A owa piechota będzie walczyła tym berdyszem?
A owa piechota będzie walczyła tym berdyszem?
"Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
Da Ci brylanty i srebro i złoto
Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"
Tak. Na razie używa do tego animacji z dwuręcznego topora wikingów ale myślę o tym, żeby te animacje poprawić.
Zapomniałbym: poprawiłem animacje strzelania z forkietu i berdysza i teraz są całkiem zadowalające.
Atylla, odnośnie husarii, tylko nie dawaj im tych śmiesznych dwuczęściowych skrzydeł, których w połowie XVII w. nie mieli, dodaj im tylko te jednoczęściowe przytwierdzane do siodła. Co do proporców to podstawa, to właśnie dzięki nim słyszalny był ten szum/szelest, którzy obecnie przypisują wyimaginowanym skrzydłom.
Ja w tej chwili poprawiam co niektóre drzewa genealogiczne i dodaję nowe postacie historyczne, poprawiłem już Rosję, Francję, Turcję, Tatarów, jestem w trakcie poprawiania drzewka Anglików i zostanie mi jeszcze Hiszpania i Austria, co do pozostałych to będą to tylko kosmetyczne poprawki. Jeśli chodzi o niewyświetlanie się nazwisk to u mnie wszystko gra, nazwiska normalnie się wyświetlają i dlatego mam więcej roboty bo muszę zmieniać imiona, które były tworzenie w ten sposób że zawierały od razu nazwisko i potem nic dziwnego że syn nie miał nazwiska swojego ojca. Odnośnie tych buntowników na terenie Szkocji to nie dałoby rady przyłączyć te tereny do Anglii, przecież w tym czasie była zawarta unia personalna między Szkocją i Anglią, ponieważ w Anglii panowała szkocka dynastia Stuartów, mało tego w czasie wojny domowej to właśnie w dużej mierze Szkocja była ostoją monarchii. Może coś byś z tym zrobił?
A i jeszcze jedno, to co widziałeś w logach odnośnie postaci to te wpisy były związany z tym, że osoba, która wcześniej robiła te drzewka i dodawała postacie, które już nie żyją to nie podawała od ilu lat dana osoba nie żyje i dlatego takie wpisy w logach.
Ordenus w tym przypadku się z tobą nie zgodzę. Osobiście wiem że husaria skrzydeł nie używała, ale to jest tak jakby ich znak rozpoznawczy zarówno w Polsce jak i w reszcie świata, widziałem chyba tylko ze 2 filmy w których husaria nie miała tych dwuczęściowych skrzydeł. A po za tym chyba lepiej wygląda husaria z dwoma skrzydłami jak z jednym. Myśle, że jeżeli już chcecie być bardziej historyczni (chociaż chyba już wszędzie na te skrzydła oczy przymykają) to już lepiej zrobić wogóle bez niż z takim dzyndzlem z tyłu. (I choćbyście nie wiem co mówili taka szarżująca husaria z oboma skrzydłami to jest jeden z piękniejszych widoków)
Może jakaś beta? Żeby można było wskazać to trzeba wiedzieć co działa dobrze a co źle, co poprawić\zmienić lub jakieś osobiste uwagi od testerów. Co wy na to?
"Liczko ma gładkie i mowę kwiecistą
Czarci ten pomiot z naturą nieczystą
Życzenia Twe spełni zawsze z ochotą
Da Ci brylanty i srebro i złoto
Lecz kiedy przyjdzie odebrać swe długi
Skończą się śmiechy, serdeczność, przysługi
W pęta Cię weźmie zabierze bogactwo
Byś cierpiał katusze, aż gwiazdy zgasną"
A ja mam jeszcze pytanie do moderów, czy nazwy miast będą spolszczone czy to już wersja skończona, bo tak jak włączyłem sobie Rusckich to ni jak nie wiedziałem co gdzie jest :/
Co do skrzydeł husarii i rogatych hełmów Wikingów zawsze miałem ten sam stosunek: wolę nos Kleopatry niż fabula mundiInnymi słowy skrzydła występują i będą występowały sporadycznie, pojedynczo a ich długość nie będzie większa niż do ramion jeźdźca. Innymi słowy argument o tym, że husaria z dwoma skrzydłami lepiej wygląda nie trafia do mnie. Choćby z tego powodu, że husarzy nie byli panienkami na wybiegu a wojakami
Co do nazw miast, to jeszcze na wątku na innym portalu ustaliliśmy, że miasta będą nosiły nazwy właściwe dla nacji, do których należą. W tym celu wykorzystam skrypty z poprzedniego mojego moda, gzie działały bez zarzutu.
Rozumiem, że nie lubisz cyrylicy? Jestem w stanie to zrozumiećale w modzie cyrylica będzie zaśmiecała prawie pół mapy a jedynym sposobem, żeby ją usunąć będzie rozpoczęcie kampanii np. Rzeczpospolitą i inkorporowanie ziem ruskich dzikusów w całości. Trzeba też pilnować, żeby nie wybuchło powstanie Greków czy Bułgarów
A polski husarz będzie podobny do tego tutaj, z tym, że będzie miał inne tekstury no i dostanie to swoje skrzydełko![]()
A co planujesz z tą Szkocją?
Hmmm... Z jaką Szkocją?
Jeszcze pytanie i prośba. Gdyby ktoś przypadkiem widział kiedyś lub miał obrazek przedstawiający pandura z XVII w. - będę wdzięczny za wskazówki ewentualnie linkę. To, co znalazłem wygląda mi podejrzanie "późno":
Mod jest na wysokim poziomie i trudny ale o to chodziz tym, że irytuje mnie jedna rzecz; aczkolwiek moje miasta bardzo szybko się rozbudowują w związku z tym w mieście musi być moim zdanie za duży garnizon bo inaczej bunty i rebelie mam już bardzo dużą armie która chłonie fundusze i nie mogę zrobić żadnego wypadu na wroga, ponieważ muszę jednostki rozsiać po prowincjach by utrzymać porządek. Oczywiście buduje budowle zapewniające porządek dbam o religie ale to nic nie daje, w skrócie moja armia jest udupiona i nie mogę się nigdzie wyrwać zaczynam się nudzić
( ps z chęcią przetestuje betę)