Strona 24 z 25 PierwszyPierwszy ... 1422232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 248

Wątek: 1648 v.2.0 - Dyskusja ogólna i download

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Otrzymał 11 podziękowań w 9 postach
    Cześć. Nie wiem, czy ktos jeszcze gra w tego moda, ale właśnie pogrywam. I mam tutaj taki problem, dochodzę do 59 tury (czy 58) i gra jak wlasnie wchodzi w te ture, to się zawiesza. Kreci sie taka jakby tarcza, nie ma kursora, zeby klikac. Zauwazylem, ze chyba ma to jakis zwiazek z tym, jak koncze poprzednia turę, jak leca u góry te ikony z poszczegolnymi państwami, to przy Hiszpanii widac na mapie kampanii zmiany, że zyskuje ona tereny Francji, mozliwe ze to jakis event.

Administrator*kotołak*archimandryta z Konstantynopola Awatar Eutyches
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Otrzymał 493 podziękowań w 352 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pan Toranaga Zobacz posta
    Cześć. Nie wiem, czy ktos jeszcze gra w tego moda, ale właśnie pogrywam. I mam tutaj taki problem, dochodzę do 59 tury (czy 58) i gra jak wlasnie wchodzi w te ture, to się zawiesza. Kreci sie taka jakby tarcza, nie ma kursora, zeby klikac. Zauwazylem, ze chyba ma to jakis zwiazek z tym, jak koncze poprzednia turę, jak leca u góry te ikony z poszczegolnymi państwami, to przy Hiszpanii widac na mapie kampanii zmiany, że zyskuje ona tereny Francji, mozliwe ze to jakis event.
    Masz autozapis włączony? Czasami przy innych modach wystarczyło go wyłączyć i się mu przy zmianie tury przy dużej ilości eventów nie kiełbasiło.
    "Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Cytat Zamieszczone przez Eutyches Zobacz posta
    Masz autozapis włączony? Czasami przy innych modach wystarczyło go wyłączyć i się mu przy zmianie tury przy dużej ilości eventów nie kiełbasiło.
    Mam ten autozapis włączony. Nie wiem czy można to zmienic jakoś z poziomu gry. Poczytałem o tym jakieś info, że trzeba wejśc do medieval2.preference.cfg i tam zmienić Auto_save = 1 na Auto_save= 0. Wszedłem przez ,,notatnik'' do tego medieval2.preference.cfg i tam mam tylko takie coś :

[video]widescreen=0
    [game]
    allusers=1

I nie ma nic Auto_save = 1

W modzie mam też taki plik configuration.cfg i jak w niego wszedłem też przez notatnik to zauważyłem coś takiego :

[hotseat]
    passwords = 0 ## use individual passwords for players
    turns = 0 ## force separate human faction turns (including diplomacy) in hotseat campaign
    autoresolve_battles = 1 ## force autoresolve for all battles in hotseat campaign
    disable_console = 0 ## disable console in hotseat campaign.
    disable_papal_elections = 1 ## disable voting in papal elections in hotseat campaign (only first valid human faction votes)
    save_prefs = 1 ## force relevant hotseat options to be saved with game.
    save_config = 1 ## save config file in save dir containing information about next players turn
    update_ai_camera = 1 ## enable camera updates during ai turn in hotseat campaign
    validate_diplomacy = 1 ## enable diplomacy validation for incoming propositions
    scroll = 0 ## show start turn scroll in hotseat campaign
    admin_password = password ## specify password for administrator access to the dev console when console disabled. Change 'password' to a suitable password
    autosave = 1 ## autosave hotseat game at start of players turn
    close_after_save = 0 ## close medieval II directly after a hotseat autosave
    gamename = hotseat_gamename ## sub directory name for hotseat save games
    validate_data = 1 ## ensure game data files used in previous save match current campaign data files
    allow_validation_failures = 0 ## prevent game to load if savegame or data validations fail

Czy moze tu zmienic autosave = 1 na 0?

Ogolnie to dziękuję Ci za odzew, bo juz myślałem, ze nikt tu nie działa.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Mam ten autozapis włączony. Nie wiem czy można to zmienic jakoś z poziomu gry. Poczytałem o tym jakieś info, że trzeba wejśc do medieval2.preference.cfg i tam zmienić Auto_save = 1 na Auto_save= 0. Wszedłem przez ,,notatnik'' do tego medieval2.preference.cfg i tam mam tylko takie coś :

[video]widescreen=0
    [game]
    allusers=1

I nie ma nic Auto_save = 1

W modzie mam też taki plik configuration.cfg i jak w niego wszedłem też przez notatnik to zauważyłem coś takiego :

[hotseat]
    passwords = 0 ## use individual passwords for players
    turns = 0 ## force separate human faction turns (including diplomacy) in hotseat campaign
    autoresolve_battles = 1 ## force autoresolve for all battles in hotseat campaign
    disable_console = 0 ## disable console in hotseat campaign.
    disable_papal_elections = 1 ## disable voting in papal elections in hotseat campaign (only first valid human faction votes)
    save_prefs = 1 ## force relevant hotseat options to be saved with game.
    save_config = 1 ## save config file in save dir containing information about next players turn
    update_ai_camera = 1 ## enable camera updates during ai turn in hotseat campaign
    validate_diplomacy = 1 ## enable diplomacy validation for incoming propositions
    scroll = 0 ## show start turn scroll in hotseat campaign
    admin_password = password ## specify password for administrator access to the dev console when console disabled. Change 'password' to a suitable password
    autosave = 1 ## autosave hotseat game at start of players turn
    close_after_save = 0 ## close medieval II directly after a hotseat autosave
    gamename = hotseat_gamename ## sub directory name for hotseat save games
    validate_data = 1 ## ensure game data files used in previous save match current campaign data files
    allow_validation_failures = 0 ## prevent game to load if savegame or data validations fail

Czy moze tu zmienic autosave = 1 na 0?

Ogolnie to dziękuję Ci za odzew, bo juz myślałem, ze nikt tu nie działa.
    Zmień na 0.
    edit: ten config jakiś dziwny twój od medievala, jakiej jest on wielkości? Powinieneś mieć wszystkie parametry gry. Łącznie z autosave
    medieval2.preference.cfg zawartość w spoilerze, możesz spróbować sobie skopiować do swojego, robiąc wcześniej kopie, tego co masz i zobaczyć jak zadziała

Spoiler: 
    [audio]
    enable = 0
    master_vol = 100
    music_vol = 100
    provider = Miles Fast 2D Positional Audio
    sfx_vol = 100
    speech_enable = 1
    speech_vol = 99
    sub_faction_accents = 1

[camera]
    default_in_battle = rts
    move = 78
    restrict = 0
    rotate = 80

[controls]
    campaign_scroll_max_zoom = 30
    campaign_scroll_min_zoom = 30
    keyset = 0

[game]
    advanced_stats_always = 1
    advisor_verbosity = 0
    ai_factions = skip
    allusers = 1
    auto_save = 0
    blind_advisor = 0
    campaign_map_game_speed = 10
    campaign_map_speed_up = 1
    campaign_num_time_play = 35
    chat_msg_duration = 10000
    disable_arrow_markers = 0
    disable_events = 0
    english = 0
    event_cutscenes = 1
    fatigue = 1
    first_time_play = 0
    gamespy_save_passwrd = 1
    label_characters = 1
    label_settlements = 1
    micromanage_all_settlements = 1
    morale = 1
    mute_advisor = 0
    no_campaign_battle_time_limit = 0
    pref_factions_played = 17023237
    tutorial_battle_played = 0
    tutorial_path = norman_prologue/battle_of_hastings
    unit_size = huge
    unlimited_men_on_battlefield = 1
    use_quickchat = 0

[hotseat]
    autoresolve_battles = 0
    disable_console = 0
    disable_papal_elections = 1
    passwords = 0
    save_prefs = 1
    update_ai_camera = 1
    validate_diplomacy = 0

[network]
    use_ip =
    use_port = 27750

[ui]
    SA_cards = hide
    buttons = hide
    full_battle_HUD = 1
    radar = hide
    show_tooltips = 1
    unit_cards = hide

[video]
    anisotropic_level = 0
    anti_alias_mode = off
    antialiasing = 0
    assassination_movies = 1
    autodetect = 0
    battle_resolution = 1920 1080
    bloom = 0
    building_detail = high
    campaign_resolution = 1920 1080
    depth_shadows = 2
    depth_shadows_resolution = 3
    effect_quality = highest
    event_movies = 1
    gamma = 119
    grass_distance = 500
    ground_buffers_per_node = 4
    ground_cover_buffers_per_node = 4
    infiltration_movies = 1
    model_buffers_per_node = 4
    no_background_fmv = 1
    reflection = 1
    sabotage_movies = 1
    shader = 2
    show_banners = 1
    show_package_litter = 1
    skip_mip_levels = 0
    splashes = 1
    sprite_buffers_per_node = 4
    stencil_shadows = 1
    subtitles = 1
    terrain_quality = custom
    texture_filtering = 2
    unit_detail = higher
    vegetation = 1
    vegetation_quality = high
    vsync = 1
    water_buffers_per_node = 4
    widescreen = 1

Forum działa, ale był kolejny atak bydła z moskwy botów i ledwo technicznie zipie, do tego dochodzi to, że seria gry stanęła na Faraonie, a praktycznie na Młotku 3 gdzie miał swoje wejście kilka lat temu.
    Spokojnie można byłoby jak 6 lat temu znowu rozbujać forum, ale przy braku nowości growych tw quasi historycznych, to nie ma szans.
    Jeszcze jedno XD, ludzie przenieśli się na discordy, YT itp media społecznościowe...
    No i ci co jak widać siedzą tutaj od wielu lat, sami mają już niezły pesel, plus wypalenie grą, ja gram będąc dorosłym człowiekiem w momencie debiutu serii od jej początku i TW ma u mnie odwyk. Ufff..Jakby, co pisz, jakby znowu wywalało. Pokombinujemy.
    Aktualnie gram w wolnym czasie w Diablo 4 z dodatkiem, BG 3 z najnowszym paczem i dla relaksu większego w Avon Colony...
    "Gdyby można było skrzyżować człowieka z kotem, poprawiłoby człowieka, ale pogorszyłoby kota" — Mark Twain.

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to zmienić mam 1 na 0 w tym pliku configuaration.cfg. , ktory jest w modzie. Odnoście tego pliku medieval2.preference.cfg , to jestem w szoku, że mam tam tylko te dwie rzeczy, a nie mam tego, co podałeś mi w spoilerze. Jakiegos wadliwego mialbym Medievala II i dodatek Kingdoms czy może cos powalilem przy instalacji. Dodam, że MII Kingdoms mam zainstalowanego z płytki i nie mam na steamie. Ja ogolnie to jestem mocno zapóźniony w najnowszych odsłonach TW i ostatnia nowosc u mnie do Saga ToB.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Jeżeli dobrze zrozumiałem, to zmienić mam 1 na 0 w tym pliku configuaration.cfg. , ktory jest w modzie. Odnoście tego pliku medieval2.preference.cfg , to jestem w szoku, że mam tam tylko te dwie rzeczy, a nie mam tego, co podałeś mi w spoilerze. Jakiegos wadliwego mialbym Medievala II i dodatek Kingdoms czy może cos powalilem przy instalacji. Dodam, że MII Kingdoms mam zainstalowanego z płytki i nie mam na steamie. Ja ogolnie to jestem mocno zapóźniony w najnowszych odsłonach TW i ostatnia nowosc u mnie do Saga ToB.
    Ja ma steamu, mam na półce piękne wydanie płytowe, ale od lat nie używam, ale też powinno być cfg taki jak podałem, możesz zmienić na zero, ale zawsze pamiętaj gdzie zmiany robisz, najlepiej kopię pliku zrobić sobie. Widać, coś jest nie tak z sama grą, a weź odpal medka 2, ale bo kampanię jakiś bez modów i zobacz jak działa, pozmieniał ustawienia gry i graficzne, czy cfg ci się nie uzupełni, jak podałem swój?

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Odpalilem jedna z kampanii Kingdoms- tę amerykańską i działa. Samego Medievala II gołego nie mogę odpalić, nie wiem czemu. Probuje z ikonki na pulpicie, ale pojawia sie komunikat : ,,Please login with administrator privileges and try again''. Mozliwe ze to cos z zainstalowaniem. Probowałem zrobic 0 zamiast 1 w tym pliku cofiguration.cfg co jest w modzie, ale idzie cos mi jego zapisanie. Pojawia sie ekran ,,zapisywanie jako i jk daje zapisz to mam : ,,Nie masz uprawnien do zapisywania w tej lokalizaci. W celu uzyskania skontaktuj sie z administratorem.Czy zamiast tego chcesz przeprowadzic zapisywanie w folderze Dokumenty''. Zaczynam myslec, ze moze cos mam z zainstalowaniem medievala II.

Z tą zamiana 0 na 1 juz pliku configuration.cfg w modzie już sobie poradziłem, zobacze jak bedzie. Tylko nie wiem, co z tym odpaleniem zwykłego gołego medievala II, czy jakies zabezpieczenia , czy cos przy instalowaniu.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Odpalilem jedna z kampanii Kingdoms- tę amerykańską i działa. Samego Medievala II gołego nie mogę odpalić, nie wiem czemu. Probuje z ikonki na pulpicie, ale pojawia sie komunikat : ,,Please login with administrator privileges and try again''. Mozliwe ze to cos z zainstalowaniem. Probowałem zrobic 0 zamiast 1 w tym pliku cofiguration.cfg co jest w modzie, ale idzie cos mi jego zapisanie. Pojawia sie ekran ,,zapisywanie jako i jk daje zapisz to mam : ,,Nie masz uprawnien do zapisywania w tej lokalizaci. W celu uzyskania skontaktuj sie z administratorem.Czy zamiast tego chcesz przeprowadzic zapisywanie w folderze Dokumenty''. Zaczynam myslec, ze moze cos mam z zainstalowaniem medievala II.

Z tą zamiana 0 na 1 juz pliku configuration.cfg w modzie już sobie poradziłem, zobacze jak bedzie. Tylko nie wiem, co z tym odpaleniem zwykłego gołego medievala II, czy jakies zabezpieczenia , czy cos przy instalowaniu.
    Nic nowego z wersją płytową na win 10? jak myślę? Jedyne, co ci mogę doradzić, bo nic nie wiem o twoim systemie, ścieżce gdzie zainstalowałeś etc, to zerknięcie do tematu o problemach z wersją płytową. Sugeruję, jak będzie promocja kupić wersję steam. Modyfikacje spokojnie działają na steamie, a jak nie działają, to wina szybciej instalującego, bo większość modów jest poaktualizowana pod steama^^.
    Problem z odpaleniem gry

Czy to jeszcze aktualne? Nie wiem
    Problem z odpaleniem gry
    Cytat Zamieszczone przez NiemiłosiernySamarytanin Zobacz posta
    Jeśli masz płyty to wystarczy na Steam wprowadzić kod z owej wersji. Steam go zaakceptuje na 100%, a Ty zaoszczędzisz kasę, ot taki uśmiech od CA dla fanów starego medka A i starcza wprowadzenie samego kodu medka, Kingdomsy pobierze Ci z automatu jako FLC.
    Ostatnio edytowane przez Eutyches ; 21-04-2025 o 11:02

Cześnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    12
    Cześć, chyba nad tym pomyślę, czyli nad wersja na steam, bo pewnie jest jak wspomniałeś. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Super, że jeszcze ktoś tu jest i działa.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    553
    Cześć, chyba nad tym pomyślę, czyli nad wersja na steam, bo pewnie jest jak wspomniałeś. Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pomoc. Super, że jeszcze ktoś tu jest i działa.
    Nie dziękuj^^. Jestem kotołakiem

Strona 24 z 25 PierwszyPierwszy ... 1422232425 OstatniOstatni