Oni się nadają bardziej do FLC,bo już nie ma żadnych nacji wokół ,które nadawały by się do paczki z nimi (Ci ,,Przodkowie Wikingów" i Długobrodzi są już w DLC)
Wersja do druku
Oni się nadają bardziej do FLC,bo już nie ma żadnych nacji wokół ,które nadawały by się do paczki z nimi (Ci ,,Przodkowie Wikingów" i Długobrodzi są już w DLC)
Hmm, najbardziej "medialna" wydaja mi się kampania Merowingów. Ale w sumie nie mam pojęcia o co może chodzić. Mamy biednego rolnika i zrujnowane włości. Czyli w sumie normalka jeśli chodzi o tamten okres ;) Chyba, że walną nową kampanię, nawiązującą do Karola Wielkiego konkretnie :P
PS: ale ja wierzę, że to zapowiedź Medievala 3
Medieval3 jest bardziej aniżeli pewny.Myślę że nawet Warhammer jest swego rodzaju próbą generalną przed kolejną odsłoną serii TW(wszak w tym Uniwersum jest broń palna).Karol Wielki to za odległa epoka na Attylę ale Merowingowie załapują się na koniec okresu w grze.Chociaż diabli wiedzą jakie to nowe frakcje i jednostki by nam dali z taką kampanią.Już bym wolał DLC z frakcjami północnoafrykańskimi.Generalnie południe mapy zostało olane w dodatkach Attyli.
Pożyjemy to zobaczymy.
Uwaga - nowy Rally Point
http://wiki.totalwar.com/w/Rally_Podcast
Prawdopodobnie dostaniemy free LC ze Swebami i bitwą pod Darą ;)
Liczyłem na tych Anglów ;/ Ale swebów jakoś przeboleje.
No w końcu jakieś fajne FLC, i tak jest biednie póki co w porównaniu z Romkiem 2 ale małymi kroczkami idziemy do przodu.
Trochę biednie - kolejny klon Germanów. :)
Za to bitwa pod Darą (Belizariusz vs Sasanidzi) wskazuje, że kolejne DLC może skupi się na wschodzie... Oby. Dają tą bitwę bo stoczył ją Belizariusz - główny bohater nowego DLC, jednak nie ma jej na mapie zachodu z nowego DLC ze względu na wąski obszar nowej mapy. Może to ze strony CA delikatna wskazówka, że kolejne DLC to jakiś wschodni pack? kto wie.
Ogólnie mam wrażenie, że zarówno podstawowa gra jak i mody do tej części sie wolno rozwijają w porównaniu do Rome 2.
1. Rosteru od Swebów jeszcze nie ujawniono, więc Twój pierwszy argument to póki co niewiadoma.
2. Co do bitwy pod Darą - też niewiadoma. Dlaczego? Bo może to tylko być dlatego, że DLC z Belizariuszem wyszło. Pewnie skończy się na tej bitwie pod Darą. Chyba, że wyjdzie DLC z nacjami pustyni (tj. arabskimi). Ewentualnie Ci potomkowie Słowian.
Nie zrozum mnie dosłownie. Wiadomo, że każda grywalna frakcja różni się przynajmniej 2-3 jednostkami. Jednak chodziło mi o cały schemat frakcji germańskich, które są do siebie bardzo podobne. Jest między nimi mniejsza różnica niż między grywalnymi Hellenami w Rome 2. Chodzi o znużenie materiałem Germanów. Przydałoby się dać pierwszą grywalną frakcję pustynną lub drugą wschodnią.
A o bitwie pod Darą sam przecież napisałem, że to niewiadoma. To była tylko moja spekulacja i zarazem nadzieja, że to coś zwiastuje.
Czekam na takie DLC:
- Słowian,
- kultury Bliskiego Wschodu,
- frakcje pustynne
- poprawione frakcje sarmackie, żeby nie były kopiami Hunów i nie należały do rasy mongoloidalnej.
Raczej protoplaści ale do tych historycznych,czyli państwa Samona jest jeszcze stuletni przedział czasowy.Można co najwyżej liczyć na jakieś klony Antów gdyż to nawet czasy współczesne najnowszemu dodatkowi do Attyli.
Osobiście to juz mam powyżej uszu wszelkich nacji osadzonych w zachodniej Europie które praktycznie niewiele się róznią od siebie.Liczę na frakcje północnoafrykańskie.
Swebowie nie będą się pewnie bardzo różnić od tego co już mają:
http://www.honga.net/totalwar/attila..._fact_suebi&i=
Także frakcja nie wygląda ciekawie, jak na razie. Bardziej podeszliby mi np. Roksolanie, zwłaszcza że w ich kategorii (plemiona wędrowne) jest trochę pusto, a Swebowie będą piątą nacją w swojej.
Co do frakcji pustynnych i okołosłowiańskich to widzę je bardziej w paczkach po trzy niż jako FLC.
Swebom dadzą kilka nowych jednostek, na oko 3-7. Przed DLC Longbeards zanim Alemanowie, Longobardowie i Burgundowie byli grywalni też mieli podstawowy roster bez niczego unikatowego jak Swebowie.
Wiadomo, że coś dostaną, ale i tak nie odmieni ich to zbytnio od reszty frakcji germańskich. CA powinno zacząć wrzucać nacje z inną kulturą, bo to co mamy do wyboru jest strasznie monotonne.
Dokładnie o tym piszę, że kolejny "klon". Nie mam na myśli klona w 100%, bo kilka jednostek ich odróżni, jednak te duże podobieństwo do siebie frakcji germańskich.
Nie wiem ile nam przyjdzie czekać na coś spoza "systemu", szczególnie coś ze wschodu czy pustyni. No i jeszcze kiedy poprawią tych Sarmatów? Mam nadzieję, że doczekamy się tych rzeczy i nie skupią się już tylko na Warhammerze. Rome 2 olali jak czekaliśmy na Attylę. Oby nie było powtórki.
Nie no pustynia to dla mnie pozycja wręcz obowiązkowa. W Rome 2 nic nam tam nie dali to niech chociaż tu ten region zapełnią.
Szkoda bo mogli dać już jedną z frakcji pustynnych w DLC Last Roman. Jednak wszystkie frakcje grywalne po staremu. Gdyby dali Berberów w tej kampanii to byliby też grywalni w głównej kampanii. Mam nadzieję, że to zamierzają ale przeciągają żeby były świeże DLC.
No właśnie,zupełnie nie rozumiem czemu nam nie dali którejś nacji pustynnej przy okazji premiery tego DLC,aż się prosiło o na przykład Maurów.
A ja to widzę tak: rzucili dużo szybciej po premierze kilka DLC niż w przypadku Romka co wyglądało trochę dziwnie i denerwująco jeżeli chodzi o zbiór kasy od fanów serii. Bez zbędnej ściemy - "wydajemy obciętą grę gdzie się da więc dokupuj kolego jak chcesz sensownie pograć" więc teraz mamy dla odmiany zastój (no, właściwie mieliśmy). O modach się nie wypowiadam.
Może trzymają frakcje pustynne do kolejnego dodatku którymi mogły by być podboje arabskie ale to tylko moja prywatna zachcianka z małymi szansami na urzeczywistnienie przez CA.Mielibyśmy wówczas przynajmniej Bizancjum,Franków,Numidię,Aksum a nawet Wizygotów no i oczywiście rozszerzających islam Arabów.
Może nie chce im się robić? :P Po moderach widać, że przygotowanie rosteru frakcji nie zajmuje dużo czasu. Do tego takie modowane rostery są przeładowane. Gdyby CA się chciało to by dopracowali to co jest, dodali parę jednostek i mieliby zarobek + zadowolenie graczy.
No ale, że Attyla jest tylko przejściówką to nie mamy co liczyć na wielkie DLC. Obawiam się, że to już będzie koniec. Jest masa rzeczy do dodania. Wschód, Afryka, Scytowie czy Słowianie... Wątpię żeby z tym coś zrobili.
Mam nadzieje, że Medievala tak nie zaniedbają i będą rozbudowywać go jako najlepszą część serii :v Koniecznie z 3 okresami jak w jedynce!
Wydaje mi się, że dodatek o powstaniu islamu raczej nie powstanie. Za duzo zmian do wprowadzenia wg mnie. Mogę się mylić. Jednak wolałbym pustynię z okresu przed islamem. Frakcje islamskie wg mnie to materiał już na MTW3, jednak liczę że po Warhammerze będzie XVI/XVII wiek.
The Suebi
http://wiki.totalwar.com/images/7/75...fact_suebi.png
http://wiki.totalwar.com/images/thum...Suebi_flag.png
A confederation of many small tribal groups who speak the same Germanic dialect, worship the same gods, and share an abiding interest in raiding their neighbours, the Suebi are an extremely warlike people. Warfare is all in Suebi society, with successful warriors rising to exalted, powerful positions within their tribes. To distinguish themselves from their slaves, Suebi freemen and warriors sport a topknot that adds to their height and generally fearsome appearance, known as the ‘Suebian knot’ was even more elaborate, making them clearly visible on the battlefield.
For many years the Suebi’s targets were the Celtic tribes across the Rhine, and then the Roman province of Gaul, once it became part of the Empire. Having fought against the Emperor Marcus Aurelius east of the Alps and been pushed back, the Suebi eventually joined the Alamanic tribal alliance during the 3rd century AD. This new confederation occupied the frontier region of Agri Decumates in the Black Forest – which is still known as Swabia to this day.
Now the Vandals and Alans have begun to migrate westwards, through Suebian territory – probably due to pressure from the savage, nomadic Huns - many Suebian tribes have joined their migration, crossing the River Rhine into northern Gaul to pillage its many wealthy Imperial cities. For many Suebi their destiny lies there, and the rich pickings of the so-called ‘civilised’ world are the spoils of their supremacy!
Nowa darmowa nacja to zawsze plus, natomiast kolejni germanie pasują mi tak średnio. Dla mnie w sumie cała Attyla jest monotonna i jedna nowa nacja nie skłoni mnie nawet do odpalenia gry by ją przetestować.
Bez DLC z pustynią lub wschodem Attyla mnie nie zachęci bym w nią grał.
No nie oczekujmy za wiele. Darmowa frakcja to zawsze fajna sprawa. Możemy jedynie liczyć, że jakieś pakiety kulturowe jeszcze się pojawią.
Oficjalne informacje odnośnie jutrzejszego patcha:
Spoiler:
Co do tego patcha (jak i całej reszty) nie interesuje mnie, co w kampanii będzie, a co w bitwach i co widzę? HP jazdy ma być zwiększone? Bez zwiększenia kosztów jednostki będzie kicha. Co dalej - koszty królewskich lansjerów w górę? Powinni raczej osłabić ich staty.
Boże, czy ja dobrze widzę danie konnym oszczepnikom "Partyjskiego strzału" i wzmocnienie strzelców elitarnych? Ta gra idzie coraz bardziej w stronę Shoguna 2, a to źle wróży. Niech lepiej dodadzą w końcu przodków Słowian i nacje pustynne...
A mnie interesuje kiedy będzie ten patch... Dzisiaj, dzisiaj! Powinien wchodzić o normalnej porze - czyli o jakiejś 1 w nocy, tak by każdy mógł go sobie ściągnąć po południu :P
W Rome oraz Medieval2 statystyk jednostek w porównaniu z Rome2 i Attyla było co kot napłakał a człowiek instynktownie wiedział kogo ma brać do sieczki w zależności czy grał na single czy multi.Teraz to trzeba być jakimś księgowym albo bankierem żeby to wszystko ogarnąć :rolleyes:.
Nie ma tak źle z tymi statystykami. Po roku moge grać w niemiecką wersje gry i mniej więcej wiem co gdzie będzie xD
Na razie patch mi się podoba, poprawa statystyk wstępnie ok, ale za mało grałem by w pełni to ocenić. Za to optymalizacja mocno poprawiona tury trwają mi około 20 sekund a było około minuty na początku. Zobaczymy jak dalej, ale jestem zadowolony. Za wiele nie pograłem, nie mam teraz czasu.
Dzisiaj Attila znowu pobiera mi jakiś Patch, wie ktoś o co chodzi?
A ja myślę, że będzie jeszcze jedna kampania do Attyli. Pudełkowa! Coś jak Rome II Emperor's Edition. :cool:
Może kampanie Juliana Apostaty?:cool: Ale to trochę wcześniejszy okres.
W pudełkową może nie ma co liczyć, ale raczej nie poprzestali na DLC. Podejrzewam, że jeszcze będzie co najmniej jedna kampania i 2-3 culture packi. Przynajmniej mam taką nadzieję. :)
Prawdopodobnie znaleziono pliki do nowego DLC. Tym razem będzie to kampania o Karolu Wielkim: http://forums.totalwar.org/vb/showth...post2053661759
Nie zakładam osobnego tematu, jako że informacja nie została jeszcze oficjalnie potwierdzona.
Jeśli to prawda , to pewnikiem możemy się spodziewać kolejnej odsłony historycznego TW osadzonego w wiekach średnich. Po blamażu z Rome II i zdaje się nie najlepszej sprzedażny Attyli, trzeba sięgnąć po popularny okres wśród graczy.
W sumie sam nie wiem czy to info mi się podoba. Z jednej strony ciekawi mnie okres a z drugiej mówię nie dla Attyli i dlc do niej.
Przy czym wieki średnie wolałbym już w dużej osobnej grze i zawsze można zrobić jeszcze jakieś dlc do Roma2, w końcu Numidia czeka.
Trochę za szybko wyciągnięty wniosek. Oddzielna kampania do Attyli, która w dodatku nie będzie zawierać nawet pełnej wersji mapy z kampanii głównej, nie jest przecież automatycznie pomostem do nowego Medievala. Na razie po prostu dostaniemy Mroczne Wieki w bardzo okrojonej wersji.Cytat:
Jeśli to prawda , to pewnikiem możemy się spodziewać kolejnej odsłony historycznego TW osadzonego w wiekach średnich. Po blamażu z Rome II i zdaje się nie najlepszej sprzedażny Attyli, trzeba sięgnąć po popularny okres wśród graczy.