Na przyszłość proszę nie próbować wyręczać moderacji w danym temacie, tylko raportować zły post (jest od tego specjalny przycisk). Upomnienie za kontynuowanie offtopu.
Wersja do druku
Na przyszłość proszę nie próbować wyręczać moderacji w danym temacie, tylko raportować zły post (jest od tego specjalny przycisk). Upomnienie za kontynuowanie offtopu.
Elitarnie jeźdźcy to brzmi raczej jak np. Gwardia Cesarska. Nie wiem czemu Ty jesteś tak negatywny przeciw tego typu jednostkom jeśli Kislev wjedzie w DLC lub FLC. Tam nie jest napisane Lordów czy dowódców. Za wszelką cenę nie chcesz Niedźwiedzi w Kislevie, a prawda jest taka że gdyby GW uaktualniło ich AB to mogli by im ich dodać. W każdym razie nie prędko się ich doczekamy a już na pewno nie w 2 części.
Swoją drogą jak Ty sobie wyobrażasz nowe rodziny wampirów ? Czym się one będą różniły od Carsteinów jeśli chodzi o ich armie. Bo co do samych wampirów to akurat wiem, ale pytam raczej o jednostki. To samo pytanie kieruje w stronę Szczurów i Chaosu. Masa osób chce 4 frakcji Chaosu i 4 Szczurów. Czy to nie za dużo, Wojownicy Chaosu nie są podzieleni w AB, mają jedynie możliwość wykupienia znamion np. Nurgla.
Dlaczego jestem przeciwny? Bo dotychczas nie wyszło nic takiego, a nagłe wyskoczenie z nimi ot teraz to byłby jakiś niesmaczny żart. Czym innym było z kolei dodanie jednostek dla Bretki. Tu z kolei masz nie dość, że jednostki porozdzielane od 4-6 edycji bitewniaka przez RPG'a i Warmastera, skończywszy na Mordheimie, to na dodatek wcale nie taką kiepskawą.
Cytat:
Swoją drogą jak Ty sobie wyobrażasz nowe rodziny wampirów ? Czym się one będą różniły od Carsteinów jeśli chodzi o ich armie. Bo co do samych wampirów to akurat wiem, ale pytam raczej o jednostki. To samo pytanie kieruje w stronę Szczurów i Chaosu. Masa osób chce 4 frakcji Chaosu i 4 Szczurów. Czy to nie za dużo, Wojownicy Chaosu nie są podzieleni w AB, mają jedynie możliwość wykupienia znamion np. Nurgla.
A jak dotychczas wyszło z Lord Packami, Bretką, Zwierzoludźmi i WE? Osobne miejsca na rozpoczęcie gry to jedno. Drugie to (przynajmniej u Wampirów) nowe typy lordów z wierzchowcami jak Tron Sabatu czy coś więcej. Inny skin to trzy.
Co do Chaosu - same rasy są niedorobione. W AB masz wewnątrz podział. Walczą razem jedynie pod ramieniem Wszechwybrańców, a tak to nawalają się przeciw sobie. Tu kłania się czytanie ze zrozumieniem, a nie tylko czytanie o figurkach. Dodajmy do tego, że te wykupienie znamion już jest sporym powodem do dzielenia Wojaków Chaosu - nie dość, że masz inne przynależności (w sensie wybór boga), to jeszcze masz inne buffy i debuffy wpisane w jednostki.
Co do Skavenów - 4 pozycje startowe, poza LL'ami niczym by się nie różniły... no może poza buffami. Chodzi tu o zgodność z tym, co w Armybookach na przestrzeni 4-8 edycji napisano, a nie o "czy to nie za dużo?"
Zawsze można dać mnichów zrazy tylko Pestilence, miotaczy spaczognia Skyre, szczuroogry Moulders... Ewentualnie zamiast tego po prostu obniżyć koszt ich rekrutacji i utrzymania w macierzystych klanach (Legendarnych Lordach).
Ale masz w gruncie 4 reskiny tych samy jednostek. Bo Maruderzy, Wojownicy czy Wybrańcy to będą te same jednostki z innymi skinami. I te rozstery jednostek będą małe, nie oszukujmy się ale nie można dodać do Korna jednostek magicznych od Tzeentch. Będą mieli kilka jednostek wspólnych jak Trolle.
Sorry ale 4 pozycje startowe i brak unikalnych jednostek brzmi słabo. W takim wypadku można się pokusić o stwierdzenie że Imperium się należy 3 różne pozycje startowe, Krasnalom też, Orkom i Wampirom tak samo. Dzieląc ich(imperium) na 4 najpotężniejsze dzielnice z ich własnymi lordami.
Jak już Ci pisałem nowe typy lordów u Wampirów ok, ale armie nie będą się niczym różnić, o to pytałem.
