Samuel Nordhaus - Ekonomia
Z matmy jestem słaby, ale jak zacząłem czytać tę książkę to jakoś nie znalazłem większych problemów :D No może wykresy są nie do końca zrozumiałe, ale jakoś to przejdzie ;] Szczególnie interesują mnie mechanizmy rynkowe ;]
Wersja do druku
Samuel Nordhaus - Ekonomia
Z matmy jestem słaby, ale jak zacząłem czytać tę książkę to jakoś nie znalazłem większych problemów :D No może wykresy są nie do końca zrozumiałe, ale jakoś to przejdzie ;] Szczególnie interesują mnie mechanizmy rynkowe ;]
Religie prehistoryczne, Leroi-Gourhan André
a w zasadzie już ja kończę, wspaniała książka opisująca, w przystępny sposób nasza wiedzę na temat wierzeń czy pozostałości wierzeń ludów od kultury mustierskiej aż po neolit, w oparciu o dane archeologiczne ale także o porównanie antropologiczne. Polecam, ma zresztą, mały przystepny format i nie za dużo stron - bo 120.
zaczynam za to Prahistoria sztuki, Gąssowski Jerzy. Też zapowiada się ciekawie, tyle, że już będzie z natury rzeczy bardziej uboga od poprzedniej pracy. Próba ujęcia i usystematyzowania całości wytwórczości pitekantropów aż po koniec okresu brązu na jakiś 200 stronicach, zatem musi być to skrót, choć początek jest całkiem fajny.
Psy wojny
a po za tym jakieś książki Clancy'ego
"Rycerze Czarnego Krzyża" - książka o panzerwaffe, czołgi, organizacja i operacje w których pancerniacy adolfa uczestniczyli.
"Przemiany seksualności" - praca zbiorowa, referaty z konferencji o takim samym tytule.
Trakowie, Christo Danow i jakieś artykuły o stanowisku w Dolnych Vestonicach :D
Wczoraj skończyłem "III Rzesza - narodziny i zmierzch szaleństwa" autorstwa Joanny Wieliczki Szarek, pozycja dość ciekawa nawet dla osób których wiedza na temat III Rzeszy jest bardzo duża. Dla osób których wiedza jest niezbyt wielka i zaczynają interesować się zagadnieniem szczególnie dobra. Książka opisuje dojście nazistów do władzy, sytuację w Republice Weimarskiej która umożliwiła dojście do głosu skrajnie populistycznym ugrupowanią politycznym. Autorka porusza zagadnienie źródeł nazizmu, ideologi volkizmu mającej swe źródła w niemieckim romantyźmie, neopogańskiej mistyki "krwi i ziemi" oraz kilku innych ciekawych zjawisk które sprawiły że zdarzyło się to w Niemczech a nie w żadnym innym państwie Europy.
Niestety nie obyło się bez sporych, rażących błędów, udało mi się znaleść dwa:
1. Autorka twierdzi że Horst Wessel był sutenerem i że zginął w bójce z komunistami - dwa błedy w jednym; nie był sutenerem, był to zabieg propagandowy komunistów. Wessel nie zginął w bójce tylko został śmiertelnie postrzelony w twarz przez napastników a to duża róźnica.
2. Autorka stwierdziła że Adolf Hitler dorobił się podczas I wojny światowej krzyża żelaznego za sumienne dostarczanie meldunków :lol: , prawda jest zupełnie inna gdyż otrzymał go za uratowanie kilku współtowarzyszy, przez wyrzucenie z okopu odbezpieczonego granatu.
Nie wiem co autorka chiała uzyskać fałszując sprawdzalne fakty :? Ogólnie mimo kilku błędów i małych buraczków książkę polecam, może naprowadzić czytających na różne ciekawe zagadnienia które można pozanać szczegółowo z innych publikacji.
Sztuka Mezopotamii, Krystyny Gawlikowskiej oraz Aleksander Jagiellończyk, Fryderyka Papee
Mikołajek,nowe przygody Mikołajka-Gosciny
Właśnie zaczynam - Feliks W. Kres Klejnot i wachlarz
Wyprawy Krzyżowe Etiopia - A. Michałek
"Prezydenci" Longina Pastusiaka" - szkice biograficzne p. USA - wyczerpujące acz ciekawie napisane
Mój kolega Czarownik
Maska z niama-niama - - to z serii "Naokoło świata" - Polacy w Afryce lata 60-70te
Kobieta w czasach katedr, Regine Pernoud. Ciekawa pozycja, wiele nowych rzeczy jak dla mnie :D drażnią mnie niektóre teksty np. Henryk Probus jest Niemcem etc :D
Wyprawy Krzyżowe Bizancjum - A. Michałek
Zakupiłem "Samozwańca" Jacka Komudy, by mieć co czytać w pociągu i na nudnych wykładach :P Ale jeszcze dzisiaj się za nią zabieram, bo już nie mogę wytrzymać :D Mam nadzieje, że dobrze zainwestowałem swoje pieniądze ;)
Stanisław Grodziski - "Franciszek Józef I", wyd. Ossolineum.
Nowego schwarzgelbera sobie wychowam? :lol:Cytat:
Zamieszczone przez jan_boruta
Co do mnie, ciężkie czasy..seminarka idzie to i mój zestawik:
Brigitte Hamann, Cesarzowa Elżbieta.
Andrew Wheatcroft, Habsburgowie.
Marian Rosco-Bogdanowicz, Wspomnienia.
Andreas Ferus, Zeremoniell und Rang am Wiener Hof.
