Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 127

Wątek: Poradnik do Rome 2 - komentarze i uwagi

Podkomorzy Awatar Chaak
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    262
    Otrzymał 254 podziękowań w 191 postach
    @wybobrak
    Podział według zastosowania ("ofensywny") już wrzuciłem. Ten drugi dałem bardziej jako uzupełnienie, bo inaczej użyjemy jazdy lekkiej i ciężkiej, nawet jak są tą samą klasą np. walcząca w zwarciu, czy szturmową. Najwyżej w ostatecznej wersji można go pominąć jeśli uznamy, że rzeczywiście nikomu się to nie przyda.

寧我負人,毋人負我。
    曹操

Podczaszy Awatar Henryk5pio
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Otrzymał 52 podziękowań w 39 postach
    Postanowiłem wmieszać się do dyskusji o jeździe. Przeprowadziłem dziś 3 symulacje: Macedonią, Partią i Roksolanami. Polegało to na tym, że ja walczyłem konnicą szturmową a wróg w zwarciu.
    Macedonia
    Ja: 182 Hetajrów Konnych, AI tylu samo ciężkozbrojny hetajrów konnych. Wynik: porażka. Moich zginęło 162, wroga 142.
    Partia
    Ja: 420 Katafraktów ze wschodu, AI tylu samo Konnych szlachetnej krwi. Wynik: zwycięstwo. Moich zginęło 330, wroga 336.
    Roksolanie
    Ja: 420 Szlachetnej jazdy stepowe, AI tylu samo Sarmackich jeźdźców. Wynik: zwycięstwo. Moich zginęło 349, wroga 359.
    Rzym
    Ja: 390 Socii Equites Extraordinarii, AI 390 Pomocnicza jazda. Wynik: porażka. Moich zginęło 290, wroga 204.
    Seleucydzi
    Ja: 360 Agemy konnej, AI 300 Azackich rycerzy i 60 Agemy konnej. Wynik, porażka. Moich zginęło 273, wroga 177.

Wnioski proszę wysnuć samemu. Pozdrawiam.

W każdym wypadku jednostki generalskie były identyczne u obu stron. Brałem jednostki o zbliżonej cenie z obu rodzajów konnicy.
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:08
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Dowódca 101. Powietrznodesantowej Awatar Arroyo
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 490
    Otrzymał 1 041 podziękowań w 702 postach
    Co do:
    I.Roksolan to bym się nie dziwił - Nomadowie zawsze mają dobrą jazdę.
    II.Macedonia - tu akurat pokazuje to, że szturmową nawet łatwo łamie jazda do walki w zwarciu.
    III.Partia - tu się nie dziwię. Katafrakci mieli zawsze mocny pancerz, więc nie dziwię się ich zwycięstwu nawet pomimo łamania zasady w II pkt.
    IV.Rzym - no tu jestem zdziwiony mocno. Pomocnicza jazda jest kiepska, a tu okazuje się, że Extraordinarii dostało po łbie.
    V. Seleucydzi - strzelam, że tu wróg rzucił się na Ciebie z boków, także tu jest porażka wyjaśniona.
    To mogłoby pomóc co najwyżej przy wojnach domowych lub przy walkach 1vs1 na multi, gdzie wróg bierze tą samą frakcję.
    Spróbuj jednak zrobić takie mieszanki np. najlepsza jazda szturmowa Rzymu vs najlepsza innej frakcji i tak z każdą inną. Myślę, że mogłoby to poniekąd komuś pomóc, jakby chciał walczyć na multi

Chcesz się czegoś dowiedzieć na temat Warhammer Fantasy, gdy wychodzi Total War: Warhammer, a nie znasz uniwersum? Zajrzyj TUTAJ.
    II Miejsce w turnieju Jesień Średniowiecza IV, uczestnik fazy pucharowej w Mistrzostwach Polski Rome II 1vs1.
    "Braki w Total War'ach to pół biedy. Gorzej, jeśli ktoś uważa taki stan gry za pełną wersję" ~ Arroyo

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Cóż, porobiłem teraz trochę testów i wyszło mi dziwnie... Wszystkie walki były po 5 oddziałów na stronę. Egiptem przegrałem z Seleucydami, odwrotnie wygrałem - Seleucydzi jednak lepsi, a dałem im Agemę, a nie greckich katafraktów. Seleucydzi kontra Baktria fuksem wygrali (przetrzymałem przeciwnika). W walce z Partią przegrałem. Potem zagrałem Arwernami jazdą do walki w zwarciu (tą najlepszą za 1300) kontra najlepsza szturmówka Partów - przegrałem. Wiem, że w szturmie przewaga należała do Partów, ale sądziłem, że potem ja ją zyskam - nic z tego. Nie chciało mi się robić testów każdy z każdym, bo nocy by brakło Generalnie najlepiej porównywać jednostki w encyklopedii. No i wiadomo, jazda w zwarciu robi manewry i jakoś dziwnie łatwo odkleja się od innej jazdy, szkoda, że z piechotą tak nie jest.

PS
    Na wyniki może rzutować mój brak zrozumienia i miłości do konnicy (po za jej mobilnością).
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:07
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Cytat Zamieszczone przez henryk5pio Zobacz posta
    Na wyniki może rzutować mój brak zrozumienia i miłości do konnicy (po za jej mobilnością).
    Lach bez konia, jak człek bez ducha.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Cytat Zamieszczone przez Samick Zobacz posta
    Lach bez konia, jak człek bez ducha.
    Dobra dobra, bez przesadyzmu Po prostu w tej grze baaardzo rzadko wygrywam starcia walcząc armiami głównie konnymi, na co ma wpływ m.in. różnica w liczebności obu armii.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Toż to Romek 2! Era jazdy/konnicy w roli pierwszoplanowej w basenie morza śródziemnego i Europie to przyszłość. Ale dla mnie jest oczywiste że Samickowi chodziło bardziej o duszę sarmaty u gracza.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Wiem, że chodziło o duszę sarmaty u gracza A propos tejże duszy, właśnie ładnie rozwaliłem w bitwie Rzymem Kartaginę. Niestety 4 jednostki Konnych Pretorian poszły do piachu jako pierwsze Ale ogólnie straciłem ok 600 luda, w przeciwieństwie do wroga, który stracił grubo ponad 1200, nie mniej gra uznała, że to było minimalne zwycięstwo

A co do samego poradnika. Samicku, bardzo bym prosił abyś szczegółowiej rozrysował typy prowincji na różnych przykładach, bo niestety nie wiem czy w prowincji handlowej lepiej budować "Wielki Port", który daje +120 do handlu lokalnego i +240 do handlu morskiego ,czy też doki, które dają +20% do dochodów generowanych przez handel morski, etc.

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Wpierw trzeba pamiętać o tym, że każda nacja jest inna. Wtóre, prosta matematyka. x*0,2=y gdzie x to stawka handlu morskiego, 0,2 to potencjalny dodatkowy bonus do dochodów a y to wynik. Jeśli y przewyższa 360, a przynajmniej zarysowują się perspektywy, że w przyszłości może się to stać, wtedy warto oczywiście budować ten budynek z 20% bonusem. Jeśli szans nie ma, to ten zwykły.

Doradzałbym prowadzenie prac budowlanych z wyczuciem godnym Jedi, bo jak człowiek zacznie grzebać i dążyć do tzw. powergamingu... Satysfakcja z rozgrywki maleje. Szybki ogląd sytuacji, co gdzie można i w jaką stronę i ogólnego planu się trzymać. Te obrazki z zyskami z Kartaginy w poradniku są właśnie wytworem nie tyle żmudnych obliczeń na kartkach (bo liczę w pamięci) co mojego przeczucia, że tak będzie fajnie.

Doprawdy ciężko jest zrobić taki precyzyjny poradnik, bo wymagałoby to niejednokrotnie osobnej pracy dla każdej nacji, w końcu inne budynki, inne technologie, statystyki. Nie zapominając, że nie każda prowincja jest taka sama.

Czekam na jakieś podsumowanie tego rozdziału o wojsku.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Cóż, rozdział o konnicy należałoby podsumować w dwójnasób...
    Raz, że wszystko zależy od sytuacji i jeśli chcemy komuś wbijać się w plecy lub bok i nie straszne nam ucieczki i krążenie to bierzmy konnicę szturmową (tylko jej cena...).
    Dwa, spam tańszą konnicą do walki w zwarciu na szturmówkę, tą drugą i tak wykończy, co jest pewne, skoro w walkach częściej wygrywała zwarciówka.
    Trzy, wszystko zależy od statystyk oddziałów i trzeba by przepisać i przestudiować sporą część encyklopedii.

A ja mam jeszcze pytanie co do tych budynków Samick. Umowy handlowe jakoś wpływają na zyski z Wielkiego portu? Warto je budować, jak się posiada mało umów handlowych?

Strona 7 z 13 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni