Ale czemu tylko dla koni? Imo powinni z piechotą też sobie nieźle radzić.
Wersja do druku
Ale czemu tylko dla koni? Imo powinni z piechotą też sobie nieźle radzić.
Owszem, ale chyba nie ma takiego bonusu :) Chyba, że o czymś zapomniałem.
Możecie Lwie Serce podpytać, na jego statach w BC 6.3 almogavars radzą sobie całkiem nieźle, dopiero feudalne piesze rycerstwo ich leje, do etapu giermków/pancernej straży dają radę. Tylko, że to hmm dość nietypowe staty, z racji tego że całe są dość wysokie, a to rzadko spotykany trend (tu dobra piechota ma po ok 15 ataku, ponad 20 obrony, o konnicy nie wspomnę, a większość modów atak ustawia na 5-6, obronę 13) i nie wiem czy HellVard takie "wysokie" staty planuje.
A jeśli oszczepy mają być użyteczne i rekrutowane to powinny kosić i piechotę i wczesną konnicę wg mnie. Ewentualnie można im dać w ostateczności palisadę, ale to chyba już przegięcie.
Ale przecież bonus do walki z konnicą chyba jest niemożliwy dla broni dystansowej? A z bliska to całkowicie mija się z celem, żeby w starciu bezpośrednim mieli jakikolwiek bonus.
Btw, co do moich statów w Bellum, to odjąłem im jakiekolwiek bonusy walki z kawalerią ale są oni dobrymi wojownikami w swojej klasie - harcowników. Nie mają szans w bliskim starciu z ciężkozbrojnymi (bo i czemu?), oni są po to by wspierać własnych ciężkozbrojnych z odległości, rzucając oszczepy (u mnie robią to skutecznie), najlepiej jeszcze w plecy. I wtedy są użyteczni, pamiętajmy że niektóre jednostki same w sobie powinny być słabe, ale mocne jako wsparcie. Jak dla mnie wtedy jest i realistycznie i grywalnie :)
Zresztą pamiętajcie, że konnica będzie tak droga (piesze rycerstwo też), że wymusi się rekrutowanie oddziałów typu oszczepnicy, czy innych lżejszych. Przynajmniej jeśli HellVard nie znalazł sobie innego człowieka od EDU i da mi błogosławieństwo jeśli przedstawię swoje plany co do nich ;) Zresztą niedługo napiszę dokładniej, jką mam wizję i podyskutujemy.
A fakt zapomniałem o najznamienitszym wskaźniku przydatności, a mianowicie relacji w kosztach rekrutacji i utrzymania do relatywnej siły jednostki xD Jak będzie dobra i tania to będzie rekrutowana xD
@Lew
Póki co jesteś zatrudniony, ale bądź grzeczny ;) Owszem, rycerstwo jako elita będzie drogie i niezbyt liczne, słabiej uzbrojone oddziały nie będą bynajmniej zbędne :)
.
@wino
frighten_foot jak sama nazwa wskazuje wywołuje strach, a nie zwiększa obrażenia, nie wiem czy to dobry pomysł.
No właśnie wiem :) Są oddziały w medku czy innych modach, które mają tą cechę, a myślę że almogavarzy nie przypadkiem są tak słynnym oddziałem :)