Strona 30 z 127 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 1267

Wątek: KORWiN i KNP

Szambelan Awatar Andzia
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 8 podziękowań w 8 postach
    Shay Ruan - obecna ustawa lobbingowa mocno krępuję finansowe możliwość wpływania na parlamentarzystów, więc myślę że gdyby faktycznie zawód posła nie byłby związany z korzyściami majątkowymi to w Sejmie zasiadali by jedynie przedstawiciele z warstw społecznych którzy oprócz zawodu posła także i inną działalność gospodarczą wykonywaliby.

Po za tym nawet gdyby za "posłowanie" byłaby minimalna płaca, to pamiętajcie że im więcej władzy, tym większymi finansami nadzoruje polityk/urzędnik, a to zawsze stwarza możliwości by jakoś zarobić na uboczu, oczywiście nie zawsze w legalny sposób
    Biblioteki: Modów pod M2TW / Modów pod Kingdoms / AAR'ów
    "Nic nie jest prawdą, wszystko jest dozwolone" - Hassan ib-Sabah
    "Jestem kim jestem,bo ktoś takim musi być" - Ja

2. Użytkownicy którzy uznali post Andzia za przydatny:

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Husarz1994 Zobacz posta
    Co do historii Polski mówił mi to nauczyciel Historii a to on skończył studia i ma większą wiedzę niż Wy.Argumentował zawsze że po wojnie stuletniej Francja i Anglia były wyniszczone Cesarstwo rozdrobnione.Hiszpanie toczyła wojna z Maurami.
    1453 - koniec wojny stuletniej.
    1454 - Statuty nieszawskie - początek demokracji szlacheckiej - koniec sprawowania władzy w Polsce przez jedną osobę.

Cytat Zamieszczone przez Husarz1994 Zobacz posta
    To jest cytat gościa co pisywał Rzeczpospolitą chyba XVI czy XVII wieku.
    Ustrój Rzeczypospolitej Obojga Narodów miał tyle wspólnego z monarchią absolutną, co obecny system z demokracją bezpośrednią.

Chłop
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 5 podziękowań w 3 postach
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Nie mam takiej możliwości... niestety.

To po co piszesz o czymś, na co nie masz dowodów?

Przecież napisałem, że to anegdota...

Ja JKM uważałem za pajaca jeszcze zanim gimnazjalna młodzież zrobiła z niego masakratora lewaków.

Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Jest już późno i nie chce mi się zbytnio szukać, ale... czy największe imperia nie powstawały przypadkiem w monarchii?
    Zupełnie pomijając wątek historii ustrojów pańśtwowych, co mnie to w ogóle obchodzi? Mnie interesuje mój własny dobrobyt i zadowolenie z życia a nie wielkie imperia i bogactwo monarchów oraz ich bliskich znajomych. Zresztą cała dyskusja polegająca na porównaniu wybranych form państwowości z różnych okresów historii ludzkości nie ma najmniejszego celu, bo nic to nam nie daje. To tak jakby porównywać Imperium Rzymskie z USA ostatnich kilku dekad. Zupełny bezsens.

Wybory są fałszowane i nigdy nie zobaczymy prawdziwych wyników. No i trzeba pamiętać, że demokracja to rządy głupców, jak mówi JKM. Słowo pijaka spod sklepu jest warte tyle samo, co profesora z Uniwersytetu.
    Fantastyczny przykład jak bardzo banalny sposób myślenia prezentuję JKM, ale to wynika tylko i wyłącznie z fundamentalnego niezrozumienia działania systemów politycznych. Chociażby z tego powodu ten człowiek nie powinien sprawować ważnych funkcji państwowych.

Teraz pytanie do Ciebie. Czy z ochotą zrzekłbyś się wszelkiej możliwości wpływu na proces decyzyjny państwa którego jesteś obywatelem? Czy chciałbyś oddać się zupełnie woli jakiegoś ciała sprawczego, dajmy na to monarchy?
    Pytam bo śmiem twierdzić, że nie masz bladego pojęcia na temat spraw o których się wypowiadasz, zupełnie jak ten żul spod sklepu, w związku z czym powinieneś zostać pozbawiony podstawowych praw obywatelskich, łącznie z możliwością głosowania na JKM.

Przy obecnych technologiach władcy nie trzeba obalać w bardzo krwawy sposób. Wystarczy jedna kula. No i pamiętajmy, że jest taki ustrój jak monarchia konstytucyjna. Jeśli nie da się naprawić obecnego ustroju, to ten jest chyba najlepszym lekarstwem.
    To znaczy, że jeżeli nie spodoba mi się przykładowo polityka społeczna monarchy, to mogę zwyczajnie podejść do niego z wyciągniętym pistoletem i strzelić kulkę w łeb? Tak po prostu, zupełnie legalnie i nikt nie postawi mnie na szubienicy za to? Świetnie! Zróbmy JKM królem! Chcesz być jego dziedzicem?

Podczas monarchii państwo należy do kogoś, a ten ktoś zazwyczaj dba o nie, bo jaki ma cel w tym, aby okraść własne państwo i pozwolić na podbicie przez wroga?

Hitler, jak i Wilhelm II wyrządzili okropne szkody, ale przed wojną Rzesza była bardzo mocnym państwem. Nie da się tego zaprzeczyć.
    Przypomnij mi proszę, śmiercią ilu milionów ludzi i totalną ruiną ilu państw się to skończyło?

Doprawdy żelazna argumentacja. Właściwie to Hitler i Wilhelm II byli wspaniałymi władcami. Może nie licząc śmierci i cierpienia milionów, ale myślę że powinniśmy skoncentrować się na pozytywach.

Tak na marginesie, to nie spodziewałem się wiele po zwolennikach Krowina ale to już jest spore przegięcie.

5. Następujących 3 użytkowników podziękowało ᚠᛖᚾᚱᛁᚱ za ten post:

Pampa
    Gość
    Ja jeszcze dodam że monarchia konstytucyjna jest zupełnie bezsensowna,a przynajmniej taka na wzór WB czy Belgii, Hiszpanii. Nie stać nas na utrzymywanie dworu od tak, żeby był. Zresztą jest to samo w sobie nielogiczne. A III Rzesza była mocnym państwem bo wybiła pewną grupę etniczną zagrabiając jej majątek. To państwo musiało prowadzić wojny żeby móc utrzymać tak ogromną armię.

Pan Koala Awatar Shay Ruan
    Tournaments Joined
    1
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    189
    Otrzymał 126 podziękowań w 91 postach
    Zresztą o czym tu gadać skoro i tak nie mamy ciągłości monarchistycznej i nie ma kto zasiąść na tym tronie. Chyba, że obwołamy Tuska królem.....Znając życie połowa społeczeństwa by za tym zagłosowała.

"Nie jest umarłym ten, który spoczywa wiekami, nawet śmierć może umrzeć wraz z dziwnymi eonami"

Stolnik Awatar Aztec
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    35
    Otrzymał 44 podziękowań w 37 postach
    Ale tu nie ma co rozważać czy lepsza jest monarchia czy demokracja, bo to nie ma najmniejszego sensu. Władza nad państwem nigdy nie powinna należeć do jednej osoby, lub też paru. Przykładów w historii jest bez liku.
    Moim zdaniem, jedynym racjonalnym rozwiązaniem byłoby wprowadzenie jednomandatowych, lub dwu-mandatowych okręgów wyborczych, w których przedstawiciel za swe czyny odpowiadałby bezpośrednio przed swymi wyborcami. Nie mielibyśmy do czynienia z "krnąbrnymi sołtysami". Należy zwrócić uwagę, że system ten znalazł zastosowanie w obecnie największych imperiach świata :
    • Stany Zjednoczone
    • Wielka Brytania
    • Francja
    • Kanada
    • Japonia
    • Australia

źródło.wikipedia

Nie można dalej ciągnąć tej idiotycznej sytuacji z nietykalnością posłów w czasie kadencji. Immunitet to totalny idiotyzm.
    Popraw podpis

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Nie stać nas na utrzymywanie dworu od tak, żeby był.
    Utrzymanie rodziny królewskiej wcale nie jest aż tak drogie (oczywiście proporcjonalnie do budżetu). W WB to jest chyba jakieś 150mln złotych a tam jest najdrożej. Spokojnie można znaleźć różne niepotrzebne bzdety na które wydaje piniondze polski rząd - chociażby dotacje na instytucje Kościoła - bodajże kwoty rzędu miliardów.

Stary nick:kujon333

Pampa
    Gość
    A jakbyś chciał taką rodzinę królewską wybrać? No i Kościół zrzesza jednak ogromną liczbę ludzi oraz pomaga charytatywnie

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    A jakbyś chciał taką rodzinę królewską wybrać? No i Kościół zrzesza jednak ogromną liczbę ludzi oraz pomaga charytatywnie
    Nie napisałem, że chciałbym rodzinę królewską, napisałem tylko coś na temat jej utrzymania.
    Kościół pomaga charytatywnie, ale wątpię by jakoś specjalnie ruszał do tego celu swój majątek.

Stary nick:kujon333

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Cytat Zamieszczone przez kujon333 Zobacz posta
    Utrzymanie rodziny królewskiej wcale nie jest aż tak drogie (oczywiście proporcjonalnie do budżetu). W WB to jest chyba jakieś 150mln złotych a tam jest najdrożej. Spokojnie można znaleźć różne niepotrzebne bzdety na które wydaje piniondze polski rząd - chociażby dotacje na instytucje Kościoła - bodajże kwoty rzędu miliardów.
    Tylko że w WB rodzina królewska po części "się zwraca". Być może nawet dla większości Brytyjczyków to coś takiego jak godło czy flaga, w Polsce nie ma dyskusji o tym ile kosztują nas te symbole. Brytyjska rodzina królewska może zarabiać i dawać zarobić innym na swojej sławie, tradycji itd. W Polsce sprawa wyglądałby zupełnie inaczej. Tymczasem nawet w WB pojawiają się głosy że monarchia jest niepotrzebna, że za dużo kosztuje, że ten i ten członek Royal Family ośmiesza kraj itd. Nietrudno sobie wyobrazić jakby to wyglądało w Polsce w stosunku do rodzinki pozbawionej dziedzicznych praw do "rządzenia".

Strona 30 z 127 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni