Re: Co aktualnie czytacie?
Kichą jest sposób w jaki wydano te zbiory opowiadań. Część jest dobra, część znośna i jest też dość dużo kiepścizny sprawiającej wrażenie, że napisano je na kolanie. Opowiadania, które powstały w latach 90-tych i częściowo były publikowane w ś.p. "Feniksie" trzymały poziom. Nie da się tego powiedzieć o tych późniejszych. Wydawca wymieszał wszystko jak w mikserze tak, że trafisz i na perełki i na masę kompostu. Stężenie dziadostwa narastało wraz z kolejnymi tomikami opowiadań.
Cytat:
Zamieszczone przez Funky Koval
Kichą jest sposób w jaki wydano te zbiory opowiadań. Część jest dobra, część znośna i jest też dość dużo kiepścizny sprawiającej wrażenie, że napisano je na kolanie. Opowiadania, które powstały w latach 90-tych i częściowo były publikowane w ś.p. "Feniksie" trzymały poziom. Nie da się tego powiedzieć o tych późniejszych. Wydawca wymieszał wszystko jak w mikserze tak, że trafisz i na perełki i na masę kompostu. Stężenie dziadostwa narastało wraz z kolejnymi tomikami opowiadań.
Rzecz gustu... mi się podobały wszystkie książki o Jakubie Wędrowyczu. Tobie nie przypadły, a innym wręcz przeciwnie.
Powróciłem do tego. :D Bardzo dobre fantasy, niedocenione tradycyjnie w Polsce. Boże Monarchie, autor Paul Kearney.
Dla mnie Wędrowycz to najlepsze, co w tej chwili mamy w polskiej literaturze. Tyle w tej kwestii.
Jakoś tak sporo czasu minęło od mojego ostatniego wpisu :?
Od tamtego czasu przeczytałem sobie po raz kolejny VII tomów Wiedźmina i muszę powiedzieć, że próbowałem kilka razy podejść pod jakiekolwiek inne fantasy i nie dało rady. Świat w sadze Sapkowskiego jako jedyny mnie wciągnął i pochłonął. Słabsza była jedynie Pani Jeziora.
Oprócz tego:
po raz kolejny P. Green i jego Aleksander Wielki
McCarthy C., Strażnik sadu, Wydawnictwo Literackie - zdecydowane rozczarowanie po Drodze tegoż autora :(
Brustal-Naval F., Ali Cremer, U-333, FINNA, Gdańsk 2005 - genialna książka pochłonięta w dwa popołudnia :D :D :D
obecnie:
Hassel C., Legion Potępieńców, ERICA, Warszawa 2010 - ciekawe ale bez szału, postanowiłem spróbować Hassela pomimo negatywnych opinii w sieci ;) Na przyszłość jednak dołożę kilka złotych i zainwestuję w coś lepszego :D
Bolesław Orłowski "Najkrótsza Historia Wynalazków" Czytam to ponieważ przygotowuję się na konkurs :P
Cytat:
Brustal-Naval F., Ali Cremer, U-333, FINNA, Gdańsk 2005 - genialna książka pochłonięta w dwa popołudnia
Finna wydaje tylko i wyłącznie takie świetnie napisane pozycje, które się bardzo dobrze czyta. Np. "Żelazne Trumny" Wernera, które stoją na mej półeczce. Osobiście od pół roku zastanawiam się nad kupnem książki o pewnym bułgarskim asie... ale ostatnio widziałem tomik o dowódcy "Amatsukaze", dla mnie człowieka, który stał się legendą...
Po błyskawicznym pochłonięciu w te 2-3 tygodnie 6-ściu książek "Pieśni Lodu i Ognia", znakomicie napisanych (chociaż ostatni tom miał błędy i nie wszystko w nim przypadło mi do gustu) aktualnie myślę nad przeczytaniem "Przygód Kapitana Alatriste", nabyte za grosiki. Język Staropolski, powieść awanturniczo-przygodowa, wiek XVII.
Przed minutą ukończyłem serię "Oko Jelenia" Andrzeja Pilipiuka. Aaah jaka szkoda, że to już koniec :D Fantastyczna powieść przygodowa. Ale nie załamuję się, bo przede mną jeszcze dużo do przeczytania jego autorstwa. Muszę dokończyć "Norweski dziennik", a następnie zabiorę się za trylogię "Kuzynki", "Księżniczka" i "Dziedziczki". Każdy kto zaczerpnął odrobinę fantazji ze studni szanownego Pana Pilipiuka niech się nie waha sięgnąć po te lektury :D
Skończyłem w końcu "Dysk" T. Pratchetta. Bardzo ciekawa pozycja. Jak zwykle w moim wypadku z tym autorem lektura to było co i rusz wybieranie "smaczków" z kontekstu by na końcu dogrzebać się puenty, która będzię samą esencją książki dla której to samej chociażby warto przedzierać się przez pozostałę stronice ksiązki. Jednym słowem w dechę:)
Polecam!
Skończyłem Sieć Spisków Martina, czytam Kumagai i zapoznaje się z Mitologią Japońską Agnieszki Kozyry. W zanadrzu czekają Opowieść o 47 roninach i Zagłada Czarnej Kompanii no i oczywiście polska wersja Tańca ze smokami.