Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 105

Wątek: Gra Egiptem

Krwawy Kardynał Awatar Samick
    Tournaments Joined
    9
    Tournaments Won
    1
    Podziękował
    171
    Otrzymał 427 podziękowań w 262 postach
    Jeśli posty dzieli kilka dni i nie są to posty "To pomorze ktoź plizzzzzzzzzzzzzz!!!!!!!!11" czy inne w ten deseń zaś są w temacie i go rozwijają to nie widzę żadnych przeszkód by takie zamieszczać.

Ktoś się pytał o anektowanie protektoratów/satrapii - nie da się. Jedyną formą wchłaniania innego państwa jest konfederacja plemienna.

Zagubiony Teoretyk / Stara Gwardia Awatar Ituriel32
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 393 podziękowań w 292 postach
    Ok majsterku, choć dla mnie to i tak źle wygląda. Dobrze by było jakby tematy z edytowanymi postami lądował u góry listy, podobnie jak to ma miejsce z tymi w których pojawiają się nowe posty.
    A ja z takim uporem maniaka edytowałem ostatnie posty w tematach o Kartaginie czy "Frakcje 23 frakcji grywalnych".

Śmierć to Twoje przeznaczenie.
    A poza tym sądzę, że Rzym należy zniszczyć.

KABANOS to taka kiełbaska i zespół muzyczny, oba polecam.

Jeśli nie musisz czegoś zrobić, to nie rób. Ale jeśli już musisz, to zrób to szybko.

Podczaszy Awatar Henryk5pio
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Otrzymał 52 podziękowań w 39 postach
    Ok, więc tak, obecnie właśnie czekam jak minie 8 tur i biję ostatnich gosci w Etiopi (Blemmjowie w Ptolemais Theron) i cała Etiopia będzie moja. Selki o dziwo Mnie polubiły, nie pytajcie Mnie czemu bo sam nie wiem, mam zieloną maskę, pakt o nieagresji oraz pakt handlowy z nimi. Zauważyłem, że AI lubi jednak gromadzić wojska w jednym miejscu, długo mieli 4/5 armii (w tym flota) w Antiochii, długo też w okolicach Nabatei i mojej Petry, raz nawet naruszyli mi granicę... Zastanawiam się, czy AI czasem nie "wycofuje się" gdy zaczynamy mieszać mu szpiegami, w pewnym momencie doprowadziłem, ze w syrii dwie miejscowości były w rękach buntowników, tak długo bruździłem agentami Ogólnie teraz planuję znaleźć obydwoma szpiegami armie Selków i zatruwać im zapasy. Liczę na to, że sami wypowiedzą mi wojnę, jak wrócę z armiami do Jerzolimy i Petry. Chyba nawet dali mi dostęp wojskowy z tego co pamiętam... Aha, robię już jedną armię prawie full w rydwany (wprawdzie jest ona na zachodzie kraju, ale ją przeprowadzę na wschód. Tak btw. gdzie znajdę jedwab w grze?
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:13
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Comte de Barcelona Awatar Barsa
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    89
    Otrzymał 101 podziękowań w 58 postach
    Pierwsza kampania w RTW2 i wziąłem na warsztat Egipt, czuję jakąś sympatię do tej nacji już od Rome1... na początku miałem grać militarno-dyplomatycznie ale zostało z tego tylko pierwsze 3 Tura na legendzie a ja już podbiłem całą Cyrenajkę, Nabatea też ubici, Keadarowie są już satrapią i pierwsza prowincja z Etiopii też moja ale..... obudziłem się z ręką w nocniku, bo co prawda miałem taki plan, żeby zabezpieczyć sobie flankę w boju z Selkami (jeszcze nie wypowiedzieli mi wojny) poprzez satrapie oraz podbicie całej prowincji Nabatea, z Cyrenajką tez wojna więc nie będę się chrzanił ale z Etiopią przegiąłem. Chciałem wszystko słabe podbić wokoło nim zrobią duże armie, ale za dużo tego... Co prawda i tak miałem plan nająć najemników na 1-2 tury i ich rozpuszczać, bo tani są, lecz teraz mam bunt w Libii, pewnie bunt w Nabatei oraz z czasem w tym jednym regionie z Etiopii, a było tak mało kasy, że musiałem tam zrezygnować z ofensywnej armii... Po prostu o jeden cel za dużo, Etiopię można było sobie podpić potem.

Jakoś z tego wybrnę, ale mimo wielkiego państwa w 3 tury odradzam za bardzo ekspansywne podejście...

Miałem tez szczęście w bitwach (nazwałbym to umiejętnościami, ale już tak dawno nie grałem w multi czy w ogóle TW, że na razie to szczęście jak dla mnie) , szczególnie w Etiopii, gdzie mi wszystko wyszło w odpowiednim momencie i w 10 sec prawie cała armia rzuciła się do ucieczki oraz pod Cyreną, tam nie mając słoni u genka(słoń na początku gry rozwala all, tylko ma głupi problem z ludami pustynnymi to tam większość czymś miota, a może to podpalić więc ten szaleje, w ogóle co to za pomysł "płonące oszczepy"?) tylko rydwany przekonałem się, że te to też dobra opcja w pewnych warunkach, czyli mając falangę wspartą mieczami można przyjąć "na klatę" piechotę wroga, jednocześnie rozwalić rydwanem miotaczy oraz genka, wjechać w plecy reszcie i jest ucieczka... nawet mi to bardziej pasuję, bo słoń jednak jest zawodny i to rozwiązanie siłowe a rydwany bardziej wyrafinowane, choć trudniejsze...

Visca el Barca!!!

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    w ogóle co to za pomysł "płonące oszczepy"? Temat, rzeka...

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Podczaszy Awatar Henryk5pio
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    29
    Otrzymał 52 podziękowań w 39 postach
    @Barsa, jakim cudem 3 tura i już cała Cyrenajka podbita? Fizycznie jest to nie możliwe, aby podbić te 4 regiony Libii, choćby dlatego, że armia tak szybko nam nie przejdzie tych terenów... I to nawet jeśli liczyć, ze Nasamonowie zostaną uwolnieni przez Cyrenajkę, to i tak chwilę potem wypowiedzą nam wypowiedzą wojnę...
    Ostatnio edytowane przez Henryk5pio ; 13-02-2015 o 01:05
    "Aby pisać historię, trzeba być więcej niż człowiekiem, ponieważ autor trzymający pióro wielkiego sędziego powinien być wolny od wszelkich uprzedzeń, interesów lub próżności." - Napoleon Bonaparte

Stolnik Awatar ( ͡º ͜ʖ ͡º)
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    96
    Otrzymał 47 podziękowań w 34 postach
    Cytat Zamieszczone przez henryk5pio Zobacz posta
    @Barsa, jakim cudem 3 tura i już cała Cyrenajka podbita? Fizycznie jest to nie możliwe
    Sam jesteś fizycznie nie możliwy.
    Teoretycznie - da się, praktycznie - nie chce mi się sprawdzać.

Asuryan
    Gość
    Oczywiście że się da, tylko po co całą podbitą prowincję mieć na krawędzi buntu.

Zagubiony Teoretyk / Stara Gwardia Awatar Ituriel32
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    148
    Otrzymał 393 podziękowań w 292 postach
    Czy w trzy tury się da to nie wiem ale w pięć to na pewno. Tylko jest to totalnie nie opłacalne, bunty murowane. Akurat z Cyrenajką nie jest jeszcze tak źle, ponieważ jest to prowincja o tej samej kulturze (w większości) i jest to początek kampanii więc nie zdążył się nagromadzić nadmiar niewolników. Można w miarę szybko to opanować. Na przyszłość przydała by się większa ostrożność.

Śmierć to Twoje przeznaczenie.
    A poza tym sądzę, że Rzym należy zniszczyć.

KABANOS to taka kiełbaska i zespół muzyczny, oba polecam.

Jeśli nie musisz czegoś zrobić, to nie rób. Ale jeśli już musisz, to zrób to szybko.

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Cytat Zamieszczone przez Asuryan Zobacz posta
    Oczywiście że się da, tylko po co całą podbitą prowincję mieć na krawędzi buntu.
    Szybciej, dalej, więcej- po to.

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Strona 6 z 11 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni