Od kiedy różnice w rozgrywce stanowią o zawartości, szczególnie gdy taka odmienność jest cechą podstawową tego uniwersum?
Od kiedy różnice w rozgrywce stanowią o zawartości, szczególnie gdy taka odmienność jest cechą podstawową tego uniwersum?
A to już niech każdy sobie odpowie jak rozumie bogactwo zawartości. Dla mnie jest ona tym co opisałem.
Gdyby rasy różniły się jeszcze systemem budowania czy werbowania agentów. A tak jest słabo.
Nie uwierzysz, ale w przypadku gier Paradoxu faktycznie coś się zmienia. Każdy każdy DLC to zmiany w mechanice, dostępne dla wszystkich oraz "3-4 opcje" więcej gdy się kupi takie DLC. I warto kupić takie DLC dla pogłębienia rozrywki. Bo rzecz jasna masz rację, jest multum DLC do CK2, UE4: muzyczne, z grafikami jednostek, flagami, twarzami, edytorami, konwerterami i wymyślnymi kampaniami, ale de facto nie zmieniają one rozgrywki. Muzyka? I tak wyłączam. Flagi? Bez żartów. Wygląd jednostki? Podmiana sprite'ów ma mi coś dać? Atak Inków czy Azteków na Europę w 1000 roku? Narysowanie mojego króla, który umrze po 20 latach gry? Hmm... Nie. Nie potrzebuję tego. W związku z czym kupuje te warte uwagi DLC na promocjach (bo wielkiego nacisku na granie nie mam) i nie narzekam. Dlaczego? Bo nawet patche zmieniają coś w mechanice. Jakość DLC od Paradoxu, a tych od CA jest jak niebo a ziemia.
Jak ktoś narzeka na DLC to polecam wejść w sklep steam, wpisać frazę "Rocksmith 2014", rozwinąć listę DLC i spojrzeć na cenę całego zestawu. Do tego trzeba doliczyć 150zł na specjalny, niezastąpiony kabel. Zakładam, że gitarę już macie. :)
Co do gier Paradoxu to jest tak jak mówisz. W grze Stellaris ich produkcji aktualnie zapowiedziany jest patch który praktycznie wywraca całą rozgrywkę w grze o 180 stopni. I to jest za free. Zapowiadają jedną opcje która będzie w płatnym DLC ale nie ma to specjalnego znaczenia w grze ale urozmaica rozgrywkę
No dobra, ale w DLC są najwyżej 3-4 nowe opcje. Które powodują tak znaczące zmiany jak np. zdarzenia w haremach...
Bo Paradox zamiast łatek do swoich gier wydaje po prostu DLC, dla mnie to oni są jedną z gorszych firm ale robią świetne gry i to trzeba im oddać.
No niezbyt. Z tego co wiem to następny dlcek do EU IV ma być naprawdę duży, zmienia mechanikę technologii, dodaje cechy władców, królowe, i wiele innych.
A pamiętacie system fortów w EU4? Za darmo dla wszystkich. System pór roku z R2, który też był za darmo nijak się do tego ma. Bo więcej darmowych urozmaiceń nie pamiętam od CA.
Tak przy okazji skoro tak krytykujecie Paradox za DLC, to zastanówcie się ile kosztują ich sztandarowe tytuły po roku i ile trzeba wydać na DLC. :)