Strona 85 z 179 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 1784

Wątek: Pytania początkujących graczy

Podczaszy Awatar Henryk5pio
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Otrzymał 52 podziękowań w 39 postach
    Ahaaa, czyli jednostki zyskują jak i tracą doświadczenie, kurczę, to ja szybko muszę zacząć werbować słonie A zwlekam z tym i zwlekam No i przydałoby się mieć te 6 armii, a nie 3... Aha, jeszcze jedno pytanie, co do polityki wewnętrznej. Mój ród (Ptolemeusze) ma 51%, inne łącznie 49%, w tym jeden z nich ma gigantyczne gravitas (67) i nie można go adoptować. Czy jest szansa, że tak ot pojawią się nowi członkowie rodu, czy jednak muszę adoptować innych? Ogółem ,adopcja to chyba -6 a koleś do adopcji ma 4 gravitas. Mam tylko 4 generałów (w tym 1 admirał) i jest pół na pół. Aha, na pasku imperium, daleko mi do prawego krańca

@Asuryan Wiem wiem, ale z anioła zrobię archanioła
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:17
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Asuryan
    Gość
    Wyznacz jak najszybciej tego z gigantycznym gravitas z obcego rodu na generała/admirała i wyślij go w misję samobójczą...

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Wyznacz jak najszybciej tego z gigantycznym gravitas z obcego rodu na generała/admirała i wyślij go w misję samobójczą...
    Ok, tak też zrobię, ale na razie nie ma z kim walczyć, sąsiedzi są ze mną w dobrych stosunkach, a Seleucydów się trochę boję...
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Zaatakuj buntowników.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Buntownicy? A co to takiego? Mam 37 turę i takowych na oczy nie widziałem Niewolników też nie, chociaż biorę teraz przy każdej bitwie, jedynie przy walkach o miasteczka i miasta wyrzynam wszystkich w pień Ale, jako iż pogarszają mi się relacje z sąsiadami, w tym z tymi gośćmi pomiędzy Kartaginą a Libią, to jak gość wróci z wycieczki krajoznawczej, to wyślę go w wojnie na samobójczą misję Chociaż chodzi mi po głowie myśl o rozpoczęciu nowej gry, bo nie rozwijałem armii ponad podstawowe jednostki, gdyż wierzyłem, że zrobi się upgread Przez co jestem "trochę" zacofany pod tym względem, pomimo rozwijania głównie technologii wojskowych

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Przepraszam za post pod postem, ale pojawił się pewien problem, otóż chociaż mam arystokratkę, która ma +12 do szerzenia kultury (z akcji), ale pomimo, iż wł. u niej administrację, to kultura wzrasta w tempie 0,5% na turę, co jest wg. Mnie śmieszne. Może mi ktoś wyjaśnić co robię źle?
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:16

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Widocznie obce wpływy są bardzo mocne. Wejdź w dowolne miasto interesującej Ciebie prowincji, wejdź w zakładkę szczegółów prowincji i po lewej stronie wyświetlone będą wpływy kulturowe z wyszczególnieniem co jest czym. Potencjalne źródła wpływów kulturowych znajdziesz w poradniku (odnośnik-obrazek w moim podpisie, ale niestety spis treści nie jest zrobiony i odsyła donikąd, bo techniczni milczą od kilku dni w tym temacie ;( ).

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    Bo nie wykonujesz akcji "szerzenie kultury". Administracja daje tylko bonus do podatków i efekty bierne za samo stanie agenta w prowincji. By wykorzystać te 12 pkt, musisz co turę działać na jakimś wrogim miasteczku i z opcji szerzenia kultury/korupcji/niepokojów społecznych wybierać to pierwsze.

Stolnik Awatar ( ͡º ͜ʖ ͡º)
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    96
    Otrzymał 47 podziękowań w 34 postach
    @UP
    Mylisz się. Zanim coś komuś poradzisz to się upewni czy na pewno jest tak jak ci się wydaje bo wprowadzasz ludzi w błąd.
    "Szerzenie kultury" i "Propaganda kulturowa" to 2 różne akcje a ty je pomieszałeś. Propagandy używa się na wrogich osadach, a szerzenie kultury działa na własne regiony.
    @henryk5pio
    Nie przepraszaj za posta pod postem. Po prostu go nie rób. Zobacz w poradniku rozdział o kulturze. Powinno tam być wszystko wyjaśnione.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 1 podziękowanie w 1 poście
    A to przepraszam. Gram na wersji angielskiej, a to wydało mi się jedynym rozsądnym wytłumaczeniem.

Strona 85 z 179 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135 ... OstatniOstatni