Re: Co aktualnie czytacie?
Paweł Jasienica - Srebrny Wiek
Wzięło mnie coś na Jasienicę, oj wzięło...wchodzi jak nigdy dotąd, szkoda, że w mojej kolekcji brakuje Dziejów Agonii, dawno nie czytałem :(
Następne w kolejce - Rozważania o Wojnie Domowej powyżeszego autora, lub biografia Gucia Adolfa Anusika. Obie pozycje polecam.
Kolejna książka Stephena Kinga - "Komórka" oraz "Polesie 1939", Wojciecha Włodarkiewicza.
W ramach 12 godzinnej podróży do Warszawy i z powrotem w ciągu 2 dni, przeczytałem m.in. "Igrzyska Śmierci" (I tom) od Suzanne Collins, do książki mnie zmotywował film i muszę przyznać że książka jest znacznie lepsza ;) Ale z drugiej strony dobrze że najpierw obejrzałem film bo gdybym najpierw przeczytał książkę to raczej nie miałbym takiej przyjemności z oglądania ;)
Kolejna książka z serii Historyczne Bitwy od Bellony: "Przedmoście Rumuńskie 1939" Wojciecha Włodarkiewicza.
Na chwilę obecną jestem w trakcie czytania 1001 Bitew, które zmieniły historię świata. Taki mini przewodnik po najważniejszych bitwach w historii.
Ja wczoraj skończyłem książkę o tej samej tematyce i podobnym tytule "50 bitew, które zmieniły historię świata" pewnego amerykańskiego korespondenta wojennego. W połowie i pod koniec książki natrafiłem i na polskie akcenty: Bitwa Warszawska, Odsiecz Wiednia i Grunwald.
Chodzi o Williama Weir'a?
Od tego autora polecam "50 broni, które zmieniły sposób prowadzenia wojen", również książka o podobnym stylu ;)
A ja właśnie czytam "Grunwald 1410" Andrzeja Nadolskiego.
Cytat:
Zamieszczone przez McAbra
Chodzi o Williama Weir'a?
Od tego autora polecam "50 broni, które zmieniły sposób prowadzenia wojen", również książka o podobnym stylu ;)
O właśnie. Dzięki. Pomyślę, może zastanę.