Z tym, że szarżują i to dużo mocniej niż jazda do walki w zwarciu ;)
Wersja do druku
Z tym, że szarżują i to dużo mocniej niż jazda do walki w zwarciu ;)
Lol...
O sile jednostek można będzie gadać dopiero po premierze i przetestowaniu ich w praktyce.
Ja mam nadzieje że te jednostki w obrębie jednej kategorii u jednej rasy będą się różnić w stopniu wystarczającym by rozważać użycie wszystkich, a nie tylko minimalnie w statystykach. Jak bym to widział? Na przykładzie zielonych.
Łucznicy:
-Łucznicy Orków - Normalna jednostka
-Łucznicy Dzikich Orków - Lepszy pancerz
-Łucznicy Goblinów - Mniejsza siła ataku od orków ale większa szybkość strzelania, strzały zwykłe i ogniste.
-Łucznicy Nocnych Goblinów - Mniejsza siła ataku od orków ale większa szybkość strzelania, strzały zatrute i ogniste.
Nie chciałbym by wyglądało to jak u rzymian w R2 gdzie mieliśmy multum jednostek piechoty różniących się minimalnie o parę punkcików w poszczególnych statystykach.
Cytat:
O sile jednostek można będzie gadać dopiero po premierze i przetestowaniu ich w praktyce.
Odnośnie jednostek wolno gadać, bo robią na podstawie Warhammer Fantasy Battle, czyli bitewniaka.
Ja od razu mówię przykładowo po tym, co w Call of Warhammer było - tam strzelcy Imperium z łatwością gromili zielonoskórych strzelców.
Nie chciałbym wyjść na grammar nazi ale "szybkość szczelania" :]
Wracając do tematu, to każda armia ma swoje zalety i wady. CA tak ustawi statystyki i cenę jednostek aby gra była względnie wyrównana. Jeśli chodzi o magów to na pewno będą oni znaczącą siłą podczas walki. Jedno dobrze rzucone zaklęcie może przechylić szalę na nasza korzyść. Raczej bym sobie teraz nie zaprzątał głowy tym która armia jest lepsza/słabsza bo tak naprawdę to wszystko okaże się dopiero po premierze.
Powtórzę - oceniam rasy/nacje pod względem lore i jednostek z bitewniaka bez ich statystyk, bo nie znam zasad bitewniaka.
Wracając - mam nadzieję, że będą na tyle dobre te statystyki jednostek, by dało się grać na multi. To dla mnie bardzo ważne, ale nie tak jak single (w tej części).
A tak z innej beczki DLC z elfami/Lustria i ogrami to dwie kolejne części młotka, czy dodatki do pierwszej?
CA chce zrobić z młotka trylogię więc strzelam że kolejna część.
Elfy + Lustria (Jaszczuroludzie) to 1 dodatek samodzielny, łączący się z podstawką (w sensie mapy). Drugi to Skaveni + Królestwa Ogrów.
Z tego co pisaliście to będą 3 części młotka, więc rozumiem,że pierwsza to stary świat z :
I. Imperium
II. Orkowie
III. Chaosem
IV. Krasnoludami
V. Wampirami
+ inne nacje starego świata
Druga część to:
elfy+ Jaszczuroludzie+ inne nacje nowego świat
Trzecia część to:
Skaveni+Ogry+ inne nacje nowego świata
Trzecia część to prędzej:
Skaveni + Królestwa Ogrów + nacje między Starym Światem, a Południowymi Ziemiami i rasy między Górami Krańca Świata, a Górami Lamentu/Nipponem.
Super. Ale jak ludzie będą walczyć z orkami ?
W jakim sensie? :D
Mieczem, kuszą, łukiem, działem, lancą i magią.
te samodzielne dodatki będą wydawane co rok??
Tego to nawet ja nie wiem. Pewnie będą co rok/dwa wydawane.
Na przyszłość - dyskusje o DLC/FLC/nacjach w DLC/FLC trwają w temacie o DLC/FLC, a nie w tym temacie.
