"Jungvolk. Historia żołnierza Hitlera" - Wilhelm Gehlen, Don Gregory - na razie zapowiada się trochę słabo, może dla tego, że doczytałem zaledwie do 41r., potem mam nadzieje, że zacznie się ciekawiej.
Wersja do druku
"Jungvolk. Historia żołnierza Hitlera" - Wilhelm Gehlen, Don Gregory - na razie zapowiada się trochę słabo, może dla tego, że doczytałem zaledwie do 41r., potem mam nadzieje, że zacznie się ciekawiej.
Jaime Jackson - "Prawdziwy świat koni". Bardzo dobra książka, objaśnia zarówno życie koni zarówno dzikich jak i udomowionych, ich anatomię, oraz co ważne zasady jeździectwa.
Do Aro: Hans Hellmut Kirst-Wyprzedaż Bohaterów
A sam czytam lub tudzież wertuje "Księgę Inkwizycji- podręcznik według Bernarda Gui"-polski przekład wydania augsburskiego
Rzuciłem się na tą książkę jak wygłodniały wilk na ofiarę. I się trochę przeliczyłem. A o czym mowa? O "Sezonie burz" Sapkowskiego. Wiem, że wszyscy uważają, że nowa książka o wiedźminie trzyma klimat, jest tak samo dobra jak reszta. Jest dobrze napisana, jednak daleko jej do tego co było napisane wcześniej. Brak mi tego co było wcześniejszych tomach - niewybrednych żartów, dowcipnego humory oraz dawnego Geralta, który najpierw bije potem pyta. Może gdybym nie czytał ostatnio całej sagi podszedłbym do tej książki inaczej. Przeczytać można, ale nie ma się czym zachwycać.
Polecam książkę: Krucjaty północne Erica Christiansena
http://merlin.pl/Krucjaty-polnocne_E...Fa-WtAodMlwAtQ
Autor skupia się głównie na walkach krzyżowców z Prusami, Litwinami i Rusinami. Wojny z Polską są traktowane pobieżnie. Praca o charakterze naukowym - styl niezbyt porywający, ale zawiera dużo ciekawostek. Dla fanów średniowiecza.
Chetnie sie zapoznam z ta praca zwlaszcza ze wzgledu na kampanie wojenna przeciwko Prusom.Od siebie polecam ksiazke Iben Fonnesberg-Schmidt "Papieze i krucjaty baltyckie 1147-1254" jednak dla osob dysponujacych juz wieksza wiedza z tego okresu gdyz jest to pozycja typowo naukowa.Ogromny i wyczerpujacy material ukazujacy prace kurii papieskiej oraz jej wplyw na owczesnych moznowladcow oraz losy panstw.
Kolejna moja propozycja jest "Wiek V-XV w zrodlach",czyli wybor tekstow zrodlowych opracowany przez Melanie Sobanska-Bondaruk oraz Stanislawa B. Lenarda.
Zas jako odskocznie proponuje "Gormenghast" Mervyna Peake'a.Maniacy gotyckich klimatow,nietuzinkowych charakterow,palacowych intryg oraz mistrzowskich opisow stworzonego swiata beda usatysfakcjonowani.
A ja zacząłem przygodę ze "Lwowem 1920" Lecha Wyszczelskiego. 300 stron. Coraz trudniej autorom utrzymać się w formacie typowym dla serii HB.
http://multibook.pl/userdata/gfx/d4f...161629b80d.jpg
Tysiąc wspaniałych słońc :)
Coś dla miłośników 2wś i ciekawostek z nią związanych, przestroga dla przeciwników gender! :stop: W książce pada często to słowo! ;)
"Radzieckie kobiety w walce" - Anna Krylova
Po początku mam mieszane uczucia, autorka strasznie rozwlekle piszę, często o tym samym. Mam nadzieje, że później będzie ciekawie i interesująco.
"Ałtajskie tropy" Witold Michałowski - książka podróżniczo - historyczna, która otwiera szerzej oczy na niektóre rzeczy. Gorąco polecam!