Lipiec. Chyba. Tego tworcy nie są sami na 100% pewni. Oficjalna odpowiedź twórcy moda to: 7
Wersja do druku
Lipiec. Chyba. Tego tworcy nie są sami na 100% pewni. Oficjalna odpowiedź twórcy moda to: 7
Będąc szczerym to jestem pełen podziwu dla wypowiedzi twórcy, tak sie chłopak napracałował i tak musiał myśleć nad tą wypowiedzią. Taką wypowiedzią by obronił prace magisterską i dotałby oklaski na stojąco :D A na serio to liczę że wersia 1.0 będzie dawała dużo rzeczy i będzie chęć poznawania tego moda na nowo :)
7 to 7 :D
ale wrzucil changelog
https://www.dropbox.com/s/ojtc08gk3f...gelog.txt?dl=0
Z wiarygodnego źródła, tj. od jednego z testerów wersji 1.0 DaC, wiem, iż jest na co czekać. Jest wielki postęp w porównaniu z 0.52. Testy pozwalają im wyłapywać bugi korygować statystyki itp. czyli dopieszczać submoda. I to jest poważne podejście, solidne testy a nie byle wydać i buga na bugu, jak ostatni Warhammer. Wiele jednostek wymiata. Tury są szybkie mimo wielu nacji. Więc czekamy.
czy ja mam takie wrażenie czy doszło ok 20-30 nowych jednostek ?
Możliwe, nie liczyłem, ale sporo z nich to screeny jak wyglądają jednostki po ulepszeniu im pancerza. Głównie dotyczy to krasnoludów. Jednostki są świetne, pod tym względem modzik miażdży.
Krystek a jakieś nowe budynki oprócz budynków piratów dodadzą ? i czy będą dalsze wersie po 1.0 ? czy zostanie to tak do końca już ? Może znasz na to odpowiedzi ?
hmm nie piratów, a korsarzy :D
Zauważ, że pod względem budynków nie jest źle. Frakcje mają bardzo zróżnicowany system rekrutacji. Khand werbuje swoje elitarne oddziały na podstawie gildii. Dunedainowie z północy budują obozy na ziemiach Eriadoru, a w innych miejscach specjalne koszary. Może coś pominąłem, ale z budynków nic nie ma nowego. Po 1.0 coś tam będzie, ale to raczej robota na skryptach, np. inwazja Umbaru na Szarą Przystań, powtarzana cyklicznie.
zapomniałem że to umbar :D dawno nie grałem w DaC ale i tak fajnie byłoby zobaczyć gdyby porobili coś z tym by w dalszych etapach gry nie było tak że tylko armie budujesz i sie bijesz z wrogami. Dla mnie czym wiecej budynków które dają róznorodne efekty tym lepiej :)
https://www.youtube.com/watch?v=J7PJiOD4oW0
A tu omówienie Khazad-Dum z ich nowym rosterem.
Wygląda świetnie, pierwsze co zrobię po wyjściu nowej wersji to znów biorę się za grę Mglistymi Górami.
DaC 1.0 to będzie Hit.
Araven zgadzam sie z tobą w 100%. Pomyśleć że v1.0 będzie zajefajna a co będzie dopiero potem jeżeli tak dużo już teraz jest ciekawych rozwiązań. ( oby na v1.0 się DaC nie skończył :c )
Jest spora szansa, że 1.0 będzie w niedzielę, a w zasadzie jego instalator bedzie zrobiony. W przyszlym tygodniu bedzie na 100% pozdrawiam :D
Świetna wiadomość :))) Pozdrawiam :D
Czekam z niecierpliwością
http://www.mediafire.com/download/h3...CV1_Part_1.exe
http://www.mediafire.com/download/2k...CV1_Part_2.exe
http://www.mediafire.com/download/yk...CV1_Part_3.exe
Wiecie co z tym zrobić. Jak będzie błąd podczas instalacji, klikacie retry (ponów). instalacja taka sama jak w przypadku 0.52. Wszystkie party uruchamiacie jako administrator. instalujecie na czystego Third Age 3.2. Nie uruchamiajcie cleanera.
EDIT: Przedpremierowo :D
Na twcenter jeszcze nie ma, ale to tajemnica :D
I znowu muszę pobierać Third Age
No nic, jak ogram, to podzielę się wrażeniami.
Super :) pobieram v1 a międzyczasie zainstaluję czyste TA 3.2 .
i kolejne 6 gb do pobrania :c lub nawet więcej ponieważ TA nie ma :C
http://www.moddb.com/mods/divide-and...rsion-1-part-1
http://www.moddb.com/mods/divide-and...rsion-1-part-2
http://www.moddb.com/mods/divide-and...rsion-1-part-3
Łapcie linki z moddb, można ściągać naprzemiennie
A część spolszczenie chyba można wziąć z wersji 0.52 do 1.0?