I tak już zauważyłem że w Chaosie oni dodatkową broń jaką można było kupić dla Maruderów przerobili w 3 jednostki lub 2, a w innym nacjach do tego się nie zawsze stosowali, ciekawe.
Osobiście to Mnie nie obchodzi ile dodadzą grywalnych klanów\sub frakcji pod warunkiem że każda z dostępnych nacji będą dopieszczona w podobny sposób, a nie na zasadzie że któraś będzie deklasować pozostałe.
1. I to jest ok, bo będziesz mieć 4 różne armie pod względem siły.
2. Nie, najprościej zachowajmy się jak CA w dniu premiery i wrąbmy wszystkich do 1 pozycji startowej - to było akurat słabe! O ile Ungrim, Kemmler i Azhag winni mieć osobne pozycje startowe, tak Volkmar i Gelt nie mają po co być dani gdzieś indziej, bo gdzie ich umieścisz? W Altdorfie oni mają swoje siedziby jak i Karl.
3. A czym miałyby się różnić? Unikatowe pozycje startowe - słowo klucz.
4. Wiesz, mogli zrobić jak w Mark of Chaos, ale lepsze to niż nic.
1. No i co ich będzie odróżniać to bestie danego Boga.
2. Widzisz fajnie że CA myśli w przypadku premiery 2. I tak Lordowie Orków czy Wampirów mają inne pozycje startowe, w Imperium mogli w dniu premiery dodać Mariusa i już miał by inną pozycję startową. Problem z Imperium jest taki że jest jeden Imperator i Elekci poszczególnych dzielnic, więc może Boris i Marius będą dodatkowymi pozycjami startowymi. Oraz z tego co wiemy będzie kampania dla kooperacji dla 2 osób grającej jedną frakcją, więc kogoś muszą dać do Imperium, bo skoro Gelt, Volkmar i Karl zaczynają w tym samym miejscu.
3. Znamię Chaosu to dla Mnie do dziś jedna z lepszych gier z serii Warhammer. Rozwiązanie CA nie jest złe, tylko warto je dodać wszystkim i nie być aż tak wybiórczym. Może 2 przyniesie jakieś zmiany. Osobiście wolałbym to rozwiązanie w najprostszy sposób. Masz Marudera, może mieć topór i tarcze albo kupujesz jednostce broń dwuręczną i automatycznie się zmienia jednostka oraz jej statystyki. Wątpię by ograniczała ich technologia, raczej chcieli dać więcej jednostek.
Kończąc temat tamten:
Cytat:
Check out the concept art for the Bastiladon...
The most heavily armoured beasts in Lustria, Bastiladons are walking fortresses. Covered in rock-hard bony skin and further protected by massive, iron-like plates, they can thwart the bite of even the mighty Carnosaur. Skinks use all their wit and cunning to trap these behemoths of the jungle, then train them to fight alongside the Lizardmen war-host.
They are often deployed without adornment, where their natural mass and vast club-like tails can wreak havoc and inspire terror in the enemy front lines. Those Bastiladons declared by the Skink Priests to be favoured by Chotec, the Lord of the Sun, are equipped with Solar Engines – sacred arcane machines that blast forth beams of intense heat, burning the foe like the condensed rays of the sun itself.
Niby ten Bastiladon ma mieć taki heavy armor, a pewnie hp będzie szybko zchodzić jak u pająka xd Chociaż mam nadzieję, że jednak nie i nas CA zaskoczy. Nie mogę się doczekać tych wszystkich frakcji, będzie taka różnorodność na multi :D Myślę, że Demony Chaosu są coraz prawdopodobniejsze w postaci preorderowej frakcji. A jeżeli chodzi o cenę, to nie oszukujmy się... będzie 60 euroszków na steamie i pełna cena w złotówkach u nas :)
Mnie ciekawi, jak rozwiążą zimnokrwistość Lizaków. W bitewniaku była to ich rasowa cecha pozwalająca przerzucać słabe wyniki z testów na dowodzenie, dzięki czemu nawet jednostka, u której ten współczynnik nie był wysoki rzadko się łamała. Z jednej strony można pójść na łatwiznę i dać, po prostu, dużo cyferek w morale, ale CA powinno się wysilić i stworzyć jakąś mechanikę do tego, gdyż była to najbardziej charakterystyczna cech tej rasy.
Poza tym obawiam się, że nie zobaczymy jednego z często spotykanych na stołach oddziałów, czyli skinków w mieszanej formacji z kroxigorami.
Z ciekawostek co do Warha 1:
https://steamdb.info/app/387330/subs/ prawdopodobnie DLC/FLC.
https://steamdb.info/app/425810/subs/ tu z kolei nie wiadomo.
