Strona 71 z 205 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 2044

Wątek: Co aktualnie czytacie?

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    "Jungvolk. Historia żołnierza Hitlera" - Wilhelm Gehlen, Don Gregory - na razie zapowiada się trochę słabo, może dla tego, że doczytałem zaledwie do 41r., potem mam nadzieje, że zacznie się ciekawiej.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Wielki Kuń Awatar Lwie Serce
    Tournaments Joined
    2
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    452
    Otrzymał 326 podziękowań w 212 postach
    Jaime Jackson - "Prawdziwy świat koni". Bardzo dobra książka, objaśnia zarówno życie koni zarówno dzikich jak i udomowionych, ich anatomię, oraz co ważne zasady jeździectwa.

Niech żyje Gwardia!

Podkomorzy
    Tournaments Joined
    7
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    164
    Otrzymał 112 podziękowań w 68 postach
    Do Aro: Hans Hellmut Kirst-Wyprzedaż Bohaterów

A sam czytam lub tudzież wertuje "Księgę Inkwizycji- podręcznik według Bernarda Gui"-polski przekład wydania augsburskiego

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Rzuciłem się na tą książkę jak wygłodniały wilk na ofiarę. I się trochę przeliczyłem. A o czym mowa? O "Sezonie burz" Sapkowskiego. Wiem, że wszyscy uważają, że nowa książka o wiedźminie trzyma klimat, jest tak samo dobra jak reszta. Jest dobrze napisana, jednak daleko jej do tego co było napisane wcześniej. Brak mi tego co było wcześniejszych tomach - niewybrednych żartów, dowcipnego humory oraz dawnego Geralta, który najpierw bije potem pyta. Może gdybym nie czytał ostatnio całej sagi podszedłbym do tej książki inaczej. Przeczytać można, ale nie ma się czym zachwycać.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.

Księga XVI

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Polecam książkę: Krucjaty północne Erica Christiansena

http://merlin.pl/Krucjaty-polnocne_E...Fa-WtAodMlwAtQ

Autor skupia się głównie na walkach krzyżowców z Prusami, Litwinami i Rusinami. Wojny z Polską są traktowane pobieżnie. Praca o charakterze naukowym - styl niezbyt porywający, ale zawiera dużo ciekawostek. Dla fanów średniowiecza.
    "A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez szwejk Zobacz posta
    Polecam książkę: Krucjaty północne Erica Christiansena

http://merlin.pl/Krucjaty-polnocne_E...Fa-WtAodMlwAtQ

Autor skupia się głównie na walkach krzyżowców z Prusami, Litwinami i Rusinami. Wojny z Polską są traktowane pobieżnie. Praca o charakterze naukowym - styl niezbyt porywający, ale zawiera dużo ciekawostek. Dla fanów średniowiecza.
    Chetnie sie zapoznam z ta praca zwlaszcza ze wzgledu na kampanie wojenna przeciwko Prusom.Od siebie polecam ksiazke Iben Fonnesberg-Schmidt "Papieze i krucjaty baltyckie 1147-1254" jednak dla osob dysponujacych juz wieksza wiedza z tego okresu gdyz jest to pozycja typowo naukowa.Ogromny i wyczerpujacy material ukazujacy prace kurii papieskiej oraz jej wplyw na owczesnych moznowladcow oraz losy panstw.
    Kolejna moja propozycja jest "Wiek V-XV w zrodlach",czyli wybor tekstow zrodlowych opracowany przez Melanie Sobanska-Bondaruk oraz Stanislawa B. Lenarda.
    Zas jako odskocznie proponuje "Gormenghast" Mervyna Peake'a.Maniacy gotyckich klimatow,nietuzinkowych charakterow,palacowych intryg oraz mistrzowskich opisow stworzonego swiata beda usatysfakcjonowani.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    A ja zacząłem przygodę ze "Lwowem 1920" Lecha Wyszczelskiego. 300 stron. Coraz trudniej autorom utrzymać się w formacie typowym dla serii HB.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Tysiąc wspaniałych słońc
    Ostatnio edytowane przez Pandora ; 02-01-2022 o 12:41
    Pozdrawiam gorąco.
    Zapraszam na moją stronę: drewniane stoły do restauracji a także do sklepu internetowego dla otwartych i świadomych kobiet. Kliknij i sprawdź koniecznie.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Coś dla miłośników 2wś i ciekawostek z nią związanych, przestroga dla przeciwników gender! W książce pada często to słowo!
    "Radzieckie kobiety w walce" - Anna Krylova

Po początku mam mieszane uczucia, autorka strasznie rozwlekle piszę, często o tym samym. Mam nadzieje, że później będzie ciekawie i interesująco.
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    "Ałtajskie tropy" Witold Michałowski - książka podróżniczo - historyczna, która otwiera szerzej oczy na niektóre rzeczy. Gorąco polecam!
    Przepis na idealną kawę:

Księga XVI

Strona 71 z 205 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni