Strona 157 z 230 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159167207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 561 do 1 570 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Znacjonalizujmy też majątki niemieckie w Polsce, no amerykańskie też.... wszystko znacjonalizujmy!! Komunizm, kolektywizm na powrót!!

Chyba nowy Korwin polityk nam się tworzy, tylko z drugiej strony.... dobrze, będzie się z kogo śmiać.
    Barso jakby nie patrzeć struktury kościelne w naszym kraju obrosły bardzo mocno tłuszczykiem. Po dobie komunizmu Komisja Majątkowa, która powstała i miała oddać majątek zabrany Kościołowi, struktura ta zawaliła sprawę jak świat długi i szeroki. Wikipedia może nie jest dobrym przykładem, z którego należy czerpać wiedzę, ale może dać nam ogólne pogląd na to co się wtedy wyprawiało.
    - wobec członków tej komisji wszczęto 28 postępowań prokuratorskich

Raport z 2012 roku

W 2012 roku prawnicy z działu kontroli kancelarii premiera przygotowali raport o Komisji majątkowej dla Kościoła katolickiego. Odmówiono odtajnienia raportu, jednak był on załączony do dostępnych akt spraw toczonych przeciwko jej byłym członkom. Jego ustalenia to[5]:

• nie rejestrowano dat składania wniosków, sposobu ich realizacji i cen przekazywanych gruntów,
    • akta spraw były nieopisane i nieuporządkowane, bez spisu treści (nie można ustalić, czy teczki są kompletne),
    • akta 57 spraw zaginęły (nie rejestrowano kto pobiera dokumenty, więc nie można ustalić winnych tego stanu rzeczy),
    • brak weryfikacji cen gruntów przedstawianych przez stronę kościelną,
    • nie sprawdzano właścicieli gruntów przekazywanych Kościołowi (co najmniej raz należały one do osoby prywatnej),
    • nie sporządzano protokołów głosowań,
    • braki w dokumentacji (np. w 1994 roku nie zapisano, że cystersi otrzymali działki w Krakowie, i w efekcie 10 lat później otrzymali jeszcze 66 mln zł rekompensaty),
    • członków Komisji nie powoływano według żadnych kryteriów, ani nie weryfikowano ich kompetencji czy potencjalnych konfliktów interesów,
    • Komisja nie była kontrolowana przez odpowiednie organa ani razu.

Więcej o tym - http://pl.wikipedia.org/wiki/Komisja_maj%C4%85tkowa
    Nie bulwersuje Cię to?

Po drugie często zdarzało się, że w oddanym budynku była szkoła lub inna placówka, kapłani zażądali nie tylko jej opuszczenia, ale także zapłacenia za dotychczasowe użytkowanie lokalu.

Po trzecie KK jak każda inne zarejestrowane wyznanie otrzymuje mln dotacje od państwa, czerpiąc także środki z innych źródeł, nie płacąc za to podatków. Państwo opłaca religie w szkołach, nie mając wpływu na treści na nich przekazywane, opłacane są seminaria dla duchownych, sierocińce, których też nikt nie kontroluje.

Tak, bardzo chcesz żyć w państwie prawa, chcesz by prawo obowiązywało wszystkich polityków i zwykłych obywateli, to czemu nie możemy stosować tego samego prawa wobec KK? Skoro podatek musi zapłacić człowiek, któremu ledwo starcza na życie, to czemu takiego podatku nie ma zapłacić biskup jeżdżący luksusowym autem?

Nikt nie mówi, że mamy wszystko zabrać Kościołowi (chociaż ja mam inne spojrzenie na to), ale by doprowadzić do kompromisu traktujmy KK jak podmiot gospodarczy, który zarabia pieniądze ( bo robi to) to niech też płaci podatki.

Oddzielenie religii od państwa źle, wtrącanie się państwa w strefę religii też źle... ale gdy ktoś powie połączmy państwo z religią dobrze, pozwólmy by kapłani rządzili całym społeczeństwem też dobrze. Właśnie przez takie nastawienie mamy państwo, w którym istnieje demokracja ale jest tak naprawdę krajem autorytarnym religijnie, w którym 100% społeczeństwa zmuszone jest podporządkować się jednej ideologii. Za komunizmu to państwo tępiło KK, teraz to KK tępi tych, którzy myślą innaczej lub chcą wiekszych swobód dla siebie. Średniowiecze wita, XXI wiek odpływa...
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Ja nic nie piszę, że komisja majątkowa była dobra... nie mam nic przeciwko podatkom ale jestem przeciw jakiejkolwiek nacjonalizacji czegokolwiek.... bardziej za zabraniem ubekom a także bandytom z lasu wysokich emerytur...

wtrącanie się państwa w strefę religii też źle.
    No tak źle... to źle.

Właśnie przez takie nastawienie mamy państwo, w którym istnieje demokracja ale jest tak naprawdę krajem autorytarnym religijnie, w którym 100% społeczeństwa zmuszone jest podporządkować się jednej ideologii. Za komunizmu to państwo tępiło KK, teraz to KK tępi tych, którzy myślą innaczej lub chcą wiekszych swobód dla siebie. Średniowiecze wita, XXI wiek odpływa...
    Chyba żyjemy w innym państwie... mi się akurat wydaję, że np. w mojej grupie wiekowej, czy nieco starszych oraz młodszych to bycie wierzącym jest "be" i jest wyszydzane...

Kościół tępi kogoś? Gdzie, jak?

Kościół już jest w defensywie a będzie się to tylko pogłębiać... czasem coś podryguję, ale średnio im to wychodzi.

ps. adriankowaty sorrry ale nie odpiszę Ci bo z oszołomami nie gadam... nie ważne czy z lewa, czy z prawa.

Visca el Barca!!!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Jakby ktoś szanował prawa wynikające z naszej konstytucja a propo religii i przekonań.
    Szafujesz ta konstytucja na lewo i prawo zapominajac ze sam rowniez podlegasz jej postanowieniom

Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Średniowiecze wita, XXI wiek odpływa...
    Uwazaj bo ktoregos dnia zobaczysz w drzwiach czerwone ludziki
    https://www.youtube.com/watch?v=QqreRufrkxM

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Pampa
    Gość
    Adriankowaty, błagam, pogrążasz się. Księża jak i ci obywatele którzy darowali kościołowi ziemię byli Polakami. W związku z czym moja analogia ma takie samo zastosowanie jak twoja, a jednak się bulwersujesz. Więc zanim będziesz nacjonalizował CZYJĄŚ własność, zastanów się czy ktoś nie chce twojej własności. Jest to nielegalne, a wręcz podłe i krótkowzroczne. Zwłaszcza że grom ludzi jest za KRK, i tego nie zmienisz. Ja zawsze będę stał za nim murem, choćby nie wiem co mówili. Kościół mi pomógł, i nikt mi nie wmówi że jest inaczej. A zwłaszcza oszołomy które nie mają żadnego pojęcia o życiu(od razu mówię że chodzi mi o ogól, żeby nie bło że kogoś atakuję, bo nie mam zamiaru)

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Barso - Zabierzmy każdemu po równo, nawet KK, który i tak jest b.bogaty a jego bogactwo bądź wpływy nie są przelewane w dużej mierze na biednych i potrzebujących tylko na własne zachcianki. Taka jest prawda.

A nie tępi? Przez naszych kochanych polityków KK w Polsce pragnie przeforsowywać ustawy, które uderzają w Polaków, bez względu czy należy się do KK, czy wyznaje się inną religię. Przecież nasz sejm chciał przegłosować ustawę, wtrącając kobiety do wiezienia jeżeli ta ulegnie wypadkowi i poroni, in vitro złe - chociaż może pomóc wielu Polakom. W naszych posłach i senatorach KK znalazł rycerzy, którzy dla poparcia udzielonego ambon są gotowi zrobić wiele. KK jest w defensywie bo zamiast nauczać ludzi jak powinni żyć, zachowywać się, dawać im przykłady kościół przez swoje media, polityków pragnie narzucić społeczeństwu styl życia. Jezus narzucał komuś jak ma się zachowywać? Nauczał ludzi, i to od nich zależało czy się zmienią. Człowiek podobno według nauk KK ma wolną wolę, to niech z niej korzysta, a to czy robi dobrze czy źle niech rozstrzyga jego Bóg jak umrze.

Uważasz, że czemu są wyszydzani? Bo KK lansuje w naszym kraju konserwatyzm, który młodym ludziom się nie podobą. Chcą wolności i możliwości decydowania o sobie, a nie narzucania ustawami co jest dobre a co złe.

Nie wiem czy to prawda, czy nie ale usłyszałem ostatnio, że abp. Hoser - gdy usłyszał o pomyśle opodatkowania KK w Polsce, powiedział, że należy opodatkować tych, którzy go krytykują...

Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Szafujesz ta konstytucja na lewo i prawo zapominajac ze sam rowniez podlegasz jej postanowieniom
    Podlegam staram się do niej stosować, nie mam zamiaru nikomi narzucać swoich poglądów czy wierzeń w przeciwieństwie do niektórych.
    Ktoś szanuje mnie ja szanuje jego.

