To jak będzie Gajuszu ? Podasz wreszcie jakiś konkret na temat "kłamliwych" źródeł rosyjskich na temat przebiegu II WŚ czy mam za ciebie udawadniać twoje tezy ?
Wersja do druku
To jak będzie Gajuszu ? Podasz wreszcie jakiś konkret na temat "kłamliwych" źródeł rosyjskich na temat przebiegu II WŚ czy mam za ciebie udawadniać twoje tezy ?
Jak już się tak nudzisz w lipcu (ja mam urlop i mam co robić) to przewertuj sobie w książkach przeze mnie przytoczonych (a więc źródła) wzmianki o znalezieniu masowych grobów polskich oficerów bestialsko wymordowanych przez Niemców w Katyniu. Pozostawiam Cię z tą lekturą i ciekawe jakie wnioski z tego wyciągniesz. Niektórzy pozostali przy PRL i ja to szanuję. Powodzenia.
nie wiem czemu ma służyć ta dygresja nie na temat. Ja pytałem tylko o dowód na zaniżanie strat własnych w relacjach rosyjskich tego czasu. Wciąż nie mogę się go doprosić. Najpierw udajesz że nie zrozumialeś co napisałem i tłumaczysz mi coś tak oczywistego że zawyżano straty przeciwnika, teraz robisz kolejny unik kierując rozmowę na Katyń gdzie przecież doszło do wybicia bezbronnych jeńców a nie do walki z uzbrojonym przeciwnikiem. Nie łatwiej przyznać że nie znasz żadnego dowodu na zaniżanie strat własnych przez Rosjan i stwierdzenie takie było niepotrzebne ? Lepiej robić atak personalny w stylu: jak się ze mną nie zgadzasz to p...y z ciebie komuch ?Cytat:
przewertuj sobie w książkach przeze mnie przytoczonych (a więc źródła) wzmianki o znalezieniu masowych grobów polskich oficerów bestialsko wymordowanych przez Niemców w Katyniu. Pozostawiam Cię z tą lekturą i ciekawe jakie wnioski z tego wyciągniesz.
Dwie książki.
Pierwsza to "Bagnety" Tadeusza Królikiewicza - opis przykładów bagnetów ze statystykami z kilkunastu krajów, w tym Niemiec, USA i Japonii. Jestem w połowie książki - na opisie bagnetów niemieckich.
Druga to "1001 Bitew, które zmieniły historię świata" - opis wielu bitew (najstarsza to III tyś. lat p.n.e.) które stały się sławne, w tym parę polskich. Skończyłem 1 rozdział (IIItyś. p.n.e. - 999 n.e.).
Ehhh. Już mnie nudzisz. To tylko jeden z powodów (fałszowanie wydarzeń w Katyniu w tychże "źródłach) dzięki którym twierdzę że to bajkopisarstwo. To raz. Po drugie przytoczę mój pierwszy post dla którego mnie zahaczyłeś:
Od zarania dziejów mnoży się szeregi przeciwnika i wszelkie kroniki, pamiętniki etc. trzeba brać przez sito możliwości mobilizacyjno-prowiantowej u tej "drugiej strony". Gorzej, jeżeli zwycięzca wymazał z mapy i z dziejów historii przeciwnika. Wtedy możemy tylko bazować na logice i analogiach...;)
Nie zgadzasz się z moim poglądem, to trudno.To mój ostatni wpis w tym temacie poza tymi w których napiszę w przyszłości co aktualnie czytam. Ensis zmodyfikował regulamin, a mnie zależy dokończyć zabawę w typera do najbliższej niedzieli. Gdybym z tak błahego powodu stracił szansę pozostania w czołówce, wróciłbym z urlopu do pracy w poniedziałek ... niepocieszony. I jeszcze jedno: gdy piszę że szanuję poglądy rodem z PRL a Ty to czytasz jako:
"Lepiej robić atak personalny w stylu: jak się ze mną nie zgadzasz to p...y z ciebie komuch ?" to właśnie zdałem sobie sprawę że straciłem na Ciebie tylko mój czas. Dobranoc.
PANOWIE!!
Bo chwycę za moderatorski BAN-hammer swój!!
:ot:
Pyskówki polityczne prowadźcie w Agorze! Szersze DYSKUSJE o książkach też nie w tym temacie!
=============================================
Samoloty II wojny światowej - podręczny leksykon ; Chris Chant
(bellona).
Zaglądam by lepiej rozumieć o czym Bieszanow w "latających trumnach ..." pisze.
"Szpiedzy i komisarze" - Robert Service
Dorwałem u dziadków na strychu kilka książek, niektóre mają nawet po pół wieku, trzeba przeczytać w wakacje :D. Znalazłem m. in. "Hitlerowców przed sądem w Częstochowie", "Nagie Ostrza", "Bogowie, Groby i Uczeni", i "Pana Samochodzika i Templariuszy" z '66 roku. Cóż, dziadek lubił głównie Sci-Fi, ale jednak kilka tytułów chyba będzie mi odpowiadać.
Ostatnio czytałem:
"Panzer IV" Janusza Ledwocha:
http://www.taniaksiazka.pl/images/po...8372199324.jpg
"Od Rostowa do Kurska-Tygrysy na froncie wschodnim 1943" Maksyma Kołomyjca:
http://www.dobroni.pl/foto_news/9788372192882_x1044.jpg
a zacząłem "Czołgi Sikorskiego" także Janusza Ledwocha:
http://www.taniaksiazka.pl/images/po...8372193384.jpg
"Korona śniegu i krwi"- Elżbieta Cherezińska:
http://s.lubimyczytac.pl/upload/book...32/352x500.jpg