Re: Co aktualnie czytacie?
Tomasz Bochun - Moskwa 1612
Co ciekawe nie HB, tylko jakieś inne wydawnictwo, w Saturnie za 19 zł znalazłem.
Sama książka dobra, choć chyba jednak za dużo wstawek źródłowych, miałem wrażenie, że praktycznie połowa książki to fragmenty listów/wspomnień/pamiętników uczestników zdarzeń.
A ja wchłaniam Kawalerię Pancerną w PSZ 1940-1945 organizacja i struktury Zbigniewa Lalaka.
"Monte Cassino 1944" Zbigniew Wawer
Co do "Pamiętnika Czerwonego Barona", książkę bardzo szybko się czyta. Napisana jest bardzo prostym językiem. Wszystko jest opisane bardzo powierzchownie, ale czego wymagać od pamiętnika :) Mi akurat przypadłą do gustu, ale może to być spowodowane tym, że fascynuję się postacią Manfreda von Richthofena. Polecam pasjonatom pierwszej wojny światowej, jak i wyżej wymienioną postacią :)
Cytat:
Zamieszczone przez Salvo
Tomasz Bochun - Moskwa 1612
Co ciekawe nie HB, tylko jakieś inne wydawnictwo, w Saturnie za 19 zł znalazłem.
Sama książka dobra, choć chyba jednak za dużo wstawek źródłowych, miałem wrażenie, że praktycznie połowa książki to fragmenty listów/wspomnień/pamiętników uczestników zdarzeń.
Miałem identyczne odczucia, gdy czytałem Moskwę 1612 :)
Właśnie obaliłem książkę Pan Nowogród Wielki Stefana Bratkowskiego. Świetnie napisana - powieściowym językiem - historia słowiańszczyzny wschodniej. Mnóstwo ciekawostek. Choćby skąd ta nazwa: Nowogród? Nowy Gród... Nowy w stosunku do czego? Co było przed nim?... Dobrze opisane podróże Wikingów (Waregów) na tych obszarach. Przedstawienie szlaków "Od Waregów do Greków i mniej znanego (chociaż bogatszego) "Od Waregów do Persów" Początki Kijowa (zaczęło się od kuźni na wzgórzu...) Dla fanów wczesnego średniowiecza polecam.
http://ksiazki.wp.pl/bid,6928,tytul,Pan ... iazka.html
Wiktor Noczkin - Ślepa plama
Kolejna książka w uniwersum STALKERa.
Dopiero zaczynam więc jeszcze nic Wam nie napiszę. Mam nadzieję, że będzie taka fajna jak Ołowiany Świt.
Z racji obecnych wydarzeń na Wschodzie, ponownie przeczytałem dzieło Szpotańskiego. Dalej aktualne :) .
http://literat.ug.edu.pl/szpot/caryca.htm
Moim ulubionym fragmentem jest:
"...Bo nie rozumie prosty lud
nigdy potężnej duszy władcy.
Dlatego musi świszczeć knut
i muszą dręczyć go oprawcy
Gdy car prorocze ma widzenia,
zawsze je spłyci cham i łyk,
dlatego muszą być więzienia,
zsyłka i łagier, kat i stryk..."
Dokańczam, jakiś czas temu zaczętą książkę o tytule - "Piter" Szymuna Wroczka.
Co o niej mogę powiedzieć po przeczytaniu połowy? Tylko tyle, że spodziewałem się czegoś na miarę Metro 2033.Akcja w niej jest powolna, co chyba właśnie to, mnie najbardziej zniechęciło, to dalszego czytania. Sama w sobie nie jest zła, jednak brakuję jej tego, czym Metro 2033 mnie zdobyło. Również do Metra 2034 jestem nastawiony sceptycznie, ale to dlatego, że bardzo trudno dorównać do bestselleru Glukhovskiego. Mimo tego, dla fanów uniwersum Metro 2033 jest to pozycja obowiązkowa ;)
Ostatnio:
-"Broń pancerna w PSZ 1939-1945 Organizacja i Struktury" Zbigniewa Lalaka. Jak ktoś w temacie, to wie jakie to cacko ;) .
-"Aleksandria 1365" Łukasza Burkiewicza. Słabo u mnie z wiedzą o czternastowiecznych próbach podtrzymania idei krucjat, więc przeczytałem jednym tchem.
-"Cambrai 1917" Krzysztofa Plewako. Właśnie kończę. W porównaniu z II WŚ wielka wojna jest słabo reprezentowana w księgarniach, więc cieszy ta pozycja z HB.
Aktualnie przerabiam:
"Rzymska sztuka wojenna" - Jonathan P. Roth
"Rzymska Armia - Legiony, Wojny, Kampanie" - Nigel Rodgers
Obie te pozycje pożyczyłem od kolegi.
Ja aktualnie czytam "Ambasadora" Grahama McNeilla. Ponoć książka jest wg części osób słaba, mimo bijącego klimatu Warhammera. Jednakże muszę w końcu coś poczytać, co nie jest lekturą szkolną :P Oczywiście mam to w wersji ebook.
http://cdn3.asteroid.pl/c14/a.swista...10033_1024.jpg