Jak to co? Pewnie 5 frakcja WH2 ;) (oby to tylko nie byli Skaveni)
Swoją drogą,ciekawi mnie czy WH 2 wprowadzi nam bitwy morskie a'la Rome&Medieval II czy pozostanie to w obecnym kształcie. Na Total War Honga są takie kwiatki (podaję trzy przykładowe jednostki morskie):
http://www.honga.net/totalwar/warham...rscan_longship
http://www.honga.net/totalwar/warham...p_shp_wolfship
http://www.honga.net/totalwar/warham...hp_dreadnaught
Baron, co do "5 frakcji" - nie do końca. Z pewnego źródła wiem, że Kislev ma być na jesień, a skoro wyciekła zdementowana przez CA informacja, jakoby II część miałaby się ukazać 25 grudnia to wszystko wskazuje na to, że królestwo białej carycy będzie najbliżej.
A co do honga.net - trochę to śmieszne, bo np. u Bretki widzę... Jadeitowego Czarodzieja o.O Za to statki Bretki wyglądają tu mega. Może to materiał na patch ogromny po otrzymaniu zgody na współdzielenie umowy z twórcami Man'O'War Corsairs?
Obyś miał rację, bo Kislev to moja ulubiona pod względem lore frakcja :D Chociaż równie dobrze mogli już wcześniej zarezerwować sobie odpowiedni slot
Wiesz co, honga to raczej dosyć dobre źródło - skoro Bretka ma tam przypisanych imperialnych czarodziejów, to znaczy że w plikach gry tak jest. Skoro Medieval 2 i Empire mają uwzględnione ukryte jednostki (np. piesi Bodyguardzi czy Sekbanowie), to chyba nie ma powodu aby im nie wierzyć że Jadeitowy czarodziej występuje w puli jednostek Brettoni - co nie oznacza, że jest on do zrekrutowania.
Albo po prostu Jadeitowy Czarodziej to bug, który honga podchwyciła ;) Co do Kislevu - tym bardziej pasuje to do mojej układanki, jakoby Kislev miał być Starym Przyjacielem.
*rodzaje okrętów w Man'O'War (2 największe typy):
Imperium, Marienburg, Kislev i Tilea: wolfship, great ship
Bretonnia i Estallia: corsair, galeon
Dwarfs: dreadnought
Orcs: hulk
High Elves: eagleship, dragonship
Dark Elves: death fortress
Skavens: doombringer
Slaanesh: hellship
Nurgle: plagueship
Khorne: bloodship
Tzeentch: great winged, bane tower of Tzeentch
*z gry Man'O'War Corsair powyżej 99 pkt.
Oczywiście jest też o wiele więcej mniejszych rodzajów okrętów, operujących na wodach przybrzeżnych - takich jak imperialny ironfist i hell-hammer, krasnoludzki nautilius i monitor oraz ironclad, tileańska wargalley, bretonński buccaner, etc.
E tam. Może jakis matematyk mnie wyprowadzi z błędu, ale specjalna zasada Lizardmenów ze statystycznego punktu widzenia była równoznaczna po prostu z wyższym współczynnikiem morale niż wynikało to z czystego współczynnika LD. Jeśli skinki miały oficjalnie z 6 LD, a saurusy 7, to w praktyce wychodziło, ze skinki mają w przybliżeniu 8, a saurusy w przybliżeniu 9. I tak to trzeba oddać - wyższym morale, bo w grze komputerowej fizycznie kostkami nie rzucasz.
Można oczywiście dodać zasadę cold-blooded, ale jej działanie musiałoby byc jakościowo inne niż w grze figurkowej.
Mnie bardziej zastanawia jak oddadzą mechanicznie zasadę "głupota" w przypadku jazdy na wierzchowcach zwanych "Cold One" (Zimnokrwistych). To będzie często spotykana cięzka kawaleria albowiem to główna cięzka kawaleria zarówno Dark Elfów (innej ciężkiej nie mają), jak i Lizardmenów. W battlu głupota działała tak, ze oddział musiał testować LD (np. rycerze Dark Elfów mieli 9 LD) i wyrzucić na 2 K6 mniej lub tyle samo ile wynosiło LD. Jeśli test nie został zdany to oddział rzucał na tabelkę głupota i np. mógł stać w miejscu albo ruszyć się połową ruchu do przodu. Ogólnie niezbyt fajny efekt. Ciekawe jak to oddadzą w TW. Pewnie w podobny sposób. Wydajesz rozkaz, a gady głupieją i stoją w miejscu :)
Stawiam, że głupotę oleją tak jak w przypadku trolli, a u nich powinno to być bardziej widoczne z racji niskiego współczynnika dowodzenia.
Kislev na jesieni do Warhammera 1? Jako FLC czy DLC? Brzmi niewiarygodnie. Szczególnie że CA milczy dalej na temat Old Friend.