Cytat Zamieszczone przez Pampalinex Zobacz posta
    Ja zawsze będę stał za nim murem, choćby nie wiem co mówili. Kościół mi pomógł, i nikt mi nie wmówi że jest inaczej.
    A pomyślałeś o dzieciach z sierocińca, którym ten sam KK zniszczył życie? To, że wierzysz nie zwalnia Cię z myślenia.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    A nie tępi? Przez naszych kochanych polityków KK w Polsce pragnie przeforsowywać ustawy, które uderzają w Polaków, bez względu czy należy się do KK, czy wyznaje się inną religię. Przecież nasz sejm chciał przegłosować ustawę, wtrącając kobiety do wiezienia jeżeli ta ulegnie wypadkowi i poroni, in vitro złe - chociaż może pomóc wielu Polakom. W naszych posłach i senatorach KK znalazł rycerzy, którzy dla poparcia udzielonego ambon są gotowi zrobić wiele. KK jest w defensywie bo zamiast nauczać ludzi jak powinni żyć, zachowywać się, dawać im przykłady kościół przez swoje media, polityków pragnie narzucić społeczeństwu styl życia. Jezus narzucał komuś jak ma się zachowywać? Nauczał ludzi, i to od nich zależało czy się zmienią. Człowiek podobno według nauk KK ma wolną wolę, to niech z niej korzysta, a to czy robi dobrze czy źle niech rozstrzyga jego Bóg jak umrze.
    Hmmm Ty może nie zauważyłeś, że jednak większość posłów w sejmie to konserwy, większe i mniejsze ale konserwy... i nikt, i nic nie może też posłom postępować niezgodnie ze swoim sumieniem a także wiarą, bo chcesz tego czy nie ale w dylematach moralnych zawsze ludzie będą się też odnosić do swojej wiary czy tam światopoglądu... Także Twoje wnioski są daleko od prawdy. Nie piszę oczywiście, że kościół nie naciska, ale in vitro i liberalizacji aborcji nie mamy przez światopogląd posłów a nie klechów.

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar adriankowaty
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    375
    Otrzymał 39 podziękowań w 32 postach
    Cytat Zamieszczone przez Pampalinex Zobacz posta
    Adriankowaty, błagam, pogrążasz się. Księża jak i ci obywatele którzy darowali kościołowi ziemię byli Polakami. W związku z czym moja analogia ma takie samo zastosowanie jak twoja, a jednak się bulwersujesz. Więc zanim będziesz nacjonalizował CZYJĄŚ własność, zastanów się czy ktoś nie chce twojej własności. Jest to nielegalne, a wręcz podłe i krótkowzroczne. Zwłaszcza że grom ludzi jest za KRK, i tego nie zmienisz. Ja zawsze będę stał za nim murem, choćby nie wiem co mówili. Kościół mi pomógł, i nikt mi nie wmówi że jest inaczej. A zwłaszcza oszołomy które nie mają żadnego pojęcia o życiu(od razu mówię że chodzi mi o ogól, żeby nie bło że kogoś atakuję, bo nie mam zamiaru)
    Wiesz, rozdrażniło mnie nie to, co sądzisz, tylko te teksty o "Korwinach", "oszołomach" etc. Ale rzeczywiście, z tą nacjonalizacją to przesada, napisałem to, bo się na KRK wściekłem, ale podatki powinni płacić. Choćby po to, abyśmy zasypali "dziurę budżetową".
    http://forum.totalwar.org.pl/image.php?type=sigpic&userid=5038&dateline=1420376  708
    "Wolność, Równość, Braterstwo lub Śmierć!"
    Hasło przewodnie rewolucjonistów z 1789.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    To czemu w innych krajach, w innych parlamentach mamy również ludzi wierzących, a mimo to in vitro czy choćby aborcja są dozwolone? To nie jest według mnie kwestia sumienia, czy światopoglądu tylko kwestia kto na mnie zagłosuje i dzięki komu zdobędę to poparcie. A je zdobędą dzięki kapłanom, którzy ich poprą, a następnie dzięki temu, że w kazaniu zostanie wpleciona aluzja na kogo mam głosować. Zauważ, że nawet lewica w naszym kraju - SLD czy Ruch Palikota nie starają się zbytnio naciskać w takich sprawach by nie stracić poparcia części osób wierzących. W naszym kraju ciężko jest przegłosować coś co już dawno jest na zachodzie od lat ,bo u nas kapłanom piana idzie na usta.

Ludzie wierzący w naszym kraju w tym posłowie w takich kwestiach zachowują się tak jakby taki czyn obarczał ich sumienie.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Ludzie wierzący w naszym kraju w tym posłowie w takich kwestiach zachowują się tak jakby taki czyn obarczał ich sumienie.
    I co Ty chcesz im tego zabronić Ty jesteś poważny... Chcesz komuś wskazywać co obarcza ich sumienie a co nie? Wedle jakiego klucza? "klucza chochlika"?

To czemu w innych krajach, w innych parlamentach mamy również ludzi wierzących, a mimo to in vitro czy choćby aborcja są dozwolone?
    Oj nie kolego... Polska to ostoja katolicyzmu, tak w parlamencie, jak i w społeczeństwie...

To nie jest według mnie kwestia sumienia, czy światopoglądu tylko kwestia kto na mnie zagłosuje
    Ty naprawdę jesteś mało poważny jak piszesz takie głupoty.... a jak mają głosować posłowie? Chyba tak jaki głosili program i przez to zyskali głosy wyborców... i chcą je zyskać w następnych wyborach.

Gdyby w Polsce było inne społeczeństwo, byliby inni posłowie i byłyby inne ustawy, inne prawo... myślałem, że to jasne.

Tego nienawidzę w lewactwie... ktoś próbuje mi, społeczeństwu wmówić jak mam żyć, co jest dobre i a co złe, jaki mam mieć światopogląd, bo inaczej jest nienowoczesny czy co tam... ha! Podobnie czasem kapłani z ambon próbują zrobić, tylko w innych kwestiach, tylko oni są ble... a chochlik jest fajny, jego poglądy są fajne, on nam może mówić co obarcza nasze sumienie co nie. Sumienie narodu mamy na forum.

Naprawdę żeby trzeba było tłumaczyć, że Polacy, a raczej większość ma to czego chce, a raczej to co może chcieć...

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    I co Ty chcesz im tego zabronić Ty jesteś poważny... Chcesz komuś wskazywać co obarcza ich sumienie a co nie? Wedle jakiego klucza? "klucza chochlika"?
    Czy ja napisałem tam coś o wskazywaniu? Każdy ma swoje sumienie, i to na jego barkach spoczywa odpowiedzialność za swoje czyny. Przecież tak jest w religii katolickiej czyż nie tak?
    Zabronisz nieznajomej kobiecie dokonać aborcji po gwałcie bo ucierpi na tym Twoje sumienie? Zabronisz małżeństwu skorzystać z in vitro bo się z tym nie zgadzasz? W takich czymś nie ma klucza. Skoro ma być tak jak postanowił pan poseł/posłanka, tak powiedział kapłan to tak ma być i kropka. A gdzie dialog i dojście do kompromisu?

Oj nie kolego... Polska to ostoja katolicyzmu, tak w parlamencie, jak i w społeczeństwie...
    Polska to ostoja skrajnego konserwatyzmu, w którym miejsce na dialog jest wtedy gdy popieram przedmówcę. Gdy się z nim nie zgodzę jest dla niego nikim.

Ty naprawdę jesteś mało poważny jak piszesz takie głupoty.... a jak mają głosować posłowie? Chyba tak jaki głosili program i przez to zyskali głosy wyborców... i chcą je zyskać w następnych wyborach.

Gdyby w Polsce było inne społeczeństwo, byliby inni posłowie i byłyby inne ustawy, inne prawo... myślałem, że to jasne.

Tego nienawidzę w lewactwie... ktoś próbuje mi, społeczeństwu wmówić jak mam żyć, co jest dobre i a co złe, jaki mam mieć światopogląd, bo inaczej jest nienowoczesny czy co tam... ha! Podobnie czasem kapłani z ambon próbują zrobić, tylko w innych kwestiach, tylko oni są ble... a chochlik jest fajny, jego poglądy są fajne, on nam może mówić co obarcza nasze sumienie co nie. Sumienie narodu mamy na forum.

Naprawdę żeby trzeba było tłumaczyć, że Polacy, a raczej większość ma to czego chce, a raczej to co może chcieć...
    Czy ja Ci wmawiam jak masz żyć? Zastanów się człowieku co piszesz? Czy ja namawiać Cię do czegoś? Szanuje Twoje poglądy, Twój światopogląd tak długo jak Ty szanuje mój, i jeśli starasz się to zmienić to robisz to przy pomocy argumentów.
    Mam wymieniać ludzi z imienia i nazwiska, wypisywać kilka tysięcy tego? Napisałem ogólnie to źle... Popatrz z boku jak ludzie w naszym kraju zachowują się podjudzani przez kapłanów... widzisz tam logikę? Widzisz ta możliwość kompromisu bądź dialogu?
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 157 z 230 PierwszyPierwszy ... 57107147155156157158159167207 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów