Strona 159 z 230 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 581 do 1 590 z 2294

Wątek: Kościół Katolicki

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Zając w dużej mierze odpowiedział ale dodam swoje trzy grosze...

Bo są to rzeczy, które wyrosły wraz z rozwojem społeczeństw i traktowane są jako zbrodnie, które podlegają karze.
    Widać w PL wyrasta tradycja, że aborcja to morderstwo...i cóż Ty bidaku na to poradzisz. Takie prawo ludzi, takie prawo większości...

A kto właśnie ma największy wpływ na światopogląd społeczeństwa jeżeli właśnie nie kapłani? Przecież to właśnie religia i jej wpływ na ludzi ukształtowały postawy społeczne.
    Czemu nasz kraj określany jest wśród ludzi o liberalnych poglądach "Iranem Europy"? Przecież to określanie nie wzięło się znikąd.
    Ty żyjesz chyba w średniowieczu jeśli sądzisz, że dla ludzi najważniejsze jest to co powie kapłan w świątyni... nikły odsetek.

A dasz radę znaleźć tam kompromis? Chęć wywarcia zemsty bądź kary na sprawcy jest jedną z najpierwotniejszych naszych cech, których nie da się stłumić.
    Jeżeli mówimy o aborcji jako o zabójstwie to zastanówmy się czy zlepek komórek, które nie mają wykształconego nawet ukł, nerwowego a co za tym jego centralnego ośrodka nazwiemy dzieckiem, na którym można dopuścić się tego czynu.
    Dla niektórych nie ma mowy o kompromisie jeśli chodzi o aborcję... ja mimo, że nie zgadzam się ze skrajnościami i mam inne zdanie, to jednak nie potępiam nikogo w czambuł, nie zwalam winy na kościół, tylko skoro ludzie tak chcą to tak mają... jeżeli zacznie nami rządzić mniejszość to popadniemy w absurd. To mniejszość ma dobijać bardziej do zdania większości niż na odwrót i jedli, i drudzy powinni iść na jakiś kompromis ale wahadełko powinno wychlać się oczywiście w stronę większości.
    Większość społeczeństwa... ta większość społeczeństwa kieruje się tym co powie im kapłan nie zastanawiając się nad tym czy jest to prawda, czy też taka kwestię można rozciągnąć znacznie dalej. Myślenie nie boli. Apelowanie do ludzi wierzących by głębiej się zastanawiali nad daną kwestią, nie sugerując się tylko opinią kapłana uważasz, za coś złego?
    Nie twierdzę, że mam monopol na prawdę, staram się tylko uświadomić, że należy myśleć i kierować się w swoich wyborach nie tylko zdaniem czy opinią innych ludzi.
    To Ty bardziej siedzisz w średniowieczu niż kościół... Ty naprawdę sądzisz, że ludzie kierują się tym co usłyszą w kościele? Naród konserwatywnych aniołków byśmy mieli... a wiesz co ja chociaż mykam do kościoła to prędzej na Palikota bym zagłosował niż na Kaczora i patrz słucham kazań itd. i co?

Piszesz rzeczy oderwane od rzeczywistości...

Visca el Barca!!!

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Juz stracilem rachube ile to lat naprawiaja ten nieszczesny kraj.Druga Irlandia,trzecia Japonia,etc...Faktycznie aborcja jest tym co podniesie polskie PKB,da prace tysiacom bezrobotnym oraz zmniejszy dlug publiczny.Grunt to chrzanic o byle czym i przedstawic to jako kwestie najistotniejsza dla kraju ale wybory sie zblizaja wiec bedzie coraz wiecej takich "perelek" latwo wpadajacych do ucha potencjalnego wyborcy

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Juz stracilem rachube ile to lat naprawiaja ten nieszczesny kraj.Druga Irlandia,trzecia Japonia,etc...Faktycznie aborcja jest tym co podniesie polskie PKB,da prace tysiacom bezrobotnym oraz zmniejszy dlug publiczny.Grunt to chrzanic o byle czym i przedstawic to jako kwestie najistotniejsza dla kraju ale wybory sie zblizaja wiec bedzie coraz wiecej takich "perelek" latwo wpadajacych do ucha potencjalnego wyborcy
    1. Zacznij z łaski swojej używać Polskich znaków! (jak? Wujek google)
    2. Tu chodzi o kwestie moralną, o to by raz na zawsze ustalić stosunek państwa do zabijania nienarodzonego dziecka. Przede wszyjskim pokazuje jak państwo mimo wszystko szanuje życie.
    3. Wyjaśnij mi, dlaczego ciągle patrzysz na wszystko poprzez pryzmat PKB, bezrobocia itd? Przecież to jest zupełnie osobny temat. Narzekasz na temat aborcji a tymczasem te lenie śmierdzące z sejmu ciągną się za krawaty po komisjach śledczych i innych bzdurach i wyciągają stare brudy marnując czas oraz pieniądze.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez zajac Zobacz posta
    Raczej media z ktorymi obcujemy znacznie czesciej anizeli z wekendowymi wypadami do swiatyni
    Kościół przemawia też przez media, nie zapominaj o tym.

Cytat Zamieszczone przez Barsa Zobacz posta
    Ty żyjesz chyba w średniowieczu jeśli sądzisz, że dla ludzi najważniejsze jest to co powie kapłan w świątyni... nikły odsetek.
    Masz dane potwierdzające Twoje słowa? Ja nie mogę potwierdzić swoich bo to jest tylko moje spostrzeżenie.

Dla niektórych nie ma mowy o kompromisie jeśli chodzi o aborcję... ja mimo, że nie zgadzam się ze skrajnościami i mam inne zdanie, to jednak nie potępiam nikogo w czambuł, nie zwalam winy na kościół, tylko skoro ludzie tak chcą to tak mają... jeżeli zacznie nami rządzić mniejszość to popadniemy w absurd. To mniejszość ma dobijać bardziej do zdania większości niż na odwrót i jedli, i drudzy powinni iść na jakiś kompromis ale wahadełko powinno wychlać się oczywiście w stronę większości.
    Zgoda, ale pamiętajmy też o prawach mniejszości, dając ludziom wybór czy chcą skorzystać czy też nie.

To Ty bardziej siedzisz w średniowieczu niż kościół... Ty naprawdę sądzisz, że ludzie kierują się tym co usłyszą w kościele? Naród konserwatywnych aniołków byśmy mieli... a wiesz co ja chociaż mykam do kościoła to prędzej na Palikota bym zagłosował niż na Kaczora i patrz słucham kazań itd. i co?

Piszesz rzeczy oderwane od rzeczywistości...
    Nie patrz na siebie Barso, tylko na ogół społeczeństwa, i ich zachowanie.
    A co narodu konserwatystów... Polacy są nimi w większości tylko z zewnątrz, potrafimy mówić o tradycjach i wartościach, ale jak przyjdzie co do czego to konserwatysta pierwszy polegnie.

Piszę moje spostrzeżenia, Ty piszesz swoje, ale nie twierdzę, że są oderwane od rzeczywistości. Każdy z nas inaczej postrzega otaczająca nas rzeczywistość. Ty jestem katolikiem i osobą wierzącą, ja jestem ateistą i antyklerykałem. Nasze zdania będą wiec rozbieżne.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Tylko jedno ale Ty piszesz o katolikach i kościele, nie będąc ani katolikiem, ani nie chodząc do kościoła.... na podstawie, nie wiem, księdza Oko, wyborczej? Ja widzę postawy ludzkie ludzi chodzących do kościoła, jak w Wawie, tak i w Ostrołęce, i pewnie, że w Wawie mają bardziej "w poważaniu" kapłanów, oraz Ci ostatni różnią się od siebie patrząc na Wawe i Ostrołękę, ale to nie jest średniowiecze żeby kapłan był wyrocznią, nie ważne czy to wielkie miasto czy wiocha(po za skrajnościami, bo i takie znam, że ksiądz w jakiejś wiosce "rządzi", ale to pojedyncze przypadki).... Ludzie mają swój rozum, kapłan nie jest dla nich jedynym drogowskazem, a na pewno też nie najważniejszym.

Powtarzam, byłoby inne społeczeństwo, byliby inni posłowie i byłoby inne prawo... a że kościół nie walczy o liberalizację a stoi na tradycyjnych wartościach to chyba normalne.

Visca el Barca!!!

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Tylko jedno ale Ty piszesz o katolikach i kościele, nie będąc ani katolikiem, ani nie chodząc do kościoła.... na podstawie, nie wiem, księdza Oko, wyborczej?
    Kapłani mówią a ateistach nie będąc nimi... mamy temat w agorze o islamie a najwięcej wypowiadają się tam ludzie nie będący muzułmanami... na jakiej podstawie? Tej samej na, której ja opieram swoje zarzuty. To, że nie należę do danej grupy społecznej nie znaczy, że nie mam prawa się o niej wypowiadać, czy też jej krytykować.

