Steven Clarke - 1000 lat wkurzania Francuzów
Ot, ciekawa książka, o nieco satyrycznym podejściu, omawiająca stosunki angielsko-francuskie od Hastings po dziś.
Wersja do druku
Steven Clarke - 1000 lat wkurzania Francuzów
Ot, ciekawa książka, o nieco satyrycznym podejściu, omawiająca stosunki angielsko-francuskie od Hastings po dziś.
Po lekturze "Juliana Apostaty" autorstwa Aleksandra Krawczuka, sięgnąłem po kolejną książkę poświęconą tej jakże wybitnej postaci. Wczoraj skończyłem "Kampanie galijskie Juliana Apostaty. Argentoratum 357" autorstwa Tomasza Szeląga.
Ja zabrałem się za polską fantastykę. Po "Kłamcy" Jakuba Ćwieka przeczytałem cykl Pilipiuka o Jakubie Wędrowyczu. Teraz czytam "Charakternika' Jacka Piekary.
Jestem w trakcie lektury www.1944.waw.pl Marcina Ciszewskiego. Chodź wiem, że zacząłem trochę nie po kolei od drugiej części to jestem totalnie zaskoczony jej jakością. Można by pomyśleć, że fabuła została stworzona przez szaleńca ale powiadam wam, że książkę się chłonie i nie można się od niej oderwać.
Jeśli ktoś myślał żeby ją przeczytać czy miał wątpliwości - brać w ciemno! :)
W dalszym ciągu pozostaje w kręgu zainteresowań osobą cesarza Juliana Apostaty, tym razem sięgnąłem po źródła, czyli "List do rady i ludu ateńskiego" autorstwa tegoż cesarza.
A ja dnia dzisiejszego stałem się szczęśliwym posiadaczem HBeka "Waterlo 1815". Teoretycznie kupiłem z zamiarem przeczytania na wakacje, ale kto wie, czy zdołam się oprzeć pokusie :D
Antony Beevor - Berlin 1945 Upadek
Kupiłem, przeczytam pewnie na wakacje.
Autor znam już ze Stalingradu, bardzo miło tą książkę wspominam, choć od paru błędnych analiz się nie ustrzegła.
Teraz najważniejsze - cena...29,90 w empiku za ponad 600 stron drobnym druczkiem (nakład limitowany). Radzę udać się do empików i posprawdzać czy są, bo naprawdę warto. U mnie była jeszcze Normandia za taką samą cenę, ale już sześciu dych kłaść nie chciałem :/
PS:
Nie wytrzymałem, dokupiłem Normandię :D
Kolejne źródło autorstwa cesarza Juliana Apostaty, czyli: "Julian Apostata przeciw Galilejczykom" :)
Heinz Guderian - Achtung Panzer!
Wczoraj skończyłem Pakt Ribbentrop-Beck czyli jak Polacy mogli u boku III Rzeszy pokonać Związek Sowiecki. Piotra Zychowicza bardzo interesująca książka. Polecam! Zwłaszcza dla tych co zastanawiali się co by było gdyby..? :)
Również polecam, jak i inne książki tego autora! :)Cytat:
Zamieszczone przez Bronti
Obecnie czytam Imperium zła Rosja przeciw Polsce i Europie Józefa Szaniawskiego-dostałem od kuzyna :)