Strona 409 z 636 PierwszyPierwszy ... 309359399407408409410411419459509 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 081 do 4 090 z 6354

Wątek: Jeżeli teraz jest źle, to jutro będzie jeszcze gorzej

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    Cytat Zamieszczone przez NexaT Zobacz posta
    Chyba się nie dogadamy... najpierw pisałeś, że to nie prawda, że radziliśmy sobie bez Unii - podaje fakty z historii, że sobie radziliśmy, a ty teraz piszesz o tym, że to nie ma związku...
    A ma to związek z obecnymi czasami? Podajesz przykłady, które dowodzą naszego militarnego potencjału, a obecna UE nie jest na tym przecież oparta.

Nie mówię, że powinniśmy toczyć znowu wojny, tylko uświadamiam, że bez Unii bylibyśmy równie rozwinięci co teraz, być może nawet lepiej. (i bylibyśmy wolnym państwem, w końcu)
    Czyli co, UE hamuje rozwój Polski?

A jak jest teraz? Nie słyszałeś o czymś takim, że Hitler próbował podporządkować sobie wszystkie kraje w Europie za pomocą wojska, a obecnie Niemcy zrobiły to w dyplomatyczny sposób? Bez Niemców i Francji nie ma żadnej UE.
    Tak samo jak i bez Wlk. Brytanii czy reszty krajów. Jakoś nie widzę, że Niemcy pragną nas podporządkować dyplomatycznie.

Nie wiesz czy nie byłaby lepsza, więc nie wiem po co ten sarkazm.
    Raz piszesz, że Hitler pragnął podporządkować Europę militarnie, potem, że Niemcy pragną nas podporządkować dyplomatycznie, teraz stwierdzasz, że nie wiesz czy byłaby lepsza. Czyli jak jest w końcu.

No takiej Unii to nikt w historii by pewnie nie chciał mieć. Skorumpowane, biurokratyczne i nic nie robią gunwo. (sytuacja na Ukrainie jasno to obrazuje)
    A co ma zrobić UE na Ukrainie? Wysłać wojsko? Stara się załagodzić do dyplomatycznie i gospodarczo przez sankcje więcej zrobić nie może.
    Pobożne życzenie, że wyeliminujesz korupcje podobnie jak biurokracje.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez Pampalinex Zobacz posta
    Historycznie to dzięki Litwie pakowaliśmy się w kłopoty raz po raz. Już nawet o Radziwiłłach nie wspominając.
    Mógłbyś rozwinąć. Bo nie wiem czy w tej chwili kpisz, czy po prostu jesteś niedouczony

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    A ma to związek z obecnymi czasami?
    "Dobre, kilkaset lat " - Ty
    "966 - 1772, 1945-2004" - Ja

Temat wyczerpany.

Zupełnie nie wiem po co porównujesz to do obecnych czasów.

Czyli co, UE hamuje rozwój Polski?
    Oczywiście.

https://www.youtube.com/watch?v=pTZuH-Az4cc
    http://polskiepiekielko.pl/2013/10/b...spodarczy.html
    http://wyborcza.pl/1,76842,13917456,...w_recesje.html

Według przepisów unijnych, dżem można produkować bowiem tylko z owoców, więc ten zrobiony z marchwi jako warzywa nie spełniałby norm. Co jeszcze nieszablonowe w kwestii unijnego spojrzenia na kwestię owoców i przemysłu przetwórczego, marmoladę można wyprodukować tylko z owoców cytrusowych.

http://www.tworzywo-online.pl/?p=59

Tak samo jak i bez Wlk. Brytanii czy reszty krajów. Jakoś nie widzę, że Niemcy pragną nas podporządkować dyplomatycznie.
    Coraz mniejszy wzrost gospodarczy, bezbronność ludności cywilnej, 83%-procentowe podatki, fikcyjna armia, wyprzedanie majątku polskiego, brak silnych polskich firm - otwórz oczy. Czytałem, że przy inwazji Rosji na nasz kraj, nasza armia broniłaby się niecałą dobę! Unia bez Chorwacji czy innej Słowacji by istniała. Niemcy i Francja to topowi gracze.

Raz piszesz, że Hitler pragnął podporządkować Europę militarnie, potem, że Niemcy pragną nas podporządkować dyplomatycznie, teraz stwierdzasz, że nie wiesz czy byłaby lepsza.
    Pisałem o Unii Ottona III. Napisałeś, że nie byłaby lepsza od obecnej, więc pytam - skąd wiesz?

A co ma zrobić UE na Ukrainie? Wysłać wojsko? Stara się załagodzić do dyplomatycznie i gospodarczo przez sankcje więcej zrobić nie może.
    Jak więcej zrobić nie może, to po co nam ona? Żeby stwierdzać, że ślimak to ryba?
    Sankcje? Właśnie widać jak uderzyły w Rosję... w Brukseli nie zdają sobie sprawy co to znaczy np. dla nas. Podoba ci się, że polscy sadownicy stracą grube miliardy przez te sankcje? Nie wspominając o rolnikach, którzy nie mogą wysyłać tam mięsa od roku.

