Re: Co aktualnie czytacie?
Ja aktualnie czytam"
Troyat "Piotr Wielki - Geniusz i Szaleństwo", wyd. Amber.
Fajnie napisane, co nie zmienia faktu iż toczę z nią morderczy bój od prawie 2 tygodni... a ma ledwie 260 stron.
Wszystkie Ambery jakie spotkałem są zawsze fajnie napisane, przez co polecam każdemu, kto w danej epoce stawia pierwsze kroki.
Matheson "Jestem Legendą". Okładka filmowa.
Różni się w wielu miejscach od filmu i jest lepsza. Bardzo mała, 220 stron, z przyjemną pierwszą stroną. Język niezły, kapitalnie ukazane rozterki głównego bohatera. Szkoda, że taka malutka. Polecam, bo to porządną SF, przez wielu ceniona.
Michel Houellebecq - Platforma, szykuje się ciekawa lektura.
Jackson Douglas, Klaudiusz, wydawnictwo Amber wydanie z 2009. Lekkie czytadło do pociągu/tramwaju/autobusu, polecam osobom, które lubują się w książkach opartych na wydarzeniach historycznych. Czyta się ogółem znośnie, autor przeczytał nawet dwie książki historyczne przed napisaniem swojego dzieła. Akcja żwawa, postacie ujdą, takie tam czytadło. Jak nie trzeba się skupiać (właściwie nad tą książką nie powinno się) to fajnie się czyta. Tłumaczenie już zostawia wiele do życzenia (oby błędy logiczne były tłumacza nie autora winą) - masa błędów, literówki etc.
Z czystym sumieniem nie polecę, ale ostrzegać też nie mam zamiaru :)
Marek Adam Woźniak "Armia Starożytnej Persji: Od powstania państwa Achemenidów do upadku Imperium Sasanidzkiego". Wyd. Inforteditions.
Powiem tak - jeżeli ktoś nie jest uczulony na "musiałby... na pewno... itd" to powinien sobie poczytać. Z tym iż zaznaczam - to jest książka popularnonaukowa, nie czysta naukowa. Przemawia za nią to iż ta tematyka jest praktycznie zapomniana w naszej polskiej literaturze, o czym autor wie i z tego korzysta. Oprócz tego mamy tam wzmianki o hellenach, np. o użyciu katafraktów w armii Seleukidów. Taktyka użycia formacji, szyki, samej walki wręcz, uzbrojenie, pancerz. Warto chociaż przeglądnąć w księgarni.
Kolejna szkolna lektura "Cierpienia Młodego Wertera" Goethe. Zobaczymy... czy w końcu w technikum przeczytam jakaś lekturę :lol:
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Kolejna szkolna lektura "Cierpienia Młodego Wertera" Goethe. Zobaczymy... czy w końcu w technikum przeczytam jakaś lekturę :lol:
Czuje,że tym razem się jeszcze nie uda :lol:
Na początek witam bo to mój pierwszy post choć forum czytam od jakiegoś czasu.
A co do książek to obecnie czytam "Dziedzictwo" C.Paoliniego dość przyjemne i lekkie fantasy.Jak skończę to przyjdzie czas na "Kardynała z kremla" Clancey'ego , a w tzw międzyczasie jeszcze "Romeo i Julia" jako lektura.
Aktualnie czytam "www.ru2012.pl" Marcina Ciszewskiego, czekałem na tą książkę :) Ktoś czytał albo zamierza ?
Cytat:
Zamieszczone przez Andsztal
Cytat:
Zamieszczone przez Aro137
Czuje,że tym razem się jeszcze nie uda :lol:
Jednak się nie udało ;) Streszczenia czas zacząć szukać :)
"Pearl Harbor 1941" Jarosława Jastrzębskiego. Początek całkiem niezły, myślę że nie będzie wiało nudą :)
Z racji lawiny wszelkiej maści egzaminów, kolokwiów. N-te podręczniki. Co interesujące, z odpowiednim podejściem podchodzi jak proza ;)