@ Pampa
Cytat:
Uwaga informacje z ostatniej chwili - UE nie zapobiega wojnom (przykład Ukrainy i słynnych tweetów), nie jest lekarstwem na problemy gospodarcze, ani na żadne inne.
Dodałbym jeszcze, że cudów też nie potrafi czynić. Wojnom zapobiega integracja gospodarcza czyniąc je nieopłacalnymi. Europa, pomimo wszelkich problemów, nigdy jeszcze nie była tak bezpieczna i jest to w dużym stopniu zasługą UE. Konflikty pojawiały się w Europie, ale POZA unią. W jej ramach są one w zasadzie nie do pomyślenia - myślę, że to też dlatego ludzie nie są w stanie ich sobie wyobrazić. Także na problemy gospodarcze UE "lekarstwem" nigdy nie będzie. Ale stanowi narzędzie dzięki któremu możemy rozwijać się szybciej - tak jak każdy wspólny rynek. Więc raczej należałoby powiedzieć, że stanowi "lekarstwo" na biedę, zacofanie, niedorozwój itd.
Cytat:
Wspólna waluta z naszymi realnymi zarobkami sproawdziłaby nas w rolę niewolników całej UE.
?? Nasze dochody są jakie są liczone czy to w złotówkach czy w euro. Więc nijak nie rozumiem jakim cudem mamy być owymi "niewolnikami"?
Zarobki w krajach UE są różne - różnimy się nie tylko my. I wynika to z wielu faktów, przy czym o niczym to nie musi jeszcze do końca świadczyć bo ceny też są różne. I gdy wprowadzisz euro nadal będą różne. Bo inne są systemy podatkowe, przepisy, inna jest podaż i popyt na określone towary czy usługi, ceny produkcji, transportu itd. Czy naprawdę uważasz, że w przypadku wprowadzenia euro ceny wzrosną u nas natychmiast mniej więcej tak jak w Niemczech?! Wyjaśnisz mi jakim cudem?
Cytat:
No ale PO już coś ma w tym względzie do zaoferowania, czym się tak chwaliło - emigrację i szukanie lepszego bytu za granicą.
Przypomnij mi, gdy wchodziliśmy do UE i negocjowaliśmy warunki to chcieliśmy jak najszybszego dostępu do unijnego rynku pracy czy nie? I po co? Bo jeżeli tak to skąd twoje narzekania (nawiasem mówiąc warunki negocjował rząd SLD)? I dlaczego dziwisz się, że następuje przepływ ludzi z kraju gdzie się zarabia mniej do kraju gdzie się zarabia więcej? Wolny rynek to wolny rynek - dotyczy to też rynku pracy. Skąd więc te narzekania?
Cytat:
Wojna nie musi wcale wybuchnąć a może też być ona jutro. Tutaj nie ma reguły.
Są reguły. Nacjonalizmy gospodarcze w naturalny sposób prowadzą do konfliktów politycznych a te mogą prowadzić do wojen. Słaby jest zawsze łatwiejszym celem niż silny. Związki gospodarcze cementuję związki polityczne (i do pewnego stopnia odwrotnie). To wszystko ma znaczenie i wpływ na to czy wojny wybuchają czy nie.
Cytat:
Nawet mimo dwóch bloków wschodu i zachodu nie doszło do niej, to co dopiero teraz w pojedynkę?
Wojna zazwyczaj nie wybucha wtedy gdy naprzeciw siebie stoją dwa bardzo silne i zwarte bloki militarne. Wybucha wtedy gdy sytuacja się destabilizuje i pojawiają się kalkulacje że może warto spróbować. Lub gdy konflikty natury gospodarczej przenoszą się do polityki.
@Presidente
Cytat:
Nadal nie widzę związku
Twierdziłeś, że Polska (?) przyciągając obcy kapitał działa głównie ulgami i że odstajemy w innych zachętach. Odpowiedziałem ci, że nie. I że nie wszystko zależy w takich przypadkach od państwa (władz centralnych), bo bardzo wiele od samorządów - podałem przykład.
Nie wymagaj ode mnie bym ci musiał przypomnieć cytaty, bo już to kilka razy czyniłem na tym forum gdy przypisywano mi tezy, stwierdzenia, których nigdy nie wypowiadałem.
Cytat:
A antysystemowcy są jak na razie jedyną konstruktywną opozycją.
Jak rozumiem to jest żart? Bo nijak nie mogę zrozumieć jak Kukiz może być w jakikolwiek sposób "konstruktywny"? Ani jako opozycja (którą nie jest) ani jako przystawka PiS (którą w dużej mierze jest - można by wobec niego użyć sformułowania Chruszczowa - jest kimś w rodzaju "pożytecznego idioty" dla PiS).
Cytat:
A może nie chcemy, żeby politycy zabierali nam ciężko zarobione pieniądze na swoje chore wizje.
Chore są wizje tych, którzy uważają, że należy zburzyć istniejący porządek budowany przez dekady przez ludzi znających cenę pokoju. Co ja będę tłumaczył... nie można wykluczyć, że się o tym boleśnie przekonamy.
Europa w większości jest demokratyczna, a jak wielokrotnie powtarzałem, demokracja jest na swój sposób sprawiedliwa - daje ludziom to co chcą.
@Chochlik20:
Cytat:
W tym cały jest ambaras, że Cypr się nie zadłużył.
Wiem. Toteż odpowiedziałem, że "w zasadzie". Cypr oberwał niejako rykoszetem, ale w sumie też na własne życzenie.