Spokojnie, Unia już przewiduje zadośćuczynienia dla tych wszystkich ludzi. Przecież jakoś załatwią te pieniądze, na pewno nie będą to nasze podatki.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Otton III był koronowany na cesarza w roku 996. Nie jestem historykiem, mogę się mylić ale już chyba wtedy można mówić cesarstwie niemieckim.
    Nie można. Stąd pewnie pojawią się takie zdania:

Tak i miałbyś taką unię jak w dzisiejszych czasach? Wszystkie kraje podporządkowane Niemcom.
    Które pasują do II Rzeszy i jej Mitteleuropy ale nie do HRE czy Ottona III. Równie dobrze można mówić że w chwili gdy Henryk III Walezy zasiadł na tronie Litwa i Polska zostały podporządkowane Francuzom. Średniowieczne idee uniwersalizmu nijak się mają do państw narodowych i do nich zresztą ponoć odwoływali się twórcy tego co później ewoluowało w UE.

Szambelan Awatar chochlik20
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    292
    Otrzymał 482 podziękowań w 340 postach
    "Dobre, kilkaset lat " - Ty
    "966 - 1772, 1945-2004" - Ja
    Temat wyczerpany.
    Masz racje temat wyczerpany ponieważ porównujesz czasy kiedy taka struktura jak UE nie istniała, do czasów współczesnych kiedy już jest.

Oczywiście.
    Kwestie biurokratyczne to jedno i przepisy, bo równie dobrze pod takie zarzuty można podciągnąć rząd i posłów bo to oni często przegłosowują ustawy, które albo są dziurawe i robione na kolanie, albo zamiast ułatwiać tylko utrudniają daną sprawę.
    Przy okazji jednak pomimo tych minusów dostajemy niemałą kasę z Unii na różnego rodzaju inwestycje, a to, że polska gospodarka leży i kwiczy to tylko wina kolejnych rządów, które nie miały i nie mają pomysłu na nią.

Coraz mniejszy wzrost gospodarczy, bezbronność ludności cywilnej, 83%-procentowe podatki, fikcyjna armia, wyprzedanie majątku polskiego, brak silnych polskich firm - otwórz oczy. Czytałem, że przy inwazji Rosji na nasz kraj, nasza armia broniłaby się niecałą dobę! Unia bez Chorwacji czy innej Słowacji by istniała. Niemcy i Francja to topowi gracze.
    Ale jak to się ma do tego co ja napisałem? Aż żal to komentować skoro porównujesz naszą armie do wielomilionowej armii rosyjskiej z poboru podczas gdy nasza przechodzi na zawodowstwo.

Unia bez Chorwacji czy innej Słowacji by istniała. Niemcy i Francja to topowi gracze.
    Jak zgodzisz się by Polska płaciła takie same składki jak Niemcy czy Francja wtedy również staniemy się znaczącymi graczami.

Pisałem o Unii Ottona III. Napisałeś, że nie byłaby lepsza od obecnej, więc pytam - skąd wiesz?
    Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.

Jak więcej zrobić nie może, to po co nam ona? Żeby stwierdzać, że ślimak to ryba?
    Sankcje? Właśnie widać jak uderzyły w Rosję... w Brukseli nie zdają sobie sprawy co to znaczy np. dla nas. Podoba ci się, że polscy sadownicy stracą grube miliardy przez te sankcje? Nie wspominając o rolnikach, którzy nie mogą wysyłać tam mięsa od roku.
    Ech... człowieku jak widać nie rozumiesz świata i realiów nim rządzących. Rosja nakłada na nas sankcje lub podwyższa ceny za gaz gdy prowadzimy nie taką politykę jak chciałaby Rosja.
    Przepis na idealną kawę:

Grafik: Co to za lura!? Kawa powinna być czarna, mocna, ostra i aromatyczna. Zrób mi drugą.

Tytus: Rozkaz! Kawa powinna być czarna… Carbo medicinalis, czyli węgiel drzewny powinien ją doczernić. …mocna… Czy może być coś mocniejszego od spirytusu 95%? …ostra i aromatyczna… Reszty dokona papryka, pieprz, jodyna i… dezodorant „Brutal”.
    Grafik: O, teraz to jest kawa! To mnie postawi na nogi!
    Tytus: Szkoda, że nie dodałem jeszcze dynamitu.

Księga XVI

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Cytat Zamieszczone przez chochlik20 Zobacz posta
    Rosja nakłada na nas sankcje lub podwyższa ceny za gaz gdy prowadzimy nie taką politykę jak chciałaby Rosja.
    Mozesz mi powiedziec kiedy to Rosja podwyzszyla cene dostarczanego gazu w ramach nalozonych sankcji na Polske?Gdyz tzw. "kontrakt jamalski" obowiazuje obie strony od 25-09-1996 i wowczas strona polska placila za 1000 m3 gazu 200$.W 2006 doszlo do renegocjacji dzieki ktorym za ta sama jednostke energii placimy 300$.Umowa jesli nie zostanie wypowiedziana przed koncem 2019 zostanie automatycznie przedluzona o kolejnych 5 lat.Dopiero w listopadzie tego roku strona polska bedzie mogla znow skorzystac z prawa renegocjacji.

http://gazownictwo.wnp.pl/piechocins...081_1_0_0.html

Cytat Zamieszczone przez kaziu11 Zobacz posta
    a cesarstwo rzymskie to co
    Coz to za chore porownywanie Cesarstwa Rzymskiego z UE?Unia to zwiazek polityczny przynajmniej dwoch panstw tworzacych "jednosc" na rownorzednych zasadach zachowujacych jednoczesnie swoja niepodleglosc oraz niezaleznosc wobec drugiej strony.

