Nie ma i niestety raczej nie będzie :)
Wersja do druku
Nie ma i niestety raczej nie będzie :)
Zastanawiam się czy nie przerobić mechanizmów przyznawania cech postaciom na bardziej przystępne, w pliku "export_descr_character Traits. Głownie cechy administracyjne, bo nawet świadomie prowadząc ścieżkę rozwoju generała (znając triggery) praktycznie niemożliwe jest osiągnięcie maksymalnych zdolności za życia postaci. Sprowadzało by się to do podwyższenia wartości procentowych przy odpowiednich cechach, co wy na to? Jak ktoś grał w Third Age TW to wie jak tam jest łatwo.
Witam, dopiero zaczynam gre na tym modzie. Troche poczytałem i potestowałem same jednostki w grze, nic poza tym. Kampanie dopiero zamierzam zacząć, prawdopodobnie Norwegia. Przed rozpoczęciem kampanii mam jednak pare pytań.
1. Jak już mówilem potestowalem troche jednostki wikingow i czytałem na necie dużo że jednostki dzierżące 2 reczna bron są zbugowane i generalnie useless. Nie wiem czy bug z 2 ręcznymi broniami został naprawiony w któryms patchu medievala czy też w samym modzie ale zrobiłem save gry przed rozpoczeciem oblezenia i wysyłalem na mury jedna jednostkę piechoty z drabinami która walczyła dopoki nie padła po czym wychodzilem i sprawdzalem ilu przeciwnikow zdołała ubić. Po tym wczytywałem save i wysyłalem nastepną . Wyniki moich testow były zdumiewajace, lekka/ciezka piechota z jednoreczną bronią (miecz/topor) i tarcza zabijala maxymalnie 50 ludzi przeciwnika podczas gry pojedynczy oddzial pieszych huskarlow dzierzacych 2reczny topór zdołał wybić prawie wszystkie piesze jednostki przeciwnika osiągając na koniec oszałamiający wynik - 450 ludzi zabitych i złoty pagon doświadczenia. Jakie są wasze doswiadczenia z oddziałami uzywajacymi 2 recznych broni ?
2. Mógłby ktoś mi powiedzieć jakie są główne zmiany wprowadzone w tym modzie które trzeba znać zanim sie rozpocznie kampanie ? może być rownież jakies porownanie z modem stainless steel
Miałem kilka konkretnych pytań ale jakoś wylecialy mi z głowy :D
Witam Ponownie.
ogarnąłem wszystko i gra działa- łącznie z polskim submodem, ale mam pytanie- zainstalowałem z megasubmoda alternatywne portrety, które hm... nie podobają mi się wogóle sorki... jak przywrocić nie tracąc zapisu aktualnej gry portrety z Bellum Crucis standardowe? Pozdrawiam
tu masz portrety:
http://www.twcenter.net/forums/showt...nd-crown-kings
wklejasz do odpowiednich podfolderów w folderze portraits
o... dzięki raskol
Raskol, prowadzisz rozmowę sam ze sobą? :lol2:
1. W tym modzie akurat jednostki z bronią dwuręczną radzą sobie nieźle nawet z konnicą, więc są użyteczne, tylko dość drogie
2. Akurat w 7.0 sporo skryptów dezaktywowali, więc szczególnie dużo zmian w porównaniu z podstawką nie ma, z ważnych i fajnych to nowi agenci (inkwizytor, kat i mistrz szpiegów) oraz możliwość unii Polska-Litwa
3. Plus: -jesteśmy poganami ;D
minus: -spadną relacje z katolikami
4. Taki był zamysł twórców
w którym pliku można zmienić nazwisko rodu panującego na początku gry w Norwegii ? W sumie imiona i nazwiska króla i jego braci bo z checią zmieniłbym sobie na imiona z serialu "vikings" co dodało by mi dodatkowego smaczku :D
Najpierw musisz dodać nowe imiona do pliku descr_names.txt (Bellum/data), wyszukujesz tam nazwę frakcji i pod spodem jest lista imion, najpierw męskie, później nazwiska i przydomki, na końcu żeńskie. Wszystkie imiona wpisujesz tam normalnym alfabetem i bez znaków diakrytycznych itp. Później otwierasz names.txt (Bellum/data/text) i wpisujesz w klamrze {} imię tak, jak masz w descr_names, a po klamrze już tak, jak ma wyglądać w grze, czyli np. {Michal}Michał. Po zapisaniu zmian kasujesz w tym samym folderze plik names.txt.strings.bin. Przedostatni krok to wejście do folderu Bellum/data/world/maps/campaign/imperial_campaign, otworzenie pliku descr_strat i odnalezienie tam frakcji, w której chcesz wprowadzić zmiany. Najpierw jest lista osad, po przewinięciu zaczyna się lista postaci. Pierwsza to zawsze władca, druga dziedzic, a dalej kolejni generałowie. Zmieniając ich imiona wprowadzaj je wyłącznie w formie zapisanej w descr_names. Potem pozostaje Ci już tylko wejście do Bellum/data/maps/base i usunięcie stamtąd pliku map.rwm. Może się to wydawać trochę skomplikowane, ale tylko z początku ;)
Hej wszystkim! Mam pytanie, wiem że w drzewku rodu jest ograniczenie ilości generałów do 40 (chyba), w pewnym momencie zaczynają się rodzić same córki i tu właśnie przechodzę do sedna, gdy wyszkolę generała w akademii wojskowej (potrzebuje gubernatorów) to czy skrypt traktuje ich jako należących do rodu i czy w pewnym momencie przez to mogą mi się przestać rodzić generałowie w ramach rodziny królewskiej czy są oni traktowani kompletnie osobno i mogę ich produkować na ile mi starczy bizantów w skarbcu bez uszczuplania rodziny królewskiej?