Przegląd nowych jednostek celtyckiego plemienia Ebdanów z Irlandii: http://www.twcenter.net/forums/showt...4#post15205114
https://c1.staticflickr.com/9/8463/2...fa9e7d47_o.jpg
Wersja do druku
Przegląd nowych jednostek celtyckiego plemienia Ebdanów z Irlandii: http://www.twcenter.net/forums/showt...4#post15205114
https://c1.staticflickr.com/9/8463/2...fa9e7d47_o.jpg
http://www.twcenter.net/forums/showt...Preview-Sparta
Sparta autorstwa KAM'a.
Przeglądy zmian w polityce i mechanice bitew.
Zacne. :)
Zauważyłem, że są kolorowe hełmy dla standardowych żołnierzy falangi. Wcześniej negocjowałem ich pojawienie się u frakcji hellenistycznych, ponieważ pojawiły się u wschodnich - z tym skutkiem, że pojawiły się u oficerów. Teraz widzę je wśród zwykłych żołnierzy.
P.S. Patrząc na autora tematu o bitwach na TWC... Czyżbyś to Ty KAMie edytował tekstury tych oddziałów dając większą róznorodność poprzez kolorowe hełmy i tarcze? ;)
Nie, Diego lub Ritter :D Niedługo ruszy pełny "lifting" frakcji hellenistycznych to zmiany będą jeszcze większe, także w składach armii.
Co do bitew to nowe BAI jest niesamowite, wreszcie można czuć się jak w porządnym starciu z różnymi fazami bitwy i manewrami, a nie szarżą AI na hura do przodu. Szkoda, że nie wiem jak to zrobiłem, ale grunt że działa :D
KAM narobiłeś smaku :).
Tak na marginesie Rzym, jeśli chodzi o jednostki i wygląd obejmą jakieś zmiany czy zostaje po staremu ?
Po staremu plus nowe mechaniki takie jak Triumf oraz poprawki do wyglądu pewnych elementów opancerzenia, ponieważ w miarę możliwości zastępujemy starsze tekstury nowymi. Zrobilibyśmy dużo więcej pod tym względem, ale żeby mod był na Steam, Dresden kupił juz 6 lub 7 kopii Rome 2 i nie zamierza kupować kolejnej (chociaż 1.2 i tak jest znacznie większa od poprzednich edycji), więc staramy się trzymać w limitach :D Jeżeli chodzi o jednostki to nie wiem czy w ogóle jest im co dodawać, bo mają ich już kilkaset.
Widzę, iż zespół wydał publiczną betę wersji 1.2.:clap:
Tak, jeszcze sporo rzeczy do zrobienia, ale już można testować obecne efekty :)
Zabiłem Pyrrusa w 1 bitwie^^. Potem generał Epiru siedział przed miastem i go zaatakowałem. Oczywiście cały silny garnizon i flota ruszyły na pomoc, zamiast siedzieć na dupie w twierdzy. Wyciąłem w otwartym polu. Czemu w tej grze AI oraz gracz nie może odznaczyć sobie, które armie nie mają brać udziału w bitwie :C. Strasznie mnie to irytuje. Na normalu trochę bieda, frakcje pasywne, może się to trochę rozkręci..., bo na razie to Kartagina nawet nie chce zająć bezbronnych Syrakuz, tylko są pojedynki na floty:C. Jak na razie BAI kompa mnie nie zachwyciło, zobaczę jak stoczę parę dużych bitew, bo na razie rozwijałem głównie osady, a nikt nie chciał mnie zaatakować ^^.
Jak BAI nie mogło zachwycić skoro to chyba najbardziej zaawansowane BAI jakie w TW się pojawiło (z wyjątkiem Warhammera, ale tam jest lepsze pod innymi względami) :P Kampania jest nastawiona na 300+ tur, więc agresywne AI na normalnym by wykończyło gracza przez system populacji. Normal to poziom dla nowych graczy, jak znasz system to grasz na wyższych. Przy agresywniejszym AI, grając małym państwie nie byłbyś w stanie obronić się przed atakiem mocniejszego państwa lub 2 innych małych.
A jak komuś ciągle mało to zostaje nasz oficjalny Hardcore submod :D
www.twcenter.net/forums/showthread.php?696832-Official-Submod-Divide-et-Impera-Hardcore-Submod
Wcześniej to była mała bitwa, komp posłał łuczników do przodu i ich łatwo stracił, a potem na 2 rzuty włóczników posłał i ich też łatwo stracił.
Potem stanąłem armią pod Genuą, liczyłem, że komp ruszy armią razem z garnizonem, aby mnie zaatakować. Początkowo szedł kupą. Przed starciem rozwinął ładnie szyk. Kilka moich oddziałów prawie uciekło. Mieli jednak przewagę w statach i wytrzymali. A kompowi, mimo przewagi liczebnej, jednostki zaczęły uciekać. Na koniec moja jazda uderzyła od tyłu. 1 heroiczne zwycięstwo a komp miał 2x większą armię. Podszkolę się w nowościach i zagram następnym razem na wyższym poziomie. Bo ostatnio jakoś prawie nie grałem. A pomyśleć, że kiedyś to tylko vh na np. medka 2^^.
Wydaje mi się, że komp zbyt szybko ucieka i jest to do poprawy
Dobra gram od nowa na vh bitwy normal, bo to jakaś parodia kampanie na normalu^^.
No dobra trochę pograłem rzymem na vh. Komp nie wygląda na samobójce. Bez save and load bym od razu przegrał ^^. Nie udało mi się wygrać nad rzeką, gdy komp miał 4 razy większą armię ^^. Musiałem cofnąć i dorzucić wojska^^. Gra się fajnie, jest ciężko nawet wczytując save.
KAM, jest gdzieś na waszej stronie opisany skrypt na reformy militarne Rzymu? Trochę szybko wyskoczyła mi pierwsza reforma bo już w 269. W 1.1 reformę Mariusza miałem ok 220. Z tego co widzę to nie ma tu żadnych ram czasowych tylko skrypt opiera się na jakiś zdarzeniach. Chętnie bym poczytał jak grać żeby uniknąć zbyt szybkich reform ;)
BTW. Świetny mod. Gratulacje dla ekipy :D
Masz w naszym głównym dziale z poradnikami na TWC :) Ze względu na prędkość rozgrywki nikt nie chciałby grać po 600-700 tur żeby mieć kultowe legiony Rzymu, więc wymagania składają się na minimalną ilość tur i rozmiar imperium.
Rome
Polybian - Imperium level 3, minimum turns 40
Marian - Imperium level 5, minimum turns 100
Imperial - Imperium level 7, minimum turns 210
Dzięki za info :). Planujecie w przyszłości jakoś bardziej rozbudować kwestie reform militarnych i powiązać je np z budynkami i jakimiś zdarzeniami?
No i może wiesz gdzie samemu można to zmienić? Nie znam się na modowaniu Rome 2, ale chętnie bym sobie ustawił w plikach żeby reforma Mariusza pojawiła się dopiero w końcówce II wieku p.n.e. Ja nie mam ciśnienia na nowe jednostki, a to co przygotowaliście w ramach lokalnych oddziałów w zupełności wystarczy żeby dobrze się bawić i komponować zróżnicowane armie zasilane przez lokalne oddziały auxilia.
W tym temacie masz opisane jak zmienić okres ukazania się reform:
http://www.twcenter.net/forums/showt...and-Guides#R04
Wielkie dzięki!
Bardzo fajna ta wersja 1.2 niestety przy 32 albo 33 turze grając Rzymem gra przy zmianie tury, zawiesza mi się na Rodosie i wywala do pulpitu :(
Spróbuj wczytać wcześniejszy save. Miałem podobny problem Kartaginą w 14 turze i zadziałało.
Niestety jedyny save jaki posiadam jest z ok.19 tury. Chyba już wolę rozpocząć rozgrywkę od nowa niż cofać się prawię o połowę :/
EDIT: Wróciłem do tego save z 19 tury ale niestety już w 23 turze wywala mnie znowu do pulipitu, tym razem na Swebach.
W menu głownym moda jest podane co trzeba w takich wypadkach zrobić, trzeba tylko przełączyć ekran na jeden z tych DLC.
W skrócie jeżeli masz jakiekolwiek crashe to pomaga usunięcie pliku exe i zweryfikowanie plików gry. Po tym powinno być praktycznie niemożliwym wywalenie do pulpitu, w kazdym razie mi się to nie zdarzyło nigdy w wersji 1.2. Ważne jest też czy uzywasz jakieś inne mody.
Witam, mam takie lamerskie pytanie trochę, jak ustawić poziom trudności bitwy ? Zaczynam kampanie i mam "wyzwanie" to rozumiem poziom gry, mapy kampanii, a gdzie sie ustawia bitwy ?
Pozd
Z poziomu mapy kampanii: Esc/Opcje/Ustawienia gry, tam znajdziesz suwak "Poziom wyzwania".
Ale przecież zaczynając kampanię mam do ustawienia tylko "poziom wyzwania"(więc to chyba trudność gry), później na mapie kampanii mam też jak piszesz "poziom wyzwania"(nawet tak samo jest ustawione jak ustawiałem wcześniej) więc to też się tyczy gry chyba, a gdzie ustawienie trudności bitew ? W rome 1 było właśnie tak że tocząc bitwę wchodziło się w opcje i tam było oddzielne ustawienie trudności bitwy, tutaj tego nie ma.
Poziom kampanii określasz przed jej rozpoczęciem. To co podał Aztec dotycz bitew. Fakt, troszkę to niejasno określili w tej grze
Więc poziom wyzwania z początku kampanii i poziom wyzwania z kampanii(z mapy) to nie to samo ? Mimo tego że po ustawieniu poziomu z przed kampanii taki sam sie ustawia na ustawieniach z mapy kampanii ? Bo mi to wygląda na jedno, ustawianie tylko poziomu gry na początku, a później ten poziom na mapie kampanii można sobie zmienić jak jest za trudno albo łatwo. W sumie nie widzę podstaw by można by było myśleć, że jest inaczej.
Tak, jest to co innego. Poziom wyzwania, który przyjmujesz przed rozpoczęciem kampanii dotyczy samej rozgrywki na mapie kampanii. Natomiast ten podany przeze mnie prowadzi do zmiany poziomu trudności bitew. W sumie jest to dobre rozwiązanie dla graczy, którzy ustawili sobie zbyt wysoki dla nich poziom kampanii i chcą się ratować wygrywając bitwy w polu ;) Tak czy siak podałem Ci odpowiednią ścieżkę by zmienić trudność samych bitew.
Wielkie dzięki, pomogło :)
Mam jeszcze takie pytanie. Co można zrobić żeby jednostki trochę szybciej się uzupełniały? Gram Rzymem i po bitwie muszę czekać po kilka tur czasem po 6-8 albo i więcej żeby móc uzupełnić daną jednostkę. Wydaje mi się, że to w jakiś sposób zależy od liczebności danej klasy społecznej w regionie albo całym państwie?(mam rację?) ale niekiedy jest to irytujące jak muszę tak długo czekać żeby mi się armia odbudowała albo nie mogę zwerbować nowych jednostek. Wiem, że są też specjalne budynki podnoszą liczebność danej grupy ale idzie to jakoś baaardzo powoli ....
aaa teraz poziom bitew na normalnym to zadnych ujemnych morali a na wysokim ujemne dla naszych jednostek ?
Są trzy wyjścia:
-wycofujesz się do bardziej ludnych terytoriów, gdzie armia od razu zacznie się regenerować
-jeżeli nie boisz się spadku zadowolenia lub jest ono na tyle wysokie, że nawet armia w mieście nie doprowadzi do obniżenia go to wrzucasz armię do miasta, gdzie oddziały uzupełniają się ZNACZNIE szybciej
-jeżeli dobrze pamiętam to armia w postawie ufortyfikowanej także szybciej odradza się
Da się jakoś "sprawić" żeby bitwy w DEI nie trwały tak długo? Rozumiem, realizm.. No ale ile można się tłuc, szczególnie gdy ma się przewagę :D
Od kiedy 10 minut do długo? Chyba że grasz na Steamowej wersji 1.1 to wtedy pobierz submod na szybsze bitwy, wrzucałem go na Steam. Wersja 1.2 dostępna na TWC nie ma jeszcze submodów na bitwy, ale sumie też ich nie wymaga bo kompletnie je zmieniłem, łącznie ze zmodyfikowanym AI bitewnym.
10 minut jeszcze da się przeżyć, ale tłuc się 25 min Rzymem z Kartaginą na Sycylii, hmm.. :D
Witam
Kupiłem sobie na Boże narodzenie Rome 2 dodatek z sparta etc.. wcześniej grałem w Shoguna.
Coś tam umiem...
Nie gram na ludzi tylko kampanie- poprostu pracuje do nocy i tylko noc mam na rozrywke.
Sciągłem dodatek Divide z steama..
Pomyślałem Roma opanowałem w pierwszym podejściu, wiedziałem że tu mam po angielsku wszystko no to zdecydowałem Egipt bo prosty.
Zaatakowałem Cyranejke- chyba tak się to pisze, nabrzeżne miasto nie ma wojsk to w cntrum miało niemal 1 i 30-45% drugiej armii.
Myśle luz, Sam miałem 1 pełną armie i drugiej pół.
W 9 turze biłem się 45 minut... w Rome 2 jak bitka trwała 8-10 minut była to ta gdzie nie miałem szans i sie wycofywałęm i skubałem ąz ich wybiłem...
Ale 45 minut? Już nie móie że nie ma opcji forsowny marsz i się nie da łązić- rozumiem...
Ale w około 30 minucie wybiłem dopiero łuczników nieprzyjaciela, falnaga czy tam ludki z jakimiś dzidami i mieczami sie tłukli i mimo iż tymi miecznikami niemal wlazłem na plecy nieprzyjaciela Oni stali i sie bili...
Na koniec wjchałem konnica i w około 5 minut wszyscy przeciwnicy się poddali i potem ich wybijałem.
Spoko- Tylko wcześniej 1 nacja to był tydzień grania ąz podbiłem swiat albo wypełniłem wszystkie warunki zwyciestwa- teraz to bedzie trwało może miesiać albo dwa..
Czy to normalne?
Poziom mam ten prawie max abym mógł swobodnie sobie zapisywać jak zona mnie w nocy wołą a poziom bitew max.- To pierwsze pytanie.
Potem chciałem grać jak w Rome 2- biore 2 pełne armie atakuje miasto z jedna armia w środku i je zdobywam na auto... no dupa jasne nie kupuje najdroższych ale mam wiele całkiem niezłych jednostek plus jakieś słonie i na automacie z "krainy" gdzie jest jerozlima to te ostatnie miasto z portem były potrzebne 3 pełne armie plus 80% czwartej... gdzie dwie armie miały niemal najlepsze jednostki...
To normalne?
Szpieg... po co On w ogóle jest- w rome 2 brałem sabotraz armii po 2-3 udanych mogłem na automacie brac niemal bez strat- teraz nie ma sabotazu... Oni cos morale umia ubic,,, bo i co z tego skoro podczas bojki skubancy majac miecze na plecach 30 minut wytrzymali i nie uciekli... Co On tam umie robić?
Czy zależnie od tego czy alchemik czy jaki moze beda inne skile? bo moj to jakies dziadostwo robi ale nie straty u przeciwnika..
Ci z liściem - da sie mieć już 4 mam drugi poziom imperium bo po niemal tygodniu zdobyłem 4 prowincje... jak jedna bójka to niemal godzina... a potem 4-5 tur regenu o ile te słonce nie wypala armi.... nawet jak wezme skill na regeneracje jakies zdarzenie i dupa trza uciekać a czasem to nawet ucieczka nie pomaga... chodz w podstawowych miastach mam 10 zarcia na plusie a w całym panstwie niemal 30... nie kumam im ciagle brakuje zarcia do czegos... jak? o co w tym chodzi?
Wracajać do liściowych wysłanników- jak pierwsza twarzyczka sie cieszy i nie ma minusa do kultury to nawet sie przydaja.
UDało sie super combo fajny generał daj elisciowego... 10 tur cos zabilo generala nie bylo tam zadnej armii- general sie nie odnowil na jakiegos nowego a lisciowy zmarl z nim... no placz... ja nie cofam savami wiec mi nie piszcie wgraj sobie wczesniejszy zapis- zapisje jak mnie zona wola i jej cos jest ale aby było latwiej niet.
Jednostki... no masakra na pierwszym lewelu mam nie wiem z 15 jednostek do wyboru... juznie mowie ze koszt jakiegos konia niemal 1,4 k golda...
W 0 turze miałęm 30 tysia kasy i wydałem na kilka budynków i to niemal nic nie dało...
Wracając do jednostek- czy gdzies jest jakis spis- niewazne w jakim jezyku potrzebuje linka- ja naet nie wiem co budowac aby miec slonie a te za kase to koszt 500-600 golda na ture utrzymania- boli... pewnie drzewem konia ale jak....
Niemal nie rozbudowuje na poczatku woja jak w rome 2... musze miec kulture i zadowolenie bo bunty i jeszcze raz bunty...
W rome 2 przeszedłem ilomaś PAnstwami całą gre- nigdy nie miałem możliwosći buntu całego kraju- wojny domowej a tu mam po ilu? 50 turach? moi generałowie jak wsciekli robia gravitas... ptolemeusz ma chyba juz z 500 a nie ma nawet 40 lat....w rome 2 Ci tgeneralowie mi gineli tu oni sie niemal nie starzeja....
MAm trzech z innych rodow na 1 ptolemeusza - no 2 innych ptolemeuszowych siedzi w miastach albo obok i poprawiaja eko a trzech morderców ne umie nadgonic ptolemeuszowego... masakra.
Jakis poradnik, jakies linki do wojsk, do drzewek rozwoju wszystkiego.
Potrzebuje co tylko jest- nie chce żadnych modów aby coś skrócic- to fajne że tyle trwa:) ale muszę wiedzieć jak to liczyć, jakieś rady dotyczace zarcia- jak wybiore w genkach regenracje i hmm zasieg armii i pantwo jest wojskowe... jak ropbic abymoc maszerowac przez swoje ziemie... ja juz niemal w kazdym miescie mam zarcie a dalej sie zdqarza ze nie umiem przez taki region przejsc albo stac w nim- nie w miescie... aby oni nie zaczeli wymierac...
ps. poczytam to forum moze tu znajde jakies odpowiedzi....
Wtrącę się lekko i zamieszczę oto taki ciekawy filmik, a nad górnym postem zastanowię się jutro.
W postaci submoda za pewien czas możemy otrzymać takie cutscenki przy zdobywaniu cudów, technologii, wznoszeniu budynków itp. Jak pisze twórca - możliwości jest pełno.
Jeżeli masz wersję ze steam to jest ona już jakiegoś czasu nieaktualna, obecnie testowana i dostępna wyłącznie z TWC wersja beta edycji 1.2, która już i tak jest o wiele stabilniejsza i grywalniejsza niż wersja 1.1 ze steam, która w sumie ma już rok. Zmiany są ogromne, więc polecam się zapoznać ;) Wersja 1.2 to w zasadzie nowa gra.
meh, to czemu nie wstawio 1.2 na steam ? pewien bylem ze tam jest aktualne;/ a sie dziwilem czym tak sie podniecajo
Bo ludzie na steam to debile i by zaraz się posypały pytania skąd tyle zmian, jak to działa, ten mod to gniot bo mi save z 1.1 niedziała itp.
Testy na TWC są o wiele bardziej miarodajne i jak już będziemy czuli, że 1.2 będzie miało wszystko co zaplanowane (a jeszcze trochę zmian dojdzie) to wtedy wrzucimy. Nie mówiąc już o samych problemach ze steam i wrzucaniem tam modów, np Dresden musiał kupić już 7 raz Rome 2, żeby w za jakiś czas w ogóle móc wrzucić tam wersję 1.2. Gdyby nie limity Steam to sam mod by miał znacznie dużo więcej grafik, tekstur i nowych modeli, a tak trzeba się trzymać ograniczeń...
Mam drobny kosmetyczny problem, na części kart jednostek pozostały resztki starych kart. Dałoby się to jakoś zmazać? :F Dodam, że w podstawowym RII karty też mi się bugują i czasem brakuje na nich jakiegoś elementu :P
http://i.imgur.com/htzQwpM.png