MI się nie podoba ten brak listy przypomnień. Za to te pasku sił, jak najbardziej na plus.
Wersja do druku
MI się nie podoba ten brak listy przypomnień. Za to te pasku sił, jak najbardziej na plus.
A ja chcę Ogry :(
Ogry dopiero w trójce. Do dwójki TK dojdą i może Tilea, Arabia. Mam nadzieję, że również Kislev do jedynki dorzucą w ramach wsparcia przed W3.
Oglądaliście filmiki ze Skavenami w roli głównej ?
https://www.youtube.com/watch?v=FAeioa7-5no - wkurza Mnie to że bitwa bez interfejsu, więc tylko przewijałem fragmenty.
Jest też gameplay z Kampanii. https://www.youtube.com/watch?v=Lr-bL1qeSqQ
Widzę, że nie wszyscy zaglądają do tematu z materiałami z Warha, więc dorzucam tu film :P
Kurde, to wygląda wizualnie zarówno mapa i UI jak Rome 2 (czyli w moim mniemaniu źle)...
Nie podoba mi się to jak rozwiązują skavenów...Mieli być liczni ale tylko jednostki core. Co będzie z maszynami Skavenów ? Przecież one są śmiertelnie groźne zarówno dla użytkowników jak i przeciwników. Jak tego nie zaimplementują to będzie lipa w sumie, bo Szczury będą OP.
I bez argumentów w stylu że to się zmieni, bo wiadomo że premiera jest we wrześniu, więc za wiele to się nie zmieni. Chciałbym potwierdzenie czy maszyny skavenów będą działać tak jak Krasnoludów czy Ludzi, bo jeśli tak to cóż, szkoda.
Interfejs jest na plus, mapa jak mapa mnie to szczególnie nie interesuje. Nowe mapy na których prowadzi się bitwy wyglądają dużo lepiej. Widać lepszy budżet dwójki gołym okiem, aż Mnie korci by zobaczyć jak połączą mapę. Co się zmieni wtedy w kampaniach starych ras.
A kto powiedział, że to się zmieni akurat do premiery? Przecież i tak będą to poprawiać po premierze :P
Co do połączenia mapy to nim to zrobią to niech poprawią tą w dwójce - bo nijak ma się do oryginalnej z lore Warhammera. Ulthuan za duży, Południowe Ziemie niepełne, na dodatek wyciągnięte z 4 liter "państwa" Bretki, brak TK, a na dodatek spartaczony wygląd Sartosy na mapie i Lustrii. Sorry - to wymaga zmian, jeśli zamierzają połączyć mapy.
Tym bardziej nadal liczę na zmiany w kwestii nowych jednostek do NW i OW. Obie części i tak mają braki, które winny być łatane jak najszybciej, bez olewania czegokolwiek.
EDIT:
15:20
Cel Skavenów to unicestwienie 6 grywalnych frakcji, przejęcie 50 prowincji.
A może to właśnie zrobią w połączeniu, że poprawią mapę, bo wiem że jest bardzo słaba. Może bali się że jak zrobią Ulthuan za mały to gracz szybko się tam znudzi, nie wiem co kieruje CA. Myślę że ostateczna ocena mapy musi poczekać do wielkiego połączenia. Chyba że oni mapę będą modernizować gdy dodadzą TK i wtedy poprawią te ziemie na których ich umieszczą.
Swoją drogą skąd decyzje o takim wyglądzie mapy? Chyba budżet nie wymusił na tym cięć?
Kilka postów wyżej wspominałeś jakie DLC dostaniemy, osobiście liczę na TK jako pierwsze, Araby jak FCL jeśli w ogóle, i Tilea płatna. A Kislev by siadł jako darmowa rasa dla zamawiających trojkę i reszta ładnie się uzupełni.
A myślisz że dostaniemy nowe rody wampirów > ? Bardziej rozbudowane ?
W sprawie decyzji na wygląd mapy to głównie kwestia ugrywalnienia tutaj. Oby to przy połączeniu zmienili.
Co do TK - raczej będzie pierwsze. Tilea i Arabia to wymóg robienia ras od zera, więc pewnie będą żądali hajsu, to samo z Kislevem.
Co do nowych rodów Wampirów no to ja liczę na Lordów Nekrarchów (z Zachariaszem w roli LL lub Melkhiorem), Krwawe Smoki z Luthorem Harkonem lub Walachem Harkonem i Lahmie z Neferatą, jakby wycięli w Karak Ungor dziurę na nową osadę/prowkę. To samo z Skavenblight i Piekielną Otchłanią.
