https://www.youtube.com/watch?v=r067mJfuJAg
Filmowa bitwa, ale chodzi o łuczników. Oddają 3 salwy. W Bellum jest podobnie. AI atakuje praktycznie z marszu, nie ma wielu minut ostrzału, trzeba kombinować i zejść z boku, jak się linie zetrą.
Fakt, że nie jest tak jak w RTW, gdzie AI stało i czekało, aż łucznicy wybiją całe armie. Co do łuczników w Bellum - prawdopodobnie trzeba będzie zwiększyć trochę zasięg wszystkich broni, ale bitwa z 2 hp - to jest to. Robię tak w każdym modzie i wychodzi znacznie lepiej, niż prosta naparzanka.
Bo oprócz łuczników dotyczy to przecież każdego innego oddziału - każdy żołnierzyk musi umrzeć dwa razy, by nie żyć. Daje to pewną swobodę działania. Osłabia też ostrzał murów obronnych (chyba, żeby zwiększyć jego siłę ognia).
Co do 2 tur rekrutacji: chodzi o to, żeby nie było na mapie mnóstwa armii i 5 bitw na turę. W tamtym czasie każda bitwa rozstrzygała problem na dłużej, więc nie dochodziło do nich co chwilę (co turę). Przy takiej rekrutacji jest mniej bitw, są bardziej decydujące i dla mnie tak gra się lepiej (kwestia wieku). Gdybym chciał grać tylko bitwy, to nie uruchamiałbym kampanii, bo po co. Wydaje mi się taka opcja bardziej średniowieczna/starożytna. Dużo bitw to okres renesansu najwcześniej.
Zapewniam cię, że rekrutacja przez 2 tury zmienia grę dramatycznie. Muszę jeszcze tylko popracować nad dostępnością najemników i ich kosztami.
Czy darmowe utrzymanie to ułatwienie tylko dla gracza, to się zobaczy. Na razie mam 35 tur w tej wersji zrobione. Mapa nie potwierdza tej tezy. AI ma mnóstwo wojsk w miastach i tylko część w polu. Zatem korzysta z tej opcji (może nieświadomie, nie wiem).
Mogę wrzucić zrzutki ekraniku, jak lubisz oglądać.