Strona 8 z 287 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Baal-Melkart Zobacz posta
    Dla mnie nie ma różnicy między bojówkami z Majdanu a bojówkami ze wschodniej Ukrainy. Może poza tym, że ci drudzy mają lepszych sponsorów bo wyglądają na lepiej uzbrojonych.
    Jak znajdziesz jakąś przesłankę potwierdzającą udział w protestach na majdanie regularnych żołnierzy uzbrojonych po zęby, choćby bez oznaczeń narodowości, państw NATO/UE (o innych mowy chyba być nie może) to zgodzę się na znak równości. Co do oficerów, czego się spodziewali? Może pokazać światu stosunek rosyjskich żołnierzy i rosyjskich Ukraińców do cywilizowanych form obserwacji wydarzeń? Kto wie, może jeszcze ktoś wierzy że miejscowi są niezależni od Kremla i Kreml postara się wpłynąć na separatystów? Co do legalności władzy. Niemcy przerzucili pociągiem ze Szwajcarii do St Petersburga tow. Lenina. Potem rewolucja (oczywiście legalne przejęcie władzy) i front wschodni Niemcy mieli z głowy. Partia przejęła legalną władzę, ta sama której książeczkę tow. Putin ma pewnie w szufladzie biurka. To święte oburzenie władz Kremla jest wyborne na formę przejęcia władzy na Ukrainie. Ja mam ubaw po pachy...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Stolnik Awatar Baal-Melkart
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 14 podziękowań w 12 postach
    Cytat Zamieszczone przez Gajusz Mariusz
    Jak znajdziesz jakąś przesłankę potwierdzającą udział w protestach na majdanie regularnych żołnierzy uzbrojonych po zęby, choćby bez oznaczeń narodowości, państw NATO/UE (o innych mowy chyba być nie może) to zgodzę się na znak równości.
    Widocznie Rosja wspiera separatystów tzw. "doradcami wojskowymi". USA ograniczyło się do "zainwestowania" 5 mld dolarów (o czym mówiła Nuland), ale ostatnio się poprawili trochę i wysłali do Kijowa z instrukcjami szefa CIA, pod fałszywym nazwiskiem zresztą .

Co do legalności władzy. Niemcy przerzucili pociągiem ze Szwajcarii do St Petersburga tow. Lenina. Potem rewolucja (oczywiście legalne przejęcie władzy) i front wschodni Niemcy mieli z głowy. Partia przejęła legalną władzę, ta sama której książeczkę tow. Putin ma pewnie w szufladzie biurka. To święte oburzenie władz Kremla jest wyborne na formę przejęcia władzy na Ukrainie. Ja mam ubaw po pachy...
    Ja też, zwłaszcza, że Putina wybrano w demokratycznych wyborach, ale przecież to szczegół, ważny jest desant Lenina sprzed blisko stu lat. Co innego majdanowcy. Eksporterzy demokracji, odmieniający ją przez wszystkie przypadki, muszą być dumni ze sposobu przejęcia władzy w tym kraju.
    Żeś Jeden Święty jest, uznałem ciebie, Mazda-Ahuro,
    Gdy Dobra Myśl zeszła raz ku mnie,
    Bym głośno wyrzekł, co Myśl mówi Cicha, Najlepsza:
    u Kłamców licznych nie szukaj pochwały,
    Bo każdą Cnotę wrogiem ci uczynią.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Widocznie Rosja wspiera separatystów tzw. "doradcami wojskowymi". USA ograniczyło się do "zainwestowania" 5 mld dolarów (o czym mówiła Nuland), ale ostatnio się poprawili trochę i wysłali do Kijowa z instrukcjami szefa CIA, pod fałszywym nazwiskiem zresztą .

