Strona 430 z 636 PierwszyPierwszy ... 330380420428429430431432440480530 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 291 do 4 300 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Podkomorzy Awatar Zakapior-san
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Otrzymał 33 podziękowań w 17 postach
    Nie. Zamiast przymuszać do pracy tych, którzy nie mają do niej predyspozycji, wolę kampanie społeczne rządu, promujące zwiększanie zatrudnienia i podnoszenie (co 5-7 lat) płacy minimalnej o niewielki procent.
    Jak sobie wyobrażasz taką kampanię społeczną na rzecz zwiększenia zatrudnienia? Czy to aby nie kolejna forsa z podatków rzucona w błoto? Nie prościej obniżyć podatki i koszty pracy aby przedsiębiorcy zatrudnili dodatkowe osoby?
    Dla mnie podstawą jest, aby ci, którzy są w wieku produkcyjnym, a są w pełni zdolni do pracy, mieli zapewnioną pracę, która jest płatna zależnie od ich umiejętności i możliwości finansowych firmy (tak, aby zarząd nie zarabiał kilkukrotnie więcej niż szeregowy pracownik), a także, by firma dbała o normy BHP.
    A jak chcesz zmusić prywatnego przedsiębiorcę aby nie zarabiał na swojej firmie 10x tyle niż zarabia jego pracownik?
    Ci, którzy częściowo nie są zdolni do pracy, a chcą pracować, też powinni wykonywać jakieś proste prace, za odpowiednią (tzn. zależną od wydajności i umiejętności pracownika) płacę.
    A jeżeli ich wartość jako pracownika jest niższa niż pensja minimalna?
    Ci, którzy są w ogóle niezdolni do pracy, po prostu podlegają rehabilitacji i tyle.
    Na czyj koszt?
    A i byłbym zapomniał - wyznaję poglądy socjalistyczne i jestem idealistą
    To się ewidentnie zgadza.
    ale, wbrew twoim wyobrażeniom, socjalizm demokratyczny albo liberalny to nie to samo
    Ooo jakaś nowość. Oświeć mniej czym się różnią pojęcia: socjalizm demokratyczny i socjalizm liberalny?
    wg mnie demokracja liberalna (taka, jaką mamy w Polsce) jest najlepszym ustrojem,
    Mam nadzieję, że nie miałeś na myśli liberalizmu w gospodarce.

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez Zakapior-san Zobacz posta
    Jak sobie wyobrażasz taką kampanię społeczną na rzecz zwiększenia zatrudnienia? Czy to aby nie kolejna forsa z podatków rzucona w błoto? Nie prościej obniżyć podatki i koszty pracy aby przedsiębiorcy zatrudnili dodatkowe osoby?
    A jak chcesz zmusić prywatnego przedsiębiorcę aby nie zarabiał na swojej firmie 10x tyle niż zarabia jego pracownik?

A jeżeli ich wartość jako pracownika jest niższa niż pensja minimalna?

Na czyj koszt?

To się ewidentnie zgadza.

Ooo jakaś nowość. Oświeć mniej czym się różnią pojęcia: socjalizm demokratyczny i socjalizm liberalny?

Mam nadzieję, że nie miałeś na myśli liberalizmu w gospodarce.
    1. Zmusić? Wystarczy, że w zakładzie będzie funkcjonował związek zawodowy, a problem nierównego poziomu płac sam się rozwiąże. Pod warunkiem, że przedstawiciele związku będą zasiadać w radzie nadzorczej, a także posiadać prawo współdecydowania. Ale to rola pracowników, nie odgórnego dyktatu rządu.
    2. Na koszt szpitala (koszty wykorzystania maszyn, leki) i rodziny, która za to leczenie zapłaci. A kogo niby wg ciebie? "Lewackiego" państwa?
    3. Porównywałem te dwa kierunki do komunizmu, ale masz:
    socjaldemokracja:
    http://portalwiedzy.onet.pl/45994,,,...cja,haslo.html
    socjalliberalizm:
    http://www.forumliberalne.pl/liberalizm-socjalny/
    i komunizm:
    http://portalwiedzy.onet.pl/49316,,,...izm,haslo.html
    4. Tu masz definicję demokracji liberalnej. Wcale nie jest równoznaczna z anarchokapitalizmem:
    http://www.demokraci.pl/slownik/d/27...acja-liberalna
    i jeszcze definicja z wikipedii, tak, aby nie było nieporozumień:
    https://pl.wikipedia.org/wiki/Demokracja_liberalna
    A i jeszcze jedno, zanim zaczniesz psioczyć jakie to związki są szkodliwe, poczytaj to:
    http://www.polityka.pl/tygodnikpolit...podziemia.read
    Ostatnio edytowane przez adriankowaty ; 31-10-2014 o 10:31
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    1. Zmusić? Wystarczy, że w zakładzie będzie funkcjonował związek zawodowy, a problem nierównego poziomu płac sam się rozwiąże.
    Dobre sobie- masz przykładowo związki zawodowe w kopalniach. Oprócz tego, że prowadzi to do strajków, nierentowności i upadłości kopalń to kierownicy i tak zarabiają krocie.
    Na koszt szpitala (koszty wykorzystania maszyn, leki) i rodziny, która za to leczenie zapłaci.
    A szpital skąd weźmie kasę?
    A i jeszcze jedno, zanim zaczniesz psioczyć jakie to związki są szkodliwe, poczytaj to:
    http://www.polityka.pl/tygodnikpolit...podziemia.read
    Przeczytałem. Typowa lewacka propaganda. Ja nie widzę problemu w tym, że ktoś pracuje więcej niż 40 godzin tygodniowo, jak chce to proszę bardzo, jak szef rozkazał to też trzeba. Ale coś za coś: dłużej robię- więcej zarabiam; soboty, święta, nocki extra płatne. Tak jest np. w Holandii. Wkurza mnie to, że zapieprzamy najdłużej w Europie a płace mamy głodowe dzięki socjaluchom z rządu i ich podatkom kreującym wysokie bezrobocie i tanią siłę roboczą. Mamy kodeks pracy i co z tego- przed czym on broni? Chyba przed wzbogaceniem się ubogich.
    Masz tu odtrutkę, w roli głównej naczelny solidaruch i związkowiec III RP:
    http://www.youtube.com/watch?v=z5bayLd1fmg

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    a) Podatki racja, bezpiecznie jest utrzymywać <25% podatek dochodowy i 10-25% cła, wtedy i państwo ma pieniądze, i nie zabiera zbyt dużo.
    b) To powiedz mi tak: jakim cudem chcesz, deregulując rynek i pozwalając wyciskać kapitalistom siódme poty z pracowników, zapewnić dobre płace?
    To najlepsza droga do karykaturalnego poziomu wykluczenia społecznego, spowodowanego nierównością płac i brakiem liczenia się z dobrem pracownika.
    Doprowadzisz do sytuacji rodem z tego skeczu:
    https://www.youtube.com/watch?v=X1hCENx5_xI
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    a) Podatki racja, bezpiecznie jest utrzymywać <25% podatek dochodowy i 10-25% cła, wtedy i państwo ma pieniądze, i nie zabiera zbyt dużo.
    Jak ustalisz taki maks to taki przeprowadzą idioci w sejmie i każdy będzie płacił 25% dochodowego, 25 % cła a jeszcze chciałeś "darmowej" opieki zdrowotnej i emerytur no to kolejne 30 % przychodu a jeszcze socjal bo przecież nikt nie może być głodny, bezdomny, bez prądu i gazu. A VAT gdzie? Bo przecież go nie możemy zlikwidować- narzuca nam go Unia a z Unii nie chcesz przecież wyjść... Po twoich reformach zostanie nam mniej niż mamy teraz gdzie zabiera się nam 83% przychodu.
    To powiedz mi tak: jakim cudem chcesz, deregulując rynek i pozwalając wyciskać kapitalistom siódme poty z pracowników, zapewnić dobre płace?
    Zmniejszając koszty pracy i obniżając podatki rozkręca się rynek, zmniejsza się bezrobocie, kończy się straszenia setkami na jedno miejsce i zaczyna walka o dobrych pracowników. Czym się walczy o takich? Pensją. Ale socjalista tego nie zrozumie. Socjalista walczy z bezrobociem zasiłkami dla bezrobotnych i urzędami pracy- pierwsze zachęcają do bezrobocia, drugie nie walczą z nim bo jakby je zwalczyły to musiałyby się na koniec same zlikwidować jako niepotrzebne.
    To najlepsza droga do karykaturalnego poziomu wykluczenia społecznego, spowodowanego nierównością płac i brakiem liczenia się z dobrem pracownika.
    Teraz jest sytuacja odwrotna od proponowanej przeze mnie i jakoś "wykluczonych" oraz nierówności płac wciąż pełno. Ba, nawet te zjawiska się pogłębiają.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    1. Do ceł zaliczam i V.A.T., zresztą to maksimum. Optimum to 10-15% i tyle. Zresztą, napisałem przecież, że chcę zrezygnować z emerytur i zasiłków po rozwiązaniu problemu bezrobocia, bo są niepotrzebne i generują pasożytów. A służbę zdrowia należałoby częściowo sprywatyzować, wtedy sama się utrzyma.
    2. To wytłumacz mi, jak chcesz zmniejszyć koszty pracy w firmie. Bo na razie polega to na wywaleniu na bruk paruset pracowników.
    3. Ta, odwrotna. Winą jest bezrobocie i niekompetencja urzędów, a nie to, że państwo jakoś interweniuje w gospodarkę.
    A teraz zmienię temat: jakie jest wasze podejście do pluralizmu kulturowo-religijnego?

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Zresztą, napisałem przecież, że chcę zrezygnować z emerytur i zasiłków po rozwiązaniu problemu bezrobocia, bo są niepotrzebne i generują pasożytów. A służbę zdrowia należałoby częściowo sprywatyzować, wtedy sama się utrzyma.
    Rozumiem, że emeryci z powrotem do do pracy? Sam sobie zaprzeczasz, z jednej strony wołasz o lewackie rzeczy takie jak gospodarka centralnie planowana a z drugiej chcesz likwidacji emerytur itp....
    Mówisz służbę zdrowia sprywatyzować a jak chcesz tego dokonać?
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    21
    Zresztą, napisałem przecież, że chcę zrezygnować z emerytur i zasiłków po rozwiązaniu problemu bezrobocia, bo są niepotrzebne i generują pasożytów.
    Chcesz zlikwidować bezrobocie ustawą?
    To wytłumacz mi, jak chcesz zmniejszyć koszty pracy w firmie. Bo na razie polega to na wywaleniu na bruk paruset pracowników.
    Na początek likwidacja podatku dochodowego załatwi sprawę. Potem likwidacja przymusowego ZUS.
    Ta, odwrotna. Winą jest bezrobocie i niekompetencja urzędów, a nie to, że państwo jakoś interweniuje w gospodarkę.
    Ale to właśnie państwo kreuje bezrobocie wysokimi podatkami i ingerencją w gospodarkę. Zresztą niekompetentnych urzędników i biurokrację też kreuje państwo.
    jakie jest wasze podejście do pluralizmu kulturowo-religijnego?
    Nie mam nic do innych religii, pełna tolerancja i akceptacja z mojej strony. Z kulturą podobnie ale uważam, że osoba która przyjeżdza do obcego kraju powinna szczególnie uszanować kulturę w tym kraju panującą i zachowywać się chociaż trochę zgodnie z nią. Inaczej rodzi to różne problemy. Po prostu trzeba się zachowywać tak jak podczas pobytu u kogoś obcego "w gości".

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Podatek bitowy? Mam nadzieję, że Oni tego nie wprowadzą. Chociaż...

" Jeszcze nie tak dawno szalone propozycje opodatkowania Internetu na Węgrzech bardzo dziwiły Polaków, lecz w niedługiej przyszłości niemożliwe może stać się faktem również u nas. Dodatkowe opłaty za transfer pobranych i wysyłanych danych są tylko pomysłem, ale jest wielce prawdopodobne, że za kilka lat taki plan może wejść w życie. Głównym pomysłodawcą wprowadzenia „Bit Tax” – podatku bitowego, jest „OECD” – Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju..."

http://freeisoft.pl/2014/11/fiskus-b...lski-internet/
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    jest wielce prawdopodobne, że za kilka lat taki plan może wejść w życie
    Jest bardzo mało prawdopodobne. Po tym co działo się przy okazji ACTA i teraz na Węgrzech nikt raczej nie odważy się próbować forsować tak głupich pomysłów. Z czasem pod tym względem władzom będzie tylko coraz gorzej. Cały ten artykuł wygląda na jakiś wzorowany na szmatławcu Fakt.

Strona 430 z 636 PierwszyPierwszy ... 330380420428429430431432440480530 ... OstatniOstatni