Re: Co aktualnie czytacie?
Czytam właśnie książkę Marka Rogowicza (czyli forumowego romanaróżyńskiego)"Bitwa pod Zbarażem 1649" i nie pozostaje nic innego jak tylko polecić ją zainteresowanym XVIIw wojskowością RON, gratulacje świetna praca !! W ogóle polecam książki wydawane przez wydawnictwo NapoleonV, sporo arcyciekawych i kultowych już tytułów jak np "Przeobrażenia wojny" "Studium nad bitwą" "Cesarskie bagnety".......
http://napoleonv.pl/index/
Cytat:
Czytam właśnie książkę Marka Rogowicza (czyli forumowego romanaróżyńskiego)"Bitwa pod Zbarażem 1649" i nie pozostaje nic innego jak tylko polecić ją zainteresowanym XVIIw wojskowością RON, gratulacje świetna praca !!
Nie pozostaje mi zatem nic innego jak pisać następne prace w tej tematyce-obecnie na tapecie artykuł o bitwie pod Starym Konstantynowem 1648 (gdzieś w 1/3 zrobiony)
Do pracy o oblężeniu Zbaraża zakradło się jednak nieco błędów-głównie literówek
Poniżej errata:
http://www.historycy.org/index.php?act= ... t&id=17823
Chętnie zapoznam się także z uwagami krytycznymi
Herion. Wojny Mameluków polecam, tą o najemnikach odradzam.
Z okazji ostatniego egzaminu (i coś czuję, że zaliczonego) kupiłem sobie Moskwę 1941 -R.Braithwaite'a, wersja limitowana za 30zł, wydawnictwa znak. Polecam zajrzeć do empików i skorzystać, dobre i grube książki w przystępnej cenie (wcześniej już Berlin i D-DAY Beevora złapałem, szkoda że Hiszpanii nie było :( ).
A przed egzaminem naukę umiliłem sobie jednym z klasyków - stary, dobry Jasienica i Polska Jagiellonów :)
PS:A już wieczorem na warsztat biorę pierwszą książkę z 13 (już chyba :D), które kupiłem sobie w czasie semestru na wakacje :D. Idąć chronologicznie - Kanny Sikorskiego.
Jako, że sesja dobiega końca czytam sobie właśnie Albuere 1811- Tomasza Rogackiego. Zamówiłem jeszcze Armie Wellingtona 1809-18014, ale coś nie dochodzi :D
No kurcze, zazdroszczę, akurat o Hiszpanii z epoki napoleońskiej wiem najmniej.
Szczególnie zaciekawiła mnie jedna książka z NapoleonV o działaniach Sucheta (choć na razie z kupowaniem raczej się wstrzymam).
Mnie też zaciekawiła książka "Napoleon i Wellington. Długi pojedynek" , ale stwierdziłem, że zbyt wiele ostatnio pieniędzy wydaje i może to poczekać :D
Heh, widziałem w empiku, też mnie zaciekawiła, choć nie lubię mody na porównywanie tych dwóch wodzów (o tyle dobrze, że z tego co pamiętam autor na wstępie zaznacza, że porównać się ich w gruncie rzeczy nie da :D )
Z napoleońskich na te wakacje ruszam tylko HBeki: Samosierra, Wagram i Waterlo.
Tajemnica gwiazdkowego puddingu - to zbiór 6 opowiadań wybranych przez samą Agatę Christie, w których występuje dwoje jej najlepszych detektywów: Herkules Poirot i Jane Marple. Każde z tej trójki ma tu swoje faworyty: "Zagadka hiszpańskiej skrzyni" jest ulubioną sprawą Poirota, "Szaleństwo Greenshawa" przyprawia o rumieniec dumy pannę Marple, natomiast sama autorka miała słabość do opowiadania tytułowego. A dla czytelników każda z opisanych spraw będzie pasjonującą lekturą.
Zacząłem czytać książki Stephena Kinga; mam już za sobą "Joyland" a aktualnie czytam "Chudszy". Żałuje, że tak późno zainteresowałem się jego powieściami.