Strona 76 z 287 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 751 do 760 z 2861

Wątek: Ukraina i unia

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Już od dłuższego czasu był apel by nie wtrącać do tego tematu USA i działań tego kraju, a mimo to nadal była wyciągana Serbia, Irak itd.
    Ale fakt iż ostatnio takich zagrywek nie było jest powodem żeby wykazać się hipokryzją?

Pisząc/wrzucając info na temat Rosji przynajmniej piszemy o stronie będącej czynnie zaangażowanej w konflikt.
    No to sugeruję zacząć pisać o Ruryku. Czy Rosjanie przeprosili za to że zgwałcił córkę karczmarza pod Nowogrodem? Za to że zabrał chłopom futra i sprzedał za zawyżoną cenę Arabom? W końcu Rosja jest stroną czynnie zaangażowaną w konflikt więc takie pytania są jak najbardziej na miejscu.

To nie temat o zbrodniach Rosji z okresu II wś. i tyle. Rozumiem że jakby ktoś napisał "Rosjanie to nasi przyjaciele itd." to uzasadnione jest wspomnienie tej czy innej zbrodni, ale przechodzenie od tego co robi Prawy Sektor do tego czy Rosjanie za coś przeprosili to odwracanie kota ogonem. Równie dobrze można się za chwilę pytać o to czy USA przepraszało za swoje kontakty z Hitlerem itd.

Nic o latach 40 nie pisałem To te zbrodnie teraz się jakoś działy? Przegapiłem?

Zresztą ja też piszę o oczekiwanym ujawnieniu miejsc kaźni, więc dotyczy to tej a RACZEJ PRZYSZŁEJ , ale współczesnej administracji FR.
    Owszem przegapiłeś, post chochlika który poprzedzał moją odpowiedź.

Sprawa "ujawnienia miejsca kaźni" weszła na pierwszy plan w kwestii Ukrainy?

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    Równie dobrze można się za chwilę pytać o to czy USA przepraszało za swoje kontakty z Hitlerem itd.
    Akurat w tej materii Rosja leży na łopatkach...
    Sprawa "ujawnienia miejsca kaźni" weszła na pierwszy plan w kwestii Ukrainy?
    Nie, ale tworzy klimat tego "normalnego", (Rosja) biednego, zewsząd atakowanego kraju, który nic nie ma wspólnego z przeszłą ekspansją, o dzisiejszej to już zupełnie zapomnijmy. Przecież "ich tam nie ma".

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Ale fakt iż ostatnio takich zagrywek nie było jest powodem żeby wykazać się hipokryzją?
    Jakąż to hipokryzją się wykazałem? Może wskazując na zbrodnie ZSRR? Współczesna Rosja wcale nie jest lepsza pod tym względem.
    Ostatnio... ile razy ten temat był wałkowany, a od ile stron nie jest poruszany tak naprawdę?

No to sugeruję zacząć pisać o Ruryku. Czy Rosjanie przeprosili za to że zgwałcił córkę karczmarza pod Nowogrodem? Za to że zabrał chłopom futra i sprzedał za zawyżoną cenę Arabom? W końcu Rosja jest stroną czynnie zaangażowaną w konflikt więc takie pytania są jak najbardziej na miejscu.

To nie temat o zbrodniach Rosji z okresu II wś. i tyle. Rozumiem że jakby ktoś napisał "Rosjanie to nasi przyjaciele itd." to uzasadnione jest wspomnienie tej czy innej zbrodni, ale przechodzenie od tego co robi Prawy Sektor do tego czy Rosjanie za coś przeprosili to odwracanie kota ogonem. Równie dobrze można się za chwilę pytać o to czy USA przepraszało za swoje kontakty z Hitlerem itd.
    Sorry, ale potępiamy jednych to i zróbmy to samo z drugą stroną, ale tego jakoś nie uświadczyłem tego od pewnych osób. Za to usłyszałem o zbrodniach - ukraińskich, niemieckich i litewskich. I nie jest to odwracanie kota ogonem tylko pokazywanie braku konsekwencji w działaniu niektórych osób, zwłaszcza, że nieustannie czytam o tych "banderowcach" i tego, że zabranie nam ziemi to poważne groźby a gdy rosyjskiego polityk to mówi to można to olać. Więc albo jesteśmy konsekwentni i wypominamy każdemu zbrodnię, albo zapominamy o nich i piszemy o tym co dzieje się obecnie na Ukrainie. Bo tamte zbrodnie nie łączą się z tym co się dzieje w obecnych czasach i mam tu na myśli wojnę domową, albo wojnę dwóch tak naprawdę państw: Ukrainy i Rosji.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Otrzymał 121 podziękowań w 78 postach
    Serio nie potrafisz czytać? Przecież pisze że Prawy Sektor grozi, a kto jak kto ale oni sami obnoszą się ze swoimi pro banderowskimi sympatiami. Radziłbym zacząć czytać artykuły a nie wysilać się na jakieś uszczypliwości.
    Gwoli ścisłości odnosiłem się do tego fragmentu:
    banderowskie ultimatum dla kijowskiej junty:
    I bynajmniej nie jest to żadna uszczypliwość, pytanie jak najbardziej poważne i mam nadzieje uzyskać odpowiedź, bowiem odnoszę wrażenie ,że dla większości adwersarzy Ukrainy na tym forum ten kraj to albo banderowcy, albo junta.
    Zając sam się obroni, nie potrzebuje Twojej pomocy więc daruj sobie te "uszczypliwości"
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/nozvxNxHhuIVK9-6uWBM2RcxicG_SBK_B29mfu3dapE?feat=directlink

Si vis pacem, para bellum

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Jakąż to hipokryzją się wykazałem? Może wskazując na zbrodnie ZSRR?
    Tak, wskazując na zbrodnie ZSRR. Piszesz o wyjeżdżaniu z zbrodniami USA a sam dajesz posty o dawnych zbrodniach Rosjan. Coby nie było chodzi mi o ten post http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post301846 .

Sorry, ale potępiamy jednych to i zróbmy to samo z drugą stroną, ale tego jakoś nie uświadczyłem od pewnych osób. Za to usłyszałem o zbrodniach - ukraińskich, niemieckich i litewskich. I nie jest to odwracanie kota ogonem tylko pokazywanie braku konsekwencji w działaniu niektórych osób, zwłaszcza, że nieustannie czytam o tych "banderowcach" i tego, że zabranie nam ziemi to poważne groźby a gdy rosyjskiego polityk to mówi to można to olać. Więc albo jesteśmy konsekwentni i wypominamy każdemu zbrodnię, albo zapominamy o nich i piszemy o tym co dzieje się obecnie na Ukrainie. Bo tamte zbrodnie nie łączą się z tym co się dzieje w obecnych czasach i mam tu na myśli wojnę domową, albo wojnę dwóch tak naprawdę państw: Ukrainy i Rosji.
    Więc dla własnej satysfakcji będziesz wyjeżdżał z ZSRR tak długo aż określeni użytkownicy zrobią Ci dobrze dołączając się do pisania o zbrodniach ZSRR? W mediach w kółko mówi się o tym jaka to Ukraina dobra a Rosja zła. Jak już to w stosunku do Ukrainy nie podchodzi się tak jak do Rosji. Zresztą widziałem tu posty użytkowników oskarżanych o rusofilię którzy zaprzeczali takim uwagom. Mógłbyś więc sobie darować prywatną krucjatę w celu wymuszenia jakichś deklaracji.

Gwoli ścisłości odnosiłem się do tego fragmentu:
    Tak, odniosłeś się do fragmentu traktującego o "probanderowskiej" organizacji czepiając się tego że ktoś nazwał ludzi uważających się za banderowców banderowcami.

Wracając do tematu:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/holl...ratystom/b96v5

Wygląda na to że Francja uznaje Donbas za strefę ukraińsko-rosyjską. Ten szczyt wydaje się być większą farsą niż by wynikało ze zwykłej bezsilności Zachodu.

"Francja gotowa jest zorganizować nowy szczyt, podobny do tego, jaki miał miejsce 6 czerwca z okazji 70-lecia lądowania sprzymierzonych w Normandii: chodzi o stworzenie warunków do kontynuowania procesu", który rozpoczął się uściskiem dłoni między prezydentem Rosji Władimirem Putinem i Ukrainy Petro Poroszenką - czytamy w komunikacie.
    Wielki sukces francuskiej dyplomacji. Uścisk dłoni nadzieją na lepsze jutro . Jeżeli tym razem Putin poklepie jeszcze Poroszenkę po plecach to Francuskie władze chyba same nie uwierzą w to jak wiele udało im się osiągnąć. Jak Putin będzie oszczędnie korzystał z "uścisków" to przed wskoczeniem z Poroszenką do "wyrka" zdąży zdobyć Lwów .

Zarówno Hollande jak i Barroso wskazują na "trudną sytuację humanitarną i potrzeby ludności w tej części Ukrainy" oraz podkreślają, że konieczne jest stworzenie warunków, aby pomoc mogła tam dotrzeć i aby można było rozpocząć polityczne regulowanie sytuacji.
    Ukraińcy chcą pewnie aby rosyjski konwój wjechał na ziemie przez nich opanowane. Tak żeby niejako zagrywka Putina uderzyła w "wojenną próżnię". Zachód z kolei życzy sobie chyba zawieszenia broni do czasu aż białe ciężarówki wyjadą z Ukrainy...

Przy takich założeniach "przedszczytowych" Putin ma raczej powody do zadowolenia. Na dzień dobry Zachód wymaga od Ukrainy tego co on.
    Ostatnio edytowane przez Dagorad ; 17-08-2014 o 17:11

Stolnik Awatar marko1805
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    31
    Otrzymał 121 podziękowań w 78 postach
    Apropo słów Dagorada:
    http://wiadomosci.onet.pl/swiat/berl...ukrainie/12d7g
    Putina i Ławrowa nie darzę sympatią, ale podziwiam w jaki sposób rozgrywają Europę Zachodnią. Jest się od kogo uczyć.
    https://picasaweb.google.com/lh/photo/nozvxNxHhuIVK9-6uWBM2RcxicG_SBK_B29mfu3dapE?feat=directlink

Si vis pacem, para bellum

"Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości"

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Tak, wskazując na zbrodnie ZSRR. Piszesz o wyjeżdżaniu z zbrodniami USA a sam dajesz posty o dawnych zbrodniach Rosjan. Coby nie było chodzi mi o ten post http://forum.totalwar.org.pl/showthr...l=1#post301846 .
    Domyśl się czemu daję info o zbrodniach Rosjan. Może dla tego, że niektórzy postrzegają obecną sytuację na Ukrainie przez pryzmat czasów dawnych i wyrządzonych krzywd? Może również dla tego, że ktoś systematycznie pisze o juncie i banderowcach. Ja jakoś pomimo niechęci do Rosjan a w szczególności dla Putina go/ich nie obrażam.

Więc dla własnej satysfakcji będziesz wyjeżdżał z ZSRR tak długo aż określeni użytkownicy zrobią Ci dobrze dołączając się do pisania o zbrodniach ZSRR? W mediach w kółko mówi się o tym jaka to Ukraina dobra a Rosja zła. Jak już to w stosunku do Ukrainy nie podchodzi się tak jak do Rosji. Zresztą widziałem tu posty użytkowników oskarżanych o rusofilię którzy zaprzeczali takim uwagom. Mógłbyś więc sobie darować prywatną krucjatę w celu wymuszenia jakichś deklaracji.
    Prywatną krucjatę? Tak trudno jest się skupić na tym co się dzieje bez patrzenia na zamierzchłe czasy? Pisanie o banderowcach gdy link ich nie dotyczy?

Ławrow - Ukraina stawia niejasne warunki, a powinna bezwarunkowo zgodzić się na przerwanie ognia:
    http://fakty.interia.pl/raport-zamie...er,nId,1486445
    Niestety, ukraińscy koledzy nadal wysuwają warunki, przy czym dość niejasne, w tym - jak oni mówią - zapewnienie szczelności granic - powiedział Ławrow.
    Rosyjska propaganda kuleje:
    http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomos...nopol.html?i=0
    Ostatnio edytowane przez chochlik20 ; 18-08-2014 o 10:09
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Wojski Awatar Husarz1994
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    0
    Otrzymał 0 podziękowań w 0 postach
    Chochliku. Nie oskarżałem całego forum tylko tych mądrych ludzi co jak przeczytają komentarz, co nie jest po ich myśli.To od razu Rosyjski agent. To jest Rusofobia. I to jest kanał. Myślę że konflikt otwarty zaczął się już na Majdanie. A tam mieszały się i Unia, USA, jak i Rosja. Więc wina leży na barkach wszystkich. Nie tak ? I nie proś mnie o dowody.Bo to jest troszkę śmieszne. I tak Ukraińska armia nie bardzo by sobie poradziła z jakim kol wiek wojskiem nawet uzbrojonym w kamienie. Czy czasem nie oddali całej floty bez strzału ?. Z Historii to pamiętam że za to dobrze radzą sobie z kobietami i dziećmi ,a i nawet starcom dawali rady. Czy jest mało czy dużo w ciężarówkach to mniejsza z tym. Przecież lepiej mieć kilogram kaszy niż nie mieć tony kaszy. A co zrobiła Unia ? Jak by twoja rodzina żyła z handlu z Rosjanami to byś tak nie pisał o sankcjach. Przecież przez ostatnie 20 lat. Do wojny bardziej dąży kraj za Oceanu niż Rosja. I na litość Boską ZSRR to nie Rosja a Armia Czerwona to nie Rosyjska. Każdy historyk wam to powie.

Podkomorzy Awatar szwejk
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    219
    Otrzymał 371 podziękowań w 273 postach
    Obecna sytuacja na froncie...

"A teraz słuchajcie wy, ludzie z NATO! Bombardujecie ścianę, co nie przepuszczała potoku afrykańskiej migracji do Europy, ścianę, co stopuje terrorystów . Tą ścianą była Libia. Rujnujecie ją. Wy - idioci. Za tysiące migrantów z Afryki, za wsparcie terrorystów będziecie płonąć w piekle. I tak będzie".

Mu'ammar al - Kaddafi

Szambelan Awatar Gajusz Mariusz
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    1 067
    Otrzymał 1 057 podziękowań w 710 postach
    -Niestety, ukraińscy koledzy nadal wysuwają warunki, przy czym dość niejasne, w tym jak oni mówią, zapewnienie szczelność granic.-powiedział Ławrow.

Szkoda że nie dodał że niejasne i bezczelne... Pewnie nie wiedział w ogóle o czym mowa. Co tu podziwiać? Bezczelność i butę a'la Ribbentrop? Niestety, weszli na ten etap na Kremlu, który jest skuteczny dzięki pacyfistycznemu nastawieniu Europy. Już to ta biedna Europa przerabiała... Dziwne że nawet w tak dogodnym gronie bez przedstawicieli USA i Albionu duet Putin/Ławrow nic nie zyskał. Słabo...

Propaganda rosyjska jest o wiele lepsza od "onetów" razem wziętych. Potem mamy nagrody państwowe dla 300 żurnalistów. Dla jasności, nadane przez samego Szmatławca Pierwszego, który jest w propagandzie niedoścignionym wzorem.

http://www.defence24.pl/analiza_hola...-rosyjska-rope

Teraz się zacznie oskarżanie siebie nawzajem:
    http://fakty.interia.pl/raport-zamie...an,nId,1486569

"Będziemy walczyć na plażach, na polach, na ulicach. Będziemy walczyć na wzgórzach. Nigdy się nie poddamy!!!" Winston Churchill
    "Godna śmierć wystarczy za nagrodę."
    "Spartanie nie pytają ilu, tylko gdzie?" Agis II

Strona 76 z 287 PierwszyPierwszy ... 2666747576777886126176 ... OstatniOstatni