Ja na przemian "Gotów..." Strzelczyka i "Upadek Imperium Rzymskiego" Petera Heathera. Polecam obie, sprawnie napisane, naprawdę wartościowe pozycje![]()
Ja na przemian "Gotów..." Strzelczyka i "Upadek Imperium Rzymskiego" Petera Heathera. Polecam obie, sprawnie napisane, naprawdę wartościowe pozycje![]()
Pomocniki historyczne "Polityki" (na tą chwilę "Imperium Brytyjskie" i "Dzieje Rosjan"). Mają raczej charakter popularnonaukowy, ale czyta się ciekawie.
"Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.
Sztukę wojny po raz... kilkunasty?
Szukasz mocnej i wyluzowanej ekipy do gry w Total Wary? Zapraszam do SUNTZU! Napisz do mnie na steam.
Odwiedź nasz kanał na YouTubie jeśli chcesz obejrzeć emocjonujące bitwy z Total Warów na najwyższym poziomie lub luźne zabawne materiały z udziałem naszych klanowiczów.
Działacz i główny koordynator polskiej sceny multiplayer w Arenie Polskiej Społeczności Klanowej. Organizator Piątków z Areną co tydzień od 20:00.
Ronald Syme ''Rewolucja Rzymska"
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/103972/rewolucja-rzymska
A ja czytam aktualnie to:
![]()
Przepis na idealną kawę:
Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.
Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.
Księga XVI
Zacząłem wczoraj czytać Księgę Pierwszą i mam do Was pytanie. Otóż Tukidydes pisze: "Od tej daty, kiedy Amejnokles przybył na Samos, do końca obecnej wojny minęło mniej więcej trzysta lat. Najstarszą bitwę morską, o której wiemy, stoczyli Koryntyjczycy i Korkirejczycy; od tej bitwy do końca obecnej wojny upłynęło około dwustu sześćdziesięciu lat.", a przecież wiemy, że autor nie dożył końca wojny. W odniesieniu do którego momentu należałoby zatem liczyć daty wymienionych wydarzeń? Czy Tukidydes poprzez "koniec obecnej wojny" rozumiał zawarcie pokoju w 421 roku p.n.e.?
"Łatwiej jest zginąć z bronią w dłoni w imię wzniosłych idei, niż mądrze się ukorzyć i w cichości pozwolić im przetrwać, by w odpowiednim czasie rozbłysły swym blaskiem." - ja
"Niech wam ziemia lekką będzie... by psy mogły was łatwiej wykopać." - Marcjalis
Po raz kolejny (3-4?) wziąłem się za "Metro 2033"
![]()
寧我負人,毋人負我。
曹操