Ja w przyszłości EDU mogę zrobić do tego moda :) Ale nie teraz, za dużo roboty na forum mam poza tym nie mam jak przetestować.
Wersja do druku
Ja w przyszłości EDU mogę zrobić do tego moda :) Ale nie teraz, za dużo roboty na forum mam poza tym nie mam jak przetestować.
Za słaba i chyba powinna mieć pistolety. :) No właśnie, na forum o tych błędach pisali, szczególnie o królewskich muszkieterach, kirasjerach Pappenheima i husarzach. Poprawki były zapowiadane jak temat jeszcze nie spał. ;) Twórcy coś tam w łatkach zmieniali. Tak więc linki z urealniającymi rozgrywkę plikami od naszych moderów byłyby mile widziane jak w przypadku Bellum Crusis :)
Jeśli by husaria dostała pistolety, to trzeba by jej zabrać szable albo kopie, a to raczej ważniejsza broń ;) Serio uważasz ją za słabą? Niesamowite staty i 3 pkt. życia sprawiają że powstrzymanie ich to nie lada sztuka :)
Hoho to było dawno temu :) Ale możesz mi przesłać EDU z moda lub wrzucić na jakiś darmowy serwer i pogrzebię trochę :)
No właśnie nie wiem dokładnie co znaczy EDU. :o
Export_descr_unit - znajdziesz w folderze data moda :)
A spoko :) Tak właśnie myślałem czy o to chodzi. :F
Mnie trochę odrzucają te jednostki, wolę te "importowane"z OiM2, ale za to ten dym mmmmmmmmm... aż chce się grać :). Niestety tury trwają dłużej niż w Bellum Crucis Full, więc pozostają nam bitwy. A te... no cóż, są zrobione dość przeciętnie (wojny klonów, nawet Imperium osmańskie nie ma własnych oddziałów :\). Husaria mi się osobiście podoba, ale trochę za mało ich w oddziale.
Oczekujesz różnorodności jednostek w XVII wieku? Wskaż mi proszę różnicę między pikinierem niemieckim a dajmy na to walońskim :) Frakcje, które powinny mieć unikalne jednostki dostały je w tym modzie (ale z Portą rzeczywiście kicha z tego co pamiętam) a zdecydowaną większość kombatantów w tych czasach odróżniało się od prostych oznaczeń typu opaski na ramieniu, po niej można było wywnioskować jakiemu państwu żołnierz służy więc tu twórcy pola do popisu zbytniego nie mieli, mi się podoba to jak wykonali :)
Turcja nic nie miała wspólnego z wojną trzydziestoletnią, nie dziwne więc, że tak ją potraktowali. :)
Politycznie coś wspólnego miała jak najbardziej :)
:) Przede wszystkim mod miażdży system swoim klimatem i muzyką ! :D Przychodzą mi do głowy filmy z gatunku płaszcza i szpady. :) Polskie akcenty jak Polonez Husarii p. Dębskiego. :)
Wstawiam linka do zmian w jednostkach Lwie :) http://przeklej.org/file/EIFvmY/expo...nit.-.v203.txt A z tym "niemieckim" Gdańskiem da się poprawić ?
Czyli co, poprawić muszkieterów i Pappenheimerów? Jakąś jednostke jeszcze warto? :)
Z Gdańskiem to ja nic nie zdziałam, nie jestem modderem ;)
Tak, podobnie jak zrobiłeś u siebie kiedyś jak w poście pisałeś parę miesięcy temu, według uznania swojego. Chociaż w międzyczasie jeden kolejny patch pozmieniał te statystyki. Bo jest jeszcze w data stary plik bez oznaczenia "v203". Ale to ten nowy trzeba zmienić który przesłałem. I jeszcze husarii dodać długie kopie. Mieli dłuższe niż pikinierzy szwedzcy stąd ich przewaga. :) Wstawić jeszcze ten stary plik przed patchem na którym jeszcze grałeś ?
Nie ja nic nie wstawiałem. Poprawiłem teraz kirasjerów Pappenheima i dałem husarzom długą broń, ale muszkieterów znaleźć nie mogłem. Napisz mi proszę wszystkie statystyki ich to będzie mi łatwiej, atak, szarża, obrona, strzelanie :)
http://www.sendspace.pl/file/24dcc039e5f6710de26073b
Proszę, ale nie wiem czy będzie działać bo dałem husarii atrybut "pike" zapominając już jaki był ten standardowy (ehhh dawno nie grałem w Medka) dlatego zrób kopię swojego pliku! :)
Z muszkieterami wrzuce jak mi podasz te informacje o nich.
Dzięki :) Kiedyś szukałem tych muszkieterów, ale nie wiem czy dobrze ich znalazłem :) Może ktoś inny wie jak się nazywają ?
Ale nie musisz szukać w EDU, we własnej bitwie wystarczy. Mounted Musketeers, Musketeers de la Garde? Coś w tym stylu :)
Witaj Lwie :) To chyba powinno być to: A przy okazji czy husarze mają dobre statystyki pancerza czy byś je wzmocnił ?
--- Musketiere der Garde ---
type Garde Musket
dictionary Garde_Musket ; Spanish Dragoons
category cavalry
class missile
voice_type Heavy
banner faction main_missile
banner holy crusade_cavalry
soldier garde_musket, 40, 0, 1
officer officer_mounted
officer Flagger_Helm
mount heavy horse
mount_effect elephant -4, camel -4
attributes sea_faring, hide_forest, can_withdraw, can_formed_charge, gunpowder_unit, guncavalry, frighten_foot, legionary_name
formation 0.2, 0.2, 0.2, 0.2, 2, square
stat_health 1, 0
stat_pri 7, 3, musket_bullet, 100, 15, missile, missile_gunpowder, piercing, none, ride_musket_shot_set, 25, 1
;stat_pri_ex 0, 0, 20
stat_pri_attr ap
stat_sec 12, 9, no, 0, 0, melee, melee_blade, piercing, sword, 25, 1
;stat_sec_ex 0, 0, 0
stat_sec_attr no
stat_pri_armour 0, 6, 0, metal
;stat_armour_ex 6, 0, 0, 0, 6, 0, 0, metal
stat_sec_armour 0, 0, flesh
stat_heat 4
stat_ground 0, 0, 0, 0
stat_mental 11, disciplined, trained
stat_charge_dist 45
stat_fire_delay 0
stat_food 60, 300
stat_cost 1, 940, 620, 85, 205, 940, 2, 420
armour_ug_levels 4
armour_ug_models garde_musket
ownership slave, france
era 0 france
era 1 france
era 2 france
;unit_info 8, 17, 12
info_pic_dir allgemein
card_pic_dir allgemein
recruit_priority_offset 9
Witaj! :)
Szczerze powiedziawszy husaria ma dobre statystyki według mnie oczywiście ale możesz sobie bardzo prosto zmienić, zapraszam do poradników modderskich, tam masz wyjaśnione jak.
http://www.sendspace.pl/file/a80d0c20933548aabd4c07e - EDU z ulepszonymi muszkieterami, nie wiem czy dobrze z balansem bo nie grałem już tak dawno ale mam nadzieję, że będzie Ci się miło ich prowadziło do walki :)
Ok dzięki :)
Nie ma sprawy, daj znać jak Ci się gra jednostkami które przerobiłem ;)
Czemu Szwecja na starcie kampanii ma jednostki złożone tylko z samych generałów ? Żołnierze zdezerterowali z armii Karola Gustawa ?? ;D
Może na początku nie prowadzi żadnych wojen i dlatego?
Elo widzę, że długa przerwa w dyskusji dopiero co pobrałem moda i zaczynam w niego grać, w mojej opinii husaria jest za słaba była w końcu jednostką przełamującą powinna mieć bardzo duży bonus do szarży, wzbudzanie strachu w jednostkach wroga i podnoszenie morale własnych oddziałów. Tak się zastanawiam czy nie powinna mieć możliwości bycia jednostką generalską w końcu często naczelnymi dowódcami byli władcy (hetmani, królowie). Tak patrząc myślę że nie jeden z piechurów stojących na przeciw szarżującej husarii mógłby popuścić ze strachu, a jak patrzę na statystyki to nie widzę ich odwzorowania.
Przecież husaria jest tu nawet za mocna xD 3 PZ...