Szymon wątpię by działało to spolszczenie ponieważ nie wiemy jak dużo dokładnie zmieniło sie w v1.0, ale plusem jest to że aktualne spolszczenie można wykorzystać do kolejnego spolszczenia i szybko bedzie można tego używać pod najnowszego DaC
o to mi chodzi, bo mam zamiar popróbować
Właśnie zainstalowałem na polskiej wersji Thind Age 3.2 i w DC mam menu po polsku tylko opisy nacji po ENG ale chyba muszę zainstalować na Third Age 3.2 bez spolszczenia bo nie mogę wystartować kampanii.
Nie piszemy postu pod postem w tak krótkim odstępie czasu.
Póki, co bez punktów.
To teraz mam pytanie w stylu co zrobić gdy :)
Co zrobić gdy mam zainstalowaną wersję MOS 1.7 i chciałbym obok zainstalować sobie DaC 1.0, aby można grać sobie naprzemiennie ?
Dodam, że szukałem jakiegoś poradnika tutaj, jednak nie bardzo znalazłem - może po prostu nie umiem używać wyszukiwarki :P
Zrób tak jak ja, mam chyba z 7 submodów Tatw. Third_Age_3 to każdorazowa nazwa katalogu z modem Dodaj do niej np. Third_Age_3MOS1.7 I możesz instalować czyste TATW 3.2 i DaC 1.0.
A jak zechcesz zagrać w MOS to zmienisz nazwę z Third_Age_3 na Third_Age_3DaC1.0 a z nazwy Third_Age_3MOS1.7 usuniesz MOS 1.7 i masz równocześnie 2 lub większą liczbę submodów.
albo zmieniasz nazwe folderu zawartosc cfg config bat etc i mozesz miec do kazdego osobny skrot, tylko czasami nie da sie przestawic, nie pamietam ktorych i czemu, dawno sie nie bawilem w mody :D ale dac 1.0 jest to trzeba ogarnac!
Dzięki chłopaki za info. Wstępnie tak właśnie myślałem, aby nazwy folderów zmieniać.
Czyli teraz jak nie mam kopii czystego TATW 3.2 to po prostu zmieniam sobie nazwę tego co mam na MOS1.7 i potem wgrywam czyste TATW 3.2 i na to instaluje sobie DaC1.0.
Pokombinuje z tymi skrótami co Gruha napisałeś i jak się uda to potwierdzę.
Póki co udało mi się sposobem Aravena. Zmieniłem sobie nazwy katalogu z MOSEM na dopisek MOS_1_7 i DaC mam w folderze normalnym obok TATW_3_2.
Zrobiłem sobie dwie ikonki, dałem jakieś inne wyglądy i ponazywałem, żeby móc grać na zmianę.
http://www.moddb.com/mods/divide-and...on-1-patch-101 Pierwszy patch.
https://www.youtube.com/watch?v=3xHfXSJAx8s Tu filmik z instalacją.
ale rozgrywki chyba nie trzeba od nowa zaczynać?
Save z Gondoru działa mi normalnie.
Zdania zaczynamy od wielkiej litery.
Pierwsze co robisz to zamieniasz nazwe Third_Age_3 na Third_Age_3_DC .
Pozniej PPM na Third Age.bat tj plik wsadowy i edytuj, zamieniasz
cd ..\..
start kingdoms.exe @mods\Third_Age\TATW.cfg
na
cd ..\..
start kingdoms.exe @mods\Third_Age_3_DC\TATW.cfg
wchodziasz w TATW.cfg i tam takze zamieniasz jak wyzej Third_Age_3 na Third_Age_3_DC
i to juSZ :D
teraz mozesz miec DC w osobnym folderze. ja osobiscie trzymam podstawaowa wersje third age takze w osobnym tj Third_Age_3_ORG
a w Third_Age_3 jakąś modyfikacje ktorej nie da sie zmienic nazwe folderu.
Chciałbym się pochwalić, że jestem jednym z beta-testerów tej modyfikacji. Mój wkład nie był może zbyt duży, ale zasugerowałem kilka zmian.
- Straż Przyboczna Khandu to konni łucznicy
- Łucznicy hobbitów mają zamiast łuków kije i kamienie :D
- Kilka zmian odnośnie ekranu warunków zwycięstwa
- no i klika wyłapanych bugów :D
Podzieli się ktoś może wrażeniami z gry?
Do prac nad Divide & Conquer po dłuższej nieobecności właczył się Baron Samedi! Na pewno kojarzycie go z kompilacji submodów, która kiedyś konkurowała z MOS-em. W najbliższej przyszłości ma być poprawiona dyplomacja. Jest szansa na to, że pojawią się 2 niesamowite skrypty: Zjednoczone Królestwo i Błękitni Czarodzieje!
Krystian ostatnio myślałem nad skryptem odnoszącym się do filmu Władca pierścieni w którym mieliśmy możliwość wezwania pomocy. Jak myślisz byłoby ciekawe gdyby Gondor mógł wzywać jakąś armie Rohanu na pomoc ?
Mam również pytanie dotyczące Rhun-u. Jak grałem w v0.52 to miałem bardzo duży problem z tym że Dale mogło rekrutować statki a ja grając Rhun nie mogłem. Jest to naprawione ?
Ostatnio jak zauwazyłem to gondor i inne frakcje ludzi mogą budować forty w miastach i rekrutować dane tam jednostki, nie wiem czy jest to realne ale dla mnie lepiej by to wyglądało gdyby te jednostki można byłoby budować w fortach które są rozmieszczone na mapie :D
Dobry pomysł z tym skryptem, na pewno był w niektórych wersjach Third Age. Co do Rhunu to odpal kampanie i sprawdz, wydaje mi sie ze mają, bo była o tym mowa.
Te jednostki mają swoje swoje specjalne budynki - koszary. Powiększaję liczbę dostępnych jednostek, no i to zawsze budynek więcej, a wspominałeś, że chciałeś mieć więcej budynków w modzie :D
Zawsze możesz je poobsadzać w fortach, do tego właśnie moim zdaniem mają służyć.
No Krystian niestety nie mogę aktualnie sprawdzić samemu, problemy z kartą graficzną i dopiero za moda wezmę się w sierpniu ale wole już podsuwać swoje pomysły, uwagi ponieważ może coś umknęło wam lub się spodoba :)
Mam też takie pytanie, jest jakaś myśl by robić coś z szatą graficzną miast itp ? Dodać nowe wyglądy itp by te miasta się różniły ?
Myśleliście nad ew zwiększeniem mapy o jakieś regiony ? Będziemy mogli się tego spodziewać czy mapa zostanie już jaka jest ?
Nadal elitarne jednostki posiadają ok 50 tur cooldown-u ?
Wiadomo coś w jakim kierunku będzie gra się rozwijała ? Oprócz tych skryptów o których wspominałeś.
Wiesz ja jestem już takim maniakiem DaC i ciesze się że masz taki bliski kontakt z twórcami :) I wiesz że dla mnie czym więcej budynków tym lepiej bo gra nie staje się tylko monotonnością by rekrutować i walczyć pod koniec kampanii :)
Więc tak:
-z miastami jest dość ciężko, raczej doświadczeni modderzy biorą się za to. Nie ma zbyt dużo osób, które się za to biorą. Prawdopodobnie naprawione zostaną niektóre miasta, np. Carn Dum, Zagh Kala
-Jest maksymalna ilość rejonów lub jest dosyć bliska limitu. Usunięto Iach Sarn i dodano drugą Morię.
-Mapa jest już bardzo dopracowana, nie widzę, co można byłoby tu zmienić.
-Elita to elita, w jakiś sposób musi to być podkreślone. Co ciekawe, są elity, które możesz rekrutować dość szybko, np. Kowale z Eregionu. No ale zanim będziesz mógł ich werbować...
- Skrypty i poprawa błędów, to główny cel.
No ale wiesz troche to dziwne że większość elit po 50 tur cd ma :D można by to troche pozmniejszać by to bardziej realne wyglądąło :)
Liczę że skrytpy będą cud miód malina i nie będzie zbyt wielu błędów i będzie o wiele wiecej jednostek :D xD (tak samo jak budynków xD )
I liczę że jeszcze długi czas będziecie pracować i udoskonalać tą modyfikacje ;3
Baron Samedi robił świetne skrypty, super, że będzie w ekipie. Ja obecnie nic nie gram, brak czasu.
Dobra zauważyłem mały problem. Gdy gram goblinami w końcu przybywa ekspedycja Balina i atakuje Morię, jednak jej nie zajmują tylko plądrują, a w następnej turze kończy się to ich porażką i zmianą w rebeliantów.
Każdy tak ma? Czy tylko mi się to zdarzyło i przez to chyba zacznę od nowa xD
Grałem w wersję testową 1.0 i tam od 1 tury Moria była krasnoludów. Ekspedycja była w 0.52. W obecnej publicznej wersji odpaliłem Dunedainów i też wschodnia Moria była krasnoludów pod dowództwem Balina od 1 tury. W 1.0 są dwie Morie. 1 goblinów druga krasnoludów.