Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 157

Wątek: Dostępność broni w Polsce

Pysiaczek Samicka Awatar Presidente
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Otrzymał 230 podziękowań w 152 postach
    Ależ ja całkowicie jestem świadomy że z takiej "broni" używając stalowej amunicji pod żadnym pozorem nie można celować w głowę. Wystarczy trafić w nogi z odległości tych kilkunastu metrów by obezwładnić napastnika. A po oddaniu strzału ostrzegawczego każdy roztropny włamywacz będzie raczej wiał gdzie pieprze rośnie niż narażał swe zdrowie.
    No nie byłbym taki pewien czy to by podziałało tak dobrze. Na pewno taka proca nie miałaby takiej mocy jak proce tego typu używanego przez starożytnych procarzy. Mam spore wątpliwości czy strzał z procy jaką pokazałeś oddany w nogi byłby w stanie obezwładnić przeciwnika.
    A strzał ostrzegawczy to chyba nie w przeciwnika tylko gdzieś w bok jak już i wątpię żeby dał oczekiwany efekt odstraszenia przeciwnika

Stary nick:kujon333

Podkomorzy Awatar Dagorad
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    5
    Otrzymał 87 podziękowań w 65 postach
    Meh ta grafika jest do dupy !
    Nie wrzucałem jej z myślą o tym nieszczęsnym podpisie Polski tylko żeby pokazać że póki co to u nas jest mniejszy dostęp do broni niż na normalnym, a nie dzikim Zachodzie.

Ależ ja całkowicie jestem świadomy że z takiej "broni" używając stalowej amunicji pod żadnym pozorem nie można celować w głowę. Wystarczy trafić w nogi z odległości tych kilkunastu metrów by obezwładnić napastnika. A po oddaniu strzału ostrzegawczego każdy roztropny włamywacz będzie raczej wiał gdzie pieprze rośnie niż narażał swe zdrowie.
    Strzał ostrzegawczy z czegoś takiego? I później "przeładowanie" i czekanie? Przecież to nie brzmi poważnie. Nawet jeżeli można tym zrobić krzywdę tak jak i normalną bronią, to i tak w opisanym przez ciebie przypadku normalny pistolet sprawdziłby się dużo lepiej. Nie wiem skąd u niektórych tutaj pogląd że wszyscy traktują broń palną jak zabawkę. Jak już to raczej człowiek trzymając taką procę będzie zachowywał się mniej odpowiedzialnie niż gdyby miał trzymać pistolet, tak samo może reagować druga strona. No i nie jestem pewien czy trafienie w nogi by przeszło w sądzie, pomijając nawet to czy w nerwowej sytuacji by się trafiło.

Swoją drogą jeżeli w przypadku pistoletu jest obawa o dzieci to w przypadku takiej procy tym bardziej.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Jeżeli źle rozumiem to mnie popraw. Bo rolą oddziałów tyłowych jest właśnie zabezpieczenie tyłów wojsk, a rolą wywiadu dostarczenie im informacji o ludziach, których należy albo zlikwidować albo też zapuszkować.
    No oczywiście, że zabezpieczanie tyłów. Tylko, że głównie przed wojskiem a nie cywilami. A żeby zapuszkować bądź zlikwidować cywilów posiadających broń to trzeba by było oddelegować jakąś tam liczbę żołnierzy aby wykonali takie zadanie. W przypadku Polski tych prawie 400tys. ludzi posiadających broń (wg podanej grafiki, nie wiem czy w to się wlicza policje, wojsko itp.). Jakoś wątpię żeby jakakolwiek armia była w stanie rozproszyć pewną ilość oddziałów by odnaleźć dajmy na to 100tys. cywilów w początkowej fazie wojny - zakładając, że wywiadowi udało się ustalić dokładne dane na temat takich osób. Zresztą jak już powiedziałem ( i Ty także) nie ma sensu rozprawiania na temat łatwiejszej dostępności do broni w razie wojny.
    A dziecko jest na tyle rozumne, że wie, że nie może jej dotykać czy się nią bawić. Tyle, że to co jest zakazane najlepiej smakuje.
    Dobrze, że użyłeś słowa "zazwyczaj" czyli są jednak przypadki, że broń jest niezabezpieczona i może się dostać w niepowołane ręce.
    Już widzę jak rodzice bagatelizują możliwość wystąpienia takiej sytuacji z dziećmi.

No oczywiście, że to co zakazane smakuje najlepiej. Tylko jakąś wątpię że to tak działa w przypadku broni.

Gdybym użył słowa zawsze zamiast zazwyczaj to bym kłamał. Tylko gdybyśmy mieli zakazywać wszystkiego co jest w jakiś tam sposób niebezpieczne i może wpaść w niepowołane ręce to powinniśmy zakazać większość rzeczy
    Czyli jakby była tam broń to nie było by masakr?
    Wstawiłem akurat artykuł o doktorze, który nielegalnie wniósł broń na teren szpitala i powstrzymał napastnika

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Uzbrojonego cywila zaczynasz już stawiać na równi z wyszkolonym żołnierzem przygotowanym do trudów wojny.
    Gdzie?! Powtarzam, że człowiek, który potrafi obsłużyć broń i z niej strzelał jest przydatniejszy od człowieka, który prawdopodobnie broni nie widział na oczy. (spytaj się na ulicy, kto widział prawdziwą broń) Nie dorabiaj sobie własnego zdania tylko czytaj co ja pisze, bo to robi się już cholernie nudne.

Jestem zdziwiony, że nikt jeszcze nie napisał, że namawiam do przemocy, bo chce wolnego dostępu do broni.

Zresztą jak cywil uzbrojony może być pożyteczny na polu walki? Dostanie koordynaty od oficera i co?
    I będzie umiał odbezpieczyć broń i z niej strzelić, tylko oto mi chodzi. Nigdy nie pisałem, że ma iść w pierwszej linii, aby zająć jakieś miejsce.

a oni to nie.
    Taką minę to ja mam, jak czytam te teksty.
    Skończmy już z tym wujkiem, nigdy tego nie pisałem. Tak będzie mi łatwiej. Oszczędź mnie.

Wraz ze wzrostem dostępu do broni palnej zwiększyły się przywileje policji czy też innych służb, poszły większe pieniądze na szkolenie i kamizelki, dodatkowo zwiększono kary na użycie broni. Ale Ty widzisz tylko cywila, który chyba przemienił swój dom w twierdzę, z każdego okna streczy lufa karabinu, kobiety w torebkach noszą pistolety a każda próba rabunku czy napaści kończy się tekstem - "Chcesz kulkę fra..." ze strony cywila, który jest niczym rewolwerowiec na Dzikim Zachodzie, sięga po broń nim Ty zdążysz mrugnąć.
    I znowu sam dorabiasz sobie jakąś teorie. Nigdy nie pisałem o noszeniu broni na wierzchu, wystawianiu na oknie niczym snajper. Chodzi oto, aby każdy miał gdzieś w domu do niej dostęp i mógł użyć w sytuacji kryzysowej. ZAWSZE broń będzie lepsza od noża czy kija. Szanse wielokrotnie wzrastają, więc nie mów mi, że wzrosłaby przestępczość, bo przestępca miałby łatwiejszy dostęp. Trzeba być zidiociałym przestępcą, aby po zazwyczaj kilkukrotnym odnotowaniu na policji iść po broń, której nie dostaniemy, a jeślibyśmy dostali, to strzelać. Przecież ona jest rejestrowana.

W dodatku KNP ma w programie postulat, który mówi o tym, aby policjanci otrzymali większe kompetencje, ale to podobno chytry plan podporządkowania sobie policji i zrobienie państwa policyjnego. Właśnie tak!

Kobiety powinny bezprecedensowo nosić broń przy sobie. Często słyszy się o gwałtach czy napaściach na kobietę. Sam widok broni dla gościa, który kradnie torebki byłby przerażający. (już nawet wiem co napiszesz - on też miałby wtedy broń! odsyłam cię więc do cytatu wyżej)

Jak mam sprawdzić opowiastkę o wujku?
    Statystyk też nie sprawdzisz. Ktoś przeprowadził jakiś sondaż, ale nie masz 100% pewności, że jest prawdziwy, jeśli sam go nie zrobisz.
    Dobra, ja porzucam ten temat wujka, bo będziesz się z tym przepychać na kilka stron, jakby to był istotny temat.

Ciekawe gdzie w bloku(bo tam mieszkam) miałbym umieścić sejf? Chyba nie w ścianie, którą można przewiercić wiertarką. Zresztą jak rozumiem stać Cię na taki luksus jakim jest sejf.
    W którym momencie ja pisałem, że wymagam sejfu, aby trzymać w nim broń? To była wypowiedź osoby z tamtego forum, który mówił, że to wymóg policji, który jest właśnie śmieszny. Sam jeszcze ironizowałem, że przydałby się 10-cyfrowy kod, który "ułatwiłby" wyciąganie takiej broni w sytuacji zagrożenia.

Masz tak bujną wyobraźnię więc może i widzisz.
    Nie, to wy właśnie macie takie wyobrażenia. Ja się z tego śmieje.

A dziecko jest na tyle rozumne, że wie, że nie może jej dotykać czy się nią bawić. Tyle, że to co jest zakazane najlepiej smakuje.
    Jeśli ktoś zostawił broń na wierzchu, załadował ją i była odbezpieczona, to się nazywa selekcja naturalna. Wcale nie byłoby mi żal człowieka, który zginął w taki sposób z rąk dziecka.

Przez długi czas bałem się użyć stwierdzenia "selekcja naturalna", bo pewnie wywoła kolejną fale śmiesznych postów.

Czyli jakby była tam broń to nie było by masakr?
    Nie! Byłaby szansa, że ktoś mający broń mógłby powstrzymać taką osobę.

Wydaje się mi, że rozmawiamy o Polsce w której prawo jest inne niż w takich U.S.A...
    Wprowadzimy wolny dostęp do broni i nie zmienimy prawa, które będzie w sumie karało wszystkich, którzy jej użyją. To chyba oczywiste, że zmiana prawa jest w takiej sytuacji konieczna...

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest fakt, że chęć opierania broni opiera się w tej dyskusji na założeniach:
    - wybuch wojny
    - napad, włamanie itd.
    A na czym ma się opierać? Na tym, że fajnie byłoby mieć broń? Chodzi oto, aby wyrównać szanse między zwykłym obywatelem, a przestępcą. Sam widok broni odstrasza.

W słowie "napad" mieści się wiele innych definicji. Gwałt, pobicie, etc...
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Troublemaker Awatar Nezahualcoyotl
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    373
    Otrzymał 893 podziękowań w 599 postach
    Zalozcie oddzielny watek bo nawet biedny JKM juz tak nie odlatuje od meritum swojego bajkopisarstwa jak Wam sie to przydarzylo:

https://www.youtube.com/watch?v=anwy2MPT5RE

In quexquichcauh maniz camanahuatl ayc pollihuiz yn iteno yn itauhca in Mexico-Tenochtitlan

Jeśli avek to tylko z Indianką!
    https://www.youtube.com/channel/UCo3...6M-C3c_Wc_57BQ

Był czas kiedy osobnika owego zwano @zajac.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Ciekawe gdzie w bloku(bo tam mieszkam) miałbym umieścić sejf? Chyba nie w ścianie, którą można przewiercić wiertarką. Zresztą jak rozumiem stać Cię na taki luksus jakim jest sejf.
    A to ktoś każe kupować komuś broń? Już pistolet sam w sobie jakby nie patrzeć to dobro luksusowe.

Pampa
    Gość
    Ja myślałem że w Polsce jest bezpiecznie i obywatele raczej broni nie potrzebują. Chyba że chcesz wymachiwać klamką przed gościem który Cię np. wyzywa. Chcecie bezpiecznego kraju od zewnątrz? Obowiązkowa służba wojskowa, większe fundusze na dozbrajanie armii itp. Broń Polakom jest po prostu.... niepotrzebna. A jak już musisz mieć to kup sobie z mniejszym kalibrem pistolet albo na gaz i z tym śmigaj. Masz wtedy i efekt psychologiczny a i jak będzie trzeba to boli napastnika. Polecam rewolwer na gumowe kule. W pełni legalny.

Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    206
    Ja myślałem że w Polsce jest bezpiecznie i obywatele raczej broni nie potrzebują. Chyba że chcesz wymachiwać klamką przed gościem który Cię np. wyzywa. Chcecie bezpiecznego kraju od zewnątrz? Obowiązkowa służba wojskowa, większe fundusze na dozbrajanie armii itp. Broń Polakom jest po prostu.... niepotrzebna. A jak już musisz mieć to kup sobie z mniejszym kalibrem pistolet albo na gaz i z tym śmigaj. Masz wtedy i efekt psychologiczny a i jak będzie trzeba to boli napastnika. Polecam rewolwer na gumowe kule. W pełni legalny.
    Ja tam akurat potrzeby posiadania broni nie odczuwam, ale jak ktoś uważa, że jest mu potrzebna to nie będę mu tego zabraniał. Nie wiem do kogo dokładnie kierujesz swoje słowa, ale jak od początku dyskusji twierdzę, że wartość cywila posiadającego zezwolenie na broń jest znikoma - stąd nie warta dyskusji. A to co komu jest potrzebne to może niech sobie sam każdy zada to pytanie i zdecyduje sam za siebie.

Asuryan
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez kujon333 Zobacz posta
    No nie byłbym taki pewien czy to by podziałało tak dobrze. Na pewno taka proca nie miałaby takiej mocy jak proce tego typu używanego przez starożytnych procarzy. Mam spore wątpliwości czy strzał z procy jaką pokazałeś oddany w nogi byłby w stanie obezwładnić przeciwnika.
    A strzał ostrzegawczy to chyba nie w przeciwnika tylko gdzieś w bok jak już i wątpię żeby dał oczekiwany efekt odstraszenia przeciwnika
    Zasięg do 300 metrów, a w całym domu nie mam więcej w linii prostej niż 20 metrów. Czy by obezwładnił nie wiem, na szczęście nie miałem jej okazji testować na człowieku i obym nigdy nie miał. A strzał ostrzegawczy to chociażby w donicę z kwiatami. Ja bym się raczej przestraszył gdyby ktoś z takiej procy rozwalił cokolwiek i później celował do mnie...

Cytat Zamieszczone przez Dagorad Zobacz posta
    Strzał ostrzegawczy z czegoś takiego? I później "przeładowanie" i czekanie?
    Dosłownie sekunda. Kulek do takich proc nie nosi się luzem, tylko w magazynku przypinanym do paska.

Cześnik Awatar NexaT
    Tournaments Joined
    0
    Tournaments Won
    0
    Podziękował
    7
    Otrzymał 9 podziękowań w 8 postach
    Dzisiaj znalazłem takie oto zdjęcia:
    Spoiler: 

ale dzicz. Nie wiem dokładnie gdzie to jest, chyba Szwajcaria.
    Wytrzymujcie Polaków natarcia w jak najgęstszym szyku, albowiem luźni niezwłocznie ich natarcia nie wytrzymacie. Niechaj zaś żaden z was w ucieczce ratunku nie szuka, albowiem nic nie jest w stanie ujść przed nadzwyczajną koni polskich rączością i wytrzymałością.

W bitwie pod Chocimiem szarża 700 husarzy spędziła z pola 10.000-15.000 Turków, na widok czego młody osmański dowódca popłakał się z żalu i bezsilności.

Strona 4 z 16 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów