Re: Co aktualnie czytacie?
Właśnie skończyłem "Wojnę meksykańską 1861-1867" autorstwa Jarosława Wojtczaka. Bardzo przystępnie i fajnie napisana książka, przedstawiająca konflikt meksykański pomiędzy stronnictwem klerykalno - konserwatywnym (Miramon, Meija, Marquez) a rewolucyjnym, czytaj pospolitym lewactwem Benito Juareza :lol: W pracy znajdziemy opis wojny o reformę oraz późniejszej interwencji francuskiej mającej na celu ustanowienie Cesarstwa Meksykańskiego z arcyksięciem Maksymilianem Habsburgiem jako cesarzem, co miało ułatwić ściągnięcie meksykańskich długów względem Francji. Jak przystało na pracę pana Wojtczaka, książkę czyta się łatwo, lekko i przyjemnie.
Blichewicz Z. ps. "Szczerba", Powstańczy tryptyk, FINNA, Gdańsk 2009.
Bardzo przyjemnie się czytało tę pozycję. Chociaż autor myli niektóre fakty i osoby (w przypisach wszystko jest wyjaśnione) to i tak dowiedziałem się kilku ciekawostek, m.in. o rozstrzelaniu cywili niemieckich na Śródmieściu. Książka podzielone jest na 3 części, w których wyraźnie odbija się stosunek autora do powstania. Początkowy entuzjazm na Starówce, zwątpienie po przejściu kanałami do Śródmieścia oraz beznadzieja ostatnich dni walki i pójścia do niewoli. Do przemyśleń skłania zwłaszcza Posłowie "Szczerby", rozgoryczonego i rozczarowanego życiem człowieka, który pisze tam: "(...)I dlatego wydaje mi się , że bez porównania więcej zła wyrządzili na świecie anglosascy mężowie stanu, niż Hitler i Stalin razem wzięci. Tamci zabijali tylko ciała - ci zabili dusze milionów ludzi...".
Jako ciekawostkę dodam, że Blichewicz niedługo po ukończeniu swoich wspomnień popełnił samobójstwo.
hyperboria11 zainteresowałeś mnie tą książką. Postaram się to przeczytać w jakiejś bliżej nie określonej perspektywie :? , obecnie mam zaplanowanych kilka pozycji, ale myślę że znajdę czas i na to :)
Ze swojej strony chciałbym polecić wszystkim książkę Ericha Marii Remarque'a - "Czarny obelisk", znakomita książka, której akcja toczy się w roku 1923, gdy Republika Weimarska pogrąża się w hiperinflacji. Bardzo realistyczny zapis ówczesnej codzienności, dodatkowo znakomite studium Niemców jako społeczeństwa, które znalazło się na rozdrożu historii, kontekst porażki w I Wojnie Światowej oraz późniejsze dojście nazistów do władzy jest tutaj bardzo ważny.
Więcej na temat książki oraz związanych z nią rozważań znajdziecie w recenzji na moim blogu: http://igorks.blogspot.com/2012/04/czarny-obelisk.html Myślę, że zachęci ona do przeczytania książki, wszystkich tych, którzy się do niej przymierzali, ale w danej chwili wybierali jakieś inne pozycje.
Ja zamieniłem fantastykę, na inną ulubioną tematykę i "zmęczyłem" Świat Bizancjum, tom 1 i 2, Cesarstwo Bizantyjskie. Przydałoby się by więcej takiej literatury, bo świeże wydanie oryginalne z 2006 roku :) I cieszy mnie że potwierdza moje amatorskie tezy jakie postawiłem swego czasu w temacie- o przyczynach upadku Bizancjum :)
Arturo Perez-Reverte "Kawaler w żółtym kaftanie" i "Słońce nad Bredą" (przeczytałem). To tomy z sagi o "Przygodach Kapitana Alatriste". Całkiem fajne, krótkie i dobry język.
Do tego chcę kontynuować "Fale Wojny" Stevena Pressfielda. Sokrates, Alkibiades, taka fajna powieść na 500 stron.
Polska kampania Napoleona - Christopher Sommerville
Obok Napoleon i jego marszałkowie - Macdonell A. G moja ulubiona "napoleońska" książka.
Ostatnio przeczytałem "Mróź" autorstwa Marcina Ciszewskiego. Jedna z moich ulubionych książek sensacyjnych, w której akcja choć trochę jest naginana, to jednak czyta się świetnie, brr :) Teraz czytam kolejną książkę tego autora "Upał", w której akcja dzieje się pół roku później, sceną dla wydarzeń jest EURO, trochę żałuję że nie zacząłem jej czytać jeszcze przed mistrzostwami, bo w książce Polacy wyszli z grupy i mają grać z Niemcami hehe.
Korzystając z chorobowego :)
Miałem szczęście że zacząłem czytać przed przeczytaniem pseudorecenzji na jakimś serwisie....Dobrze się stało, bo bzdury tam były jak dla mnie :)
Autor ten popełnił fantasy, znany raczej ze space itp wariantów z s-f....Dla ludzi obeznanych z tą literaturą będzie niezły ubaw, bo autor z pewnych konwencji zrobił sobie wolnoamerykankę, co wcale nie ma wyrazu pastiszu, czy komedii. Jest trochę wszystkiego po trochu, w universum bardzo podobnym do innych, w powieściach tego typu, ale wystarczy trochę poczytać i widać do kogo autor "pije" Oczywiście tyczy się to sympatyków fantastyki :mrgreen:
Weber David - Seria Boga Wojny:
1.Przysięga Mieczy
2.Zaprzysiężony Bogu Wojny
3. Przysięga Wietrznego Jeźdźca
edit:
W tym roku wydał, następną czwartą część i czekam na tłumaczenie :)
Czytał może ktoś już tę książkę:
"Pakt Ribbentrop-Beck" Piotr Zychowicz
"Wojna O Wszystkie Oceany" panów Adkins'ów, bardzo dobra pozycja o wojnie na morzu w epoce napoleońskiej.
Cytat:
Czytał może ktoś już tę książkę:
"Pakt Ribbentrop-Beck" Piotr Zychowicz
Przeglądałem w empiku. Czysta fantazja i wizja pana Piotra, nie mająca za wiele wspólnego z rzeczywistością. Treść typu: "jakbyśmy się z Niemcami sprzymierzyli, to na pewno pokonalibyśmy Ruskich i zajęli Ukrainę, a potem zaatakowali z aliantami Niemców i ogólnie wygrali wszystko".