Jak ja szukałem w modzie ma 30 ataku, plus 8 premii szarży(strasznie mało premii jak na nich), nie widziałem ile ma punktów życia, lecz w końcu to była najlepsza jednostka przełamująca swego czasu takie czołgi tamtych lat zgodnie z epoką powinna być droga w utrzymaniu i rekrutacji, co do życia zrozumiałe każdy z husarzy miał kilka koni chyba jak pamiętam po 3 zapasowe na jednego jeźdźca a były one drogie w szkoleniu ale potrafiły same utrzymać szyk bez ingerencji jeźdźca, nie płoszyła ich walka ani świst (dźwięk) wydawany przez skrzydła płoszące konie innych jeźdźców do tego jeźdźcy dysponowali najlepszymi pancerzami często powstrzymującymi kule do tego trudno trafić w pędzącego na wroga jeźdźca, posiadali również kilka zapasowych kopii husarskich, specjalna szabla i broń palna. Szkoda że można tylko 2 rodzaje z ich broni ukazać, brakuje mi jeszcze najbardziej uniwersalnej jazdy RON tamtych czasów Pancernych.
Sęk w tym że 30 to atak nie w zwarciu, a atak kopią. Więc z bonusem 8 do szarży, daje nam to razem atak 38 w szarży... A najlepsi pikinierzy mają chyba 15 obrony więc przewaga miażdżąca i tak :)
A ja w tym czasie walczę ze sobą, żeby nie rozpoczynać kolejnej dyskusji na temat: dlaczego skrzydła husarskie nigdy nie płoszyły koni przeciwnika ;P
Powiem ci, dlaczego nigdy nikt nigdy nie zrobi z husarii takiej imby jaką kiedyś była: BALANS. Po dłuższej rozgrywce, Twoja gospodarka mogłaby uciągnąć z 3-4 pełne armie husarii, co rzecz jasna masakrowałoby każdego, bez jakiegokolwiek wyzwania.
hmm co do płoszenia koni przeciwników (dźwięk wydawany ponoć przez skrzydła) opierałem się na opisie husarii nie pamiętam z której książki oraz na jakimś wykładzie, drugie info było, że utrudniały zarzucenie arkana na husarza no i wzbudzały podziw/respekt chociażby wyglądem ;)
Wonsz co do balansu masz z pewnością rację
Lwie Serce fakt nie porównałem z pikinierami dzięki za zwrócenie uwagi
Cześć. Nie wiem, czy ktos jeszcze gra w tego moda, ale właśnie pogrywam. I mam tutaj taki problem, dochodzę do 59 tury (czy 58) i gra jak wlasnie wchodzi w te ture, to się zawiesza. Kreci sie taka jakby tarcza, nie ma kursora, zeby klikac. Zauwazylem, ze chyba ma to jakis zwiazek z tym, jak koncze poprzednia turę, jak leca u góry te ikony z poszczegolnymi państwami, to przy Hiszpanii widac na mapie kampanii zmiany, że zyskuje ona tereny Francji, mozliwe ze to jakis event.
Mam ten autozapis włączony. Nie wiem czy można to zmienic jakoś z poziomu gry. Poczytałem o tym jakieś info, że trzeba wejśc do medieval2.preference.cfg i tam zmienić Auto_save = 1 na Auto_save= 0. Wszedłem przez ,,notatnik'' do tego medieval2.preference.cfg i tam mam tylko takie coś :
[video]widescreen=0
[game]
allusers=1
I nie ma nic Auto_save = 1
W modzie mam też taki plik configuration.cfg i jak w niego wszedłem też przez notatnik to zauważyłem coś takiego :
[hotseat]
passwords = 0 ## use individual passwords for players
turns = 0 ## force separate human faction turns (including diplomacy) in hotseat campaign
autoresolve_battles = 1 ## force autoresolve for all battles in hotseat campaign
disable_console = 0 ## disable console in hotseat campaign.
disable_papal_elections = 1 ## disable voting in papal elections in hotseat campaign (only first valid human faction votes)
save_prefs = 1 ## force relevant hotseat options to be saved with game.
save_config = 1 ## save config file in save dir containing information about next players turn
update_ai_camera = 1 ## enable camera updates during ai turn in hotseat campaign
validate_diplomacy = 1 ## enable diplomacy validation for incoming propositions
scroll = 0 ## show start turn scroll in hotseat campaign
admin_password = password ## specify password for administrator access to the dev console when console disabled. Change 'password' to a suitable password
autosave = 1 ## autosave hotseat game at start of players turn
close_after_save = 0 ## close medieval II directly after a hotseat autosave
gamename = hotseat_gamename ## sub directory name for hotseat save games
validate_data = 1 ## ensure game data files used in previous save match current campaign data files
allow_validation_failures = 0 ## prevent game to load if savegame or data validations fail
Czy moze tu zmienic autosave = 1 na 0?
Ogolnie to dziękuję Ci za odzew, bo juz myślałem, ze nikt tu nie działa.
Zmień na 0.
edit: ten config jakiś dziwny twój od medievala, jakiej jest on wielkości? Powinieneś mieć wszystkie parametry gry. Łącznie z autosave
medieval2.preference.cfg zawartość w spoilerze, możesz spróbować sobie skopiować do swojego, robiąc wcześniej kopie, tego co masz i zobaczyć jak zadziała
Spoiler:
Forum działa, ale był kolejny atak bydła z moskwy botów i ledwo technicznie zipie, do tego dochodzi to, że seria gry stanęła na Faraonie, a praktycznie na Młotku 3 gdzie miał swoje wejście kilka lat temu.
Spokojnie można byłoby jak 6 lat temu znowu rozbujać forum, ale przy braku nowości growych tw quasi historycznych, to nie ma szans.
Jeszcze jedno XD, ludzie przenieśli się na discordy, YT itp media społecznościowe...
No i ci co jak widać siedzą tutaj od wielu lat, sami mają już niezły pesel, plus wypalenie grą, ja gram będąc dorosłym człowiekiem w momencie debiutu serii od jej początku i TW ma u mnie odwyk. Ufff..Jakby, co pisz, jakby znowu wywalało. Pokombinujemy. :)
Aktualnie gram w wolnym czasie w Diablo 4 z dodatkiem, BG 3 z najnowszym paczem i dla relaksu większego ;) w Avon Colony...
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to zmienić mam 1 na 0 w tym pliku configuaration.cfg. , ktory jest w modzie. Odnoście tego pliku medieval2.preference.cfg , to jestem w szoku, że mam tam tylko te dwie rzeczy, a nie mam tego, co podałeś mi w spoilerze. Jakiegos wadliwego mialbym Medievala II i dodatek Kingdoms czy może cos powalilem przy instalacji. Dodam, że MII Kingdoms mam zainstalowanego z płytki i nie mam na steamie. Ja ogolnie to jestem mocno zapóźniony w najnowszych odsłonach TW i ostatnia nowosc u mnie do Saga ToB.
Ja ma steamu, mam na półce piękne wydanie płytowe, ale od lat nie używam, ale też powinno być cfg taki jak podałem, możesz zmienić na zero, ale zawsze pamiętaj gdzie zmiany robisz, najlepiej kopię pliku zrobić sobie. Widać, coś jest nie tak z sama grą, a weź odpal medka 2, ale bo kampanię jakiś bez modów i zobacz jak działa, pozmieniał ustawienia gry i graficzne, czy cfg ci się nie uzupełni, jak podałem swój?
Odpalilem jedna z kampanii Kingdoms- tę amerykańską i działa. Samego Medievala II gołego nie mogę odpalić, nie wiem czemu. Probuje z ikonki na pulpicie, ale pojawia sie komunikat : ,,Please login with administrator privileges and try again''. Mozliwe ze to cos z zainstalowaniem. Probowałem zrobic 0 zamiast 1 w tym pliku cofiguration.cfg co jest w modzie, ale idzie cos mi jego zapisanie. Pojawia sie ekran ,,zapisywanie jako i jk daje zapisz to mam : ,,Nie masz uprawnien do zapisywania w tej lokalizaci. W celu uzyskania skontaktuj sie z administratorem.Czy zamiast tego chcesz przeprowadzic zapisywanie w folderze Dokumenty''. Zaczynam myslec, ze moze cos mam z zainstalowaniem medievala II.
Z tą zamiana 0 na 1 juz pliku configuration.cfg w modzie już sobie poradziłem, zobacze jak bedzie. Tylko nie wiem, co z tym odpaleniem zwykłego gołego medievala II, czy jakies zabezpieczenia , czy cos przy instalowaniu.
Nic nowego z wersją płytową na win 10? jak myślę? Jedyne, co ci mogę doradzić, bo nic nie wiem o twoim systemie, ścieżce gdzie zainstalowałeś etc, to zerknięcie do tematu o problemach z wersją płytową. Sugeruję, jak będzie promocja kupić wersję steam. Modyfikacje spokojnie działają na steamie, a jak nie działają, to wina szybciej instalującego, bo większość modów jest poaktualizowana pod steama^^.
Problem z odpaleniem gry
Czy to jeszcze aktualne? Nie wiem
Problem z odpaleniem gry
Cześć, chyba nad tym pomyślę, czyli nad wersja na steam, bo pewnie jest jak wspomniałeś. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Super, że jeszcze ktoś tu jest i działa.