Ja też, zwłaszcza, że Putina wybrano w demokratycznych wyborach, ale przecież to szczegół, ważny jest desant Lenina sprzed blisko stu lat. Co innego majdanowcy. Eksporterzy demokracji, odmieniający ją przez wszystkie przypadki, muszą być dumni ze sposobu przejęcia władzy w tym kraju.
    1. Jak sądzisz że Rosja nie wspiera swoich żołnierzy pracą i działalnością służb specjalnych wielokrotnie bardziej pod względem użytych zasobów ludzkich jak i możliwości penetracji od USA a nawet całego "zachodu" to proszę bardzo, pozostań przy swojej optyce widzenia rzeczy. O żołnierzach sam sobie odpowiedziałeś.
    2. Putin jest oczywiście wybrany z całą pewnością przez swój naród, gdyż Rosjanie to taki mądry naród, że mogą nie mieć na masło do chleba i wódki, byle słyszeli z Radia Moskwa, przepraszam Głos Rosji o tym jak bardzo świat przed nimi drży. Niekiedy mają leciutkie wątpliwości gdy władze Rosji poświęcają swoich obywateli (vide zatonięcie o.p. "Kursk") byle nie pokazać że potrzebują pomocy od "wrogów", ale w końcu zawsze zwycięża jedyna podstawa zwycięstw z przeszłości-mnoga nas. Co do desantu. Dla Putina nie było to największą tragedią XXw (początek systemu łagrów, głód na Ukrainie, itd, itd, itd=miliony własnych obywateli do piachu) tylko upadek ZSRR (odzyskanie takiej czy innej niepodległości przez kilkanaście państw Europy w tym RP, o WNP nie wspominam, bo to zupełnie inna bajka). I nie mam żadnych wątpliwości że poparcie narodu po wchłonięciu Krymu, a w najbliższej przyszłości innych regionów Ukrainy tylko wzmocni popularność władcy w narodzie, bo tak zawsze było, jest i będzie. Ze świeczką szukać przykładów odwrotnej tendencji popularności, póki się wszystko dobrze i pomyślnie układa.

Co do przejęcia władzy- przewrót majowy też nie napełnia mnie dumą, przeciw jak najbardziej legalnym i konstytucyjnym władzom (wyobrażam sobie co czuli żołnierze obu stron, choćby na moście Kierbedzia), ale to był przewrót rękoma obywateli kraju. I tak to widzę na majdanie. To co robią Rosjanie to czysta kalka uciśnionych Niemców w Kłajpedzie, Austrii, Sudetach, Gdańsku, na Śląsku, na Pomorzu, którzy gnębieni przez miejscowe władze wymagali i domagali się pomocy swoich rodaków. Dlaczego? Bo też Niemcy musieli się cofnąć granicami, też znalazł się gościu legalnie wybrany, który powiedział-Ej! zaraz, zaraz!! Mamy swoją dumę, nie będzie nam Liga Narodów mówić co mamy robić! Jesteśmy wielkim narodem!!! "Turyści" w wieku poborowym- to też już było... . Lekceważenie historii odbija się czkawką Europie i USA. Brak reakcji świata? To tez już było. "Może zadowoli się tamtymi a z nami jakby nigdy nic". Po I WŚ w USA zapanował izolacjonizm, więc znowu musieli przybyć na pomoc 25 lat później. Koniec historii? Śmiechu warte. 1989. Znowu mija 25 lat? "Obyś żył w ciekawych czasach". Pobudka-właśnie w nich żyjemy.

A na koniec najlepsze: W części zachodniej władzę przejęli faszyści, legalnych władz w kraju nie ma bo uciekły, to żadne państwo, tylko bękart traktatu, sztuczny twór. A więc wchodzimy, bo mamy prawo bronić swoich rodaków!! A więc wpieriod druzja!!! To też już było.....
    Ostatnio edytowane przez Gajusz Mariusz ; 01-05-2014 o 00:56

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Tacy sami gospodarze jak i ci "separatyści", w końcu znaleźli się tam z poruczenia władz nie grzeszących legalnością powołania. Do swobodnego dysponowania terytorium niezbędne jest wpierw przejęcie na nim władzy. Wźmy przykład majdanowców. Nie spodobał im się kurs polityczny Janukowycza to go obalili i przejeli władzę. Teraz dysponują terytorium Ukrainy, wierząc w fantasmagorie o członkostwie w UE i będąc gotowym zrzec się części suwerenności na jej korzyść.
    A zrzeczenie się całkowitej suwerenności na rzecz Rosji jest lepsze według Ciebie? Od Unii mogą oczekiwać większego partnerstwa, pomocy i zachowania możliwości wyboru własnego rządu a od Rosji? Czego? Kolejnej klęski głodowej i okradania narodu?

No właśnie dziwne, stosunek separatystów do obecnych władz w Kijowie był znany, więc czego się spodziewano posyłając tam wojskowych?
    Nie wiemy, gdzie zapadła decyzja o wysłaniu obserwatorów z OBWE, zresztą jak takiej misji nie mieli towarzyszyć oficerowie z Ukrainy?

Gdzie tak napisałem? Dla mnie nie ma różnicy między bojówkami z Majdanu a bojówkami ze wschodniej Ukrainy. Może poza tym, że ci drudzy mają lepszych sponsorów bo wyglądają na lepiej uzbrojonych. Natomiast co do przyszłości Ukrainy, no cóż, rozpadła się Jugosławia, rozeszły się drogi Czechów i Słowaków, to może jest to metoda i dla Ukrainy. Chociaż bardziej wygląda na to, że Ukrainę rozdziobią kruki, wrony. Ale cześć Ukraińców sama się o to prosiła.
    Tak, będzię super jak pod naszą granicą dojdzie do regularniej wojny domowej. Zdajesz sobie sprawę jak wpłynie to na nasz kraj?
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar Baal-Melkart
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1
    Otrzymał 14 podziękowań w 12 postach
    1. Jak sądzisz że Rosja nie wspiera swoich żołnierzy pracą i działalnością służb specjalnych wielokrotnie bardziej pod względem użytych zasobów ludzkich jak i możliwości penetracji od USA a nawet całego "zachodu" to proszę bardzo, pozostań przy swojej optyce widzenia rzeczy. O żołnierzach sam sobie odpowiedziałeś.
    Nic nie sądzę, bo nie mam dostatecznej wiedzy na temat zaangażowania obu rywalizujących o Ukrainę stron. Ale cieszę się, że spotkałem kogoś kto to wie. Mam nadzieję, że zapodasz jakieś wiarygodne zestawienie liczby dolarów zainwestowanych przez Zachód i Rosję w swoich ludzi, liczbę agentów obu stron i jakiś rodzaj porównania poparcia politycznego dla swoich.
    2. Putin jest oczywiście wybrany z całą pewnością przez swój naród, gdyż Rosjanie to taki mądry naród, że mogą nie mieć na masło do chleba i wódki, byle słyszeli z Radia Moskwa, przepraszam Głos Rosji o tym jak bardzo świat przed nimi drży. Niekiedy mają leciutkie wątpliwości gdy władze Rosji poświęcają swoich obywateli (vide zatonięcie o.p. "Kursk") byle nie pokazać że potrzebują pomocy od "wrogów", ale w końcu zawsze zwycięża jedyna podstawa zwycięstw z przeszłości-mnoga nas. Co do desantu. Dla Putina nie było to największą tragedią XXw (początek systemu łagrów, głód na Ukrainie, itd, itd, itd=miliony własnych obywateli do piachu) tylko upadek ZSRR (odzyskanie takiej czy innej niepodległości przez kilkanaście państw Europy w tym RP, o WNP nie wspominam, bo to zupełnie inna bajka). I nie mam żadnych wątpliwości że poparcie narodu po wchłonięciu Krymu, a w najbliższej przyszłości innych regionów Ukrainy tylko wzmocni popularność władcy w narodzie, bo tak zawsze było, jest i będzie. Ze świeczką szukać przykładów odwrotnej tendencji popularności, póki się wszystko dobrze i pomyślnie układa.
    To jakiś nowy rodzaj kryterium określającego legalność władzy? Może przyłóż tę miarkę do państw Zachodnich borykających sie trudnościami gospodarczymi, zadłużniem publicznym i często bezrobociem a jednocześnie prowadzącym wojenki w celu zabezpieczenia swoich interesów.
    ale to był przewrót rękoma obywateli kraju. I tak to widzę na majdanie. To co robią Rosjanie to czysta kalka uciśnionych Niemców w Kłajpedzie, Austrii, Sudetach, Gdańsku, na Śląsku, na Pomorzu, którzy gnębieni przez miejscowe władze wymagali i domagali się pomocy swoich rodaków. Dlaczego? Bo też Niemcy musieli się cofnąć granicami, też znalazł się gościu legalnie wybrany, który powiedział-Ej! zaraz, zaraz!! Mamy swoją dumę, nie będzie nam Liga Narodów mówić co mamy robić! Jesteśmy wielkim narodem!!! "Turyści" w wieku poborowym- to też już było... . Lekceważenie historii odbija się czkawką Europie i USA. Brak reakcji świata? To tez już było. "Może zadowoli się tamtymi a z nami jakby nigdy nic". Po I WŚ w USA zapanował izolacjonizm, więc znowu musieli przybyć na pomoc 25 lat później. Koniec historii? Śmiechu warte. 1989. Znowu mija 25 lat? "Obyś żył w ciekawych czasach". Pobudka-właśnie w nich żyjemy.
    Ach tak, bo mieszkańcy wschodniej Ukrainy to wszyscy agenci GRU. Obalać włądzę wolno tylko tym z zachodniej części państwa. No i oczywiście majdanowcy żadnego wsparcia i poparcia z zagranicy nie otrzymali. Lekceważenie historii? Chyba coś przegapiłeś. Zachód błyskowtliwie, popierając przewrót, opanował Ukrainę uderzając w "imperialną" Rosję. Czyż nie była to ta "reakcja świata"? Teraz co prawda doszło do przejściowych trudności bo okazało się, że "Ruski trzymają się mocno", ale w przyszłości może będzie lepiej. Swoją drogą gdzie był świat, gdy USA dokonało inwazji na Irak? Czemu nie reagował?
    W części zachodniej władzę przejęli faszyści, legalnych władz w kraju nie ma bo uciekły, to żadne państwo, tylko bękart traktatu, sztuczny twór. A więc wchodzimy, bo mamy prawo bronić swoich rodaków!! A więc wpieriod druzja!!! To też już było.....
    No taki pech, że obecne władze na Ukrainie faktycznie są nie legalne . Rosja będzie wykorzystywać ten fakt ile się tylko da. Natomist gdy już Zachód przystapił do dzielenia Ukraińskiego tortu popierając przewrót to niech teraz negocjuje z Rosją ile jej z tego tortu ma przypaść w udziale.
    A zrzeczenie się całkowitej suwerenności na rzecz Rosji jest lepsze według Ciebie? Od Unii mogą oczekiwać większego partnerstwa, pomocy i zachowania możliwości wyboru własnego rządu a od Rosji? Czego? Kolejnej klęski głodowej i okradania narodu?
    Ale jakie to ma znaczenie? Jeżeli chcą do FR to ich sprawa, tak samo jak fakt, że inni chcą do UE. Jak się kreuje kurs polityczny państwa przy pomocy puczy i bojówek to należy się liczyć z kontr-puczami i kontr-bojówkami. Trzeba było zostać przy demokracji.
    Nie wiemy, gdzie zapadła decyzja o wysłaniu obserwatorów z OBWE, zresztą jak takiej misji nie mieli towarzyszyć oficerowie z Ukrainy?
    A tak z ciekawości pytam, czy misji OBWE na Krymie towarzyszyli ukraińscy oficerowie? Uprowadzona misja, według Clausa Neukircha została zorganizowana i wysłana na zaproszenie ukraińskiego rządu, a była pod kierownictwem Bundeswehry.
    Tak, będzię super jak pod naszą granicą dojdzie do regularniej wojny domowej. Zdajesz sobie sprawę jak wpłynie to na nasz kraj?
    Szkoda, że nikt o tym nie myślał w styczniu i lutym. Wtedy liczyło się tylko wyrugowanie wpływów Rosji. Ale skoro nie chcesz wojny domowej, to kto ma ustąpić, uzurpatorzy z Kijowa, czy uzurpatorzy ze wschodniej Ukrainy?
    Żeś Jeden Święty jest, uznałem ciebie, Mazda-Ahuro,
    Gdy Dobra Myśl zeszła raz ku mnie,
    Bym głośno wyrzekł, co Myśl mówi Cicha, Najlepsza:
    u Kłamców licznych nie szukaj pochwały,
    Bo każdą Cnotę wrogiem ci uczynią.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    A czy misja OBWE dotarła w ogóle na Krym? Czy też może została zawrócona na granicy?

A Ty jak rozumiem chcesz wojny domowej? Według mnie Ukraińcy nie powinni się cackać z separatystami tylko wysłać tam regularne wojsko, które siłą zaprowadzi tam porządek. Wzmocnienie Rosji i przejęcie przez nią przemysłowej części Ukrainy nie tylko zdestabilizuje ten kraj, ale i sąsiednie zalane falą bezrobotnych szukających pracy po upadku państwa. Historia pokazała, że jedynym możliwym kierunkiem ekspansji Rosji jest zachód, a nasz kraj jest drzwiami do reszty Europy. Sorry, ale wolę widzieć Ukrainę pod rządami obecnej słabej władzy niz silną Rosję Putina, która może być dla nas zagrożeniem w przyszłości.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    A czy misja OBWE dotarła w ogóle na Krym? Czy też może została zawrócona na granicy?
    Według mnie Ukraińcy nie powinni się cackać z separatystami tylko wysłać tam regularne wojsko, które siłą zaprowadzi tam porządek.
    Uzurpator Janukowicz sprzeciwial sie uzyciu armii wobec majdanowcow.To tak gwoli przypomnienia.Co do samych zolnierzykow jakos ich sily sie kurcza za kazdym razem kiedy jada na wschod...

Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Sorry, ale wolę widzieć Ukrainę pod rządami obecnej słabej władzy
    Zatem przygotuj sie na takie wiadomosci
    http://www.kresy.pl/wydarzenia,polit...nowej-dolinie#

Oj ludzie no az sie poplakalem ze smiechu czytajac ten artykul.Jankesi naprawde maja problemy z pamiecia
    http://wiadomosci.onet.pl/ambasada-u...-postaci/sdx8b

Zas nasze najwieksze media cos milcza o zblizajacej sie wiekopomnej chwili dla banderowskiej gospodarki jaka jest oddanie na laske MFW calego spoleczenstwa.Czym bylo zwasalizowanie Polski wobec rzadu bankierow kazdy widzi a nawet odczuwa na sobie.Juz niedlugo powszechna prywatyzacja,podwyzszenie stawek procentowych oraz obnizenie emerytur a pozniej bedzie jeszcze ciekawiej...
    http://niezalezna.pl/54697-mfw-udzie...-nasza-relacja
    Lecz nim to sie stanie juz stawiane sa pierwsze warunki:
    http://www.prisonplanet.com/imf-dema...out-money.html

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Nic nie sądzę, bo nie mam dostatecznej wiedzy na temat zaangażowania obu rywalizujących o Ukrainę stron. Ale cieszę się, że spotkałem kogoś kto to wie. Mam nadzieję, że zapodasz jakieś wiarygodne zestawienie liczby dolarów zainwestowanych przez Zachód i Rosję w swoich ludzi, liczbę agentów obu stron i jakiś rodzaj porównania poparcia politycznego dla swoich.

To jakiś nowy rodzaj kryterium określającego legalność władzy? Może przyłóż tę miarkę do państw Zachodnich borykających sie trudnościami gospodarczymi, zadłużniem publicznym i często bezrobociem a jednocześnie prowadzącym wojenki w celu zabezpieczenia swoich interesów.

Ach tak, bo mieszkańcy wschodniej Ukrainy to wszyscy agenci GRU. Obalać włądzę wolno tylko tym z zachodniej części państwa. No i oczywiście majdanowcy żadnego wsparcia i poparcia z zagranicy nie otrzymali. Lekceważenie historii? Chyba coś przegapiłeś. Zachód błyskowtliwie, popierając przewrót, opanował Ukrainę uderzając w "imperialną" Rosję. Czyż nie była to ta "reakcja świata"? Teraz co prawda doszło do przejściowych trudności bo okazało się, że "Ruski trzymają się mocno", ale w przyszłości może będzie lepiej. Swoją drogą gdzie był świat, gdy USA dokonało inwazji na Irak? Czemu nie reagował?