PS. Pamiętaj, że to pierwsze z 2 połączeń, drugie polega na dodaniu do tego W3, czyli prawdopodobnie Demonów, Znaków Chaosu, Krasnoludów Chaosu i Ogrów.
Czy ja dobrze widziałem?
Szczur wprowadzał i opowiadał co się dzieje. Nie było tego starego dziada, którego gęba irytuje mnie zawsze gdy się pojawiała.
1. Jest chyba dodany bohater/lord do garnizonu: 1:26 tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=zOhaQX4C6yg
2. W filmie Temera podczas ładowania bitwy widać natomiast notatkę o mechanice Mrocznych Elfów - pozyskują oni niewolników w bitwach, którzy mają wpływ na ich ekonomie.
3. Bardzo mnie cieszy powrót lojalności - szczególnie przy skavenach podkreśla ona specyfikę tej rasy. Mam nadzieję, że wprowadzą ją przynajmniej również przy orkach, zwierzoludziach i imperium. Super, jeżeli będzie przeszczepiona u wszystkich.
4. Nie spostrzegłem możliwości budowania okrętów. Liczyłem na rozwiązanie rodem z Rome 1 - automatyczne rozstrzygnięcia (pamiętam, że na bitwy morskie nie ma TW licencji). Szkoda.
5. Ogólnie wygląda na to (też patrząc po Norsce), że twórcy zaczęli poświęcać więcej uwagi tworzonym frakcjom. Podstawowe rasy ze starego świata wypadają dosyć biednie - może ich poprawią (łączenie map i tak wymaga zmiany u nich, choćby w technologii części z nich). Oczywiście, zobaczymy na ile wskazane wrażenie utrzyma się po premierze - czy wszystkie te mechaniki fajnie się spinają ;)
Spośród materiałów promocyjnych i trailerów Warhammera II Skaveni prezentują się najlepiej. I tak nie zamierzałem kupować gry w dniu premiery, bo mam obecnie nieco problemów z kasą, choć gdybym miał to zrobić, to na premierę zacząłbym się zagrywać szczurkami. Klimat po prostu wylewa się z ekranu monitora... Elfy niestety nie mają tego "czegoś"
Święte słowa.
Wątpię aby Imperium doczekało się czegoś na kształt mechaniki "Holy Roman Empire" z serii Europa Universalis, raczej ograniczy się to do ewentów typu: "jeden elektor obraził drugiego i Karl Franz ma rozstrzygnąć spór"; ale i tak zmiany będą cieszyć - a przy okazji może dadzą Borysa w pakiecie z kultem Ulrya i uzupełnią braki w jednostkach, o których parę razy wspominał Arroyo. Jako, że wchodzą Skaveny, to Imperium może dostanie z tej okazji budynek gildii szczurołapów :D
Zielonoskórzy też zasługują na dopieszczenie - przydałby się dodatkowe losowe zdarzenia, takie aby jeszcze lepiej uwidocznić temperamencik Orków
Nurtuje mnie jedna kwestia, która zapewne zostanie rozstrzygnięta po premierze połączonej mapy: jak daleko Krasnoludy będą mogły podbijać ziemie na południu? Czy zasięg ich ekspansji zostanie ograniczony do terenów górskich czy też może będą mogli podbijać całe południe, wyłączywszy pewne obszary jak Nehekhara (mam tu na myśli pełnoprawne osady, a nie posterunki jak u Leśnych elfów).
Trzecia minuta filmu, do którego zamieściłem link. W Nowym Świecie system osiedlania ma wyglądać inaczej rasa ma "odpowiadający" im klimat i kary za osiedlanie się w miejscach, w których ich nie powinno być. Kary, jak widać, dosyć srogie.
Domyślam się, że po połączeniu map frakcje ze Starego Świata przejmą ten system (skoro i tak dla ich przedstawicieli w Nowym Świecie trzeba go zrobić). Chyba to dobrze - chcesz trochę na siłę kolonizować góry wampirami, to proszę bardzo. Trzymasz się lore, też nie ma problemu.
Edit:
Zanim zostanę poprawiony - tak, pamietam, że Wampirom zdarzało się zajmować twierdze krasnoludów. Srebrna Iglica czy coś tam. Upraszczałem ;)
W 2 i na połączonej mapie podbijasz co chcesz, ale za to że elfem podbijasz osadę na pustyni złych ziem będą kary.
Ja oglądałem filmik gdzie komentował łysy w okularach od CA (tak mi się wydaje ze słuchu, bo pokazana była tylko gra) i jest źle z SI. Szczurki zaatakowały armie elfów. Jednostkowo równo, ale szczurki to podstawowe jednostki tylko i 3 trebusze. I co robią elfy w tej sytuacji??
Oczywiście stoją i pozwalają się wyrzynać tym trebuszom. Prowadzący się ruszył po 2-3 salwach bo trochę głupio tak lać te elfy. Za to za minutę komentatorzy chwalą si za to że próbuje używać strzelców.
Znaczy gdzieś w między czasie przyzwał szczurki w środku elfiej armii, która rzuciła wszystka na te szczurki i zbiła się w taką fajną gęstą masę.
Czyli zapowiada się że nawet miedziak nie poszedł na douczanie sztucznej inteligencji.
A tu bitwa Mrocznych Elfów. A przy okazji 3:28 - Mroczna Magia.
EDIT: Zianie ogniem ograniczyli na ilość... moim zdaniem nie tak winno być ograniczone. Ilościowo nie powinno mieć limitu, tylko w kwestii oczekiwania na kolejny pocisk... Poza tym zastanawia mnie ten fioletowy pasek obok szans na zwycięstwo.
A ja mam pytanie.
Osady miały mieć więcej miejsc na budynki, ale na filmiku tylku duże miasta mają 8 slotów, a małe tylko 3.
A pamiętam zapowiedzi że miało być 8 dla dużych (10 dla super znanych takich jak stolica imperium) i 6 dla małych. Tylko tyczyło to się chyba tylko połączonej mapy.
- - - - - - - - -
Jednak nie poprawili mechaniki przyzywania i jednostki parują z czasem.
- - - - - - - - -
Jak na razie szczurkowa mechanika z jedzeniem podoba mi się niesamowicie. Możliwość od razu podniesienia poziomu osady, łoł.
Mogli by dorzucić ze dwa zdania o tym jak działa lojalność (w poprzednich tw nie bardzo ją lubiłem, ale dla szczurów to w zasadzie obowiązkowa mechanika).
- - - - - - - -
Sam LL jakoś mi się nie spodobał. Dodatkowo nie podobają mi się takie długie paski umiejętności, znaczy żeby ulepszyć ostatnią zdolność to trzeba władować masę punktów po drodze.
Jestem zawiedziony też trochę jednostkami. Przecież podstawa armii szczurków to miały przypominać gobliny: czyli być liczne ale słabe. A tu na filmiku były normalne oddziały.
Za to trebusz ekstra.
No to czekamy teraz na filmiki z kampanii - nie ukrywam, że zależy mi na gameplayu Jaszczuroludzi.
EDIT: Teraz odniosę się do paru zarzutów:
Cytat:
Osady miały mieć więcej miejsc na budynki, ale na filmiku tylku duże miasta mają 8 slotów, a małe tylko 3.
A pamiętam zapowiedzi że miało być 8 dla dużych (10 dla super znanych takich jak stolica imperium) i 6 dla małych. Tylko tyczyło to się chyba tylko połączonej mapy.
Prawdopodobnie to będzie obowiązywać wobec właśnie połączonej mapy. Z drugiej strony to pewnie jest też dla Lothern, Naggarond czy Hexoatl (tego nie wiem, trzeba czekać na gameplaye kampanii).
Cytat:
Jednak nie poprawili mechaniki przyzywania i jednostki parują z czasem.
Co do tego to parowanie jednostek winno działać jedynie u wampirów i przy przyzywaniu istot Chaosu, jeśli nie są to bitwy na terenie spaczonym przez Chaos. Tak o ile to rozumiem to nie rozumiem, dlaczego to przy Skavenach też działa. W ogóle u Skavenów nie powinni przypadkiem wychodzić Niewolnicy, a nie Klanbracia?
Cytat:
Mogli by dorzucić ze dwa zdania o tym jak działa lojalność (w poprzednich tw nie bardzo ją lubiłem, ale dla szczurów to w zasadzie obowiązkowa mechanika).
Kwestia lojalności winna działać też u DE, bo często i tam też się potrafią gryźć między sobą.
Cytat:
Sam LL jakoś mi się nie spodobał. Dodatkowo nie podobają mi się takie długie paski umiejętności, znaczy żeby ulepszyć ostatnią zdolność to trzeba władować masę punktów po drodze.
