"Narrenturm" Andrzeja Sapkowskiego
Wersja do druku
"Narrenturm" Andrzeja Sapkowskiego
Właśnei skończyłem "Kariere Nikodema Dyzmy" i zacząłem "Wojna i pokój" Tołstoja
Paweł Jasienica - Słowiański rodowód.
Harry Potter i Czara Ognia :D
Lux perpetua Andrzeja Sapkowskiego
Naomi Klein Doktryna szoku - bawię się setnie ;)
Ciekawe? Dalej jedzie tym samym tonem co w No Logo?:)Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Ja obecnie mam przerwę w czytaniu Cienia wiatru ;P
Stephen King - Ręka Mistrza
"Mroźne Piekło. radziecko - Fińska wojna zimowa 1939-1940"
- William R. Trotter (przekład Jarosław Włodarczyk)
........
Drugi raz czytam (po raz pierwszy rok temu) i nadal jest super. Dodatkowy atut w tym momencie - sceneria wydarzeń (ten chłód 8-) )
takie Fińskie "40:1" - tylko w większej wersji niż nasza "Wizna". Autentyczna historia a wymiata jak niejedno arcydzieło beletrystyki :shock: .
..............
Znajdziecie tutaj między innymi wyjaśnienie czym jest "koktajl Mołotowa", czym była "Finlandyzacja",
prawdy i mity o legendarnej Fińskiej armii - TEJ FIŃSKIEJ ARMII
=======================
ps. brzmi jak reklama ale nie jest (nie mam nic wspólnego z wydawcą - a szkoda)
w tytule duże i małe litery podałem inaczej niż jest na książce / niż nakazuje pisownia - ale jakoś nie chciało mi wyjść inaczej
"NO worming may enter the land that is protected by ..... Finnish .......hand!" :twisted:
Nie wiem, No logo nie czytałem.Cytat:
Ciekawe? Dalej jedzie tym samym tonem co w No Logo?:)
Ja obecnie mam przerwę w czytaniu Cienia wiatru ;P
A czy ciekawe? Wywód zbudowany na aksjomatach keynesistowskich, które powtarzane co kilka stron są prezentowane jako zdobycze ludności. Szkoła Austriacka włączona w nurt neoliberalizmu, główny wróg to Milton Friedman i Szkoła Chicagowska. Przy okazji brak zrozumienia dla podstawowych założeń państwa neoliberalnego(choć tu trzeba przyznać spowodowany odniesieniami do praktyki - a ta zawsze była naznaczona politycznym interesem), o modelu austriackim nie wspominam nawet - bo takiego steku bzdur w kilku zdaniach dawno nie czytałem. Generalnie fajna rozrywka i trochę ciekawych faktów.
Historia, "Od prehistorii do cywilizacji pozaeuropejskich"
Adam Wielomski, Nacjonalizm francuski 1886-1940
Wreszcie mam naukowe potwierdzenia, że nacjonalizm to światopogląd lewicy, dostosowany do "prawicowych" wywrotowców.
Każdy, kto kojarzy nacjonalizm z prawicą, a już tym bardziej skrajną, zachęcam do sięgnięcia po tą książkę. Miejscami niepoprawna politycznie dla dzisiejszych elyt, łamie medialny stereotyp z mediów: nacjonaliści=prawica.
Książka raczej niełatwa w odbiorze, ale z bogatą ilością pozycji bibliograficznych i pokaźnych rozmiarów (~560 stron samego tekstu).
Właśnie skończyłem (po raz kolejny 8-)) "Krew elfów" Sapka i wziąłem się za "Stulecie chirurgów" Jurgena Thorwalda.
"Lwy Al-Rassanu" Guy Gavriel Kay - mimo ze to powieść fantasy, to świetnie wprowadza w klimat XI wiecznej Hiszpanii. Do Medieval II jak znalazł, zarówno kampanii Maurami, jak i Hiszpanami.
Eric van Lustbader, Robert Ludlum - Sankcja Bourne'a. Już po raz drugi. Ta książka nie może się nudzić fanom szpiegowskich klimatów :D
Niedawno przeczytałem J. Heydecker, J. Leeb "Trzecia Rzesza w świetle Norymbergi - bilans tysiąclecia" 700 stron czytania polecam!
Robert Graves
"Ja Klaudiusz"
Prawdziwa skarbnica wiedzy starożytnego Rzymu pierwszych cesarzy.
"Ostatnie promienie słońca" Guy Gavriel Kay - znów fantasy w tym samym świecie co "Lwy Al-Rassanu", ale w innej jego części. Tym razem klimat XI wiecznego Albionu będącego terenem walk pomiędzy Celtami, Wikingami i Anglikami.
Ja tam czytam sobie książke >To< Kinga ;)
A ja Sapkowskiego "Miecz Przeznaczenia" :D
@Krzyzak
A jak ci się podobało "Ostatnie życzenie"? :)
No może być, ale Miecz Przeznaczenia lepszy moim zdaniem :P Poza tym jak czytałem Ostatnie życzenie to nie byłem jeszcze tak wkręcony w tamten świat :D
Ostatnio skończyłem "Zaginione cywilizacje". Więcej informacji na temat zawartości książki w recenzji na moim blogu: http://igorks.blogspot.com/2010/08/zagi ... zacje.html
Z tego co przeczytalem w ostanim czasie,warte polecenia to:
Piotr Rudkouski "Powstanie Bialorusi"
Roger Crowley "1453 upadek Konstantynopola"
Magdalena Idziak "Legion XX Valeria Victrix w Brytanii"
Marek Zybura "Niemcy w Polsce"
teraz czytam "Zrodla nienawisci" Kamila Janickiego(przez dosyc srednio ciekawe Kosowo dotarlem do Gruzji i zaczyna byc lepiej ;) )
Gwoli ścisłości to jest zbiorówka wydana przez histmaga. Ktoś to czyta, ehhh...Cytat:
teraz czytam "Zrodla nienawisci" Kamila Janickiego(przez dosyc srednio ciekawe Kosowo dotarlem do Gruzji i zaczyna byc lepiej ;) )
Strategija i Osnowy strategii generała piechoty M. N. Michniewicza, Egalitaryzm jako bunt przeciw ludzkiej naturze M. N. Rothbarda
dostalem ksiazke w prezencie,nie zagladam na ten portal ;) A mozna sie dowiedziec o co wlasciwie chodzi z tym "histmagiem"?Cytat:
Zamieszczone przez KWidziu
Jak najbardziej. Książka wymiata, cudna oprawka... papier do bani bo to wydawnictwo Amber.Cytat:
Zamieszczone przez X71
A napisana niczym powieść, dobry język, opis... po prostu książka dla każdego.
A co ja aktualnie czytam? "Napoleon Bonaparte" Alberta Manfreda... niezłe dziełko.
Harry Potter i insygnia śmierci.
Ostatnio przeczytałem Zabójczy Gatunek Dave'a Freedman'a
Nawet mi sie spodobało , choc ksiązka dośc przewidywalna.Czytał ktoś ?
Już przeczytałem i końcówka nie była dla mnie zaskoczeniem :DCytat:
Zamieszczone przez Aro137
Voldemort umrze!!! :twisted:
Eugeniusz Konik
Wanda Nowosielska
"Corpus Caesarianum"
No i teraz zepsułeś koledze przyjemność z czytania :D Taka tajemnica, której nikt nie wiedział przed przeczytaniem książki do końca a Ty ją zdradziłeś bez spoilera... :DCytat:
Zamieszczone przez MateuszKL
Skończyłem 2 raz Metro 2033, czekam na Metro 2034 (ukaże się na tą jesień). Przed końcem wakacji spróbuję przeczytać jeszcze jak największą część "Piknik na skraju drogi" (zdobyłem go prawie za bezcen, na targu taniej książki, a w doskonałym stanie)
Polecam "Piknik" jednak nie nastawiaj się na taką akcję jak w "Metrze".Cytat:
Zamieszczone przez Mateusz18121995
Podwójne trafienie Steviego Martina, zapowiada się przyzwoicie.
"Admirał" ksiega Jeleny Tolstoj o Admiralie Kolczakie i wojnie domowej w Rosji
Callum MacDonald Kreta 1941 fajna
Cejrowskiego Rio Anaconda calkiem spoko
I zacząłem ( całe 5 stron ) Wspomnienia żołnierza Guderiana. na razie nie ma zdania.
Czytał ktoś może to? http://histmag.org/?id=2574
lub to ? http://merlin.pl/Zapomniany-zolnierz_Gu ... 96293.html
Słyszałem, ze całkiem fajne. Może sobie którą z nich kupię :)
Bardzo dobre solidne S-F, głównie za sprawą Clarka, ale jeżeli NASA na nim się wzoruje :lol: :lol: :lol:
Clarke Arthur C & Baxter Stephen - Odyseja Czasu 01 - Oko Czasu, Clarke Arthur C & Baxter Stephen Odyseja Czasu 02 - Burza Słoneczna, Clarke Arthur C & Baxter Stephen - Odyseja Czasu 03 - Pierworodni
Świetne - potwierdzam ;))Cytat:
Bardzo dobre solidne S-F, głównie za sprawą Clarka, ale jeżeli NASA na nim się wzoruje :lol: :lol: :lol:
Clarke Arthur C & Baxter Stephen - Odyseja Czasu 01 - Oko Czasu, Clarke Arthur C & Baxter Stephen Odyseja Czasu 02 - Burza Słoneczna, Clarke Arthur C & Baxter Stephen - Odyseja Czasu 03 - Pierworodni