A czy własne bitwy będą działać?
Wersja do druku
A czy własne bitwy będą działać?
Powinny jest z tym trochę roboty ale się postaramy:)
Jak się projekt rozwija?
Ja teraz przysiadłem trochę do EDU i dodaję info co w danym roku zdarzyło się historycznie na świecie (coś w stylu tego co jest w Bellum), chyba pokombinujemy z religią i kulturami, Attyla w przypływie radości dodaje jeszcze jednostki
Moglibyście podać wartość % ukończonej pracy i ewentualnie planowaną datę wydania?
Dziś właśnie sam zapytałem Attyli jak on to widzi i kiedy przewiduje jakieś kolejne wydanie więc niedługo padną jakieś bardziej oficjalne dane.
Edit:
Ku pokrzepieniu serc nowa wersja ma szansę pojawić się na święta.
Witam,
Kliknięcie na Ks Toskanii, Neapol, Brandenburgię, Imperium Osmańskie, Wlk Brytanię, Maurów, Siedmiogród, Szwecję, lub wybór "custom battle" powoduje u mnie wywrotkę na pulpit.
EDIT: sorry dopiero przeczytałem, że inni też mają z tym problem.
Proponuję, żebyście zaktualizowali pierwszy post i napisali co działa a co nie - tak będzie łatwiej nowym graczom :)
Jak tam praca? Kiedy kończycie?
Cytuję Sadama 3 posty wyżej:
"Ku pokrzepieniu serc nowa wersja ma szansę pojawić się na święta."
Pytanie do Twórców:
Czy po wybraniu jakiejkolwiek frakcji i rozpoczęciu kampanii byłaby możliwość do wyświetlania filmików z krótkim zarysem historycznym tej frakcji (tak jak to było m.in. w Medievalu z Królestwami ) ?
Wow to tam był taki bajer nawet nie pamiętam, w sumie nawet w kingdoms nie grałem tylko kupiłem z racji modów pod kingdoms:) a odnośnie tych filmików zapytam Attyli, on jest bardziej zorientowany w kwestiach graficznych i wideo.
Da się , bo takie filmki wstępne widziałem już w Third Age i De bello Mundi, najprawdopodobniej jest to bardzo trudne, a poza tym trzeba by było nagrać filmki a żeby zrobić wstęp trzeba użyczyć swój głos.
Sadam czytałem na głównym forum propozycje do intra modu
w zasadzie przez przypadek się na to natchnąłem ale może się przyda, jest wiele rzeczy wartych uwagi...
Gdyby to odpowiednio edytować, dodać pare rzeczy i usunąc myśle że to mogło by być coś naprawde fajnego, ale to czy się przyda zostawiam wam ;)
http://www.youtube.com/watch?v=lYddEfXXQVk
Artem oczyść swoją pocztę na priv bo masz cała zapchaną
Przepraszam, już jest czysta.
Witam wszystkich serdecznie. Nareszcie udało mi się zalogować na tym forum, chociaż nie wiedzieć czemu nie pod swoim "standardowym" nickiem: Attyla
Chciałbym podziękować wszystkim, którzy odwiedzili bądź odwiedzają ten wątek. Jednak (mam nadzieję, że nikt nie weźmie mi tego za złe) chcę przede wszystkim podziękować gorąco osobom, które zgodziły się wziąć udział w pracach nad tym modem (Ordenus, Sadam, Artempl).
Prace nad modem trwają. Wczoraj otrzymałem wyniki prac podejmowanych przez Artempla i Ordenusa. Nie miałem, niestety, jeszcze dość czasu, by zaimplementować je do moda ale z całą pewnością uda się to zaraz po świętach.
W każdym razie dyskusje, które prowadziliśmy na innym forum (nie wiem, czy można tu podawać jego nazwę) możemy chyba kontynuować tutaj :)
Prace nad jednostkami mam już z grubsza ukończone (wyjąwszy te najstarsze, które robiłem nie mając jeszcze tej wprawy, którą dysponuję dzisiaj. Nie chcę powiedzieć, że teraz jestem już mistrzem ale tylko tyle, że dzisiaj te okropne maszkarony zaczynają powoli wyglądać jak ludzie :) )
Witaj na forum :)
Jak tam postępy?
Artempl
Ano witam :)
adriankowaty
Jak poprawimy skrypty to będzie można wrzucić pierwszą wersję testową. W każdym razie to dopiero pierwszy krok. Teraz przypomniałem sobie, że nie wszystkie jednostki jednak udało się zrobić. Muszę dorobić tekstury dla grenadierów z wielu nacji.
Okay, to może jakas wersja super beta tak dla czekających :) ?
Albo jakieś screeny nowych jednostek
Albo nie, bo cisnienie mi za bardzo podskoczy :D
CzłowiekRzodkiewka screeny możesz zobaczyć pod tym linkiem http://www.gry-online.pl/S055_forum....1&WID=12325051
a co do nowej wersji to niech sobie lepiej Panowie pracują w spokoju, niż żeby się mieli śpieszyć ;)
Dobra dzięki, ale czy sa to screeny nowej wersji????
Tak to są screeny jednostek które będą w nowej wersji, część to stare poprawione modele część to nowe modele jednostek po reformie. Jak można zauważyć brakuje jeszcze części unit cardów, więc jeszcze trochę pracy pozostało.
Dobra, zostało mi dodanie urzędów prowincjonalnych "jeszcze tylko" całej Turcji, Maroku i we Włoszech i byłoby wszystko. Może ktoś by chciał potworzyć urzędy w Turcji i Maroku? Ja bym zabrał się za dodawanie urzędów centralnych.
Czy w nowej wersji działają "własne bitwy" ?
Tak, własne bitwy będą działać.
Zabrałem się za dodawanie urzędów centralnych i nie tylko
http://www.fotoszok.pl/show.php/2019962_car.png.html
http://www.fotoszok.pl/show.php/2019...anski.png.html
Nie chce krytykować, ale o ile wodzami były osoby militarnie utalentowane i taki tytuł hetmański mógłby dawać bonusy do dowodzenia, to tytuł królewski wcale nie oznaczał, że osoba ta jest predysponowana do czynów rycerskich. Taka uwaga do przemyślenia.
Na jakiej zasadzie będą nadawane tytuły?
Tytuł królewski można zmodyfikować zostawiając np tylko na plus do bezpieczeństwa osobistego i autorytetu. Tytuł królewski dostaję tylko lider frakcji, a urzędy centralne np. tego wojewodę prawej ręki dostaje gienek który przesiedzi 2 tury w mieście z koszarami itp. zwykłe urzędy prowincjonalne przez odsiedzenie 1 tury w mieście, które daję dany tytuł Nowogród - wojewoda nowogrodzki.
Proszę pamiętać aby husaria była mocna tak jak w historycznej rzeczywistości :D
Tak, właśnie o to mi chodziło, że ten dodatek do dowodzenia jest taki sobie, ale autorytet, bezpieczeństwo owszem. Z bojowych zostawiłbym morale, bo to zawsze jakiś efekt psychologiczny jest jak się walczy gdy patrzy na Ciebie król. :)
Bene. Co z takimi funkcjami jak kanclerz czy hetman?
Rzeczypospolitej dodam hetmana, kanclerza i podskarbiego i ten system zastosuję do wszystkich państw. Oczywiście nazwy urzędów będą takie jakie były w danym państwie.
Chyba jestem dokuczliwy, ale i tak zapytam: a jak będą nadawane?
Muszę na spokojnie sprawdzić jaki jest poziom rozwoju technologicznego danego państwa, tzn jak ustawię że aby otrzymać urząd hetmana trzeba mieć np wybudowane stajnie 3 poziomu, a to będzie fizycznie możliwe gdzieś za jakieś 40 tur to to nie będzie miał sensu. Z urzędem wojewody prawej ręki zrobiłem tak, że zobaczyłem jakie są wybudowane budynki wojskowe, w tym przypadku były to koszary i tak wpisałem. Z podskarbim np ustawię że generał będzie musiał odsiedzieć 3 tury w mieście gdzie będzie wybudowany targ i otrzyma urząd podskarbiego.
Jednak zacząłem robić wersje spieszonej i zmieniam dragonię konną. Przy okazji zrobiłem nowy model dla polskich dragonów. Jednak niejako przy okazji i przez przypadek jakimś cudem (nie wiem jakim) nowy oddział spieszonych dragonów daje ognia całym oddziałem - ale bez przeładowania broni! Może uda mi się dojść jak to zrobiłem a wtedy prawdopodobnie uda mi się rozwiązać problem braku przeładowania broni no i piechota z XVIII w. będzie mogła prowadzić ogień batalionowy. Ciekawe, bo wszyscy jak dotąd twierdzili, że uzyskanie efektu ognia całym oddziałem jednocześnie nie jest w MTW2 możliwe.
W każdym razie efekt jest zabójczy :) Prawdziwa masakra.
Nie udało mi się połączyć modelu z animacją, więc mam problem z ikoną i kartą informacyjną ale jakoś dam sobie radę :)
Dałem też regimentom muszkieterskim brak możliwości przemieszczania się biegiem. Wiem, że musztra XVIII wieczna zakładała marsz we wszystkich okolicznościach ale nie mam pojęcia jak było z tym w wieku XVII.
Na obrazku salwa nowego oddziału spieszonych dragonów.
Attyla jeśli mogę to mam parę pytań :)
1. Czy dragonia będzie tylko i wyłącznie w wersji spieszonej ?
2. Czy będzie jakoś zmieniany czas rekrutacji (ogólnie czegokolwiek) ?
3. Czy stałe forty imitujące miasta będą jakoś modyfikowane (o ile to możliwe) np. ze względów graficznych itp. ? (po za tym straszenie brakuje mi tu twierdz tak jak np. Bar, Zamość)
4. Czy efekty wizualne będą zmieniane, tzn. ekrany wczytywania, menu główne, ikonka gry ? (ponieważ strasznie mi tu zalatuje OiM Total War, ale to może tylko moje zdanie)
5. Czy są przewidziane jakieś bitwy historyczne ?
6. Czy jest możliwe, aby w przyszłości "pojawiły" się postacie historyczne (jak np. Sobieski)
7. Czy jest możliwe, aby "dodać trochę rozumu" do AI zwłaszcza bitwy, gdyż atakują od razu całym wojskiem jakie mają, za tym idąc grając Rzeczpospolitą po połączeniu armii Potockiego z paroma jednostkami najemników, można odeprzeć 2 armie kozaków (przynajmniej mi się to udało na poziomie hard/very hard)
8. Pamiętam, że ludzie od OiM planowali zrobić submod o nazwie Nihil Novi (niestety nie dałem rady znaleźć forum) i tam pamiętam było bardzo dużo ciekawych rzeczy (szkoda, że niewiele zapamiętałem :D ), ale utkwiło mi tylko coś takiego z selekcją hetmanów niestety nie pamiętam, dobrze o co chodziło, ale było coś takiego, że o ile dobrze pamiętam to hetmanowi można było dodawać, określone cechy, i podobnie było w czasie bezkrólewia (coś jak wolna elekcja). Myśle, że warto z twórcamy OiM zamienić parę słówek (o ile to nie stanowi, żadnego problemu ;) )
Może, rzeczywiście zbyt daleko wybiegam w przyszlość :D, ale chciałbym wiedzieć, co by było jeszcze planowane (o ile to nie ma być tajemnica/niespodzianka :D ;) )
Bardzo dobry i słuszny pomysł. Dokładnie to samo robię teraz w OiM2, tzn Dragonia będzie piechotą (ale na mapie strategicznej z pkt ruchu jak konnica).
Co do ognia całym oddziałem, to wynika to za pewne z tego, że nadal zachowuje się jak "strzelcza konnica", która strzelała w grze (o ile mnie pamięć nie myli) całym oddziałem naraz. Przy okazji bardzo mi się podoba Wasz projekt i nie mogę się doczekać premiery !
goro496, co do postaci historycznych to jest ich cała masa, każda frakcja na starcie ma w zasadzie same postacie historyczne tj. Kondeusz Wielki, john Churchill, Chowański, Szeremietiew, Trubecki, Dołgoruki, Czerkaski, Tuhaj bej, Zasławski-Ostrogski, Wiśniowiecki, Radziwiłłowie, Sapieha itd itd, nie mówiąc o władcach. Sposób ukazania postaci jest bardzo podobna do moda Bellum Crucis gdzie jest podane z jakiego rodu pochodzi dana postać itp.
Bardzo przepraszam, nie wiedziałem, że mod OiM jest w dalszym ciągu kontynuowany, w takim razie moje ostatnie pytanie przepada.