Powiem Ci że Mi to nie pasuje bo w takim wypadku Imperium zostaje jako jedyna z 4 początkowych nacji bez sub frakcji, czyli nie będą mogli ludzie grać nimi we 2 w kampanię dla 2 osób. No chyba że CA dam im to wraz z premierą dwójki. Skoro 2 zakłada kooperację dla 2 osób w jednej nacji, to Imperium tak pozostać nie może.
Tyle że Kislev będzie wielkością podobny do Bretonni, i oni nie chcą na nim zarobić ? Przecież to marketingowy błąd. A zapowiadali że nie wydadzą już do jedynki FLC wielkości Bretonni. Samu już nie wiem, to wszystko jest mocno zaplątane.
Zobaczysz jesienią, jak prawdopodobnie wyjdzie wtedy.
Co do Imperium - zobaczymy, ja czekam na moje upragnione Białe Wilki i Pantery, bo ich siedziby w Carroburgu i Middenheimie wieją posuchą i aż się proszą o zapełnienie ich konkretnymi jednostkami do werbunku.
Kiedy dokładnie zapowiedzą frakcje do TWW2?
Przecież już zapowiedzieli. Proszę czytać na bieżąco, bądź cofnąć się o parę stron.
Teraz jedynie rostery, grę i datę premiery mają do zapowiedzenia.
Zapewne bliżej jakiegoś dużego wydarzenia z branży lub bliżej premiery. Możliwe że wpierw dostaniemy informacje o DLC lub FLC który ma się ukazać do jedynki. Zrozumiałem to jako pytanie o dokładniejsze informacje o rasach, bo kto będzie to wiemy, na razie trzeba czekać co będzie w przedpremierowym zamówieniu.
Do dwójki jeszcze pewnie rasę pre-orderową zapowiedzą, poza tymi czterema, co już są.
Co by to nie było, to An Old Friend musi być czymś dużym skoro musimy czekać aż pół roku żeby to ujrzeć. Typów jest wiele i wszystkie wymieniłem w swoim poście. Poza tym zaczynam coraz bardziej wątpić, że to będzie jakiś LL. Największym zaskoczeniem dla mnie będzie jak CA wypuści miltipacka dla wszystkich obecnych ras, uzupełniając je o brakujące jednostki.
Arroyo - chodziło mi o takie dokładniejsze informację na temat frakcji np. pełne rostery itd.
Ale co w takim razie zostanie na trójkę? Na Krasnoludach Chaosu i Ograch sukcesu się nie zbuduje. Do ostatniej części muszą dać przynajmniej jedną ikoniczną rasę kojarzoną przez każdego potencjalnego klienta, a Demony idealnie się do tego nadają. Dodatkowo to bardzo droga do realizacji frakcja. Wymaga mnóstwa modeli i animacji, nie zdziwiłbym się gdyby faktycznie demony każdego boga chaosu stanowiłyby osobną rasę z czego 2 byłyby DLC do TW:WHIII.
Dokładnie, bardziej do preordera TW:WHII pasuje mi TK, tym bardziej że akurat mają 2 LL w różnych pozycjach startowych - Settrę Wieczystego w Khemri i Khalidę Neferher w Lybaras.
Zrobię teraz mały ferment, ale czy nikt nie bierze pod uwagę że CA może nam zrobić 3+1 i to Skaveni będą w pre-orderze? Te ich intro z dnia zapowiedzi pokazuje tylko 3 rasy i Skavenów w formie domysłu. Może chcieli zrobić szum na forach i portalach, a może w ten sposób wskazują nam że Skaveni będą bonusem.
4 rasy sa gwarantowane.Jaka jest 4 -jak narazie tajemnica(raczej Skaveni).Natomiast co do bonusowej zawartosci nie ma jak narazie zadneych informacji,ani nawet domyslow.Mozliwe ze bedzie to 5 rasa- Tomb Knight-CA w jednym z wywiadow mowi iz mapa dwojki bedzie tam siegac...
Mowy nie ma że CA to zrobi, bo musiałoby to być zaakceptowane przez Segę. Poza tym ile to pracy by ich kosztowało, same brakujące jednostki Zwierzoludzi to sporo pracy dla ekipy odpowiedzialnej za animacje. Krasnoludy dostały by łowcę demonów bez demonów w grze ? I to wszystko tak za darmo...
Taką decyzją zaskoczyli by wszystkich, ale jakoś wydaje Mi się nieprawdopodobne. Za to jak będzie to jeden LL to dopiero będzie lamet na forach.
Pewniejsza jest perspektywa 4 frakcje + frakcja z przedsprzedaży. Wydaje mi się, że CA gdzieś na FB pisała, że "póki co są 4 frakcje, ale jedna z nich nie została jeszcze przedstawiona". Czyli możemy liczyć na to, że Skaveni doczekają się osobnego trailera.