Re: Co aktualnie czytacie?
Ja sugeruję zmianę topicu na "Co czytasz jak nie katujesz się pozycjami obowiązkowymi z kanonu lektur szkolnych", bo widzę, że te są dość poczytne wśród forumowiczów piszących tutaj. Taka jest moja - poszukiwacza dobrej rekomendacji - (a pewnie również i innych) reakcja na to co tu znajduję.
Żeby nie było, że spamuję:
"Potworny regiment" - Terry Pratchett
Cytat:
Zamieszczone przez Gaal Anonim
Ja sugeruję zmianę topicu na "Co czytasz jak nie katujesz się pozycjami obowiązkowymi z kanonu lektur szkolnych", bo widzę, że te są dość poczytne wśród forumowiczów piszących tutaj. Taka jest moja - poszukiwacza dobrej rekomendacji - (a pewnie również i innych) reakcja na to co tu znajduję.
"Króle Edyp" i "Mitologia" Parandowskiego to moje szkolne lektury ale jakoś mnie wciągnęły :)
Cytat:
Zamieszczone przez Gaal Anonim
Co do zmian to ja proponuję jeszcze coś pisać o książce. To żaden trud wbić na Świat Książki czy na inny serwis i skopiować tytuł i autora. Naprawdę śmiesznie to wygląda, czasem mam wrażenie, że po prostu niektórzy właśnie tak robią. Nie oskarżam teraz bezpośrednio kogokolwiek. Po prostu takie spostrzeżenie na przyszłość.
Cytat:
Zamieszczone przez Kakashi
To żaden trud wbić na Świat Książki czy na inny serwis i skopiować tytuł i autora.
A to z okładki już nie można?http://img145.imageshack.us/img145/1340/szczerbaty.gif
Ale fakt, miło by było jakbyśmy się tak wysilili i coś więcej popisali, bo tytuł to tytuł, potrafi być złudny ;)
Nie rozumiemy się ;]
Nikt tego nie sprawdzi tego czy naprawdę czytamy daną książkę. No chyba, że ktoś zapyta się nas o to... co raczej rzadko się zdarza. Po prostu większość pisze coś w stylu "Tytuł - autor. Fajna książka, przyjemnie się czyta". Jeśli nie ma z tym nikt problemu to ok ;] Od jutra wbijam na ŚK i będę pisał coś takiego ;] +1 post +1 post + 1 post ....
Skracając to do jednego - jeśli już piszemy co czytamy to warto dodać do tego własne przemyślenia, odczucia (niektórzy tak robią i warto przypatrzeć się tym osobom). Oczywiście zdarzy się taka sytuacja, że jesteśmy na początku książki i trudno ją opisać na podstawie kilku, kilkunastu przeczytanych stron. Zawsze można wrócić do swojego posta, zedytować czy po prostu jeszcze raz odnieść się do swojego posta, napisać nowego i krótko zrecenzować książkę ;] Kapish? :D
Ja właśnie zakupilem książke Chocim 1621, aby ogólnie dowiedzieć sie co nieco o Rzeczpospolitej,Turkach,Tatarach i Kozaczkach ;)
Cykl dobry ale nie miałbym serca żeby czytać go drugi raz.
Jacek Komuda "Samozwaniec".
Można prosić o jakieś pierwsze opinię? Bo co do tego pisarza mam czasem wątpliwości acz temat jest bardzo fajny.
Komuda jest Mistrzem w budowaniu klimatu tamtych czasów, który wręcz wylewa się z jego książek. Kiedyś czytając tylko Sienkiewicza wyobrażałem sobie świat i klimat tamtych czasów taki jaki on kreował czyli wyidealizowany i przejaskrawiony ale po głębszym zapoznaniu się z realiami historycznymi i książkami Komudy zmienił się mój pogląd. Świat jaki on kreuje wydaje się tak bardzo prawdziwy a przez to tak ciekawy i wciągający.
Jest po lekturze "Czarnej Szabli", "Bohuna", "Opowieści z Dzikich Pól" oraz "Samozwańca" i wszystkim polecam te książki.