Hannes Stekl, Adel und Bürgertum in der Habsburgermonarchie 18. bis 20. Jahrhundert, rozdział Der Wiener Hof in der ersten Hälfte des 19. Jahrhunderts.
A czasu coraz mniej...
Grudzień się zaczął czas czytać!
Całkiem inna historia świata/polski
Kanion Tyranozaura[bardzo się rozczarowałem na tek książce]
I jak tam uważasz, że to dobra inwestycja? :)Cytat:
Zakupiłem "Samozwańca" Jacka Komudy, by mieć co czytać w pociągu i na nudnych wykładach :P Ale jeszcze dzisiaj się za nią zabieram, bo już nie mogę wytrzymać :D Mam nadzieje, że dobrze zainwestowałem swoje pieniądze ;)
Ja aktualnie czytam Wojny Starożytnego Świata - Techniki Walki autorstwa Briana Careya, Joshuy Allfree oraz Johna Cairnsa.
Bardzo dobra książka dla każdego miłośnika historii wojskowej ale raczej dla początkujących i średnio zaawansowanych. Starzy wyjadacze chyba nie znajdą w tej pozycji nic nowego.
Pu Yi - Byłem ostatnim cesarzem Chin - autobiografia znanego z filmu Bertolucciego "Ostatniego Cesarza". Dla szukających obyczaju - nienajlepsze, dla fanów historycznych biografii - obowiązek! Ten ktoś mógłby obdzielić swoją z 5 innych
Wczoraj skończyłem "Dzieje i kultura Hanzy", więcej na temat książki na moim blogu: http://igorks.blogspot.com/2009/12/dzie ... hanzy.html
"Historia Polski do 1505" Wyrozumskiego
Malaurie - Ostatni królowie Thule.
Coś co kocham - lata 50-te, Grenlandia, reportaż, etnografia - -40, psy gryzą uprząż, jemy mięso morsa i jesteśmy daleko od zgniłej Europy
Freuchen, Victor, Gessain - ten typ Polecam!
Wiedźmina ostatni tom:D
Instrukcja do Medivala 2 :P :P
Na serio Hobbit[z braku laku czytam go po raz dziesiąty]
Hunt - Zdobycie Mount Everestu - świetne sprawozdanie organizatora całej imprezy. Poza tym to pierwsza książka z serii Naokoło Świata. Wydana we wczesnych 50-tych.
Rownoczesnie Sake Henryka Sochy
Wyprawy Krzyżowe Husyci - A. Michałek
"Fryderyk Wielki - Brutalny wódz i subtelny filozof" - Giles MacDonogh a do tego moją ulubioną książkę "Książę" Machiaviellego
No, biorę się za drugą część "Niedokończonych Opowieści" J.R.R Tolkiena po raz drugi.
Fritz Leiber druga część pięcioksiągu "Przygody Fafryda i Szarego Kocura" Może tytuł może się wydawać dziecinny ale świetna klimatyczna książka.
Cóż, pod wpływem mej lubej zacząłem się zapoznawać z twórczością imć Kinga, i po ukończeniu 'Czterech Pór Roku' zabieram się za 'To', czyli lektura na zimowe wieczory zapewniona ;)
Skończyłem Króla Szczurow Clavella, zaczynam Piekło Pocztowe Pratchetta
Po n-tym przeczytaniu sagi o Wiedźminie, zabrałem się nareszcie za Silmarilliona :) Na razie jestem na początku, i jedyne czego się dowiedziałem, to to, że Melkor był wynalazcą muzyki heavymetalowej :D
No...przyszły wreszcie opowieści Wiedźmiśnkie. Już biorę się za ich czytanie:D
ostatnio skończyłem "Czarodziejską górę" Tomasza Manna, zdecydowanie jedna z najlepszych książek jakie przeczytałem. Zapraszam do przeczytania mojej recenzji na blogu: http://igorks.blogspot.com/2010/01/czar ... ra_14.html
Ostatnio czytałem...
"Księga Inkwizycji" - Podręcznik napisany przez Bernarda Gui
Aktualnie czytam...
"Między Jerozolimą a Łukowem. Zakony krzyżowe na ziemiach polskich w średniowieczu." Marii Starnawskiej.
Polecam tą lekturę tym, którzy zainteresowani są dokładnym losem zakonów na naszych ziemiach. Dużo ciekawych informacji dla zainteresowanych zakonami i mediewistyką.
Następna w kolejce to...
"Ostatni Templariusz" - Raymond Khoury
Obecnie czytam "Phoenicians: Lebanon's epic heritage" Holsta.
Za kilka dni ma do mnie przyjść "Seagoing ships and seamanship in the Bronze Age Levant" Wachsmanna, to sie pewnie na to przerzucę, bo z tego co woidziałem jest fascynująca (inaczej zresztą bym jej nie kupił :) )
Ile dałeś i przez co zamawiałeś?
Przez Krainę Książek.
Holsta za 87 zeta, Wachsmanna za 169 (koszty przesyłki wyniosły 0) - w empik.com wyszłoby taniej, jednak wkurzyli mnie bo w przypadku dwóch ostatnich zamówień okazalo się, zę nie mogą dostarczyć niektórych ksiażek (w tym Wachsmanna).
ostatnio skończyłem "Śniadanie u Tiffany'ego", przeczytałem bo akurat nie miałem czasu na jakąś dłuższą lekturę. Krótka notka na moim blogu: http://igorks.blogspot.com/2010/02/snia ... nyego.html