Re: Co aktualnie czytacie?
Cytat:
Zwłaszcza, że moim zdaniem Martin to nudziarz o rozwlekłym stylu i gdzie mu tam do Sapkowskiego.
Niestety nasz Sapkowski to zaledwie kilka książek, z jako-tako wykonanym światem. Jeden krótki Wiedźmin, napisany baaardzo dawno wiosny nie czyni, świata nie zbawi. O nowszych dziełach (a raczej dziele) tego pisarza nie chce się wypowiadać nawet, kto wydał pieniądze na "Żmije" ten wie o co mi chodzi. ;)
Ja czytam właśnie dla różnić i wyciętych postaci (dialogów, scen, informacji... jest tego trochę). Np. Na giermka "Me gardło" lub Ogara lub Lady Stark całkowicie inaczej patrzę dzięki książce. Znakomite sceny erotyczne, pełne zmysłowości (bez porównania moim zdaniem z analogicznymi scenami w Sapkowskim, a filmowi to wyszło różnie). Niebawem sobie osadzę sceny walki.
No i czytam też dla własnego pożytku, aby zgromadzić wiedzę o kolejnym świecie fantasy (serial mym zdaniem nie jest w tym względzie w pełni dokładny)... ale to jest m potrzebne do "pracy".
Serial nie ma startu do książki, dobór aktorów jest ok, ale i tak powieść go zjada. Na pewno nie nazwał bym Martinem nudziarzem o przewlekłym stylu, natężenie opisów jest w sam raz.
W moim odczuciu przyjemność czerpana z lektury na ogół wyklucza samobiczowanie się megacyklami. Megacykle maja jednak wielu miłośników, dzięki którym trwają. Na szczęście to nie ja.
Samobiczowanie? Jeżeli tak znakomita lektura jak "Gra o Tron" (i kolejne piękne tomiki... lub cykl o Straży Miejskiej/Wiedźmach/etc Pratchetta) to samobiczowanie to ja chce więcej, z haczykami! Kolejne kilkaset stron za mną i nowe wątki, które albo pominięto w serialu, albo też ukazano zupełnie inaczej (jak walka Lady Stark i Krasnala z górskimi plemionami).
Niektórych tam cieszy krótka książeczka, przepełniona akcją, mało śmiesznym humorem i utartymi sentencjami typu "homo homini lupus est", ale cóż... na szczęście ja jestem bardziej wymagający i nie poprzestaję na byle czym. ;)
Skąd przypuszczenie, że poprzestaję na byle czym? Spenetrowałeś moją biblioteczkę? Jesteś krytykiem literackim? Jeden lubi śledzie, a drugi jak mu z gęby jedzie. Najważniejsze to czytać to, co się komu podoba i nie przejmować się opiniami innych, bo jak ujmuje to utarta sentencja: opinia jest jak dziura w dupie, każdy ją ma. Miłej lektury.
W końcu jeden coś mądrego napisał ;)
Dlatego o gustach się nie rozmawia, bo co determinuje fakt, że dany gust jest bezguściem? :P
A tak w temacie, to zacząłem czytać serię atramentową - Cornelii Funke. W tej chwili jest to "Atramentowe Serce". Bardzo mi się podoba.
Cytat:
Skąd przypuszczenie, że poprzestaję na byle czym? Spenetrowałeś moją biblioteczkę?
Skąd to oburzające przypuszczenie iż pisałem o tobie? Ja tylko wyraziłem swoją ogólną opinie (plus spostrzeżenia dotyczące różnic pomiędzy serialem, a powieścią, którymi staram się zaintrygować, być może występujących na forum, fanów "gry o tron" i zachęcić do lektury Sagi) , tak jak ty wcześniej wyraziłeś swoją. Bez nicków, nazwisk etc. ;)
Mógłbyś coś więcej o tym napisać i o mocnych stronach, smaczkach, które ci się spodobały w tej książce?
Książka za każdym razem gdy sięgam po nią pobudza moją wyobraźnie. Przygoda za przygodą co powoduje, że nawet nie wiesz kiedy połykasz 500-tną stronicę. Jest to powieść uniwersalna jeśli chodzi o wiek czytelnika, a to mi najbardziej imponuje wśród autorów, potrafiących napisać książkę, która fascynuje młodszych jak i starszych. Ciekawe postaci oraz intrygi i ciągłe zwroty akcji... to, co ja lubię.
Gdy skończę to muszę powrócić do nowo wydanej kolejnej części z serii "oko jelenia" Pilipiuka oraz do "Norweskiego Dziennika" również tegoż autora.
Czytał już ktoś może III tom "Samozwańca" Komudy?
http://merlin.pl/Wielki-Bazar-Zloto-Bra ... 32822.html
Zapowiada się ciekawa pozycja, którą trzeba będzie przeczytać :) Akcja osadzona jest w tym samym świecie co "Malowany Człowiek" i "Pustynna Włócznia"
Pierwsza cześć przygód bimbrownika Wędrowycza wchłonięta ;) Już lecę do sklepu po kolejne części, choć słyszałem że Czarownik Iwanow straszna kicha.