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Masz racje temat wyczerpany ponieważ porównujesz czasy kiedy taka struktura jak UE nie istniała, do czasów współczesnych kiedy już jest.
    Ale co to ma do rzeczy?!

Wyśmiałeś mnie, gdy napisałem, że Polska radziła sobie bez Unii wiele wieków, dałem przykład z historii, że sobie radziła, a ty tutaj zmieniasz temat. Zupełnie nie wiem o co ci chodzi. (może ktoś postronny mi wyjaśni?)

Przy okazji jednak pomimo tych minusów dostajemy niemałą kasę z Unii na różnego rodzaju inwestycje, a to, że polska gospodarka leży i kwiczy to tylko wina kolejnych rządów, które nie miały i nie mają pomysłu na nią.
    No i właśnie takie wypowiedzi mnie bolą. Skoro dostajemy więcej pieniędzy niż wpłacamy, to dlaczego rośnie nam zadłużenie?
    https://www.youtube.com/watch?v=MoqsKno5PiY

Gdyby nie było Unii, to niby nie mielibyśmy tego, co jest teraz? To chcesz mi powiedzieć? Jeśli tak, to bzdura.

Aż żal to komentować skoro porównujesz naszą armie do wielomilionowej armii rosyjskiej z poboru podczas gdy nasza przechodzi na zawodowstwo.
    Wielomilionowej? Możesz mi pokazać to w liczbach, bo po prostu nie wierze.
    Z mojej wiedzy wynika, że Rosja nie ma nawet miliona żołnierzy. Mogę się mylić, ale przedstaw mi to w liczbach.

Ale jak to się ma do tego co ja napisałem?
    Pisałeś, że nie widzisz jakoby Niemcy wpływali na nas dyplomatycznie, więc wyraźnie napisałem co obecnie mamy (w sumie czego nie mamy) - armii, silnej gospodarki. Mamy za to biedną i bezbronną ludność. Idealny kraj, który można napaść i sobie podporządkować. Hitler byłby dumny, że coś takiego osiągnięto bez używania przemocy.

Jak zgodzisz się by Polska płaciła takie same składki jak Niemcy czy Francja wtedy również staniemy się znaczącymi graczami.
    Przecież tutaj nie chodzi o żadne składki. To Francja i Niemcy były założycielami EWWiS. Bez nich nie ma żadnej UE.

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie.
    Przecież ty nie zadałeś pytania... (twoja wypowiedź - Na pewno unia za czasów Ottona byłaby czymś lepszym, bo dzisiaj jakby powstałą zapewne szprechałbyś po niemiecku.) ja zadałem teraz - skąd wiesz, że Unia Ottona III byłaby gorsza od obecnej?

Rosja nakłada na nas sankcje lub podwyższa ceny za gaz gdy prowadzimy nie taką politykę jak chciałaby Rosja.
    Skoro zachód prowokuje ciągle Rosję, to ta nakłada sankcje. Kto w tym przypadku zaczął? Unia Europejska.

My jako naród słowiański powinniśmy trzymać bardziej z Ruskimi. Pomijając to, że byliśmy ich marionetką do 89, kto nas wcześniej rżnął ile wlezie? Równie mocno "postępowy zachód". Nie dostrzegam, aby Niemcy, Francja i UK były lepszymi sprzymierzeńcami od Słowacji, Czech, Rosji i innych krajów środkowo-wschodniej Europy.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Asuryan
    Gość
    My jako naród słowiański powinniśmy trzymać bardziej z Ruskimi. Pomijając to, że byliśmy ich marionetką do 89, kto nas wcześniej rżnął ile wlezie?
    Ukraińcy, Niemcy, Rosjanie, Austriacy, Moskale, Czesi, Szwedzi, Kozacy, Krzyżacy, Turcy, Tatarzy, Mongołowie, Germanie... etc, etc

Stolnik
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    3
    Otrzymał 30 podziękowań w 21 postach
    My jako naród słowiański powinniśmy trzymać bardziej z Ruskimi.
    Leżę Od niepamiętnych czasów Polska lub RON miała ciągle na pieńku z Ruskimi, liczmy przynajmniej od XV wieku więc gdzie Ty tu nagle wyskoczyłeś ze sztamą z Rosją? Prędzej mi kaktus wyrośnie na plecach....
    Szanuj swój język - Mów po POLSKU!

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    My jako naród słowiański powinniśmy trzymać bardziej z Ruskimi.
    Kwiczę ze śmiechu

Stary nick:kujon333

Strona 409 z 636 PierwszyPierwszy ... 309359399407408409410411419459509 ... OstatniOstatni