-
Re: Co aktualnie czytacie?
"instrukcja dla rachmistrzów spisowych" :mrgreen:
- reklamowane jako literatura faktu , a jest jakieś science fiction na przemian z political horror i księgą kiepskich żartów :mrgreen: :lol: :lol:
niestety muszę w tym steku bzdur i błędów odnaleźć sens i go zastosować :evil:
-
"Historia powszechna. Starożytny Egipt, Grecja i świat helleński" oraz "Przedwiośnie".
-
Wyprawy Krzyżowe Normanowie Andrzej Michałek. Ostatnia już dla mnie książka z serii.
-
"Ostatni legion" V. M. Manfredi dosyć ciekawa, chociaż bardzo przewidywalna.
-
"Zmierzch" - Stephenie Meyer :D Nie śmiejcie się, bo podchodzę z dystansem do tej książki. Jestem po prostu ciekaw fenomenu tej książki :D
-
"Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Wschód-Zachód" Robrt M. Wegner - nowa perełka polskiej fantasy i kontynuacja opowieści z meekhańskiego pogranicza - północnego oraz południowego.
-
Dymitr Głuchowski "Metro 2033"
Świetny klimat
-
Ostatnio skończyłem "Zabójstwo Rogera Ackroyda" - powieść detektywistyczną autorstwa Agathy Christie, parę informacji na temat książki na moim blogu: http://igorks.blogspot.com/2010/10/zabo ... royda.html
-
ja z kolei przeczytałem "Śmierć Nibelunga", którą serdecznie polecam na blogu - http://wielkipost.blog.pl/heros-z-gliny,15088810,n
-
Dwie pozycje (pomimo braku czasu).
Wspaniale zapowiadająca się Gaugamela 331 p.n.e - spotykam autora na wykładach, mogę podejść i zapytać o takie drobiazgi jak np. kontrowersyjne jak dla mnie tarcze na plecach. Genialna sprawa, a sz.p Dąbrowa wzbudził we mnie podziw.
No i Magnezja 190 p.n.e, którą po 2 latach poszukiwań dorwałem...
-
Ja "dzięki" przeziębieniu odświeżyłem sobie Le Guin Ursula K - Ziemiomorze. polecam tym, co nie czytali, dla niektórych cykl ten składający się z 5 powieści jest lepszy od Władca Pierścieni Tolkiena, ale wiadomo są różne gusta. ;)
-
Teraz na jakims kanale maja puszczac serial Ziemiomorze
O co tam wlasciwie chodzi? Przyjemnie sie czyta, czy tak jak Wladce pierscieni, czyli ciezko az sie odechciewa? :P
-
Serial Ziemiomorze, to przykład na to jak można skopać cykl fantasy...Podobnie rzecz się miała z Wiedźminem, tutaj gdybym najpierw film oglądnął, to bym na pewno nie sięgnął po powieść.
Posłużę się cytatem z posłowia autorstwa Stanisława Lema. o ile to pomoże ;)
Cytat:
(...)Właśnie przez to magiczne praktyki i zaklęcia w Czarnoksiężniku okazują się - przez ich nierozerwalny zrost z całością utworu, przez ich naczelne miejsce w życiu bohatera, a też przez ich dwuznaczność, zawodność i ułomność - bliższe prawdy ludzkiego działania, czyli bardziej realistyczne aniżeli wspaniałe odkrycie naukowe bohatera Wydziedziczonych.
- Wzięło się to, myślę, stąd, że Ursula Le Guin, córka słynnego antropologa amerykańskiego Kroebera, czuła się w sferze obyczajowej egzotyki, folkloru, rytuałów inicjacyjnych i praktyk magicznych - bardziej swojsko niż na terenie nauki i jej twórców.
Na koniec uwaga osobista. .Żywię dla Czarnoksiężnika szczególny sentyment. Jest to jedyna pozycja amerykańskiej fantasy, która wzbudziła mój szacunek. Zarazem pocieszyła mnie po lekturze (znanej i u nas) powieści Tolkiena Władca Pierścieni. To głośne dzieło pozostawiło mnie obojętnym, a nawet znudzonym. Toteż gdyby nie Czarnoksiężnik z Archipelagu, uznałbym się - wobec współczesnej fantastyki bajeczno-magicznej - za ślepego, wobec kolorów. Ursula Le Guin pomogła mi swoją powieścią odzyskać wiarę zarówno w żywotność fantastyki amerykańskiej, jak i w moją wrażliwość na jej - rzadkie niestety - uroki.
Stanisław Lem
-
Jacek Komuda - Banita. Szczerze polecam.
-
Aleksander Dumas - "Kawaler d'Harmental"
J.B. Liebana - "Schizma"
No i sięgnąłem po raz wtóry do "Boskiej Komedii" Dantego.
-
Trójksiąg "Miecz i Kwiaty" Marcina Mortki.
-
Cytat:
Jacek Komuda - Banita. Szczerze polecam.
Polecić także warto inne książki tego autora. Ja jutro zamierzam kupić Banitę i mam nadzieję, że nie będzie odstawał poziomem od innych dzieł Komudy.
Cytat:
Trójksiąg "Miecz i Kwiaty" Marcina Mortki.
Genialna jest ta seria :) Książki tak wciągają, że słowami tego nie oddam i nie opiszę. Jednak mimo wszystko mam pewien niedosyt po przeczytaniu trzeciego, ostatniego tomu. Ja chcę jeszcze więcej przygód Gastona de Baideaux! :D
-
'Paktofonika' Maciej Pisuk z Krytyki Politycznej 8-)
-
U mnie już przeczytane, zajebiste. Przeczytałem w jedno piątkowe popołudnie, ale cały weekend byłem potem jakiś nieswój... ;)
-
Zdzisław Skrok, Świat piratów morskich, Wydawnictwo Morskie, Gdańsk 1982.
Popularne opracowanie, którego celem jest omówienie problemu piractwa od starożytności aż do XIX wieku. Autor ze swadą przybliża sylwetki najsłynniejszych piratów, historię rozbojów i zakątki świata, w których piraci odznaczyli się szczególnie krwawo. Temat jest ujęty jako zaledwie wprowadzenie do tego ciekawego zagadnienia i jak się wydaje ma jedynie zaostrzyć apetyt na więcej. Co mnie ujęło to śliczna okładka, na której widnieje mapa Meksyku oraz przedruki rycin, które przedstawiają podobizny (nie)sławnych piratów (świetna jest ta z Bartholomew Portugues) lub sceny z dziejów bukanierów.
Reasumując lekkie, miłe i warte sięgnięcia aby przeczytać przed kojącym snem.
-
"Pan Tadeusz" A. Mickiewicz - lektura :( :(
Nudna ta książka jak flaki z olejem. Napisane tak że trudno coś zapamiętać.
Macie jakieś rady jak to czytać ;)?
-
Cytat:
Macie jakieś rady jak to czytać ;)?
Nie czytać. Nic nie stracisz. Film i streszczenie starczą, a i tak uważam, że to za wiele.
R. Kosik, Kameleon - dopiero zacząłem, także nie mam jeszcze opinii ;))
-
czytać czytać - nie daj się opracowaniom, dupowatym filmom i kolegom-półgłówkom. To naprawdę dobra literatura - im więcej przeczytasz tym będziesz mądrzejszy!!
-
Bardzo lubię polską literaturę sławnych polskich pisarzy, ale "Pana Tadeusza" też nie trawie.
Ale za to "Pan Wołodyjowski" jest godny polecenia.
-
Cytat:
czytać czytać - nie daj się opracowaniom, dupowatym filmom i kolegom-półgłówkom. To naprawdę dobra literatura - im więcej przeczytasz tym będziesz mądrzejszy!!
To naprawdę kiepska literatura. A to powyżej bym zmodyfikował: im więcej dobrych rzeczy przeczytasz tym będziesz mądrzejszy, samo czytanie mądrym nie czyni. A i polecałbym oszczędniej z epitetami.
-
Mika Waltari, Egipcjanin Sinuhe, Warszawa 1962.
Książka sławnego fińskiego pisarza wydana po raz pierwszy w 1945 szybko stała się bestsellerem. Opowiada ona o życiu lekarza Sinuhe, który wplątany zostaje w wielkie wydarzenia z czasów XVIII dynastii, kiedy to staje się przybocznym lekarzem faraona - reformatora Echnatona. Sinuhe podróżuje po ówczesnym świecie poznając różne kultury, świadczy swe lekarskie usługi na Krecie, w Babilonii, Syrii, Anatolii. Poznaje i zaprzyjaźnia się z mocarzami tamtych czasów takimi jak król Hetytów Suppiluliuma, władca Amorytów Aziru, czy wódz egipski Horemheb. Genialna galeria postaci (moim ulubieńcem był chytry niewolnik Kaptah), wartka akcja i wspaniała narracja to tylko niektóre z zalet książki. "Egipcjanin Sinuhe" jest też dziełem filozoficznym, które porusza tematy ludzkiej egzystencji, przedstawia człowieka jako osobę pełną pożądań, lęków i słabości, która jednak potrafi zmobilizować się do heroicznych czynów. Sinuhe jest z początku niewolnikiem swego pożądania pewnej kurtyzany, która to namiętność doprowadza go do nędzy, sprzedaje własnych rodziców, tylko po to aby móc, jak mówi powieść, "zażyć rozkoszy" z Nefernefer... aby w końcu uratować Egipt przed śmiertelnymi wrogami.
Polecam gorąco, naprawdę kawałek świetnej literatury!
-
Cytat:
A i polecałbym oszczędniej z epitetami.
mam nadzieję KWidziu, że nie odebrałeś "półgłówka" do siebie. Wiem, że kto jak kto, ale Ty czytasz i to sporo. Ochrzciłem tak raczej frajerów, którzy w życiu nie przeczytali żadnej książki i wszystkim wmawiają: po co czytasz: film był lepszy. Później ewentualnie sięgają po jakiegoś Sapkowskiego i uważają siebie za oczytanych i np. fanów dobrej książki. Nie wiem jak Ty, ale ja dziękuje za takie autorytety...
-
Cytat:
mam nadzieję KWidziu, że nie odebrałeś "półgłówka" do siebie. Wiem, że kto jak kto, ale Ty czytasz i to sporo. Ochrzciłem tak raczej frajerów, którzy w życiu nie przeczytali żadnej książki i wszystkim wmawiają: po co czytasz: film był lepszy. Później ewentualnie sięgają po jakiegoś Sapkowskiego i uważają siebie za oczytanych i np. fanów dobrej książki. Nie wiem jak Ty, ale ja dziękuje za takie autorytety...
Nie Tomsn, nie wziąłem do siebie ;)) Ale ostatnio mnie drażnią epitety w dyskusjach, szczególnie w wydaniu jednego użytkownika "bez obrazy". Może jestem ciut przewrażliwiony na tym punkcie, ot i wszystko ;)) Odnośnie Pana Tadeusza - film nie jest lepszy, ale oszczędza czas, ta książka jest słaba, brakuje jej tego czegoś, ot wirtuozeria poetycka, ale pustawa, bo za nią nic nie ma. Przynajmniej takie jest moje odczucie po dwukrotnej lekturze tego dzieła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez Ouroboros
Mika Waltari, Egipcjanin Sinuhe, Warszawa 1962.
Książka sławnego fińskiego pisarza wydana po raz pierwszy w 1945 szybko stała się bestsellerem. Opowiada ona o życiu lekarza Sinuhe, który wplątany zostaje w wielkie wydarzenia z czasów XVIII dynastii, kiedy to staje się przybocznym lekarzem faraona - reformatora Echnatona. Sinuhe podróżuje po ówczesnym świecie poznając różne kultury, świadczy swe lekarskie usługi na Krecie, w Babilonii, Syrii, Anatolii. Poznaje i zaprzyjaźnia się z mocarzami tamtych czasów takimi jak król Hetytów Suppiluliuma, władca Amorytów Aziru, czy wódz egipski Horemheb. Genialna galeria postaci (moim ulubieńcem był chytry niewolnik Kaptah), wartka akcja i wspaniała narracja to tylko niektóre z zalet książki. "Egipcjanin Sinuhe" jest też dziełem filozoficznym, które porusza tematy ludzkiej egzystencji, przedstawia człowieka jako osobę pełną pożądań, lęków i słabości, która jednak potrafi zmobilizować się do heroicznych czynów. Sinuhe jest z początku niewolnikiem swego pożądania pewnej kurtyzany, która to namiętność doprowadza go do nędzy, sprzedaje własnych rodziców, tylko po to aby móc, jak mówi powieść, "zażyć rozkoszy" z Nefernefer... aby w końcu uratować Egipt przed śmiertelnymi wrogami.
Polecam gorąco, naprawdę kawałek świetnej literatury!
Warto zapoznać się z serią książek sprzed ery internetowej. Mają swój smaczek i urok "piegowaty". Wszystkie jego powieści przykuwały moją uwagę, i zapadały w pamięci. Jakbym miał czas to bym pewnie jeszcze raz sięgnął po nie, by chociażby skonfrontować wspomnienia z tym, co aktualnie w nich bym wyczytał. ;)
-
Niccolò Machiavelli - "Książe"
Tą książkę przynajmniej raz co miesiąc przeczytam :P
Judith Herrin - "Bizancjum - Niezwykłe dziedzictwo średniowiecznego imperium"
Książka jak sama nazwa wskazuje mówi o losach Bizancjum jest napisana prostym językiem, w większości opisuje kulturę,życie codzienne, sprawy wewnątrz rodziny cesarskiej, natomiast średnio dużo o ces.Bizantyjskim pod względem polityki,gospodarki itp.
Wkrótce:
Bowden Oliver - "Assassin's Creed: Renesans"
Póki co czekam na wyjazd do Gdańska gdzie kupię tą książkę, póki co myślę że książka będzie opisywała większość przygód Ezio w AC2 dodając parę wątków pobocznych ale wątpię żeby wprowadziła całkiem nowe wątki odnośnie uniwersum Assassin's Creed
Cytat:
Zamieszczone przez Eutyches
Warto zapoznać się z serią książek sprzed ery internetowej. Mają swój smaczek i urok "piegowaty". Wszystkie jego powieści przykuwały moją uwagę, i zapadały w pamięci. Jakbym miał czas to bym pewnie jeszcze raz sięgnął po nie, by chociażby skonfrontować wspomnienia z tym, co aktualnie w nich bym wyczytał. ;)
Święta prawda, do dziś w głowie krążą mi pojedyncze fragmenty "Malleus Maleficarum" czyli "Młot na czarownice" - po prostu stare>nowe jeśli chodzi o literaturę w większości
-
Odkurzylem sobie "Godzine smoka" R.E.Howarda ot tak dla relaksu i dlatego ze jest to jedna z najlepszych ksiazek gatunku fantasy zas zdecydownie jest najlepsza opowiescia o Cimmeryjczyku wogole ;)
Oprocz tego brne przez cala serie "Mitologie swiata"(Wydawnictwo Artystyczne i Filmowe z roku 1983).Obecnie dzieki Michalowi Pietrzykowskiemu ponownie odwiedzilem antyczna Grecje ;) Cala seria opisuje mitologie kultur praktycznie z calego swiata i naprawde ja polecam gdyz obecnie malo juz jest takich pozycji opisujacych tak wnikliwie poruszany temat.
P.S.Zakupilem cala (no prawie) serie bedac ostatnio w Polsce w antykwariacie za grosze :D
-
Ja z kolei sięgnąłem sobie do antyku: "Obrona Sokratesa", "Antologia tragedii greckiej" i "Żywoty sławnych mężów" Plutarcha.
-
"Epoka Augusta i cesarstwo rzymskie" z serii historycznej Gazety Wyborczej i ponownie "Przedwiośnie" Żeromskiego ;)
-
Henry Kissinger - "Dyplomacja", znakomita lektura, polecam ;-)
-
"Król Edyp" - w ramach lektury ;)
"Ostatnie Życzenie" - 2 raz :)
-
Gilgamesz
Wędrówki Ludów Historia niespokojnej epoki IV i V wieku
Piramidy Egiptu
-
Ja czytam kamienie na szaniec, od 50 strony zaczyna to przypominać książkę. Czytal to ktos?
-
Ron Chernow "Tytan. Życie Johna D. Rockefellera".
-
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Ja czytam kamienie na szaniec, od 50 strony zaczyna to przypominać książkę. Czytal to ktos?
Tak, powiem Ci, że miło wspominam tą książkę i jak najbardziej polecam. Przypuszczam, że lektura :D ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez OskarX
Tak, poziom Twoich wypowiedzi aż nazbyt podkreśla, że to Twoja lektura. Książka mierna.
Obecnie czytam Henryk Batowski - "Upadek Austro-Węgier" i Aleksander Dumas - "Kawaler d'Harmental".