Nie wiem czy ktoś z was oglądał prelekcje Lead Battle AI Programmera na EGXie, ale wspomniał on o co najmniej dwunastu rożnych układach miast na frakcje. Do tego na gameplayu widzimy atak na narożnik miasta!!!
No i tak jak sądziłem, można będzie rozwalać mury za pomocą artylerii.
Też mnie to cieszy, po wspomnieniach o poszerzeniu muru bałem się że nie będzie tej opcji ale na szczęście jest :] No i jeszcze żeby nie było tak pozytywnie, bramę będzie można rozwalić niestety wszystkim :[
Skąd wiesz że wszystkim zniszczył ją olbrzym co ma sens. Mam nadzieje że nie będzie palenia okutych bram za pomocą pochodni z Rome 2
Nie wydaje mi się żeby wszystkim można było ją zniszczyć,w tym najnowszym filmiku były wymienione dwie opcje - taran albo monstra,nic nie wspomniano o piechocie ;)
Polecam obejrzeć prelekcje, jasno powiedziane wszystkim można zniszczyć bramę.
Ta dyplomacja, którą ukazali, woła o pomstę do nieba. Jeden z fanów WF objaśnił że Krasnale nigdy by się nie sprzymierzyły z Wampirami, a w grze traktat obronny...No z punktu widzenia Lore, to raczej mało możliwe. Ciekawe czy Krasnale będą mogły podpisać też ze Skavenami jak się pojawią, lub z Orkami...
Inną sprawa, czy Imperium będzie mogło się zabezpieczać jakoś przed Wampirycznym zepsuciem? Jakieś kaplice, czy coś. Bo to będą jaja, jak nie będzie takiej możliwości.
Na razie ich nie ujawnili, może są w grze, było by fajnie. Swoją drogą, ostatni gameplay z Chaosem i Imperium w roli głównej, pokazał jak bardzo ubogi jest roster Imperium. Sporo osób na filmach na youtube w sekcji komentarzy, jest zła na CA że tyle jednostek z Imperium wycięto. Znani z Kawalerii, mają tylko doborową Straż Imperatora, no i Gryfy. Ale brak innych zakonów, łuczników, War altar of Sigmar, fanatyków. Mówili że tylko 4 frakcję, ale dopieszczone. No, w kwestii jednostek to na pewno nie w momencie premiery.
Z czegoś muszą mieć materiał do kolejnych DLC :P. Co do kapłanów to na pewno będzie agent i budowle,ale obstawiam że Sigmaryci posłużą do zwalczania zarówno wampiryzmu jak i spaczenia,nie liczył bym,że będą się bawić w podziały na zakony w przypadku duchownych skoro nie zrobili tego w przypadku rycerstwa....
Myślę że te 3 zakony rycerskie dodadzą, są w końcu w 8 edycji, bo to będzie kpina jak ich nie dadzą. Nie widzę tego że Imperium to tylko Reiksguard, i to tyle.
Ewentualnie dadzą nam dodatkowo grywalne: Middenland, Averland i Ostermark i te 3 zakony osobno na każdą prowincję:
Middenland - Białego Wilka
Averland - Gorejącego Słońca
Jedynie problem, gdzie umieścić Panter?
8 edycja wyróżnia następujący podział :
1.Szeroko pojęte zakony rycerskie,bodajże z możliwością wykupienia broni dwuręcznej i ulepszenia do zakonu wewnętrznego kręgu
2.Reiksgwardia i Demigryfy
I na tym się kończy rozbicie na poszczególne zakony,one zawsze istniały ale przestały się pojawiać od jakiejś 6 edycji jako odrębne oddziały. Choć w niej chyba jeszcze była opcja wystawienia białego wilka,potem to wyglądało podobnie jak opisałem powyżej.
Arch bardzo często przesadza w swoich filmach i jest mało obiektywny. Komentarze pod każdym filmikiem są podobne bo po prostu ludzie lubią się czepiać i będą się czepiać wszystkiego niezależnie od tego czy ma to jakiś sens. Jeśli Total War Warhammer byłby zgodny z lorem to nie moglibyśmy zrobić kompletnie nic, bo świat Warhammera jest w ciągłym statusie quo. Oczywiste jest to że CA musiało pójść na wiele kompromisów, aby przystosować świat Warhammera do zasad Total War. Podejrzewam że niechęć Krasnali do Wampirów rozwiązana jest jakimś potężnym minusem do stosunków dyplomatycznych, ale widać w tej kampanii wspólna walka z chaosem zniwelowała tą karę i mi osobiście się to bardzo podoba.
Co do niwelowania Wampirycznego zepsucia to wydaje mi się że w kilku filmach o tym wspominano. Tak jak Wampiry mają specjalne budynki i agentów do szerzenia tego zepsucia, tak Imperium będzie miało ich odpowiedniki do niwelowania tego wpływu. Ja bym obstawiał że Wampiryzm zwalcza Witch Hunter, a chaos corruption Kapłan Sigmara
EDITED:
Co do "brakujących zakonów" to z tego co wyczytałem, w 8 edycji Knights Panther/Knights of the Blazing Sun to w zasadzie to samo co Reiksguard Knights(takie samo wyposażenie, praktycznie jednakowe statystyki). Więc trochę się nie dziwie że nie ma tych jednostek w podstawowym rosterze, brakuje natomiast Knights of the White Wolf, którzy różnią się znacząco i z opisu wyglądają na konkretnych kozaków.
Tu nie chodzi o 100% lore, ale chyba ma racje, że niektóre frakcje nie wejdą w stosunki dyplomatyczne. Z tego co piszesz, to i ze Skavenami Krasnale mogą podpisać pokój. Kara, karą, ale powinno być tak, że z pewnymi nie podpiszesz i tyle. Może on i przesadza, ale czy nie ma racji odrobinę ?
Co do zakonów. Pantery, Słońca i Wilka nie ma w grze. Mogę zrozumieć mechanikę, że stają się dostępni po zdobyciu danych prowincji. Ale czy musi być to DLC, Księstwo Wilka, by nimi grać. Czytałem AB Imperium 8 edycję, i te trzy zakony są wymienione jako największe. Są one w AB, więc logika podpowiada, że rasa jak Imperium powinna mieć do nich dostęp. A ich nie ma w oficjalnym rosterze. Tak samo, jak wielu innych. Pytanie do tych co znają Lore, Czołg Parowy, produkowany jest w Nuln > ? tak, bo jeśli tylko, to jakoś mogą one być armii imperium, mimo że miasto nie leży Reikland.
Tak, w Nuln.
Arch bardziej przyczepił się o ten sojusz ze względu na to, że w przypadku okupacji regionów CA tłumaczyło się, że takie rozwiązanie jest bardziej zgodne z lore (wg niego nie jest), a w przypadku dyplomacji praktycznie lore olali. Denerwuje go bardziej sama hipokryzja niż konkretne decyzje CA i tu ma troszeczkę racji.
Wracając do zakonów to z punktu widzenia gry, te zakony(po za wilkami) byłyby po prostu reskinami Reiksguard więc z jednej strony rozumiem dlaczego ich nie dodali, z drugiej strony praktycznie zerowym wysiłkiem mogli "uciszyć" trochę hejtu. Kto wie może wydadzą ich jako FLC w końcu coś w nich muszą dawać, a jakoś nie wyobrażam sobie by dali coś większego za darmo :]
Czyli jednak wszystkie wirze są magicznie popychane do przodu, kieszonkowe drabiny. Plac centralny o rzut beretem od murów. Oj coś czuje ze raczej oblężeń grał nie będę.
W sumie jedyną sensowną informacje jaką wyłapałem to zmiana postrzegania/traktowania jednostek przez komputer. Czyli nie będzie teraz rozróżniać typu np. ciężka piechota, jazda a funkcje czyli pomoc, flankowanie, niszczenie bram, mele (tu chyba wszyscy wojownicy) i wysoki priorytet. Ten ostatni bawi mnie najbardziej jak przypomnę sobie poprzednie bitwy w polu (ta zmiana mogła jeszcze ich nie dotyczyć bo ten pokaz skupiał się i omawiał si w oblężeniu, a nie na wolnym terenie) gdzie beztrosko szarżowali lordami i bohaterami.
A tak w ogóle, to zauważyliście,że oprócz prezentacji oddziałów i filmików z bitwami tudzież z kampanii, dawno nie było informacji tekstowych - oficjalnych postów; o młotku? Ciekawe czemu w końcu nie podali, wszystkich frakcji którymi można będzie grać (frakcji nie mylić z rasami), wtedy rozwiązała by się największa zagadka odnośnie frakcji, czyli czy będziemy mieli jeną frakcję na jedną rasę, czy coś takiego jak w Romku rody dla danej nacji/rasy. Nie piszą też nic o dyplomacji, rozwoju prowincji, umiejętnościach agentów i ich wykorzystywaniu tak w bitwach jak i na mapie kampanii itd.
Całę SI jest zbudowane w ten sam sposób, różnica między oblężeniami a bitwami w polu to inny zestaw taktyk. Zmiana sposobu rozpoznawania jednostek przez SI musi dotyczyć wszystkiego bo pozostałe opcje nie mają sensu z punktu programistycznego. Lordowie beztrosko szarżują bo są dosyć mocni i pewnie SI ma wbitą zasadę by dążyć do dueli między bohaterami/lordami.
Nie ma zagadki żadnej, wieki temu powiedzieli że dostajemy 4+1 frakcje grywalną i na mapce frakcji masz to zaznaczone. Blogpost o bohaterach/agentach był bardzo dawno. Ogólnie na blogpostach CA opisywało systemy które ciężko pokazać na gameplayu i większość tych systemów opisali.
Tylko kary za stratę takiej jednostki są olbrzymie, truposze właściwie się wtedy składają, podobnie u zielonych.Cytat:
Całę SI jest zbudowane w ten sam sposób, różnica między oblężeniami a bitwami w polu to inny zestaw taktyk. Zmiana sposobu rozpoznawania jednostek przez SI musi dotyczyć wszystkiego bo pozostałe opcje nie mają sensu z punktu programistycznego. Lordowie beztrosko szarżują bo są dosyć mocni i pewnie SI ma wbitą zasadę by dążyć do dueli między bohaterami/lordami.
No nie Jsatrzębiu, na którymś z filmików jasno zostało zapowiedziane, że mogą być grywalne klany, księstwa, więc zagadka jest.
Owszem, mogą być, ale to jak będą wystarczająco wysokie wyniki sprzedaży tego co do tej pory podali oficjalnie. Mogą nie znaczy muszą.
Nie przypominam sobie filmiku w którym coś takiego powiedział ktoś z CA, a przynajmniej nie wprost. Po za tym pisałem o dniu premiery. Przyszłych frakcji z DLC nigdy nie podawali przed premierą i było by to co najmniej głupie z ich strony. W najnowszym blogposcie piszą że nową rasę (na bank Bretonie) dostaniemy pod koniec roku.
No wybacz, ale jak widzę Wojowników Chaosu, to masz 3 poziomy, z dodanym pancerzem, tym się różnią, plus wersje z bronią 2 ręczną. Masz 3 identyczne jednostki. Rycerze wilka, kawaleria z młotami, AP pełną gębą. W AB jest możliwość ulepszenia Knight Panther i Blazing Sun do Inner Circle, czyli lepsze staty( przy okazji, Rycerze moga zamienić lance i tarcze na broń 2 ręczną, ale tego nie ma w grze). Nie ma tego w grze, plus mówiłem o kilku jednostkach. Fanatycy, brak, War Altar of Sigmar, i jego ulepszenia do Horn of Sigismund, wzbudzającego strach, też brak, plus jeszcze jednej magicznej jednostki. Chodzi o to że w DLC to niech będą takie jednostki jak Carroburg Greatsword, i Mi to pasuje wtedy, albo inne jednostki, charakterystyczne dla danych prowincji. A nie, do DLC dadzą jednostki z AB których nie dodali teraz, plus charakterystyczne dla danych regionów, i zgarną kasę, bo będzie więcej jednostek do dodania. Cała armia imperium wygląda na pół skończoną, jak by nas przygotowywali do "ambitnych" dlc i dodatków.