No taki pech, że obecne władze na Ukrainie faktycznie są nie legalne . Rosja będzie wykorzystywać ten fakt ile się tylko da. Natomist gdy już Zachód przystapił do dzielenia Ukraińskiego tortu popierając przewrót to niech teraz negocjuje z Rosją ile jej z tego tortu ma przypaść w udziale.
    "Nic nie sądzę, bo nie mam dostatecznej wiedzy na temat zaangażowania obu rywalizujących o Ukrainę stron. " Post wcześniej: "Widocznie Rosja wspiera separatystów tzw. "doradcami wojskowymi". USA ograniczyło się do "zainwestowania" 5 mld dolarów (o czym mówiła Nuland), ale ostatnio się poprawili trochę i wysłali do Kijowa z instrukcjami szefa CIA, pod fałszywym nazwiskiem zresztą ."
    1- No to masz wiedzę czy nie? Co do sum na początek policz sobie ile Rosja straciła ucinając cenę surowców za panowania uciekiniera Janukowicza? Dobry wujek Wania? Nie, to inwestycje które wzięły w łeb na majdanie. Po drugiej stronie 5mld $ od 1991? Co tu porównywać, śmiechu warte...
    2- A Rosjanie prowadzą wojny nie dla zabezpieczenia własnych interesów? . Mała różnica- zachód nie włącza terenów operacyjnych w skład własnego państwa. Nastąpił dawno temu postkolonializm, gdybyś nie zauważył, bo na Kremlu mają z tym kłopot.
    3-Przecież jasno wyraziłem się o legalności władzy poprzez namaszczenie od Chruszczowa po(...) Jelcyna-Putina-Medwiediewa-Putina. Nie uważam że i tak by nie wygrali. Chyba nie złapałeś.
    4-"Ach tak, bo mieszkańcy wschodniej Ukrainy to wszyscy agenci GRU" śmiałe twierdzenie, ja się do tego nie posunąłem, bo to absurd. Następnie- obalać władzę a oddawanie kraju sąsiadowi to dwie rzeczy których już widzę nie rozróżniasz. Niektórzy tak mają. Irak- może dlatego nie reagował że USA nie anektowało Basry albo Kirkutu? Przypadek? Nie, mały szczegół który gubią tu niektórzy.
    5-Dzielić się tortem? O co chodzi? Jak wygrał wybory Juszczenko czy coś takiego nastąpiło? Podniesiono cenę surowców (dzięki Tymoszenko) i Ukraina znowu w rękach Kremla. Pierwsza decyzja prezydenta Janukowicza dotyczyła stacjonowania floty czarnomorskiej w Sewastopolu. Jakoś nie chciano wtedy na Kremlu dzielić się "tortem". A teraz wystarczyło by takie same działanie. Jeszcze szybciej wzięto by się za łby w Kijowie. Ale Putin jest już na wyższym stadium rozwoju. Teraz prężymy muskuły.

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    A Ty jak rozumiem chcesz wojny domowej? Według mnie Ukraińcy nie powinni się cackać z separatystami tylko wysłać tam regularne wojsko, które siłą zaprowadzi tam porządek.
    Widocznie Ty chcesz bardzo wojny domowej skoro proponujesz wysłanie regularnego wojska które siłą zaprowadzi porządek.

Historia pokazała, że jedynym możliwym kierunkiem ekspansji Rosji jest zachód, a nasz kraj jest drzwiami do reszty Europy. Sorry, ale wolę widzieć Ukrainę pod rządami obecnej słabej władzy niz silną Rosję Putina, która może być dla nas zagrożeniem w przyszłości.
    Jaka historia? Jaka ekspansja na Zachód? Rosja od "Zachodu" to chciała dojścia do Bałtyku i zjednoczenia ziem ruskich, poza tym to pchała się na wschód i południe. Straszenie rosyjską ekspansją jest niepoważne, przecież Putin nie byłby pewnie tak głupi żeby połykać chociażby Lwów (chyba że go do tego "zmuszą"). Rosja nie jest jakimś stepowym państewkiem które by parło tylko naprzód i naprzód. Putin buduje silną Rosję, a nie Rosję która ma podbijać jakieś ziemie na Zachodzie. Rosja nie wytrzymałaby realnej konfrontacji z Zachodem, choćby Chiny nie pozwoliłyby jej na jakąś mityczną ekspansję za Odrę.

2- A Rosjanie prowadzą wojny nie dla zabezpieczenia własnych interesów? . Mała różnica- zachód nie włącza terenów operacyjnych w skład własnego państwa. Nastąpił dawno temu postkolonializm, gdybyś nie zauważył, bo na Kremlu mają z tym kłopot.
    Po na "terenach operacyjnych" po których przeszedł Zachód są ruiny i ludzie którzy Zachód znienawidzili. Rosyjskie działania na Ukrainie to nie jest żaden postkolonializm, oni te ziemie traktują jak część swego państwa utraconą w jakiś idiotyczny sposób. Jak już to Zachód prowadzi politykę postkolonialną bawiąc się w obalanie władz i wrzucanie swoich marionetek. Francja ma wpisane w swoją politykę pilnowanie interesów w starych koloniach w Afryce, Putin ostatecznie pokazał że Rosja ma wpisane pilnowanie swoich interesów na terenie dawnego ZSRR. Tyle że Ukraina nie była kolonią radzieckiej Rosji i tereny które przyłączone zostaną do Rosji Putina nie będą traktowane jak kolonie.