Ja widzę postawy ludzkie ludzi chodzących do kościoła, jak w Wawie, tak i w Ostrołęce, i pewnie, że w Wawie mają bardziej "w poważaniu" kapłanów, oraz Ci ostatni różnią się od siebie patrząc na Wawe i Ostrołękę, ale to nie jest średniowiecze żeby kapłan był wyrocznią, nie ważne czy to wielkie miasto czy wiocha(po za skrajnościami, bo i takie znam, że ksiądz w jakiejś wiosce "rządzi", ale to pojedyncze przypadki).... Ludzie mają swój rozum, kapłan nie jest dla nich jedynym drogowskazem, a na pewno też nie najważniejszym.
    To są Twoje spostrzeżenia, moje są inne, Twoje wynikają z bezpośredniej obserwacji ludzi, moje też bo widzę jak ludzie zachowują się gdy kapłan powie, że akurat coś co jest głosowane w sejmie jest złe. Niektórzy ludzie mają swój rozum, inni go nie mają. Nie sądź wszystkich swoją miarą, bo nie znasz wszystkich ludzi, którzy chodzą do kościoła.

Powtarzam, byłoby inne społeczeństwo, byliby inni posłowie i byłoby inne prawo... a że kościół nie walczy o liberalizację a stoi na tradycyjnych wartościach to chyba normalne.
    A skąd według Ciebie wynika postawa naszego społeczeństwa?
    --------------------------------------------------
    Pamiętaj katoliku na kogo masz głosować.
    http://www.fronda.pl/a/na-kogo-katol...ach,37227.html
    Pytanie, który polityk najbrdziej kieruje się wartościami chrześcijańskimi - miłość, wybaczenie, tolerancja...
    Coś mi się wydaje, że ciężko będzie z naszym kraju takich znaleźć
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 07-05-2014 o 17:02
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Biskup Ceseny, na północy Włoch, Douglas Regattieri oddaje ubogim rodzinom swoją rezydencję, a sam zamieszka w skromniejszym mieszkaniu. W pałacu biskupim urządzony zostanie dom rodzinny Fundacji Papieża Jana XXIII . W ten sposób ordynariusz diecezji Emilia-Romana postanowił odpowiedzieć na apele papieża Franciszka o skromność i unikanie wystawnego trybu życia przez kardynałów i biskupów.

Pewnie czym bliżej do źródła, tym lepiej odgaduje się intencje papieża. W naszym kraju jeszcze długie studiowania i wewnętrzne przemyślenia czekają słowa papieża. Szukanie drugiego i trzeciego dna. Omawianie głębi i przenośni. I jakoś Franciszka (r.1936) przeczekają....

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Ks. Sylwester Zawadzki, twórca pomnika Chrystusa Króla w Świebodzinie, zapisał w testamencie, by jego serce spoczęło pod figurą. Księża wypełnili jego wolę. Sprawę bada prokuratura. - To precedens. Jeśli zostawimy tak sprawę, każdy Kowalski będzie mógł powołać się na ten przypadek i kazać pochować serce choćby pod dębem Bartkiem. Wobec prawa wszyscy jesteśmy równi, ksiądz także - tłumaczą śledczy.
    http://zielonagora.gazeta.pl/zielona...ratura.html#MT
    To teraz należy czekać na reakcje prawicy i KK.

Palikot działa, tyle, że jak zawsze nie wtedy gdy potrzeba...
    http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,487...html#LokLubTxt
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Szambelan Awatar Andzia
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
    Życzę powodzenia prokuraturze ale podejrzewam że sprawę przegrają, ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych jest jedną z najbardziej dziurawych ustaw w tym kraju. Wystarczy tylko że będą mieli zgodę od pewnego urzędnika (chyba jakiś inspektor) i po sprawie. Ponadto ten pomnik stoi na gruncie należącym do KK ? Jeśli tak to uważam sprawę za zakończoną.
    Biblioteki: Modów pod M2TW / Modów pod Kingdoms / AAR'ów
    "Nic nie jest prawdą, wszystko jest dozwolone" - Hassan ib-Sabah
    "Jestem kim jestem,bo ktoś takim musi być" - Ja

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Która, w Polsce ustawa nie jest dziurawa?

Apolityczny Kościół w Polsce, chyba w innym wymiarze.
    http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103087,1...tml#BoxWiadTxt

Prześladowania Katolików w Polsce trwają, że aż muszą zamiast lekcji chodzić do Kościoła...
    http://radom.gazeta.pl/radom/1,48201...l#hpnews=radom
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 159 z 230 PierwszyPierwszy ... 59109149157158159160161169209 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów