Strona 422 z 636 PierwszyPierwszy ... 322372412420421422423424432472522 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 211 do 4 220 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Otrzymał 124 podziękowań w 97 postach
    W tej całej tyradzie NexaTa ubodła mnie jedna rzecz:,, Ty rozumiesz pojęcie ,, za darmo'' w pojęciu lewicowym. My w normalnym'', pomijam fakt niestosownej wypowiedzi ale dlaczego wypowiedź niezgodna z poglądami Korwina jest, lub dotycząca ogółu obywateli jest lewicowa?Pisałem raz napiszę i drugi: Rzeczypospolita jest państwem postkomunistycznym, więc to normalne kiedy próbujemy przestawić tory gospodarki państwowej.Ponadto oferta na bogactwo jest niedorzeczna. Człowiek bogaty zaślepiony stanem posiadania nie będzie okazywał empatii w stosunku do osób gorzej usytuowanych od niego, podczas gdy człowiek biedny lub zarabiający zwykłą pensję i boryka się z rożnymi problemami zrozumie drugą taką samą osobę. Wolę być biednym człowiekiem niż bogatym niegodziwcem.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Ja na takie rzeczy jak nazwanie mnie "lewakiem" nie reaguje już, bo zbyt długo siedzę na agorze i czytałem już ciekawsze rzeczy min. odnoszące się do mojej moralności. Jednak zwróciłeś mi uwagę na coś innego - moje poglądy nie są "normalne" są lewicowe, co w zrozumieniu niektórych równe są poglądom komunistycznym. Zresztą można usłyszeć jak cała rzesza "kultystów" skanduje obok Korwina "raz sierpem, raz młotem... itd.". Jednak w głowach tych co skandują nie powinno zrobić się oczywiste pytanie, że poglądy i teorie Korwina polegające na zrównaniu bogatych z biednymi i biednych z bogatymi, co ma się objawiać równymi szansami (według Korwina i ludzi jego pokroju) nie są przypadkiem jeszcze bardziej lewicowe i komunistyczne? Przecież wywyższenie uciśnionych mas głosił już pewien człowiek w historii.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Ja nie jestem Korwinowcem i daleko mi do tego (szczególnie światopoglądowo), a uważam, że jak ktoś piszę, że dostaje coś od państwa "za darmo", to gada lewicowe pierdoły... Nie ma pieniędzy za darmo, no chyba, że z inflacji na łatanie dziury budżetowej, ale tez czasem muszą się przy tym nagimnastykować...

W tym pisaniu o USA koledzy zapominają o jednym... skoro tam ludzie dobrze zarabiają, i wszystko kosztuję... to i służba zdrowia będzie kosztowała, wydawało mi się to logiczne ale chyba dla niektórych nie jest.

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    W tym pisaniu o USA koledzy zapominają o jednym... skoro tam ludzie dobrze zarabiają, i wszystko kosztuję... to i służba zdrowia będzie kosztowała, wydawało mi się to logiczne ale chyba dla niektórych nie jest.
    Jak rozumiem aluzja do mnie? To, że ona kosztuje to już pokazywałem na przykładzie linków, niektórzy jednak chcą mi wmówić, że istnienie konkurencji w służbie zdrowie sprawia, że jest ona tańsza, a jak widać wcale tak nie jest.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    Dlaczego w ogóle porównywać się do USA?Zgoda poziom życia jest tam na wysokim poziomie, ale ile to potrwa? Nigdy nie interesowały mnie teorie spiskowe czy inne tego typu dotyczące Ameryki, i wydaje mi się że to zwykły kretynizm. Lepiej rozwijać się we własnym spokojnym trybie niż gonić na złamanie karku za innymi państwami których w ten sposób nie dogonimy.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Jak rozumiem aluzja do mnie? To, że ona kosztuje to już pokazywałem na przykładzie linków, niektórzy jednak chcą mi wmówić, że istnienie konkurencji w służbie zdrowie sprawia, że jest ona tańsza, a jak widać wcale tak nie jest.
    Czyli według Ciebie jakby nie było konkurencji to byłaby taka sama cena za usługę? Jesteś lepszy od Keynes'a... a raczej gorszy.

@Piner
    Dlaczego w ogóle porównywać się do USA?Zgoda poziom życia jest tam na wysokim poziomie, ale ile to potrwa? Nigdy nie interesowały mnie teorie spiskowe czy inne tego typu dotyczące Ameryki, i wydaje mi się że to zwykły kretynizm. Lepiej rozwijać się we własnym spokojnym trybie niż gonić na złamanie karku za innymi państwami których w ten sposób nie dogonimy.
    Ja biorę przykład z najleposzych... rozumiem, że Ty wolałbym coś bardziej ze wschodu, najlepiej dalekiego albo już jakieś upadłe państwo co miało jedyny słuszny system, tak?

Ameryka to dla mnie wzór, a raczej była wzorem, bo z republiki stali się demokracją, no może nie do końca ale coraz więcej tam burdelu demokratycznego i socjalizmu.

Visca el Barca!!!

Stolnik Awatar Piner
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    316
    @Piner

Ja biorę przykład z najleposzych... rozumiem, że Ty wolałbym coś bardziej ze wschodu, najlepiej dalekiego albo już jakieś upadłe państwo co miało jedyny słuszny system, tak?

Ameryka to dla mnie wzór, a raczej była wzorem, bo z republiki stali się demokracją, no może nie do końca ale coraz więcej tam burdelu demokratycznego i socjalizmu.[/QUOTE]

To ci się chwali że bierzesz przykład z najlepszych ale chyba zapominasz gdzie leży granica pomiędzy pobieraniem wzorców a marnym naśladownictwem.USA to państwo jak każde inne i to że jest bogate to po prostu prawa gospodarki i polityki raz na wozie raz pod wozem.

Ta uwaga o upadłych państwach to miała być obrazą czy wyrazem arogancji z twej strony? Bo nie poraziłeś mnie tą informacją o wschodzie. Tak uważam monarchię za lepszy system niż demokrację ale to moje zdanie i nie narzucam tego poglądu innym i nie wyrażam się o tychże innych poglądach negatywnie.

Zakończyłeś wypowiedź słowem socjalizm które to ma u ciebie negatywną wymowę. Socjalizm a komunizm to różnica i denerwuje mnie ta ignorancja łączenia terminów o różnym znaczeniu.

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Chyba po to płacisz podatki by państwo się rozwijało, a następnie inwestowało środki jakie Ty dajesz w polepszenie życia obywateli, gdy zabierzesz podatki wówczas państwo przestanie się rozwijać i upadnie. Nie będzie za co płacić służbom mundurowym, modernizować wojska, inwestować w badania naukowe. Podatków nie płacą chyba jedynie w państwach afrykańskich i jak rozumiem to jest wzór do naśladowania.
    Ja tam nie widziałem aby ktoś tutaj wspominał przykróceniu totalnie podatków.

A co do Afryki - pewnie Somalia
    Zgadłem?
    Ja ogromną ilość, i wcale nie uważam się przez to za geniusza.
    Beletrystyki, historycznych czy naukowych? - bo to zasadnicza różnica
    A teraz nie decyduje jak jego dziecko jest wykształcone? Jeżeli idę do biblioteki i słyszę matkę ,która prosi o lekturę z opracowaniem, bo jej dziecko i tak jej nie przeczyta. Więc dla mnie to już jest decyzja o wykształceniu dziecka.
    Jak dla mnie decyzja o wykształceniu polegałaby na tym czy dziecko będzie się uczyć tego co w programie, czegoś więcej albo mniej albo w ogóle czegoś innego.
    Dobrze, że w moim liceum nauczyciele mieli podstawę programową w głębokiej du...
    Ja tam nie żałuję, że nie przeczytałem większości lektur w liceum.
    Patrz, taki przykład służba zdrowia w USA. Istnieje ogromna konkurencja na rynku a mimo to wszystko jest chole... drogie. I gdzie ta zasada konkurencji?
    W Szwajcarii jest chyba w całości( na pewno większościowa) prywatna opieka zdrowotna -9 albo 10 miejsce w rankingu Bloomberg. Generalnie jednak mieszane finansowanie służby zdrowia jest najodpowiedniejsze.
    Widzę, że muszę to rozłożyć na czynniki pierwsze i wyjaśnić Ci to łopatologicznie.
    Etap 1 - znika NFZ, co dalej?
    Wynik - odwołane zabiegi, często potrzebne i ratujące zdrowie. Łamiesz nogę musisz mieć przy sobie gotówkę by szpital Cię przyjął. Leki, które są refundowane przez NFZ przestają nimi być, wynik - 100% ceny.
    Efekt - powstaje chaos, podczas, którego ludzie tracą życie, bo nie mają pieniędzy na leczenie, opłaty szpitalne itd. Wyjaśnisz ludziom, że niedługo powstaną w ciągu 1 dnia jak sądzę prywatne szpitale i klinik. A co z ludźmi, których sytuacja materialna nie pozwala by iść w danym czasie do lekarza? Powiesz, że to jest potrzebne, taki chaos? Szpitale i kliniki nie powstają w ciągu jednego dnia. Co wtedy? Obecne kliniki widząc, że jest zapotrzebowanie na ich usługi są królami rynku i to one dyktują ceny. Efekt, brak dużej konkurencji równa się wywindowaniem cen.

Etap 2 - ludzie myślą i kalkulują skąd wziąć kasę.
    Wynik - z funduszu NFZ na, który płacili.
    Efekt - ludzie szturmują budynki rządowe domagając się zwrotu środków, które płacili - znów chaos. Wynik - budżet Korwina musi wypłacić mld zł. ludziom, ale nie zrobi tego w jeden dzień.
    Wynik - kolejne trupy, bez względu na wiek

Etap 3 - Korwin daje ludziom kasę.
    Wynik - ludzie odzyskują utraconą kasę, którą płacili na NFZ
    Efekt- hiperinflacja, pewnie jeszcze większa niż w Niemczech po 1wś. Czemu? Złotówka, traci na wartości, budżetu nie ma, zagraniczni inwestorzy odwracają się od nas. bo jesteśmy bardzo niestabilnym krajem. Co się dzieje? Firmy upadają, bo nie maja pieniędzy. To co eksportujemy traci momentalnie na wartości i równie dobrze można to wyrzucić do kosza.
    Końcowy efekt - jesteśmy bankrutem, którego nikt nie będzie chciał. Wyrzuca na UE, wyrzuca nas NATO, brak inwestycji, bezrobocie sięga 99%, bo tylko ludzie z partii Korwina będą zarabiać a pieniądze lokować na zagranicznych kontach, bo banki w naszym kraju staną się nie wypłacalne i nie wiarygodne.

Etap 4 - raj lub piekło, albo co kto wierzy
    Też jakoś za specjalnie za Korwinem nie przepadam, ale jakoś nie wierzę, że zrobiłby to tak wszystko hopsiup
    Logicznie człowiek powinien przechodzić przez przejście dla pieszych, czekać na zielone światło, iść kładką a co robi? Skraca sobie drogę przez jezdnię w niedozwolonym miejscu. I gdzie tu logika i sens? Skąd ta pewność, że mając więcej dziele się? Mając paczkę chipsów chętnie dzielisz się z kolegami czy też po kryjomu wolisz ją zjeść, bo to Ty ją kupiłeś, za swoje pieniądze.
    Skrócenie sobie drogi jest chyba jak najbardziej logiczne. Oczywiście zdarzają się przypadki idiotów, którzy praktycznie centralnie biegną pod koła.
    Nie rozumiem też dlaczego cenę stawiamy na pierwszym miejscu, bądź co bądź wolałbym wydać 2-3 razy więcej na zabieg niż potem biedować bo jakiś partacz mnie źle pokroił. Na zdrowiu nie powinno się oszczędzać.
    Lepiej rozwijać się we własnym spokojnym trybie niż gonić na złamanie karku za innymi państwami których w ten sposób nie dogonimy.
    Oczywiście, że lepiej się rozwijać w ten sposób. Tylko czy nasze władze ciągle nas zadłużając nie rozumieją, że w przyszłości walnie to wszytko razem z odsetkami?

Stary nick:kujon333

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Socjalizm a komunizm to różnica i denerwuje mnie ta ignorancja łączenia terminów o różnym znaczeniu.
    Grypa i zapalenie płuc to też różne choroby... ale choroby, i czasem jedna prowadzi do drugiej.

USA to państwo jak każde inne i to że jest bogate to po prostu prawa gospodarki i polityki raz na wozie raz pod wozem.
    Jak się zadłuża ciągle Państwo, nie prowadzi polityki prorodzinnej mimo iż demografia nie sprzyja, a będzie jeszcze gorzej, zatrudnia kolejnych urzędasów, myśli tylko o korycie etc. to nigdy nie będzie się na wozie.

Tak w ogóle to USA nie jest państwem jak każde inne... akurat to był twór i nadal jest, jedyny w swoim rodzaju.

Visca el Barca!!!

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Nie rozumiem też dlaczego cenę stawiamy na pierwszym miejscu, bądź co bądź wolałbym wydać 2-3 razy więcej na zabieg niż potem biedować bo jakiś partacz mnie źle pokroił. Na zdrowiu nie powinno się oszczędzać.
    wzrost ceny =/= wzrost jakości. To jest najbardziej znany fakt jak 2x2=4
    Poza tym po czym wnosisz, że mniejsza cena będzie od razu oznaczać, że ktoś źle Cię "pokroi" ? Przykład pierwszy z brzegu, twórcy wiedźmina niby nieduży nakład stosunkowo na ludzi tworzących grę a mimo Wiesiek został okrzyknięty jedną z najlepszych gier (fizyka, grafika = miodzio).
    Tak, tak, wyjątki też się zdarzają, ale raczej rzadko.
    Wiem jaka jest "selekcja" na studiach lekarskich i tam byle kto nie ukończy studiów (ani nawet się tam nie dostanie) stąd prawdopodobieństwo, że trafisz na niekompetentnego lekarza jest stosunkowo niskie. Poza tym mają oni swoje przysięgi, więc nie ważne za ile, muszą Cię wyleczyć.
    Natomiast jeśli chodzi o fakt, że na zdrowiu nie powinno się oszczędzać to tutaj się w pełni zgadzam aczkolwiek wszystko w ramach zdrowego rozsądku.
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

11. Użytkownicy którzy uznali post Gaius Julius za przydatny:

Strona 422 z 636 PierwszyPierwszy ... 322372412420421422423424432472522 ... OstatniOstatni