Irak- może dlatego nie reagował że USA nie anektowało Basry albo Kirkutu? Przypadek? Nie, mały szczegół który gubią tu niektórzy.
    No i? Sądzisz że niby Basra wyszła na inwazji USA lepiej niż Krym na inwazji Rosji? Jakiś bilans strat? Iluż to Ukraińców i Rosjan straciło życie z powodu tego że mieszkańcy Krymu chcieli do Rosji, a ilu Irakijczyków i żołnierzy NATO straciło życie z powodu że USA wymyśliło sobie powód do wojny?

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta

Że co? Jaka historia? Jaka ekspansja na Zachód? Rosja od "Zachodu" to chciała dojścia do Bałtyku i zjednoczenia ziem ruskich, poza tym to pchała się na wschód i południe. Straszenie rosyjską ekspansją jest niepoważne, przecież Putin nie byłby pewnie tak głupi żeby połykać chociażby Lwów (chyba że go do tego "zmuszą"). Rosja nie jest jakimś stepowym państewkiem które by parło tylko naprzód i naprzód. Putin buduje silną Rosję, a nie Rosję która ma podbijać jakieś ziemie na Zachodzie. Rosja nie wytrzymałaby realnej konfrontacji z Zachodem, choćby Chiny nie pozwoliłyby jej na jakąś mityczną ekspansję za Odrę.

Po na "terenach operacyjnych" po których przeszedł Zachód są ruiny i ludzie którzy Zachód znienawidzili. Rosyjskie działania na Ukrainie to nie jest żaden postkolonializm, oni te ziemie traktują jak część swego państwa utraconą w jakiś idiotyczny sposób. Jak już to Zachód prowadzi politykę postkolonialną bawiąc się w obalanie władz i wrzucanie swoich marionetek.

No i? Sądzisz że niby Basra wyszła na inwazji USA lepiej niż Krym na inwazji Rosji?
    1-To teraz historią najnowszą Europy wschodniej popisałeś się na poziomie wczesnego gimnazjum.
    2-Akurat Chinom na rękę jest wplątanie Rosji w jakąkolwiek zawieruchę w Europie. To jej na rękę w skali geostrategicznej względem jej interesów na Dalekim Wschodzie. To chyba jasne i oczywiste, choć nie dla wszystkich....
    3-Ten "idiotyczny sposób" to samostanowienie narodów. I największe wydarzenie XX w (nie dla Putina rzecz jasna i jak widzę nie dla kilku forumowiczów. Ja to szanuję, co nie znaczy że mnie to nie bawi)
    3-Obalanie władz i wrzucanie swoich marionetek było w użyciu Kremla właśnie do 89, teraz po prostu za króciutkie rączki ma.
    4-Basra jest szyicka (pewnie nie rozróżniasz szyitów od sunnitów, co uważam za normalne w kraju nad Wisłą, ale jak już mówimy o czymś byłoby dobrze o tym wiedzieć), więc np. zakaz lotów nad strefami płn (Kurdowie) i płd (Szyici) Iraku pomiędzy oboma wojnami nad Zatoką Perską była podyktowana (m.in.) powstrzymaniem działalności wojsk irackich mszczących się za postawę ludności szyickiej, w tym w Basrze. I akurat tu trafiłeś kulą w płot. To że szyici już niedługo będą jeszcze większym problemem dla władz znad Potomacu na oddziaływanie na władze Iraku, to już całkiem inna historia. Rękoma USA (głównie) pozbyli się z grubsza twardej ręki sunnitów i bez kłopotów Iran oddziaływuje na rząd w Bagdadzie, a więc coś co przez długą i krwawą wojnę w latach 1980-1988 nie udało mu się osiągnąć...

Strona 8 z 287 PierwszyPierwszy ... 6789101858108 ... OstatniOstatni