, którego ludzie tracą życie, bo nie mają pieniędzy na leczenie, opłaty szpitalne itd. Wyjaśnisz ludziom, że niedługo powstaną w ciągu 1 dnia jak sądzę prywatne szpitale i klinik. A co z ludźmi, których sytuacja materialna nie pozwala by iść w danym czasie do lekarza? Powiesz, że to jest potrzebne, taki chaos? Szpitale i kliniki nie powstają w ciągu jednego dnia. Co wtedy? Obecne kliniki widząc, że jest zapotrzebowanie na ich usługi są królami rynku i to one dyktują ceny. Efekt, brak dużej konkurencji równa się wywindowaniem cen.
Etap 2 - ludzie myślą i kalkulują skąd wziąć kasę.
Wynik - z funduszu NFZ na, który płacili.
Efekt - ludzie szturmują budynki rządowe domagając się zwrotu środków, które płacili - znów chaos. Wynik - budżet Korwina musi wypłacić mld zł. ludziom, ale nie zrobi tego w jeden dzień.
Wynik - kolejne trupy, bez względu na wiek
Etap 3 - Korwin daje ludziom kasę.
Wynik - ludzie odzyskują utraconą kasę, którą płacili na NFZ
Efekt- hiperinflacja, pewnie jeszcze większa niż w Niemczech po 1wś. Czemu? Złotówka, traci na wartości, budżetu nie ma, zagraniczni inwestorzy odwracają się od nas. bo jesteśmy bardzo niestabilnym krajem. Co się dzieje? Firmy upadają, bo nie maja pieniędzy. To co eksportujemy traci momentalnie na wartości i równie dobrze można to wyrzucić do kosza.
Końcowy efekt - jesteśmy bankrutem, którego nikt nie będzie chciał. Wyrzuca na UE, wyrzuca nas NATO, brak inwestycji, bezrobocie sięga 99%, bo tylko ludzie z partii Korwina będą zarabiać a pieniądze lokować na zagranicznych kontach, bo banki w naszym kraju staną się nie wypłacalne i nie wiarygodne.
Etap 4 - raj lub piekło, albo co kto wierzy
Też jakoś za specjalnie za Korwinem nie przepadam, ale jakoś nie wierzę, że zrobiłby to tak wszystko hopsiup
Cytat:
Logicznie człowiek powinien przechodzić przez przejście dla pieszych, czekać na zielone światło, iść kładką a co robi? Skraca sobie drogę przez jezdnię w niedozwolonym miejscu. I gdzie tu logika i sens? Skąd ta pewność, że mając więcej dziele się? Mając paczkę chipsów chętnie dzielisz się z kolegami czy też po kryjomu wolisz ją zjeść, bo to Ty ją kupiłeś, za swoje pieniądze.
Skrócenie sobie drogi jest chyba jak najbardziej logiczne. Oczywiście zdarzają się przypadki idiotów, którzy praktycznie centralnie biegną pod koła.
Cytat:
Jak rozumiem aluzja do mnie? To, że ona kosztuje to już pokazywałem na przykładzie linków, niektórzy jednak chcą mi wmówić, że istnienie konkurencji w służbie zdrowie sprawia, że jest ona tańsza, a jak widać wcale tak nie jest.
Nie rozumiem też dlaczego cenę stawiamy na pierwszym miejscu, bądź co bądź wolałbym wydać 2-3 razy więcej na zabieg niż potem biedować bo jakiś partacz mnie źle pokroił. Na zdrowiu nie powinno się oszczędzać.
Cytat:
Lepiej rozwijać się we własnym spokojnym trybie niż gonić na złamanie karku za innymi państwami których w ten sposób nie dogonimy.
Oczywiście, że lepiej się rozwijać w ten sposób. Tylko czy nasze władze ciągle nas zadłużając nie rozumieją, że w przyszłości walnie to wszytko razem z odsetkami?