Z tym już raczej trzeba się pogodzić, mnie się to akurat podoba, choć mogliby dać większy limit poziomów doświadczenia, podobnie jak Obsidian w Fallout New Vegas (co DLC to +5 poziomów było tam) - w tym wypadku o 15 lvl'i + by było ok. Co do Queeka to alternatywą jest Lord Skrolk z Klanu Pestilens.
Cytat:
Jestem zawiedziony też trochę jednostkami. Przecież podstawa armii szczurków to miały przypominać gobliny: czyli być liczne ale słabe. A tu na filmiku były normalne oddziały.
Za to trebusz ekstra.
Ależ jest, masz mnóstwo wariantów klanbraci i szczurzych niewolników. Dolicz potem mocnych Szturmoszczurów, Posłańców Nocy oraz Rynsztokowców. I tak walka z nimi to walka z niewylewająca się falą szczurów, podobnie jak przy bojach z Goblinami.
Co do ilości slotów w małej prowincji to trójeczka nie bardzo mi się podoba bo 1 slot to mury, więc realnie zostaną tylko 2. A jeśli osada będzie miała port to tylko 1.
Nie podoba mi się to też dla tego bo mniejsze osady będą miały wtedy dużo mniejsze znaczenie.
- - - - - - - - - -
Ja i tak raczej na bank będę używać modów zwiększających liczbę punktów umiejętności.
- - - - - - - - - -
W sumie mogliby już pokazać pełen roster szczurków.
- - - - - - - - - -
Przydałoby się by już powoli zaczynali pokazywać te game playe z innych ras z nastawieniem na mechanikę.
Coraz bardziej wydaje mi się że HE zostaną Imperium młoty2. Czyli taką rasą zrobioną na minimów, napisałbym na odwal się.
Co do rosterów to u Skavenów już pokazano na jednym z materiałów z kampanii, co wypisałem go poniekąd w temacie "Gra Skavenami". Dorobię go potem na broń.
Co do HE to nie do końca. HE mają sporo braków, ale od DE wcale lepsi nie są. Na razie najlepiej dopracowaną rasą są Jaszczuroludzie. Ba, Skaveni też mają sporo braków przy kwestii unikatowych jednostek dla klanów Skryre i Moulder, czyli kolejnych wynalazków jak Moździerz Morowego Wiatru, czy Jezzaile (Skaveni z bronią palną), czy choćby zmutowanych istot jak Rój Szczurów, czy Wielkie Szczury. Kwestia filmów z HE, DE i Jaszczurek pewnie będą w ciągu miesiąca owego ujawniać. W ogóle jedno jest zabawne - Szczuroludzie i Jaszczuroludzie mają w Lordach Czarodziei, a Imperium, HE, DE, WE, Orkowie nie (u Orków nie licząc Wielkiego Szamana Goblinów, bo innych postaci też są ważne).
Z tymi wysokimi elfami to chodziło mi o mechanikę. Że będą najmniej wymagającą mechanicznie rasą w młocie2. Tak jak imperium.
Paradoksalnie filmiki zwiększyły moją chęć zagrania wysokimi elfami. Ponieważ pokazali parę wysp, a ja w TW mam słabość do wysp i lubię takie zajmować :)
- - - - - - - - - -
Mój ulubiony filmikowy spec od Młota nie zawodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=ynuTES55PYs
LL wcale nie będzie taki sobie. Bardzo fajne bufy za obniżoną lojalność zwykłych lordów.
Szczurki miała te porządne jednostki na start do rekrutacji dzięki specjalnemu budynkowi.
Szczurki ponoć mają nie mieć problemów z kasą, nawet pomimo wystawienia wielu armii, to co ma ich stopować to żywność.
Mówi on stosunkowo dużo o rytuale.
https://www.totalwar.com/blog/skaven-army-roster/ No i mamy roster Skavenów.
Nie wiem czy oglądaliście filmik z postu #2586 opublikowany przez Ituriela, ale jest tam dość ciekawa informacja na temat połączonej mapy (od 17:26). O ile dobrze zrozumiałem to połączona mapa którą pokazywała CA autorowi na jakiejś prezentacji wygląda dokładnie tak http://i.imgur.com/MQGmq81.jpg Wychodzi na to że utną dość spore kawałki na południu :/
Jakby nie patrzeć to ten lord szczurków z dołu to ten który miał być w Karak Osiem Szczytów, tylko nie załapałem że to on.
Bardzo możliwe że zmienią liczbę regionów, znaczy te liczbę która była ucięta zostanie zagęszczona mapa która została.
Ale do tego trzeba poczekać 2-3 miesiące.
Trochę mapka pod Beginning of the End Times. Kwestia jest taka, że to był początkowy pomysł graczy. Po tym, co jednak ukazali, będzie to wyglądać inaczej, a nie tak, jak na tej mapie.
Wybacz że pytam, ale skąd u Ciebie wiedza na temat tego co jak ma wyglądać po połączeniu? ;)
Choćby z tego, że na bieżąco przyglądam się sprawie i oceniam, jak najlogiczniej ma to wyglądać. Poza tym po wydaniu mapy z dwójki to już wiadomo, że obie opcje, jakie dał Ituriel, są na starcie do odrzucenia. Przede wszystkim:
-Mapa z dwójki jest na potrzeby fabuły tego dodatku.
-Wynika z pierwszego podpunktu argument drugi, że to wszystko ulegnie zmianie np. Sartosa, Albion, wielkość Ulthuanu, kształt Lustrii, Południowych Ziem, rasy w PZ itd.
No tak, tylko że człowiek który opublikował to wideo w dniu wczorajszym twierdzi, że był na oficjalnym pokazie CA. I CA zaprezentowała na tym pokazie dokładnie taką mapę jaką wskazuje ten nieszczęsny obrazek. Nie wiem czy będzie więcej czy mniej prowincji chodzi tylko o zakres.
A mapa pochodzi z tego przecieku o którym było dość głośno jakiś czas temu
http://totalwars.ru/index.php/total-...ack-plans.html
Nadal mnie to nie przekonuje, a poza tym nijak się to ma do tego, co już CA dała tj. mapę z dwójki. Nie wytną jej terenów ot tak, tylko to połączą. Tym bardziej, że ten przeciek jest już na pewno nieaktualny. Np. Skaveni - nieaktualne, Chaos Dwarfy i Ogry to materiał na W3, tak samo jak Demony i podział na bogów Chaosu. Także i tym samym mapka zostaje odrzucona.
Na co Stormvermin miecz i tarcza ? Przecież to im niepotrzebne, to piechota z włóczniami\halabardami...
Oczywiście wycieli Szczury z bronią palną.
Po co dodają inną broń do Stormvermin skoro roster Skavenów jest tak duży i unikalny. Wybiórczość CA i hipokryzja nie zna granic.
Swoją drogą wiele osób jest zirytowanych jak źle traktują Wysoki Elfy, coś Mi to przypomina.
Posłuchaj tego. Tutaj facet potwierdza to że mapa na południu zostanie ucięta i że jeden z LL przez to zmieni pozycję startową na połączonej mapie. Nie mam jeszcze filmiku z oryginalną dyskusją CA, ale zaraz poszukam
https://www.youtube.com/watch?v=4Z5tmrpb8Uo
I poczytaj trochę komentarzy pod tym pierwszym filmikiem. Część osób potwierdza to że od momentu kiedy wspominali o połączonej mapie była mowa o ucięciu południa. Zresztą komentarza nie są zbyt przychylne dla CA.
Jezzaile to jedyny z wielkich braków, bo reszta może znaleźć się w połączonej kampanii.
Co do Szturmoszczurów to się to zgadza. Masz podział na mieczników z tarczami oraz na halabardników. Polecam zerknąć do 7 edycji AB Skavenów.
Rynsztunek:
-broń ręczna
-ciężka zbroja
-halabarda
Dodatkowy rynsztunek:
-tarcze
Nazgool, właśnie słucham i mi to akurat nie pasuje za bardzo. Byłoby to głupie, gdyby mieli wycinać połowę terenu, tym bardziej, że połowa tego terenu jest opisana przez lore i to dość dobrze. Poza tym przecież Warhammer II ma być w formie puzzle do TW: Warhammer I. Więc to połączenie z drobnymi zmianami, a nie wycięciami. Także nadal mnie to nie przekonuje.
Znalazłem oryginalny film gdzie gostek z CA o tym mówi. Film zaczyna się od pytań o połączoną mapę i jest tam potwierdzenie że Stary Świat zostanie taki jaki jest w W1, Świat z W2 zostanie przekształcony/obrócony i dopasowany do W1 i niektóre regiony z południa i zachodu zostaną ucięte. Ok 4:30 mówi o ucięciu. Ok 6:15 mówi o zmianie pozycji jednego z LL
https://www.youtube.com/watch?v=bKrpzmK2Erc