Tak z innej beczki, w jednym z armybooków Imperium (chyba siódma edycja) natknąłem się na fragment, że ich znakiem 'markowym' jest halabarda. I ciekawi mnie, dlaczego właśnie halabardnicy to taka 'ikona' Imperium, dlaczego ich najczęściej używają?
Wersja do druku
Tak z innej beczki, w jednym z armybooków Imperium (chyba siódma edycja) natknąłem się na fragment, że ich znakiem 'markowym' jest halabarda. I ciekawi mnie, dlaczego właśnie halabardnicy to taka 'ikona' Imperium, dlaczego ich najczęściej używają?
Być może dla tego, że jest dobrą bronią, którą można zastąpić pikę? Daje przy tym większą manewrowość, jest bardziej funkcjonalna - można nią dźgać przeciwnika, uderzać jak toporem. Pozwala przy tym atakować przeciwnika z dystansu. Tak mi się przynajmniej wydaje.
Tak jak chochlik prawi, poza tym dzięki drzewcowi można wyprowadzać potężne ciosy wkładając mniej siły, niż w użycie miecza. W zależności od typu może byc multi funkcjonalna, zadasz i pchnięcie, walniesz jak toporem, a i ciąć można.
Poza tym, w odróżnieniu od innych formacji, występują w każdej prowincji.
Ktoś coś słyszał? Minął już zapowiedziany termin a tymczasem Sega nic nie zdradziła...
Tak sobie wpisałem hasło warhammer total war w google żeby zobaczyć czy coś na świecie się w tym temacie ruszyło i przy okazji znalazłem takie oto ogłoszenie o pracę z września 2013 roku ;)
http://www.creative-assembly.com/job...ucer-warhammer
Dwa "królestwa" elfów upadły, szczury zniszczyły kilka ludzkich, Kislev padł, nekromanta wrócił itd. Ironia że powinni dodać "wszyscy żyli długo i szczęśliwie" niezbyt jest trafiona. Coś się zaczęło dziać w uniwersum i tyle, wszystko zmierza ku końcowi i elfy zostały pewnie zepchnięte pod mur tak bardzo że się zjednoczyły.
Twórcom nie opłaca się chyba po prostu dłużej ciągnąc tej serii więc nadszedł End Times. Wydaje mi się że podchodzą jednak do tego z przytupem, z drugiej strony mogą jednak ograniczać środki (jeżeli zawodzi popularność to bez sensu rozwijać uniwersum ilościowo) i dlatego następuje proces unifikacji. Tak czy siak dla uniwersum to raczej dobrze że przychodzi coś nowego, przynajmniej na koniec nie walnęli jakichś powtórek.
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=90188
Więc może Warhammer Total War też ma być w End Times? Tyle że szczury, nieumarli itd. niezbyt do tego pasują, twórcy musieliby się napracować i stworzyć niemal nową grę. No chyba że się okaże że gra to będzie np. jedynie inwazja na Kislev albo w ogóle wycinek w historii jak najmniej fantastyczny. Za tym że to nie ma być jakoś ogólnie w End Times przemawiałoby też to że ta gra to jednak będzie raczej taka odskocznia i od Total Warów i od Warhammera. Zrobienie jej na podstawie "głównej linii fabularnej" wydawałoby się więc być dziwne, właściciele Warhammera nie po to raczej rozkręcają sprawę z End Times żeby później przejmować się tym czy CA aby nie robi im burdelu w ich "flagowym" produkcie.
Wielu na pewno się ucieszy, bo ujawniono pierwszy trailer Total War: Warhammer
JEST EPICKO, JEST CIEKAWIE, JEST MROCZNIE! Cieszmy więc oczy i czekajmy na kolejne zapowiedzi!
Ups - :/ nie wiem czemu wyskakuje mi błąd, chciałem aby filmik rozpoczynał się od pewnego miejsca, ale się nie dało. Należy przeskoczyć do minuty 7.41 by obejrzeć do od razu.
Wiesz, Lionheart najpierw opisuje grę, potem przechodzi do trailerów ;)
Bezpośredni link do trailera bez pogadanek:
https://www.youtube.com/watch?v=7i4d3ignBNQ
Ciekawe czy będą Elfy jako osobna frakcja, czy tylko ludzie, krasnoludy, orki, undead, chaos jak wynika z trailera.